Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Imathia

Imathia | Informatie, tips en vakanties

Imathia. Imathia ligt in het westen van het departement Thessaloniki in het Griekse district Macedonië. Dwars door Imathia stroom de rivier Aliakmonas die het gebied in tweeën verdeelt met in het westen het Vermio-gebergte en in het oosten het Pieria-gebergte. Het departement Imathia grenst met de departementen Thessaloniki, Pella, Kozani en Pieria. Een groot deel van het departement hoort tot de grote Macedonische vlakte, een gebied dat erg vruchtbaar is, ideaal voor de landbouw.

Imathia is een gebied dat erg afwisselend is. Bij de beboste bergen van Vermio kan er bijvoorbeeld geskied worden. Hier bevinden zich drie skicentra: het skicentrum van Seli (1500m-1900m), het skicentrum van Tria Pente Pigadia(1400m-2052m) en het skicentrum Chrisso Elafi (Gouden Hert). Op de berg Vermio kan men behalve skiën, ook bergwandelen, hier loopt het bergpad E4 langs.

Imathia is een streek met een zeer rijke geschiedenis waar vele belangrijke archeologische bezienswaardig-heden zijn. De belangrijkste plaats is Vergina, men suggereert dat dit de oude stad Aigés is dat hoofdstad van het Macedonische rijk was in de periode 650 v.Chr. -  413 v.Chr. Hier bevindt zich een paleis, het oude theater en de Koninklijke graven van Vergina. Hier in een graftombe zijn de graven van Filippos de 2e (vader van Alexander de Grote - 336 voor Christus) en van Alexander de 4e (zoon van Alexander de Grote 310 voor Christus).

Hoofdstad van Imathia is de stad Veria, een moderne Griekse stad aan de voet van het Vermio gebergte. In het centrum van de stad bevindt zich het park van Elia (Olijfboom) dat in maart 2014 helemaal werd vernieuwd. Dit park noemt men ook het balkon van Veria want vanaf hierboven heb je een fantastisch uitzicht over de vlakte van Imathia. Bij het park zijn vele traditionele herenhuizen die tegenwoordig omgetoverd zijn tot moderne cafés. In Veria bevindt zich ook een monument waar de apostel Paulus in het jaar 50 het Christendom heeft verkondigd. Ieder jaar vindt hier op 29 juni een grote openlucht mis plaats en zijn er vele activiteiten ter nagedachtenis van de apostel.

Een andere belangrijke stad is Naousa (niet te verwarren met Naoussa op Paros) in het noordwesten van Veria. Naoussa ligt op de hellingen van de berg Vermio. Net als Veria is Naousa eveneneens een moderne stad waar bij diverse wijken het authentieke en traditionele stijl van de huizen en steegjes goed zijn bewaard. Bekende wijken van Naousa zijn o.a. de wijken Alonia, Batania en Pouliana. Naousa staat ook bekend om de watervallen (reivier Arapitsa), de wijn die hier geproduceerd wordt, de productie van vruchten (perziken, appels) en het carnaval dat ieder jaar hier uitvoerig gevierd wordt.

Bekijk de foto's Imathia - Fotoalbum Griekenland

Bezienswaardigheden en tips departement Imathia

  • De dorpen op de bergen van het Pieria-gebergte.
  • Het bos en park van Agios Nikolaos in Naousa waar de rivier Arapitsa stroomt.
  • De verschillende wijnroutes in het departement
  • De Neolithische nederzetting van Nea Nikomidia uit de jaren 7000 voor Christus. Deze ligt 13 kilometer ten noorden van Veria. Hier zijn 24 huisjes houten huisjes gevonden, een heiligdom, keramische ovens e.a.
  • Het Byzantijnse museum van Veria.
  • De Byzantijnse kerken van Veria, het zijn er 48.
  • Het klooster van Timios Prodromos
  • Het klooster van de Heilige Moeder Soumela
  • De school van Aristoteles in Mieza. Hier heeft de filosoof Aristoteles de toen jonge Alexander de Grote les gegeven.

Verbindingen Imathia.

- Imathia is goed te bereiken zowel met de bus als met de trein vanuit Thessaloniki waar een internationale vliegveld aanwezig is.
Er is ook bus verbinding met de andere provincies er rondom heen en met Athene.

- Veria: Belangrijke overstapplaats (busstation in de stad Veria). Het treinstation ligt aan de rand van de stad.( beneden)
Er is een treinverbinding Thessaloniki - Florina. Vanuit Thessaloniki gaan elk uur snelbussen naar Veria. ( 1 uur rijden). In Veria kan men overstappen op de bus naar Vergina. In Thessaloniki is aan de rand van de stad een busterminal gebouwd. Hiervandaan vertrekken bussen naar vele bestemmingen. Vanaf het trein-station Thessaloniki gaat elke 10 min. bus 1 rechtstreeks naar deze terminal. Vanaf het vliegveld gaat bus 78 naar deze terminal, in ongeveer 45 min.

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Waar ligt Imathia?


Waar ligt Imathia
De kaart / landkaart van Imathia

Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020