Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Larnaca Cyprus - vakantie, informatie en leuke tips


Larnaca. Larnaca ligt aan de zuidoostkust van Cyprus en het is de tweede havenstad, na Lemessos. Larnaca heeft een flinke bijdrage geleverd aan het veelzijdige culturele erfgoed van Cyprus. Larnaca verrees op de resten van het oude stadskoninkrijk Kition en was al vroeg een belangrijk Christelijk bolwerk. Kition was de geboorteplaats van de Griekse filosoof Zeno, grondlegger van de stoïcijnse wijsbegeerte, en volgens de overlevering was de heilige Lazaros, vriend van Jezus, na zijn opwekking uit de dood bisschop van de stad. Eeuwen eerder, in de 13de eeuw v.Chr., koloniseerden Myceense Grieken de stad. Vanaf de 9de eeuw v.Chr. kwam zij onder Phoenicische invloed. In de 18de eeuw was Larnaca het belangrijkste handelscentrum van Cyprus en zetelden er verscheidene Europese consulaten. Het moderne Larnaca heeft een heel eigen charme. In de wintermaanden strijken duizenden flamingo’s, wilde zwanen en andere trekvogels neer bij het nabijgelegen zoutmeer. In de omgeving van de stad liggen tal van bezienswaardigheden, met name archeologische vindplaatsen en Byzantijnse en islamitische monumenten, waaronder de befaamde Hala Sultan Tekkesi. De gemeente Larnaca organiseert gratis wandelingen door de oude stad, een unieke mogelijkheid om Larnaca te leren kennen. De wandelingen beginnen iedere woensdag om 10.00 uur bij het CTO-informatiekantoor en elke vrijdag om 10.00 uur bij het fort.

Foto's Cyprus - Cyprus in beeldBezienswaardigheden Larnaca (Larnaka)

Archeologisch districtsmuseum. De museumcollectie bestaat hoofdzakelijk uit vondsten uit de belangrijkste neolitische nederzettingen van Cyprus – Choirokoitia en Tenta – en uit het oude stadskoninkrijk Kition. Voorwerpen van ivoor, albast en faïence maken duidelijk dat Cyprus commerciële contacten onderhield met het gebied rond de oostelijke Middellandse Zee. Adres: Plateia Kalograion.

Opgravingen van Kition.Hier zijn overblijfselen van het stadskoninkrijk Kition uit de 13de eeuw v.Chr. blootgelegd: stukken van immense muren, bestaande uit gigantische blokken steen, alsmede resten van een complex van vijf tempels. Vlakbij liggen de overblijfselen van de oude haven. Kition was een belangrijk handelscentrum. De opgravingen liggen op ca. 500 m van het Archeologisch Districtsmuseum.

 

Larnaca CyprusLarnaca, CyprusAgios Lazaros-kerk Larnaca Cyprus

Links: De Foinikoudes-boulevard in Larnaca, Cyprus
Midden: Gemeentelijk Cultureel Centrum Larnaca, Cyprus
Rechts:
Agios Lazaros-kerk Larnaca, Cyprus

Archeologisch museum van de Pierides Foundation. Het oudste particuliere museum van Cyprus is gevestigd in het voorouderlijk huis van de familie Pierides, een koloniaal pand uit 1815. Het bezit een uitgebreide collectie voorwerpen, daterend van 4000 v.Chr. tot de 15de eeuw A.D., alles verzameld door de familie Pierides. De collectie weerspiegelt de economische, sociale en culturele ontwikkeling van Cyprus in deze periode. Sommige stukken behoren tot de meest representatieve overblijfselen uit bepaalde perioden. Adres: Zinonos Kitieos 4.

De magnifieke Agios Lazaros-kerk, gebouwd in de 9de eeuw en gerestaureerd in de 17de eeuw, is een van de fraaiste kerken in Byzantijnse stijl op Cyprus. Hij bevat een indrukwekkend iconen-scherm, een prachtig voorbeeld van barokke houtbewerking. Onder het sanctuarium is het graf van Lazaros te zien, de patroonheilige van Larnaca. Acht dagen voor het Grieks-orthodoxe Pasen wordt de icoon van de heilige in processie door de stad gevoerd. Na door Christus uit de dood te zijn opgewekt, leefde Lazaros gedurende dertig jaar in Kition. De apostelen Barnabas en Marcus wijdden hem tot bisschop van de stad. Achter de kerk ligt het Kerkelijk Museum. Adres: Plateia Agiou Lazarou.

