Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Thessaloniki

Thessaloniki - Vakantie (citytrip) in Griekenland


Thessaloniki citytrip - vakantie. Thessaloniki is de hoofdstad van het gelijknamige departement en van het district Macedonië, in Noord Griekenland. Thessaloniki is een leuke stad die ongeveer 550 kilometer van de Griekse hoofdstad Athene ligt. De stad heeft een mooie boulevard en veel bezienswaardigheden en is uitermate geschikt voor een stedentrip. In deze regio wonen ongeveer één miljoen mensen en het is dus na Athene de drukst bewoonde streek.

Thessaloniki, de stad in beeld

Thessaloniki is een levendige stad waar veel te doen is, het wemelt er van de bezienswaardigheden en er is een leuke en lange boulevard. Het is dan ook een goede optie voor een stedentrip. Deze stad werd gesticht in 315 voor Christus door Kassandros, ter ere van zijn vrouw Thessaloniki, de zus van Alexander de Grote. De stad werd gesticht in een periode dat de Grieken zich klaarmaakten om het Midden-Oosten te veroveren. Sindsdien heeft de stad een belangrijke rol gespeeld in zowel de Griekse als in de Euraziatische geschiedenis. Bekijk de video van Thessaloniki om een goed beeld te krijgen van deze mooie stad.

Boek een stedentrip naar Thessaloniki

Wil je een citytrip naar Thessaloniki maken en alle mooie bezienswaardigheden en verschillende leuke restaurants bezoeken? Boek je stedentrip of vakantie naar Thessaloniki bij Griekse Gids Reizen. Zoek je een goed hotel of appartement in de stad? Bekijk ook ons uitgebreide overzicht met vakantie accommodaties en pakketreizen naar Thessaloniki en vind je ideale vakantie.

Bekijk de foto's Thessaloniki - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Tips, bezienswaardigheden en informatie Thessaloniki

In Thessaloniki zijn veel historische monumenten en mooie bezienswaardigheden. We geven hier tips en informatie om de stad tijdens je stedentrip goed te verkennen.

De Witte Toren

Je kunt het best bij de indrukwekkende Witte Toren beginnen die aan de haven staat. Deze toren werd in de 15e eeuw pas gebouwd op de plek waar de Byzantijnen in de 12e eeuw al een kasteel hadden gebouwd. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, zo was het een tijd een gevangenis voor zwaar gedetineerden. De witte toren ligt aan de haven en fungeert tegenwoordig als museum. Het adres is Leoforos Nikis. In de Witte Toren is een tentoonstelling gewijd aan de stad Thessaloniki en haar geschiedenis gedurende verschillende periodes. Tip: Bij de Witte Toren ligt een reggae boot, de Klio Cruise Bar. Vaar gezellig mee en krijg een mooie view op Thessaloniki, gezien vanaf het water, onder het genot van een drankje.

Thessaloniki de Witte Toren
Thessaloniki de Witte Toren

Alexander de Grote

Dichtbij de Witte Toren zie je ook het standbeeld van Alexander de Grote op het paard. Zijn monument ligt in een van de meest populaire gebieden van Thessaloniki, in Nea Paralia, direct aan zee. Alexander de Grote werd geboren in 356 v.Chr. in Pella Macedonië. Hij was de zoon van koning Phillip de 2e van Macedonië en had het voorrecht door een van de grootste filosofen aller tijden, Aristoteles, te worden opgeleid. Alexander de Grote erfde de troon van het (Grieks!) Macedonische koninkrijk direct na de moord op zijn vader in 336 v.Chr. Tot zijn dood in 323 v.Chr. in Babylon had hij al een enorm rijk gecreëerd dat zich uitstrekte van Thracië en Macedonië tot in Egypte en India.

