Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Ammochostos Cyprus - vakantie, informatie en leuke tips


Ammochostos. Langs de oostkust van Cyprus, in het niet door Turkije bezette deel van de regio Ammochostos (Famagusta), zijn volop goudgele stranden te vinden. De populaire vakantieplaatsen Agia Napa en Paralimni-Protaras zijn een waar paradijs voor liefhebbers van zee, watersport en uitgaansleven. Maar de streek heeft meer te bieden. Het middeleeuwse klooster van Agia Napa is een bezoek waard en dat geldt ook voor de vele Byzantijnse kerken rond Paralimni-Protaras. In het binnenland is een aantal musea en monumenten uit de Byzantijnse en Frankische tijd te vinden. Een bijzonder kenmerk van de streek zijn de honderden windmolens in de uitgestrekte akkers. Het magische landschap van Zuidoost-Cyprus was een inspiratiebron voor de Griekse dichter en Nobelprijswinnaar George Seferis. Het gebied staat vanwege zijn rode, vruchtbare bodem bekend als Kokkinochoria (‘Rode dorpen’). Hier worden de meeste en beste aardappels van Cyprus verbouwd. De dorpen staan ook bekend om hun volksdichters en zangers van traditionele liederen, die als de beste van het land gelden.

Foto's Cyprus - Cyprus in beeldBezienswaardigheden Ammochostos

Panagia ton Dason. Het imposante middeleeuwse klooster, gewijd aan ‘Onze Vrouwe van het Woud’, ligt in het centrum van Agia Napa en wordt omgeven door een hoge muur. Een deel van de 16de-eeuwse kloosterkerk is uitgehakt in de rotsbodem en ligt ondergronds. Het gastenverblijf ten oosten ervan is eigendom van de Wereldraad van Kerken. De vijgenboom voor de zuidelijke kloosterpoort zou meer dan zeshonderd jaar oud zijn. Te vinden in Agia Napa.

Zeemuseum Thalassa. Dit museum, gehuisvest in een modern, multifunctioneel gebouw, is gewijd aan de zee en de maritieme geschiedenis van Cyprus van de prehistorie tot heden. Trots van het museum is een exacte replica van een Grieks handelsvaartuig uit de 4de eeuw v.Chr. Te vinden in In Agia Napa.

Het Nationaal Park Kaap Gkreko staat bekend om zijn schitterende rotsformaties en ander uniek natuurschoon. Veel van de 36 orchideesoorten die op Cyprus groeien komen hier voor en ook krokussen en irissen zijn er volop te vinden.

Paralimni. Sinds de Turkse militaire bezetting van de stad Famagusta (Ammochostos) in 1974 fungeert het stadje Paralimni als tijdelijk bestuurscentrum van het district. De tweebeukige, aan de Maagd Maria gewijde kerk van Paralimni is versierd met opmerkelijke 18de-eeuwse porseleinen borden. De kerk dateert deels uit de 13de eeuw. Dit deel bevat een klein kerkelijk museum. Liefhebbers kunnen in de omgeving van het stadje nog een aantal interessante kerken vinden.

 

De kerk vanProfitis Ilias, ProtarasDe KokkinochoriaDe kerk van Panagia ton Dason

Links: Profitis Ilias, Protaras, Cyprus
Midden: de Kokkinochoria, (de rode dorpen) van Cyprus
Rechts: Panagia ton Dason (Onze Lieve Vrouwe van het Woud)

Cultureel Centrum van Bezet Ammochostos (Famagusta). Het centrum organiseert tentoonstellingen en informatiebijeenkomsten betreffende de ‘kwestie-Cyprus’. Er zijn verrekijkers voorhanden waarmee bezoekers een blik kunnen werpen op de bezette stad Famagusta. Een kleine fototentoonstelling geeft een beeld van de bezette stad. In het kunstnijverheidscentrum zijn traditionele voorwerpen te koop.

Sotira. Sotira was in de Byzantijnse tijd een belangrijk dorp. Het bezit vijf Byzantijnse kerken die vanwege hun architectuur en prachtige wandschilderingen een bezoek waard zijn. Aan de oostkant van het dorp ligt de Agios Mamas-kerk uit de vroege 16de eeuw. De meeste wandschilderingen zijn ook 16de-eeuws. Een kilometer westelijk liggen de kruisvormige Panagia Chordakiotissa-kerk, de Agios Georgios Hortakion-kerk en de Agios Theodoros-kerk, waarvan alleen het portaal resteert. In het centrum staat de Transfiguratie van de Verlosser-kerk (13de-16de eeuw), die schitterende voorbeelden van vroeg-13de-eeuwse kunst bevat.

Potamos Liopetriou is een kreek met een schilderachtig vissershaventje. Vlakbij liggen de resten van een Venetiaanse uitkijktoren. In de jaren tachtig van de 19de eeuw werkte de Franse dichter Arthur Rimbaud in deze streek.

Frenaros. Dit dorp bezit een aantal kleine Byzantijnse kerken, waaronder de Archangelos Michaël en de Agios Andronikos, beide uit de 12de eeuw. Interessant is ook de 15de-eeuwse Agia Marina-kerk, die enkele fresco’s van de hand van verschillende kunstenaars bevat.

Avgorou. Avgorou bezit een groot aantal kerken uit de Byzantijnse en latere tijd, waaronder de Agios Georgios-kapel en de Agios Georgios Terrachotis-kerk. De belangrijkste kerk is gewijd aan St. Petrus en St. Paulus. Deze bezit een Christus-icoon uit 1629 en twee aan beide zijden beschilderde 17de-eeuwse iconen met voorstellingen van St. Joris en Johannes de Doper. Het Museum voor Volkskunst, gevestigd in een oud huis, belicht de leefwijze in de streek in voorbije tijden.
 

PotamosFrenarosAvgorou Cyprus
Links: Potamos Midden: Frenaros Rechts: Avgorou museum voor de volkskunst

Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO


Griekse spullen bestellen

Cyprus: Waar ligt Ammochostos?

Waar ligt Cyprus
De kaart / landkaart van Ammochostos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Ammochostos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Gemiddelde temperaturen

Januari
°C
Februari
°C
Maart
°C
April
°C
Mei
°C
Juni
°C
Juli
°C
Augustus
°C
September
°C
Oktober
°C
November
°C
December
°C

Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Ammochostos Cyprus

maandag
Weer en klimaat Ammochostos
40°C

dinsdag
Weer en klimaat Ammochostos
40°C

woensdag
Weer en klimaat Ammochostos
39°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024