De Kebir (Buyuk)-moskee is waarschijnlijk de oudste Osmaanse moskee op Cyprus en was oorspronkelijk een 13de-eeuwse Katholieke kerk, gewijd aan St. Katherina. De oudste vermelding van de moskee dateert van 1747. In een document schreef Bekir Pasha, de ontwerper van het aquaduct van Larnaca, dat een openbare fontein bij de moskee via het aquaduct van water moest worden voorzien. De fontein staat nog altijd bij de moskee. Adres: Leoforos Athinon, tegenover het fort.

Opgravingen van Kition CyprusArcheologisch museumDe Kebir (Buyuk) moskee

Links: opgravingen van Kition op Cyprus
Midden: archeologisch districtsmuseum in Larnaca, Cyprus
Rechts:
 de Kebir (Buyuk)-moskee op Cyprus

 

Kamares aquaduct. Aan dit prachtige 18de-eeuwse aquaduct, bestaande uit een lange rij bogen (Grieks: kamares), ontleent het omringende gebied zijn naam. De Osmaanse gouverneur van Larnaca, Bekir Pasha, liet het aquaduct op zijn eigen kosten bouwen. Tot 1939 voorzag het Larnaca van water uit een bron die tien kilometer buiten de stad lag.

Larnaka zoutmeer. Het zoutmeer is een van de belangrijkste leefgebieden voor watervogels in Europa. Vele flamingo’s, wilde eenden en andere water- en landvogels pauzeren hier tijdens hun lange reizen naar en van hun winterbestemmingen. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het gebied rond het zoutmeer al in de prehistorie werd bewoond.

Lefkara. Het sfeervolle dorp Lefkara is dankzij zijn traditionele architectuur uitgesproken schilderachtig, maar is vooral beroemd om zijn kant (de zogeheten Lefkaritika) en zijn zilverwerk. Volgens de legende kwam Leonardo da Vinci naar Lefkara om een kanten altaarkleed te kopen voor de Dom van Milaan. Naast de hieronder beschreven bezienswaardigheden zijn twee kerken een bezoek waard. Lefkara ligt acht km van het aan de weg tussen Lefkosia en Lemesos gelegen dorp Skarinou en 40 km ten westen van Larnaka.

aquaduct LarnacaLarnaka zoutmeer CyprusLefkara Cyprus
Links: Kamares aquaduct, Cyprus Midden: Larnaka zoutmeer op Cyprus. Rechts: Lefkara op Cyprus.

Stavrovouni Kooster. Dit klooster, prachtig gelegen op een bergtop, is volgens de overlevering in de 4de eeuw gesticht door St. Helena, moeder van Constantijn de Grote. Zij liet er een splinter van het Heilige Kruis achter. De monniken houden er even strikte leefregels op na als hun collega’s van Athos in Griekenland, vrouwen zijn er niet welkom.

Choirokoitia. De opgravingen van de circa negenduizend jaar oude nederzetting Choirokoitia staan sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De neolitische nederzetting is relatief goed behouden gebleven. Dankzij de opeenvolgende stadia van bebouwing biedt Choirokoitia waardevolle informatie over het leven op Cyprus gedurende de gehele neolitische periode. Bij de opgravingen zijn vijf woningen gereconstrueerd met gebruik van traditionele bouwmaterialen en bouwmethoden. De huizen zijn ingericht met replica’s van voorwerpen die tijdens opgravingen in de oorspronkelijke woningen zijn gevonden. De vegetatie rond de woningen bestaat uit planten en bomen die sinds de neolitische tijd op Cyprus voorkomen: aan de weg tussen Lefkosia en Lemesos, 32 km ten zuidwesten van Larnaca en 48 km ten zuiden van Lefkosia.

Kalavasos Tenta. De neolitische nederzetting Tenta ligt vlakbij het dorp Kalavasos en dateert uit 7000 v.Chr. De nederzetting is overdekt door een moderne, tentachtige structuur.

Stavrovouni klooster CyprusChoirokoitia
Links: Stavrovouni Kooster op Cyprus Midden: Choirokoitia, Cyprus Rechts: Kalavasos Tenta Cyprus

Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO


Griekse spullen bestellen

Cyprus: Waar ligt Larnaca?

Waar ligt Cyprus
De kaart / landkaart van Larnaca


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Larnaca geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Gemiddelde temperaturen

Januari
°C
Februari
°C
Maart
°C
April
°C
Mei
°C
Juni
°C
Juli
°C
Augustus
°C
September
°C
Oktober
°C
November
°C
December
°C

Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Larnaca Cyprus

zondag
Weer en klimaat Larnaca
34°C

maandag
Weer en klimaat Larnaca
33°C

dinsdag
Weer en klimaat Larnaca
36°C

woensdag
Weer en klimaat Larnaca
37°C

donderdag
Weer en klimaat Larnaca
35°C

vrijdag
Weer en klimaat Larnaca
32°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024