Alexander de Grote
Standbeeld van Alexander de Grote

Aristotelis Plein

Vanaf de Witte Toren loopt een lange boulevard langs het water. Wanneer je over deze boulevard in westelijke richting loopt, zie je eerst heel veel ouzeri’s, cafetaria’s en restaurants en daarna komt het grote Aristoteles plein in zicht. Dit is het plein waar er vele leuke terrassen en restaurants zijn en die in de zomer druk bezocht worden door de inwoners van Thessaloniki en door duizenden toeristen. Het Aristotelesplein is het  grootste plein van Thessaloniki en er staat uiteraard een beeld van Aristoteles. Het plein werd in 1918 ontworpen door de Franse architect Ernest Hébrard, maar het grootste deel van het plein werd gebouwd in 1950. Veel gebouwen rond het centrale plein zijn sindsdien gerenoveerd. De twaalf gebouwen die het Aristotelous-plein vormen, zijn sinds 1950 monumenten van de Helleense Republiek.

Ladadika

Nog iets verder in westelijke richting bevindt zich de gezellige buurt Ladadika. Dit was vroeger een handelsplaats waar in olijfolie, maar ook in andere voedingswaren gehandeld werd. Tegenwoordig heeft deze buurt een andere functie, het is de buurt met de vele traditionele restaurants. De oude gebouwen zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven. Volg de meest populaire winkelstraat van Thessaloniki, Tsimiski Avenue, direct na Platia Eleftherias en je ontdekt de wijk "Ladadika". Het is een prachtig wandelgebied dat een van de favoriete bestemmingen is van zowel lokale als toeristische bezoekers en van studenten van de universiteit.

Aristotelis Plein Thessaloniki
Aristotelis Plein Thessaloniki

De boulevard

De boulevard is een bekende en populaire plek in Thessaloniki welke langs de zee, het Nikis-plein, de Witte Toren en langs de talloze cafetaria's en bars loopt. Het is een populaire uitgaansplek voor de lokale bevolking en toeristen. Wandelen langs deze geplaveide boulevard is ontspannend, maar je kunt ook een paardenkoets nemen of over de fietstrook met de fiets een mooi tochtje maken. Hier kun je ook een spectaculaire zonsondergang meemaken met de Olympus op de achtergrond.  

Boulevard Thessaloniki
De boulevard in Thessaloniki

Tips en informatie voor een stedentrip

Modiano overdekte markt

Als je vanaf Ladadika in noordelijke richting loopt, zie je na een paar minuten de overdekte markt. Het is een levendige markt waar vis, vlees, fruit en andere etenswaren verkocht worden. De Modiano markt, ook wel genaamd Stoa Modiano, werd tussen 1922 en 1930 gebouwd in het centrum van de stad. Modiano is een van de meest traditionele markten van Thessaloniki. De meeste winkels op de Modiano-markt zijn voedingswinkels die kruiden, kaas, vis, vlees, delicatessen etc. verkopen. Ook zijn er veel kleine taverna's, restaurants en bars. Waar vind je de Modiano overdekte markt? Het is een eenvoudig kruisvormig gebouw dat tussen twee bekende straten van het centrum van Thessaloniki ligt, Vasileos Irakliou Straat en Egnatia Avenue. Het bestaat uit vijf kleinere delen met veel uitgangen naar Ermou Straat en Vasileos Irakliou Straat.

Galeriusboog en Rotonda

In Thessaloniki zijn veel belangrijke bezienswaardigheden te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten. Zo bouwde de Romeinse Keizer Galerius de beroemde Galerius Triomfboog waarvan de ruïnes te zien zijn aan de Egnatia weg. Het is een van de populaire bestemmingen van de stad, voor zowel de lokale bevolking als toeristen. De boog werd in opdracht van keizer Galerius als triomfmonument gebouwd om de zegevierende veldtocht tegen de Sassaniden in 298 na Christus en de verovering van hun hoofdstad Ctesiphon te vieren. Ook de bijzondere Rotonda die iets verder, in noordelijke richting ligt werd in opdracht van de keizer gebouwd. De Rotonda had als mausoleum moeten dienen, uiteindelijk werd het de Christelijke kerk van Agios Georgios. De Rotonda is gebouwd in 306 na Christus door de Romeinen en is een van de oudste religieuze plaatsen van de stad. De Galerius boog of Kamara en de Rotonda waren basiselementen van het paleiscomplex. Waar vind je de Rotonda van Galerius? Op het Plateia Agiou Georgiou Rotonta 5.

