Lemessos (Limassol). Lemessos, is na Lefkosia de grootste stad van Cyprus en ligt tussen de oude stadskoninkrijken Kourion (ten westen van de stad) en Amathous (ten oosten). De stad kwam tot ontwikkeling na de verwoesting van Amathous door Richard Leeuwenhart in 1191. Belangrijke archeologische vindplaatsen en Byzantijnse en Frankische monumenten zijn getuigen van de lange en roerige geschiedenis van de stad. Het moderne Lemessos is de voornaamste haven van Cyprus, het middelpunt van de wijnindustrie en een belangrijk toeristisch centrum. De stad staat ook bekend om de jaarlijkse wijnfeesten, het uitbundige carnaval en de spontane gastvrijheid van haar inwoners. In de directe nabijheid van Lemessos liggen de dichtbegroeide zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte met idyllische bergplaatsjes, sfeervolle wijndorpen, de kosmopolitische vakantieplaats Platres en de bekoorlijke streek Pitsilia. Iedere maandag om 10.00 uur organiseert de Cyprus Tourism Organisation een gratis stadswandeling – een unieke mogelijkheid om Lemesos te leren kennen. Startpunt: CTO-kantoor, Spyrou Araouzou 115.
Het middeleeuwse kasteel (13e eeuw) werd vlakbij de oude haven gebouwd op de plek waar eerder een Byzantijns fort stond. Volgens archeologen was het oorspronkelijk veel groter dan tegenwoordig. De Venetianen versterkten de muren om zich tegen piraten te beschermen. Volgens de overlevering trouwde Richard Leeuwenhart, koning van Engeland en leider van de derde kruistocht, hier met Berengaria van Navarra.
Gemeentelijk museum voor de volkskunst. Het museum is gevestigd in een oud, gerestaureerd gebouw. Het bezit een prachtige collectie volkskunst uit de 19de en vroege 20ste eeuw. Adres: Agiou Andreou 253.
Links: Kourion Cyprus
Midden: wijndruiven op Cyprus
Rechts: St. Katharina Kerk
Grote Kebir Moskee. Deze 16de-eeuwse moskee is nog volop in gebruik en is een van de belangrijkste locaties voor de moslims van Lemessos. Recente opgravingen aan de oostzijde van de moskee hebben overblijfselen van de Agia Ekaterini-kathedraal uit de tiende eeuw aan het licht gebracht. Adres: op de kruising van Genethliou Mitella Street, Zig-Zag Street en Jami Street.
Het archeologisch museum van het district Lemessos (Limassol) bezit een interessante collectie oudheden, daterend van de neolitische tot de Romeinse tijd en afkomstig van de vele opgravingen in deze regio. Adres: Anastasi Sioukri en Vyronos 5, vlakbij het stadspark.
St. Katharina Kerk. Deze katholieke kerk is gebouwd in 1879 door de architect Friar Francesco da Monghidoro uit Bologna, in een bouwstijl die veelvuldig voorkwam in Europa. Het interieur is uitgevoerd in een barokstijl, de buitenkant heeft een strenge kerkelijke uitstraling. De muren en gewelven van de apsis zijn gedecoreerd met neo-Byzantijnse muurschilderingen, die zijn gerestaureerd in 1979.
Links: de burcht van Kolossi in Lemessos op Cyprus
Midden: de openbare bibliotheek Lemessos op Cyprus
Rechts: middeleeuws kasteel in Lemessos op Cyprus
De van oorsprong 13de-eeuwse burcht van Kolossi, die in de 15de eeuw zijn huidige vorm kreeg, is een fraai staaltje militaire architectuur. De burcht was langdurig in bezit van de Johannieters, die er in 1291 hun hoofdkwartier hadden. In de 14de eeuw kwam de burcht in handen van de Tempeliers. Gedurende hun verblijf op Cyprus produceerden en exporteerden zij een zoete wijn die tegenwoordig een van de bekendste traditionele wijnen van het eiland is. Deze Commandaria-wijn heeft al acht eeuwen dezelfde naam en is een van de oudste wijnen met een naam ter wereld.
