Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Thassos

Thassos - Vakantie in Griekenland


Thassos vakantie. Het Griekse eiland Thassos is het meest noordelijk gelegen eiland in de Egeïsche zee. Het is een groen eiland met mooie stranden. Het ligt vlakbij de kust van Grieks Macedonië, bij de stad Kavala (Keramoti, 10 kilometer). Thassos is een populair eiland, vanwege o.a. de prachtige, groene natuur, de schitterende stranden, de pittoreske dorpen, de gezellige stad (Thassos-stad), de rijke historie, de heerlijke lokale specialiteiten en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Thassische eilandbewoners.

"Thassos is een groen eiland met prachtige stranden."

Thassos is niet zo groot, waardoor het gemakkelijk te ontdekken en te verkennen is. Het heeft een oppervlakte van 379 vierkante kilometer, de totale lengte van de kustlijn is 95 kilometer en er wonen op het eiland ongeveer 14000 vaste inwoners.

Thassos Golden Beach
Golden Beach - Skala Panagia - Chrissi Ammoudia

De hoofdstad en tevens havenstad van het eiland is de gelijknamige stad met iets meer 3100 inwoners. Thassos is een relatief rond eiland met in het midden heuvels en bergen. De hoogste top ligt op 1206 meter hoogte, op de berg Ypsarion.

Om het eiland goed te verkennen kun je het beste een auto huren. Natuurlijk zijn er ook busverbindingen die je naar alle plekken van het eiland kunnen brengen. Er loopt een hoofdweg rondom het eiland, je kunt het dus als het ware de “ronde van Thassos” noemen. De totale lengte van deze weg is ongeveer 73 kilometer, het is wel een vermoeiende weg, met veel bochten waar je uiteindelijk beloond wordt met het zien van de schoonheid die je overal zult tegenkomen. Lees ook ons weblog artikel: 5 bijzondere plekjes op Thassos.

Vakantie 

Wil je op vakantie naar het mooie groene eiland Thassos en zoek je een leuk hotel of appartement? Bekijk dan het overzicht van vakanties naar Thassos. Wil je jouw reis combineren met andere eilanden of met het vasteland van Griekenland? Bekijk dan de website van Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen en fly & drive vakanties.

Bekijk de foto's Thassos - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

De ronde van Thassos

Wanneer je vanaf Thassos-stad met de auto gaat rondtrekken dan kom je allerlei leuke dorpen tegen. Een term die je op het eiland vaak zult horen is het voorvoegsel “Skala”, dat letterlijk “trap” betekent. Zo zijn er de dorpen Skala Rachonis, Skala Prinos, Skala Maries, Skala Potamias en Skala Panagias. Het zijn allemaal kustdorpen die een overeenkomstige verbintenis hebben met over het algemeen een bergdorp of dorp in het binnenland; zo zijn er naast de Skala-dorpen ook de dorpen Rachoni, Prinos, Maries, Potamia en Panagia. Het grote verschil tussen deze dorpen is vaak in de bouwstijl al te zien, daar waar de bergdorpen meer de traditionele stijl uitstralen, zijn de dorpen aan de kust meer op toerisme gericht.

Thassos heeft veel leuke badplaatsen en bergdorpen zoals bijvoorbeeld Theologos, de oude hoofdstad van het eiland. Een aantal populaire badplaatsen liggen helemaal in het zuiden van het eiland, dat zijn Limenaria, Potos en Alyki. Aan de oostelijke kust liggen de beroemde Golden Beach en Paradise Beach waar je jezelf in de Caribische zee waant. Thassos is al met al een eiland waar je ongetwijfeld een fantastische vakantie zult beleven.

Video highlights  Thassos

Video eiland Thassos - © De Griekse Gids

Geschiedenis 

Thassos is een eiland dat sinds de prehistorische tijd bewoond wordt. Volgens oude geschriften van letterkundigen zouden tot in de 8e eeuw voor Christus Thraciërs en allerlei barbaren er gewoond hebben. In de 7e eeuw vóór Christus kwamen kolonisten uit Paros zich hier vestigen. Hierdoor is het eiland zich economisch gaan ontwikkelen, de “Parianen” waren immers handelsmensen en gingen handel voeren met andere Griekse staten, zelfs tot aan de Zwarte Zee. In de 4e eeuw voor Christus werd het eiland geannexeerd door Macedonië en de Macedonische Koning Filippos de 2e. Tijdens de Romeinse en de Byzantijnse periode is Thassos opnieuw gaan floreren. In de 7e eeuw werd het eiland aangevallen door diverse Slavische en Arabische volkeren. Thassos was immers altijd een interessant eiland voor veroveraars omdat het rijk was aan metalen (goud, brons, lood, ijzer) en gesteenten (marmer). Thassos was ook gewild vanwege de wijn. Vervolgens kwam het weer in handen van Byzantijnen, Venetianen, Genuanen om uiteindelijk in 1459 in handen van de Ottomanen te vallen. Sinds 1913 hoort het eiland weer bij Griekenland.

Oude Agora Thassos
Oude Agora Thassos

De meest interessante bezienswaardigheid in Thassos-stad is de oude Agora, een site met oude tempels, overblijfselen van heiligdommen, een oud theater en andere gebouwen. De oude Agora was het politieke, administratieve en religieuze centrum van de oude stad. Gelegen op loopafstand van het centrum van Limenas, is dit de belangrijkste archeologische vindplaats op het eiland. Hoewel de bouw van Agora systematisch begon in de 4e eeuw voor Christus, dateren de vroegste constructies uit de 6e eeuw voor Christus. Boven de oude Agora staat het oude theater van Thassos. Het oude theater is gebouwd in een natuurlijke holte op de heuvel in Limenas. Het werd in 1921 opgegraven door de Franse archeologische school.

Het Antieke theater Thassos-stad
Het Antieke theater boven Thassos-stad - Limenas

Bezienswaardigheden en tips 

-  De vele pittoreske bergdorpen waar de huizen in Macedonische bouwstijl zijn ontworpen en die midden in een mooie groene natuur  en vaak in de bergen liggen.
-  De schitterende kustdorpen met hun mooie stranden.
-  De ruïnes en de monumenten rondom Thassos-stad.
-  Het archeologische museum van Thassos-stad.
-  Restanten van heiligdommen en tempels uit de oudheid.
-  De oude en de nieuwe haven van Thassos-stad
-  Diverse kloosters die zich op het eiland bevinden, zoals bijvoorbeeld het klooster van aartsengel Michail.

Stranden 

Thassos is een eiland met veel schitterende stranden waar het bijna nooit hard waait, dit in tegenstelling tot veel stranden van andere Griekse eilanden. De zee is ook meestal ondiep of loopt geleidelijk aan af. De meeste stranden zijn met de auto bereikbaar. De meest bekende stranden van het eiland zijn Golden Beach (Chrissi Akti) in Skala Panagias, Paradise Beach (Paradisos) bij Kynira, Makryammos, Chrissi Akti in Skala Potamias en de stranden van Potos, Alyki, Limenaria, Psili Ammos, Astris, Trypiti, Skala Maries, Skala Kalirachis, Skala Sotiros, Skala Rachonis, Skala Prinos, Glyfoneri en Pachis.

Skala Rachonis strand Thassos
Skala Rachonis strand Thassos

Wandelen, duiken

Er zijn veel wandelpaden op het eiland die leiden naar oude kastelen, bergtoppen en traditionele dorpjes, zoals Panagia, Potamia en Theologos, waar een mooi folklore museum te vinden is. Oude wandelpaden brengen je naar bergdorpjes, middeleeuwse torens, watervallen, grotten en stranden. Heel mooi is het pad naar de berg Ipsarion.

De laatste jaren ontwikkelt het duiken zich geleidelijk op het eiland en veel duikcentra zijn gevestigd op toeristische plaatsen. Deze centra organiseren cursussen en duiktrips om riffen en oude scheepswrakken te bewonderen.

Culinaire specialiteiten en producten

Op Thassos zijn veel lekkere specialiteiten te vinden zoals:

- Kourbani, een gerecht van gekookt rundvlees
- De honing van Thassos, die tot de top van Griekenland hoort.
- Yoghurt met honing
- Throumbes, een soort olijven
- Allerlei lekkere wijnsoorten
- Tsipouro, een soort jenever gemaakt met druiven.

Lekker eten op Thassos
Lekker eten op Thassos

Campings op Thassos

  • Op Thassos zijn er diverse campings te vinden.

Links

  • Reisverslag Thassos Het prachtig groene Griekse eiland Thassos is mooi en puur. Thassos ligt in het noorden van de Egeïsche zee in Griekenland. Met het vliegtuig vlieg je bijvoorbeeld naar het vliegveld van Thessaloniki. Hier kun je een auto huren om naar de haven van Keramoti te rijden, (ongeveer 2 uur rijden) van waar de veerboot meerdere malen per dag naar Thassos vertrekt. Thassos ligt niet ver van het vasteland, de boot doet er ongeveer 35 minuten over om de mensen naar de overkant te brengen. Het is een heerlijk vaartochtje over een rustige zee. De boot komt aan in de haven van Limenas, (Thassos stad) aan de noordkant van het eiland.
  • 5 bijzondere plekjes op Thassos Het Griekse eiland Thassos is het meest noordelijk gelegen eiland in de Egeïsche zee. Het ligt vlakbij de stad Kavala. De boot naar Thassos vertrekt vanaf het haventje van Keramoti. Thassos is een populair vakantie-eiland, vanwege de prachtige, groene natuur, de schitterende stranden, de pittoreske dorpen, de gezellige hoofdstad, de rijke historie, de heerlijke lokale specialiteiten en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking. Ga je naar Thassos op vakantie, dan moet je zeker deze vijf plekjes niet overslaan.
  • Landenkompas Thassos> Algemene informatie

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Thassos

angelique westhovens
Alg. indruk: 10 - Uit eten: N.v.t. - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting :

Een zeer divers eiland met dorpen die ieder verschillend zijn. Je kan er rond rijden waarbij elke afslag je leidt tot een bergdorp of een dorp aan t strand. Mooi gebouwde huizen. Eten kan je overal heerlijk. Er zijn veel bronnen en het eiland is heel groen. De ligging is heel goed niet te ver van t vaste land.


Frans
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 9 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 10 - Omgeving: 10

Toelichting :

Erg mooi eiland. Als je er de tijd voor neemt is er veel te zien. Er is een mooi klooster in Kazaviti waar ook het heilig water is. Op maandag markt in Prinos. Goedkoop en lekker eten bij Lykos. Mooi duiken in Potos. Kortom een mooi eiland


Ben je zelf ooit naar Thassos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Thassos?


Waar ligt Thassos
De kaart / landkaart van Thassos

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Thassos

zondag
Weer en klimaat
36°C

maandag
Weer en klimaat
35°C

dinsdag
Weer en klimaat
37°C

woensdag
Weer en klimaat
38°C

donderdag
Weer en klimaat
39°C

vrijdag
Weer en klimaat
36°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024