Rotonda Thessaloniki
Rotonda Thessaloniki

Kerken

In Thessaloniki zijn ook vele historische kerken. De beroemdste kerken zijn de kerk van Agios Dimitrios en de kerk van Agia Sofia. De Agia Sofia is een kleinere maar identieke versie van de grote Agia Sofia kerk in Constantinopel (Istanbul). Naast de kerk van Agia Sofia zijn onder de grond de ruïnes van oude Romeinse badplaatsen. Deze badplaatsen gebruikten de Christenen rond de derde eeuw, om zich te laten dopen. Omdat het door de Romeinen verboden werd, doopten de Christenen zich in ondergrondse tunnels. Deze tunnels mag je bezoeken, de ingang van deze tunnels is in de ondergrondse kerk, naast de baden. De grote kerk van Agios Dimitrios in het noorden van de stad vind je op de Agios Dimitrioslaan. De kerk is gebouwd in de vijfde eeuw. Agios Dimitrios wordt door de lokale bevolking om religieuze, historische en artistieke redenen beschouwd als de belangrijkste kerk van Thessaloniki.

Agia Sofia Thessaloniki
Agia Sofia Thessaloniki

Stadsmuren

Een erg interessante buurt om te bezoeken ligt tegen de hellingen van de berg, ten noorden van de stad, dit noemt men ook de bovenstad. Hier zie je de muren van een grote vesting die vroeger uit tien torens bestond. Aan beide kanten van de muren zijn interessante gebouwen te zien met mooie houten balkons. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. De Byzantijnse muren in Thessaloniki zijn indrukwekkend. Deze indrukwekkende bouwwerken werden gebouwd om de stad te beschermen tegen invallen en waren bestand tegen lange belegeringen. Als je naast de Trigoniou-toren en de hoofdpoort (Portara) op het hoogste deel van de muren staat, kun je van het prachtige uitzicht op de Golf van Thermaikos genieten en duidelijk de grenzen van de oude stad zien.

ote toren thessaloniki
Stadsmuren

De OTE toren

De 76 meter hoge OTE Toren staat in het centrum van de stad en is een echte blikvanger en een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten van Thessaloniki te zien is. Het draaiende restaurant Skyline Café-Bar in de toren op de bovenste verdieping is het hele jaar door open. De eerste zwart-wit uitzendingen op een Grieks televisienetwerk vonden in 1966 plaats vanaf deze toren. Tegenwoordig wordt de toren gebruikt door het mobiele telefoonnetwerk Cosmote.

