Meteora (Trikala)

METEORA. Meteora ligt op het vasteland van Griekenland, in Thessalie, departement Trikala. Meteora is een van de meest opvallende en indrukwekkende monumenten van de wereld, beschermd door de UNESCO en het meest belangrijke in Thessalië. Na  de heilige berg Athos, is het het meest belangrijke kloostercentrum van Griekenland. Meteora hoort absoluut in de Top 10 bezienswaardigheden van Griekenland.

In de 11e eeuw, kwamen de eerste kluizenaars op de onbetreden pieken van de imposante rotsen en bouwden de "Skiti" van Doupiani. In de 14e eeuw vormde de heilige Athanasios Meteoritis de eerste georganiseerde kloostergemeenschap op  de rots van Megalo (grote) Meteoro. Vierentwintig kloosters hebben zich vanaf toen  in meer dan 600 jaar verspreid over de rotsen.

Tegenwoordig bestaan alleen de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas nog en ze zijn nog steeds in gebruik. Iedere dag komen bezoekers vanuit de hele wereld hier samen om te mediteren en bidden. Ze leren het leven van de monniken kennen, bewonderen de onbeschrijflijke natuur, de artistieke architectuur en bestuderen de historische overblijfselen. Het gebied kenmerkt zich door de op hoge rotsige pilaren gebouwde kloosters.

Door eeuwenlange wind - en watererosie (ooit was de Thessalische vlakte een binnenzee) hebben de rotsformaties hun specifieke en moeilijk bedwingbare uiterlijk gekregen. Vanaf de 9e eeuw werden de natuurlijke zandstenen torens beklommen door kluizenaars die daar hun eigen leefomgeving creëerden en slechts af en toe naar beneden kwamen. Vanaf de 11e eeuw trokken elders verdreven monniken naar het gebied. Halverwege de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de toppen. In 1336 stichtte de monnik Athanasios, afkomstig van de berg Athos zijn Groot Metéoron, het hoogst gelegen (623 m) en belangrijkste klooster dat hier zou gesticht worden. Nog 23 andere kloosters zouden volgen. Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel 40 meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen én personen naar boven. In de hoogtijdagen bestond er een autonome gemeenschap van monniken en 24 kloosters in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld.

Foto's Meteora - Meteora in beeld

Meteora7 - Foto van Michiel Meteora Griekenland - Foto Griekse Gids 036 - Foto van De Griekse Gids Meteora Thessalie - GriekseGids foto 13 - Foto van De Griekse Gids Meteora Griekenland - Foto Griekse Gids 022 - Foto van De Griekse Gids Meteora in de buurt van Thrikala - Foto van Ivo Meteora Thessalie - GriekseGids foto 24 - Foto van De Griekse Gids Meteora Griekenland - Foto Griekse Gids 041 - Foto van De Griekse Gids Meteoraklooster - Foto van sportverzorger Meteora Thessalie - GriekseGids foto 16 - Foto van De Griekse Gids Meteora Thessalie - GriekseGids foto 10 - Foto van De Griekse Gids Meteora Griekenland - Foto Griekse Gids 030 - Foto van De Griekse Gids Meteora Griekenland - Foto Griekse Gids 058 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Meteora»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Film Meteora

Video van Meteora opgenomen door de Griekse Gids
 

Sinds 1490 werd de abt van het Groot Metéoron ook het hoofd van de gehele monniken gemeenschap van Meteora. In de 17e eeuw begon echter het verval van het kloosterleven in Meteora. In de 18e eeuw werden de kloosters gebruikt als toevluchtsoord voor Grieken die door de Turkse overheersers opgelegde belastingen wilden ontduiken. Tijdens de 19e eeuw werden de Meteora- kloosters gebruikt om te ontkomen aan oprukkende rebellen en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Burgeroorlog (1945-1949) hebben de toen nog overgebleven kloosters veel schade opgelopen.

De kloosters

Na al die gewelddadige eeuwen zijn er slechts 6 kloosters in redelijke staat overgebleven, waarvan sommige nog steeds bewoond worden door monniken en nonnen. Sinds 1988 staan Meteora op de Werelderfgoedlijst. Men deed de laatste tijd véél moeite om de kloosters in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Het zijn de volgende:
1 Agios Nikólaos Anapafsás (H. Nikolaas)
2 Mega Metéoron (Groot Metéoron)
3 Varlaäm
4 Rousánou
5 Agia Triáda (H. Drievuldigheid)
6 Agios Stéfanos (H. Stefaan)


Gemiddelde temperaturen Trikala

Januari
5.2°C
Februari
6.8°C
Maart
9.4°C
April
13.8°C
Mei
19.7°C
Juni
25.0°C
Juli
27.2°C
Augustus
26.2°C
September
21.8°C
Oktober
16.2°C
November
10.8°C
December
6.6°C


Trikala: Waar ligt Meteora?

Waar ligt Trikala
De kaart / landkaart van Meteora


Trikala vakanties

Meteoritis Hotel (incl. auto)

Bekijken

Meteoritis Hotel (incl. auto)
Trikala
Meteora
Divani Meteora Hotel (incl. auto)

Bekijken

Divani Meteora Hotel (incl. auto)
Trikala
Meteora
Rondreis: Schatten van Noord-Griekenland

Bekijken

Rondreis: Schatten van Noord-Griekenland
Trikala
Meteora
© De Griekse Gids 2000-2019