Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Thassos

Thassos | Informatie, tips en vakanties

THASSOS. Het Griekse eiland Thassos is het meest noordelijk gelegen eiland in de Egeïsche zee. Het ligt vlakbij de kust van Macedonië, bij de stad Kavala (Keramoti, 10 kilometer). Thassos is een populair eiland, vanwege o.a. de prachtige, groene natuur, de schitterende stranden, de pittoreske dorpen, de gezellige stad (Thassos stad), de rijke historie, de heerlijke lokale specialiteiten en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Thassische eilandbewoners.

Thassos is niet zo groot, waardoor het gemakkelijk te ontdekken en te verkennen is. Het heeft een oppervlakte van 379 vierkante kilometer, de totale lengte van de kustlijn is 95 kilometer en er wonen op het eiland ongeveer 14000 vaste inwoners. De hoofdstad en tevens havenstad van het eiland is de gelijknamige stad met iets meer 3100 inwoners.

Thassos is een relatief rond eiland met in het midden heuvels en bergen. De hoogste top van Thassos ligt op 1206 meter hoogte, op de berg Ypsarion. Om Thassos goed te verkennen kan men het beste een auto huren. Natuurlijk zijn er ook busverbindingen die je naar alle plekken van Thassos kunnen brengen. Er loopt een hoofdweg rondom het eiland, je kunt het dus als het ware de “ronde van Thassos” noemen. De totale lengte van deze weg is ongeveer 73 kilometer, het is wel een vermoeiende weg, met veel bochten waar je uiteindelijk beloond wordt met het zien van de schoonheid die je overal zult tegenkomen. Lees ook ons weblog artikel: 5 bijzondere plekjes op Thassos.

Bekijk de foto's Thassos - Fotoalbum Griekenland

De ronde van Thassos

Wanneer je vanaf Thassos stad met de auto gaat rondtrekken,  kom je allerlei leuke dorpen tegen. Een term die je op Thassos vaak zult horen is het voorvoegsel “Skala”, dat letterlijk “trap” betekent. Zo zijn er de dorpen Skala Rachonis, Skala Prinos, Skala Maries, Skala Potamias en Skala Panagias. Het zijn allemaal kustdorpen die een overeenkomstige verbintenis hebben met over het algemeen een bergdorp of dorp in het binnenland; zo zijn er naast de Skala-dorpen ook de dorpen Rachoni, Prinos, Maries, Potamia en Panagia. Het grote verschil tussen deze dorpen is vaak in de bouwstijl al te zien, daar waar de bergdorpen meer de traditionele stijl uitstralen, zijn de dorpen aan de kust meer op toerisme gericht. Thassos heeft veel leuke badplaatsen en bergdorpen zoals bijvoorbeeld Theologos, de oude hoofdstad van het eiland. Een aantal populaire badplaatsen liggen helemaal in het zuiden van het eiland, dat zijn Limenaria, Potos en Alyki. Aan de oostelijke kust liggen de beroemde Golden en Paradise Beach waar je jezelf in de Caribische zee waant. Thassos is al met al een eiland waar je ongetwijfeld een fantastische vakantie zult beleven.
 

Film de highlights van Thassos

 

Video Eiland Thassos - ©De Griekse Gids

De geschiedenis van Thassos

Thassos is een eiland dat sinds de prehistorische tijd bewoond wordt. Volgens oude geschriften van letterkundigen zouden tot in de 8e eeuw voor Christus Thraciërs en allerlei barbaren gewoond hebben.  In de 7e eeuw vóór Christus kwamen kolonisten uit Paros zich hier vestigen. Hierdoor is het eiland zich economisch gaan ontwikkelen, de “Parianen” waren immers handelsmensen en gingen handel voeren met andere Griekse staten zelfs tot aan de Zwarte Zee. In de 4e eeuw voor Christus werd het eiland geannexeerd door Macedonië en de Macedonische Koning Filippos de 2e. Tijdens de Romeinse en de Byzantijnse periode is Thassos opnieuw gaan floreren. In de 7e eeuw werd het eiland aangevallen door diverse Slavische en Arabische volkeren. Thassos was immers altijd een interessant eiland voor veroveraars omdat het rijk was aan metalen (goud, brons, lood, ijzer) en gesteenten (marmer). Thassos was ook gewild vanwege de wijn. Vervolgens kwam het weer in handen van Byzantijnen, Venetianen, Genuanen om uiteindelijk in het jaar 1459 in handen van de Ottomanen te vallen. Sinds 1913 hoort het eiland weer tot Griekenland.
 

Bezienswaardigheden en tips Thassos

- De vele pittoreske bergdorpen waar de huizen in Macedonische bouwstijl zijn ontworpen en die midden in een mooie groene natuur  en vaak in de bergen van Thassos liggen.
-  De schitterende kustdorpen met hun mooie stranden.
-  De ruines en de monumenten rondom Thassos stad.
-  Het archeologische museum van Thassos stad.
-  Restanten van heiligdommen en tempels uit de oudheid.
-  De oude en de nieuwe haven van Thassos stad
-  Diverse kloosters die zich op het eiland bevinden zoals bijvoorbeeld het klooster van Aartsengel Michail.

Stranden op Thassos

Thassos is een eiland met veel schitterende stranden waar het bijna nooit hard waait, dit in tegenstelling met de stranden van andere Griekse eilanden. De zee is ook meestal ondiep of loopt geleidelijk aan af. De meeste stranden zijn met de auto bereikbaar.  De meest bekende stranden van Thassos zijn Golden Beach (Chrissi Akti) in Skala Panagias, Paradise Beach (Paradisos) bij Kynira, Makryammos, Chrissi Akti in Skala Potamias, het strand van Potos, het strand van Alyki, het strand van Limenaria, het strand van Psili Ammos, het strand van Astris, het strand van Trypiti, het strand bij Skala Maries, het strand van Skala Kalirachis,  het strand van Skala Sotiros, het strand van Skala Rachonis, het strand van Skala Prinos, het strand Glyfoneri, het strand Pachis etc.
 

Culinaire specialiteiten en producten Thassos

- Kourbani, een gerecht van gekookt rundvlees
- De honing van Thassos, die tot de top van Griekenland hoort.
- Yoghurt met honing
- Throumbes, een soort olijven
- Allerlei lekkere wijnsoorten
- Tsipouro, een soort jenever gemaakt door druiven.

Campings op Thassos

  • Camping Chrissi Ammoudia, Skala Panagias, Thassos, 02593-61207
  • Camping Pefkari Beach , Pefki, Limenaria, Thassos, 025930-51190
  • Camping Nysteri, Nysteri Limenas, Thassos. 025930-23327
  • Camping Paradissos, Potos, Thassos, 025930-51950
  • Camping Persefs, Skala Rahoniou, Thassos, 025930-81242
  • Camping Prinos, 64010 Thassos, 02593-071270


Links naar Thassos

 

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Thassos?


Waar ligt Thassos
De kaart / landkaart van Thassos

Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020