Informatie musea Thessaloniki

 • Het Archeologisch museum. Het Archeologisch Museum van Thessaloniki werd geopend in 1962, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileumfeest voor de bevrijding van Thessaloniki. Het museum is ontworpen door architect Patroklos Karantinos en herbergt exposities van Archaïsche, klassieke, Hellenistische en Romeinse sculpturen. Deze sculpturen zijn opgegraven in de regio Thessaloniki en Macedonië.
 • Museum voor Volkskunst en Volkenkunde
 • Museum voor Byzantijnse cultuur. Het Museum van Byzantijnse Cultuur in Thessaloniki bevindt zich in Stratou Ave, tegenover het park Pedion Areos in het centrum van de stad. Er zijn interessante permanente tentoonstellingen.
 • Witte Toren museum
 • Pinakotheek
 • Museum Crypte van de Agios Dimitrios kerk
 • Het Macedonische museum voor moderne Kunst. Het Macedonisch museum voor hedendaagse kunst is gehuisvest in het Helexpo Tentoonstelling Centrum, op de Egnatia straat. Het doel van dit museum is om Griekse en internationale hedendaagse kunst over de hele wereld te promoten en een bijdrage te leveren aan het Griekse culturele leven. Het museum was aanvankelijk gehuisvest in de Filkeram-Johnson-fabriek, maar is tegenwoordig verhuisd naar het Helexpo Center. Het bevat ongeveer 2000 kunstwerken van beroemde moderne kunstenaars.
 • Het Museum voor de Macedonische strijd. Dit museum bevindt zich in het centrum van Thessaloniki, aan de straat Proxenou Koromila, direct naast de kathedraal van Gregorios Palamas. Dit elegante neoklassieke gebouw huisvestte oorspronkelijk het Griekse consulaat van Thessaloniki. Het werd gebouwd in 1892 naar de plannen van de beroemde architect Ernst Ziller. Het staat op de plaats van een voormalig gebouw dat twee jaar eerder, in 1890, was afgebrand; bij de grote brand die een groot deel van de stad verwoestte. Tijdens de periode van de Macedonische strijd (1904-1908), die in feite de strijd van Macedonië was om zich te bevrijden van de Turkse en Bulgaarse bezetting en zich te verenigen met Griekenland, werd het Griekse consulaat van Thessaloniki een geheim operatiecentrum. 
 • Het Technisch museum
 • Ataturk museum
 • Waterwerken museum. Het Waterwerken museum is gehuisvest in het oude watervoorziening gebouw dat werkte van 1894 tot 1978. Het toont de geschiedenis van de watervoorziening in Thessaloniki.

Vervoer

Informatie over het openbaar vervoer en het vliegveld in Thessaloniki:

Vliegveld: Ten zuiden van de stad ligt de internationale luchthaven Makedonia (SKG). Vanaf hier worden nationale en internationale bestemmingen aangevlogen. Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Thessaloniki vliegen. De vluchttijd is ongeveer 3 uur. De afstand tussen SKG en AMS is 1907 km. Ook vanuit Brussel en Düsseldorf kun je naar Thessaloniki vliegen.

Vliegveld Makedonia Thessaloniki
Vliegveld Makedonia Thessaloniki

Trein: Vanuit Thessaloniki zijn er verschillende spoorwegdiensten naar het zuiden (Athene), het westen (Veria, Edessa, Kozani) en het oosten (Serres, Alexandroupolis) van Griekenland.

Boot: De haven van Thessaloniki ligt op een strategisch punt. Het is een haven voor goederentransport van en naar de Balkan en het Zwarte Zee-gebied. Vanuit de haven van Thessaloniki gaan ferryboten naar Piraeus en naar verschillende eilanden zoals Kreta, Samos, Chios, Kos en Rhodos.

Bus: Het openbaar vervoer in de regio Thessaloniki wordt verzorgd door de firma OASTH (ΟΑΣΘ). Dit bedrijf vervoert jaarlijks 150 miljoen passagiers via 68 buslijnen. Ook rijden er rode toeristenbussen, de "sightseeing" bussen waarmee je langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad rijdt. Het zijn "hop on hop off" bussen, waarbij je kunt opstappen en uitstappen waar je wilt. Door het drukke verkeer duurt de rit soms wat langer, maar het is toch de moeite waard, want je rijdt helemaal naar de bovenstad en komt langs vele leuke plekjes. Via een koptelefoon kun je luisteren naar wetenswaardigheden en tips.

Sightseeing bus thessaloniki
Sightseeing bus Thessaloniki

Voetbal

In Thessaloniki is voetbal een belangrijke sport. Er zijn drie clubs die regelmatig uitkomen op het hoogste Griekse professionele niveau. De meest succesvolle club is PAOK Saloniki. De drievoudige Griekse landskampioen speelt in het Toumbastadion. Daarnaast heb je Aris en Iraklis. Er bestaat een grote onderlinge rivaliteit tussen deze clubs en ze hebben alle drie een  fanatieke aanhang.

Thessaloniki Paok Saloniki Toumba stadion
Thessaloniki Paok Saloniki Toumba stadion

Trips vanaf Thessaloniki

Vanuit Thessaloniki kun je veel kanten op om dit mooie deel van Griekenland ontdekken. Er zijn vele opties mogelijk, we noemen er enkele.

 • Je kunt tijdens een dagtrip vanuit Thessaloniki naar de beroemde Meteora rotsen met de kloosters.
 • Je kunt een dagtocht naar Ouranoupoli maken en vanaf daar met een boottocht langs Athos varen waarbij je vanaf de boot de berg kunt bewonderen, de mysterieuze en wonderbaarlijke plaats die al eeuwenlang het centrum is van Orthodoxie.
 • Maak een dagtrip naar Dion en de berg Olympus. Dion is de oude religieuze stad van het Macedonische koninkrijk, aan de voet van de Olympusberg.
 • Bezoek de archeologische plaats Pella, de hoofdstad van het oude koninkrijk Macedonië en geboorteplaats van Alexander de Grote.
 • De de archeologische plaats Vergina, tegenwoordig een van de belangrijkste archeologische locaties van Griekenland vanwege het koninklijke graf van koning Philipp II, de vader van Alexander de Grote.
 • Vergeet niet het schiereiland Chalkidiki te bezoeken met de mooie stranden.

Links

 • 10 tips voor je stedentrip naar Thessaloniki Thessaloniki is een leuke stad met een grote boulevard waar veel te zien en te doen is, zowel in de zomer als in de lente, herfst en winter. Het is dan ook een zeer leuke optie voor een stedentrip. Deze stad werd in 315 voor Chr. gesticht door Kassandros.  Wat is er te zien en te doen in Thessaloniki? Heel veel, hier volgen tien tips.
 • Chalkidiki, Thessaloniki en Meteora in 1 vakantie Tijdens deze reis bezoek je eerst Thessalie, de streek met de imposante kloosters van Meteora. Daarna het mooie Chalkidiki. Je reis begint in Thessaloniki waar je zult landen. Je kunt een aantal nachten in Thessaloniki verblijven. Als je vlucht 's avonds is, dan verblijf je sowieso de eerste nacht in een hotel in Thessaloniki.

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Thessaloniki

Patricia de Man
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: - Cultuur: 8 - Stranden: - Omgeving: 8

Toelichting :
Leuke, typisch Griekse grote stad. Er hangt een goede sfeer, al vonden wij de hoeveelheid zigeuners en buitenlanders (Albanezen, Georgiers) wel zeer storend! Er zijn leuke kleding- en schoenenwinkels in het centrum. De winkelstraat is ook mooi ingericht. De boulevard is heerlijk om te slenteren langs de waterkant. Er zitten ook wat leuke restaurantjes aan de boulevard (niet aan de waterkant - en wel vrij duur). De markt is groot en leuk om een keer over te lopen. Het plein is gezellig met veel cafeetjes rondomheen. De Witte Toren is mooi en het gebied eromheen gezellig, met veel restaurantjes en cafeetjes. Het oude centrum is schitterend, net als het uitzicht vanaf daar over de stad! Verspreid over de centra vind je verschillende kleine straatjes vol met goede restaurantjes. Kortom, leuke Griekse stad, maar Athene blijft voor ons favoriet.


jan langeveld
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 10 - Kindvriendelijk: 10 - Cultuur: 10 - Stranden: 10 - Omgeving: 10

Toelichting :
het is heel goed uitmuntend zelfs


Ben je zelf ooit naar Thessaloniki geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Thessaloniki?


Waar ligt Thessaloniki
De kaart / landkaart van Thessaloniki

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Thessaloniki

maandag
Weer en klimaat
28°C

dinsdag
Weer en klimaat
26°C

woensdag
Weer en klimaat
27°C

donderdag
Weer en klimaat
27°C

vrijdag
Weer en klimaat
29°C

zaterdag
Weer en klimaat
29°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024