Wijnmuseum van Cyprus. Dit museum biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van de wijnproductie op Cyprus. Het proces van wijnproductie- en consumptie en de uiteenlopende toepassingen van wijn worden duidelijk verklaard. Antieke vaten, middeleeuwse wijnkruiken en oude documenten en instrumenten illustreren de sociale, economische en symbolische aspecten van de wijnproductie.
Het schitterend gelegen Kourion, een van de belangrijkste stadskoninkrijken van Cyprus, is een van de indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van het eiland. Het magnifieke, gerestaureerde Grieks- Romeinse theater dateert oorspronkelijk uit de 2de eeuw v.Chr. en wordt tegenwoordig gebruikt voor muziek- en toneeluitvoeringen.
Stadion van Kourion. Eén kilometer ten westen van Kourion ligt, aan de rechterkant van de weg naar Pafos, het stadion van Kourion uit de 2de eeuw. Het 2de-eeuwse stadion bood plaats aan zesduizend bezoekers en is het enige oude stadion dat op Cyprus is gevonden. Volgens archeologen vonden hier grootse evenementen als de pentathlon plaats.
Heiligdom Apollon Ylatis. Apollon Ylatis, god van het bosgebied, was de beschermer van Kourion. Zijn cultus werd in ere gehouden van de 8ste eeuw v.Chr. tot de 4de eeuw A.D. Zijn heiligdom was een belangrijk religieus centrum en bestond uit de tempel van Apollo (deels gerestaureerd), ruimten voor pelgrims, de palaistra (sportplaats), een badencomplex en een heilig terrein.
In de Kourris-vallei, op twintig minuten rijden van Lemessos, ligt een aantal belangwekkende Byzantijnse monumenten, waaronder de 12de-eeuwse kerk van het nonnenklooster Panagia tis Amasgou, de kerk van Timios Stavros in het dorp Kouka en de Archangelos-kerk in Monagri.
Links: opgravingen van Amathous op Cyprus
Midden: wijnmuseum van Cyprus
Rechts: burcht van Kolossi
Het gebied dat bekend staat als de Krassochoria ‘de Wijndorpen’ ligt op de zuidelijke hellingen van het Troodos-gebergte. In deze dorpen worden traditionele vormen van wijncultuur in ere gehouden. De productie van wijn is de voornaamste bezigheid van de meeste inwoners. Er zijn meerdere lokale wijnmusea, die zeker een bezoek waard zijn. In dit gebied wordt een vermaarde droge, rode wijn geproduceerd. Vanuit Lemessos is het te bereiken door de hoofdweg naar Pafos te nemen en direct na het dorp Erimi rechtsaf te slaan.
Opgravingen van Amathous. Amathous was een van de stadskoninkrijken van Cyprus. Volgens de mythologie liet de Griekse held Theseus zijn zwangere echtgenote Ariadne hier achter om verzorgd te worden door lokale vrouwen. In Amathous werd de godin Aphrodite-Astarte vereerd.
Agios Georgios Alamanos-klooster. Dit klooster werd gesticht in de 12de eeuw. De nonnen die er wonen houden zich onder meer bezig met het schilderen van iconen, het cultiveren van bloemen en kruiden en de productie van honing.
Panagia Iamatiki kerk. Aan de rand van het dorp Arakapas staat de Panagia Iamatiki, een driebeukige kerk met een houten dak. De schitterende wandschilderingen uit de vroege 16de eeuw behoren tot de belangrijkste voorbeelden van de Italiaans-Byzantijnse schilderstijl op Cyprus. Aan een bijzondere, op leer geschilderde icoon van de Maagd Maria worden genezende krachten toegeschreven.
Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO