Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Ioannina stad

Ioannina stad Epirus - vakantie, informatie en leuke tips


Ioannina stad. Aan de oevers van het Pamvotida meer, in het district Epirus en op 445 kilometer van Athene ligt de stad Ioannina  (90.000 inwoners). Ioannina, ook Giannina genoemd, ligt op de westelijke oever van het meer, ongeveer in het midden van een bergplateau dat omgeven is door de bergen Mitsikeli,Tomaros en Xerovouni.

De stad is in 527 na Christus door de Byzantijnse keizer Justinianus gesticht, toen is ook het eerste deel van het kasteel van Ioannina gebouwd, het oudste Byzantijnse kasteel. Ioannina heeft de charme van een oude stad, maar het is ook een moderne en levendige stad omdat hier een van de Griekse universiteiten zich bevindt. Ioannina is prachtig gelegen te midden van schitterende natuur. Aan het meer zijn gezellige terrasjes met tavernes, cafés en bars. Voor degenen die van wandelen houden, is een wandeling rondom het meer een schitterende ervaring. Vanaf het Litharitsa Park is er een geweldig uitzicht op het meer. In de zomermaanden worden in de stad verschillende festiviteiten georganiseerd.

“Ioannina stad, mooie stad aan het Pamvotida meer”

Ioannina ligt midden in een prachtige vallei, naast een prachtig meer, tussen grote bergen, op een uur rijden van de stranden van de Ionische Zee. De stad is gebouwd aan de Egnatia weg, dat is de route die Europa met Azië (Turkije) verbindt, een van de oudste en meest historische routes ter wereld. Het is het belangrijkste commerciële en intellectuele centrum van Noordwest-Griekenland.

Bezoekers kunnen genieten van lange wandelingen door de geplaveide steegjes en langs het kasteel van de stad, dat Byzantijnse en islamitische kenmerken combineert. In het centrum staan prachtige gebouwen.

Ioannina stad
Ioannina stad - Foto van travelioannina.com

Een bezoek aan Ioannina is niet compleet zonder een boottrip naar het eilandje (Nissaki) in het midden van het Pamvotida-meer te maken. Kleine toeristenbootjes varen zeer regelmatig naar het eilandje. Op het eiland zijn twee belangrijke bezienswaardigheden: het Philanthropinon-klooster met zijn Byzantijnse fresco's en het Pre-Revolutie Museum.

Informatie Ioannina-stad:
Ioannina ligt 350 kilometer van Thessaloniki en heeft een eigen vliegveld. Uitgebreide informatie (Engelstalig) over Ioannina stad is te lezen op de officiele website van de regio, zie travelioannina.com

Bekijk foto's Ioannina stadInformatie - Geschiedenis Ioannina

Beknopte samenvatting

Reeds in de laatklassieke en in de Hellenistische periode was dit gebied bewoond, het bewijs zijn de resten van opgravingen die hier en daar zijn gevonden en een deel van een muur die werd ontdekt onder de Ottomaanse en Byzantijnse vestingwerken nabij de hoofdpoort van het kasteel.

In 168 na Christus volgt de Romeinse verovering van Epirus, en uit die periode zijn Romeinse vondsten in het kasteel van Ioannina gedaan, een bewijs dat er hier onafgebroken mensen hebben gewoond. De stad zou in de 6e eeuw door Justinianus zijn gesticht. Aan het einde van de 11e eeuw werd het gebied geplunderd door Normandiërs maar in 1108 weer bevrijd door de Byzantijnse keizer Alexios Komninos.

In de 13e eeuw werd het despotaat Epirus opgericht en de stad Ioannina werd de op een na belangrijkste stad van Epirus, na Arta. Daarna viel de regio in handen van Servische en Italiaanse heersers en kende de regio een aanzienlijke economische en spirituele welvaart. In 1430 werd de stad door de Ottomanen (Sinan Pasha) veroverd. Er werd een schriftelijke overeenkomst ondertekend om veel privileges van de inwoners, voornamelijk eigendommen en kerkelijke, te respecteren.

Op 21 februari 1913, na de Balkanoorlogen, heeft Essat Pasha uiteindelijk de stad overgedragen aan het Griekse leger.

Identiteit bewaard

Ioannina heeft een rijke geschiedenis. Dat zie je aan de kerken met de bewonderenswaardige architectuur, de moskeeën en de synagoge, een van de belangrijkste in Griekenland. Dit alles getuigt van het multiculturele karakter van de stad, want christenen, moslims en joden hebben naast elkaar geleefd, vooral tijdens het bewind van Ali Pasha.

De bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland - Turkije en de uitroeiing van de meeste Joden door de Duitsers veranderde de bevolkingssamenstellinh. Misschien zijn er vandaag de dag geen moslims en geen joden meer, toch heeft de stad haar identiteit bewaard. Tegenwoordig zijn er vier moskeeën, waarvan er drie zeer goed bewaard zijn gebleven, terwijl de joodse synagoge, gebouwd in 1826, nog steeds bestaat en de grootste en mooiste van de overgebleven religieuze gebouwen is van de Griekse joden onder de heerschappij van Ali Pasha.

Wie was Ali Pasha (1741 - 1822)?

Ali Pasha was de langstzittende heerser van Epirus tijdens het Ottomaanse rijk. Hij begon zijn activiteit als overvaller en slaagde erin om in de hiërarchie te komen en uiteindelijk Pasha van Ioannina te worden. Ali Pasha werd omstreeks 1740 geboren in Tepeleni (Albanië, vandaar de naam Tepelenlis). Zijn moeder was Chamko, zij was van Griekse afkomst en Grieks sprekend, Chamko was dochter van de Bey van Konitsa. Haar familie bekeerde zich tot de islam om privileges in het Epirus-gebied te verwerven.

Ali Pasha ging de geschiedenis in vanwege zijn martelingen en wreedheden, maar ook vanwege zijn werken. Zijn voorouders waren plunderaars en het zelfde pad als zijn voorouders volgde Ali Pasha ook en zo creëerde hij zijn eigen bende. In 1820 werd hij door Sultan Mahmud II beschuldigd van hoogverraad. Mahmud, die de 30e sultan van het Ottomaanse Rijk was, stuurde een leger naar Ioannina, dat twee jaar lang belegerd werd en waarbij Ali Pasha verslagen en vermoord werd.

Graf Ali Pasha Ioannina stad
Graf Ali Pasha Ioannina- Travelioannina.com

Bezienswaardigheden, musea en tips Ioannina-stad

Het kasteel van Ioannina: het kasteel van Ioannina ligt op het zuidoostelijke puntje van de stad, op een klein rotsachtig schiereiland van het Pamvotida-meer. Het huidige vestingwerk dateert grotendeels uit de de late Ottomaanse periode, maar bevat ook reeds bestaande Byzantijnse elementen.

Het Archeologisch Museum: het Archeologisch Museum van Ioannina toont exposities van de belangrijkste vondsten uit heel Epirus. In het museum worden o.a. vondsten van opgravingen uit de oudheid tentoongesteld. Voorwerpen die bijvoorbeeld bij de opgravingen van Kokkinopelos, Asprochaliko, en Kastritsa zijn gevonden maar ook vondsten van de opgravingen van Dodoni, de rivier Acheron en Vitsa.

Het Byzantijns Museum: dit museum is gehuisvest in een van de gebouwen in het kasteel van Ioannina. De collectie bevat zilveren voorwerpen, vroegchristelijke en Byzantijnse sculpturen, vondsten van opgravingen uit Arta, aardewerk, manuscripten en vroege edities van gedrukte boeken, post-Byzantijnse iconen en zilveren voorwerpen.

Het Vreli Museum: 14 kilometer ten zuiden van Ioannina, in Mouzaki, is het museum van Vrelli waar de geschiedenis van Griekenland herleeft in de vorm van wassen beelden. Hier zie je  levensgrote wassenbeelden van persoonlijkheden en scènes uit de periode voorafgaand aan de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1611 -1821).

Het Gemeentelijk Museum van Ioannina: het museum is gehuisvest in de voormalige moskee van Aslan Pasha. In het museum zijn mooie collecties juwelen, textiel en traditionele kostuums te zien.

Volkenkundig Museum: rijke collectie met mooie voorbeelden van lokale ambachten en kleding.

De grotten van Perama: de grootste en oudste grotten met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten bevinden zich in Perama, 4 kilometer ten noordoosten van de stad.


Griekse spullen bestellen

Ioannina: Waar ligt Ioannina stad?

Waar ligt Ioannina
De kaart / landkaart van Ioannina stad


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Ioannina stad geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Zagoria vakantie
Zagoria vakantie
Dilofo vakantie
Dilofo vakantie
Papingo vakantie
Papingo vakantie
Vikos vakantie
Vikos vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.7°C
Februari
9.4°C
Maart
11.9°C
April
15.2°C
Mei
19.9°C
Juni
24.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.5°C
September
23.1°C
Oktober
18.3°C
November
13.5°C
December
9.9°C

Griekse Gids Reizen Fly Drive Griekse webshop to Magazaki

Weer Ioannina stad Ioannina

maandag
Weer en klimaat Ioannina stad
33°C

dinsdag
Weer en klimaat Ioannina stad
33°C

woensdag
Weer en klimaat Ioannina stad
31°C

donderdag
Weer en klimaat Ioannina stad
30°C

vrijdag
Weer en klimaat Ioannina stad
29°C

zaterdag
Weer en klimaat Ioannina stad
32°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024