Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kozani

Kozani - Vakantie in Griekenland

Kozani vakantie. Het departement Kozani ligt in het westelijk deel van het Griekse district Macedonië. Driekwart van het departement is heuvelachtig of bergachtig.

De hoofdstad het departement is Kozani-stad die op 700 meter hoogte boven de zeespiegel ligt te midden van de bergketens Vermio, Bourino en Pieria. In Kozani-stad bevindt zich de Koventareios Gemeentelijke Bibliotheek, dat is de op één na grootste in Griekenland na die van Athene. Maar liefst 153.000 boeken worden hier bewaard net als 380 manuscripten en vele zeldzame uitgaven. Erg interessant zijn ook het Volkenkundig museum, het Natuurhistorisch museum  en het Archeologische Museum dat gehuisvest is in een traditioneel herenhuis.

Een erg leuke stad is Siatista dat op de hellingen van de berg Siniatsiko ligt op 920 meter hoogte. Deze stad ligt in het westelijk deel van het departement, dertig kilometer ten Zuidwesten van Kozani-stad. Vanaf de 17e tot en met de 19e eeuw heeft Siatista een enorme welvaart gekend, getuigen zijn de vele herenhuizen die in elke hoek van de stad te zien zijn. Helaas zijn vele herenhuizen vervallen omdat er simpelweg geen geld is en omdat de bureaucratie in Griekenland vele goede initiatieven belemmerd, dat vertelde een wijnproducent ons in Siatista. In de stad bevindt zich ook de grote kerk van Agios Dimitrios die in het jaar 1911 is gebouwd. De oudste kerk echter, is de kerk van Agia Paraskevi die in het jaar 1677 is gebouwd bij het Gerania plein.

Een zeer pittoresk dorp is Velvendo dat in het oosten van het departement Kozani ligt tegen de hellingen van het Pieria-gebergte en ten oosten van het Polifitos-meer. Het dorp is goed verzorgd en de huizen zijn in traditionele Macedonische stijl gebouwd. Rondom het dorp zijn allerlei vruchtenbomen te zien en vanaf hier kun je bergwandelingen maken in het Pieria-gebergte waar allerlei schilderachtige bergdorpjes zijn. Een van de mooiste plekken tijdens zo’n wandeling zijn de watervallen van Skepasmeno en de gelijknamige kloof die ook de kloof van Velvento genoemd wordt.

Een van de grootste rivieren van Griekenland, Aliakmonas, stroomt dwars door het gebied. Hier bevindt zich een van de grootste stuwmeren, dat van Polifitos. De brug die over het stuwmeer loopt is 1372 meter lang en 13,5 meter breed en heet de brug van Servia, gemoemd naar het stadje ten zuiden van het meer. Het meer is ideaal voor allerlei activiteiten, zoals zwemmen, vissen en andere sportieve activiteiten en recreatie.

Bekijk de foto's Kozani - Fotoalbum Griekenland

Bezienswaardigheden en tips Kozani

Aiani: Aiani is een klein stadje vlak bij de oevers van Aliakmonas, een twintigtal kilometer ten zuiden van Kozani-stad. Aiani is genoemd naar de gelijknamige stad, de archeologische opgravingen hiervan zijn hier anderhalve kilometer vandaan. Stichter van de stad was Aianos, de zoon van Koning Elimos van Tirina. Hier vlakbij bevindt zich de basiliek van Agios Dimitrios uit de 11e eeuw en diverse Byzantijnse kerken van voor de 16e eeuw.

Servia: Servia is een van de belangrijkste steden van Kozani. De stad ligt 28 kilometer ten zuidwesten van Kozani-stad, vlakbij het Polifitos meer. Het gebied rond Servia is sinds de Prehistorische tijd bewoond, er zijn vele voorwerpen uit die tijd hier gevonden. De belangrijkste bezienswaardigheid echter is in Servia de ruine van een Byzantijns kasteel dat rond het jaar 600 gebouwd werd en waar de torens een hoogte van twintig meter hadden. Servia was in de middeleeuwen een belangrijk Byzantijns centrum en de stad bestond toen uit een Akropolis, een boven- en een benedenstad. Drie belangrijke Byzantijnse kerken zijn goed bewaard en men kan hier de mooie muurschilderingen bewonderen.


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Waar ligt Kozani?


Waar ligt Kozani
De kaart / landkaart van Kozani

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel to Magazaki Griekse restaurants Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021