Troodos. Het indrukwekkende en dichtbegroeide Troodosgebergte beslaat ruim de helft van het westelijk deel van Cyprus. De hoogste bergtop (1951 meter) is de Olympos. In de winter kunnen skiërs en andere wintersporters er hun hart ophalen. In de zomer is het gebergte met zijn relatieve koelte ideaal voor het maken van boswandelingen. Naast natuurschoon vindt men in de Troodos beroemde vakantieplaatsen, schilderachtige dorpen en prachtige Byzantijnse kloosters en kerken. In de Byzantijnse tijd werden er, ver van de kustgebieden die geteisterd werden door invallen van Arabieren, tal van kerken en kloosters gebouwd en groeide de Troodos uit tot een belangrijk centrum van Byzantijnse kunst. Tien Byzantijnse kerken in het gebergte staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Naast de Machairas-regio in het oosten en het gebied rondom de Olympos, kunnen in de Troodos vier belangrijke regio’s worden onderscheiden, ieder met een heel eigen karakter: Pitsilia, ten oosten van de Olympos, de Solea-vallei aan de noordkant, de Marathasa-vallei aan de westzijde en de Krassochoria (‘de Wijndorpen’; het noordwestelijke deel van het district Limassol) aan de zuidkant.
Tien Byzantijnse kerken in het gebergte staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO: Stavros tou Agiasmati, Panagia tou Araka, Timios Stavros in Pelendri, Agios Nikolaos tis Stegis, Panagia Podithou, Panagia Asinou, Agios Ioannis Lambadistis, Panagia (Moutoulla), Archangelos Michaël in Pedoulas en Sotiros in Palaichori.
Het bezoekerscentrum – het eerste in zijn soort op Cyprus – ligt tweehonderd meter ten westen van Troodos Square (Plateia Troodous). Het biedt informatie over het Nationaal Park Troodos, de faciliteiten en mogelijke activiteiten in het park, het belang van het park in de ontwikkeling van het gebied en tenslotte de leefomgeving en het milieu van het gebergte. Bij de receptie kan de bezoeker meer te weten komen over de geologie en de flora en fauna van de Troodos. Direct buiten het gebouw loopt een natuurpad (nature trail), dat de wandelaar een goed beeld geeft van de plantsoorten en rotsformaties van de regio.
Links: wandelen in het Troodos gebergte op Cyprus
Rechts: Kykkos-klooster Troodos gebergte Cyprus
Pitsilia. Madari (1612 meter) en de Papoutsa (1554 meter). Sommige dorpen liggen tegen de berghellingen, andere verscholen in valleien. Ze worden omringd door wijngaarden, boomgaarden met amandel-, walnoot- en hazelnootbomen, en een verbluffend scala aan wilde bloemen. De verscheidenheid aan landschappen, hun prachtige vormen en kleuren, de oude kerken en kloosters en de gastvrijheid van de bevolking maken deze streek tot een van de mooiste van Cyprus. Pitsilia is goed bereikbaar vanuit zowel Lemessos (Limassol) als Lefkosia (Nicosia).
Links: Lofou troodos
Rechts: Olympos Point Nationaal Park Troodos bezoekerscentrum
Agros. Het dorp Agros ligt in het hart van Pitsilia in een prachtige vallei met een droog klimaat en koele bronnen. Het dorp dankt zijn naam aan veertig monniken uit Klein-Azië die zich hier vestigden in de iconoclastische periode; ze noemden het naar de plaats waar ze vandaan kwamen: Megas Agros. Op de plek waar nu de Panagia Eleousa-kerk staat, een 19de-eeuwse kerk in Byzantijnse stijl, stond eerder een klooster, gebouwd door monniken uit Constantinopel. Agros bezit verder een icoonmuseum en staat bekend om een aantal traditionele producten: rozenwater, hiromeri (gerookte ham), loukanika (gekruide rookworst) en lountza (gerookte varkensfilet).
Platres. Vlakbij het dorp Troodos ligt Platres, de grootste en meest stijlvolle vakantieplaats in de bergen van het district Lemessos. Platres is vooral tijdens de zinderende zomer populair. De schoonheid van dit gebied werd onsterfelijk gemaakt door de Griekse dichter en Nobelprijswinnaar George Seferis. Vlakbij Platres ligt, in een idyllische omgeving met een kleine waterval, het oude Mesa Potamos-klooster.
Palaichori. Zoals de naam al aangeeft (palaio betekent ‘oud’), is Palaichori een oud dorp. Het komt voor in 13de-eeuwse documenten en naar verluidt schonk Henry II, koning van Cyprus, het aan de Tempeliers. Een aantal inwoners heeft achternamen die van Latijnse herkomst zijn. Een bezoek waard is de 16de eeuwse Panagia Chrysopantanassa-kerk, die prachtige muurschilderingen bevat. Interessant zijn ook het Vrijheidsstrijd-museum, gevestigd in een huis dat tijdens de strijd (1955-1959) als schuilplaats voor EOKA-strijders diende, en het hooggelegen Monument voor de Cypriotische Moeder. Het dorp staat bekend om zijn gerookte ham en gekruide worst.
Solea-vallei. De mooie Solea-vallei ligt aan de hoofdweg tussen Lefkosia en Troodos, 56 kilometer van Lefkosia en even ver van Lemessos (via Kato Amiantos). De dorpen Galata en Kakopetria zijn populaire vakantieoorden met een keur aan hotels en restaurants, maar hebben veel van hun traditionele architectuur behouden. Beide dorpen bezitten mooie Byzantijnse kerken. Andere sfeervolle dorpen in de vallei zijn Evrychou, Flasou en Korakou. De kerk van Agios Nikolaos tis Stegis (‘St. Nicolaas van het Dak’) maakte eens deel uit van een klooster en dankt zijn naam aan het steile houten dak. De Agios Nikolaos tis Stegis is een van de interessantste Byzantijnse kerken van Cyprus. Het interieur is volledig bedekt met muurschilderingen uit de 11de tot 17de eeuw. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Kakopetria is een populaire vakantieplaats met een prachtig dorpsplein en veel gerestaureerde traditionele huizen. Het oude deel van het dorp is in zijn geheel tot beschermd monument verklaard. In de kleine 16de-eeuwse Panagia Theotokos-kerk is de helft van de muurschilderingen behouden gebleven. Hetzelfde geldt voor de 16de-eeuwse Agios Georgios Perachoritis-kerk aan de oostkant van het dorp.