Bergbeklimmen in Griekenland

Alpinisme of bergbeklimmen is het beklimmen van bergen en hellingen. In Griekenland kun je in de bergen zeer mooi wandelen en klimmen. Bij routes, waarbij je naar boven kan wandelen zonder de handen te gebruiken, spreek je van bergwandelen i.p.v. bergbeklimmen. Deze vorm wordt door zeer veel toeristen in Griekenland beoefend. Over het algemeen zijn de bergen in Griekenland zeer geschikt voor het maken van prachtige wandelingen. Je komt wandelend op de meest indrukwekkende plaatsen terecht.

"Je kunt in Griekenland in de bergen zeer mooi wandelen en klimmen."

Tweederde van het landoppervlak van Griekenland is bergachtig. De kern van het Griekse vasteland wordt gevormd door het Pindusgebergte met zijn uitlopers, waaronder skigebied de Parnassos (2457 m).

Bergbeklimmen Griekenland
Vikos Kloof in Griekenland

In Grieks Macedonië ligt de hoogste top van Griekenland, de godenberg Olympus, maar liefst 2917 m hoog. Griekenland heeft meer dan 300 berggebieden die in hoogte variëren. Ook Kreta is zeer bergachtig. De meerderheid van de eilanden in de Egeïsche zee zijn in feite de bergtoppen van de Egeïsche landmassa die ooit de link tussen het Griekse vasteland en Klein Azië was.

Olympus berg
Olympus gebergte

Ongeveer veertig berggebieden in Griekenland hebben toppen van boven de 2000 meter. De Griekse bergen staan bekend om hun gevarieerdheid, met hun prachtige landschappen en unieke bossen, waarvan er vele tot de oudste natuurlijke bossen van Europa worden gerekend. Dankzij de overweldigend rijke aanwezigheid van flora en fauna zijn vele gebieden uitgeroepen tot nationaal Park en worden beschermd. Dankzij de goede infrastuctuur, die de laatste tien jaar tot stand is gekomen vormen ze de ideale bestemming vormen voor de bergsport en wintersport.

Meteora bergbeklimmen
Meteora

Het eiland Kalymnos staat bekend om de goede klim-mogelijheden. Verder zijn de bergen Olympus en Meteora zeer geschikt voor klimmen en in Argolida op de Peloponessos zijn ook goede mogelijkheden.

Kalymnos bergbeklimmen
Kalymnos bergbeklimmen

Er zijn drie soorten bergbeklimmen. Bij de eerste soort wandelt men langs kabels, tot de bovenkant van de berg wordt bereikt. De kabelroute is meestal niet zo steil en de bergen zijn niet zo hoog. Bergbeklimming vindt ook op steilere hellingen en hogere bergen plaats. Men moet dan met handen en voeten omhoog komen. Hierbij gebruikt men speciaal materiaal, zoals stevige bergschoenen, klimtouw en een pikkel. Tussenzekeringen worden gelegd d.m.v. haken e.d. De derde soort is het beklimmen van ijs-hellingen. Dit gebeurt op erg hoge bergen waarvan de top boven de boomgrens ligt.
Menalon Trail
Menalon Trail
Zeilen in Griekenland
Zeilen in Griekenland
Rondreizen Excursies Griekenland
Rondreizen Excursies Griekenland
Snorkelen in Griekenland
Snorkelen in Griekenland