Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Galaxidi

Galaxidi - vakantie, informatie en leuke tips


Galaxidi. Galaxidi is een klein, pittoresk kustdorp in Centraal Griekenland in het departement Fokida. Het ligt op het Griekse vasteland, ongeveer 200 km van Athene en 33 km van het  beroemde Delphi. Galaxidi is een geliefde vakantiebestemming voor Atheners, in de zomermaanden en ook in de weekenden zul je hier veel Atheners treffen. Ook buitenlandse toeristen hebben inmiddels Galaxidi ontdekt en een bezoek aan deze vakantiebestemminmg is met een fly&drive gemakkelijk te doen.

"Voor wie Delphi ook graag wil bezoeken is Galaxidi ideaal om een aantal dagen te verblijven en vanaf hier het hele gebied te verkennen."

Deze streek heeft heel veel te bieden en combineert zee met bijzondere landschappen en bergen. De natuur is hier indrukwekkend. Galaxidi is zeer gezellig, het pittoreske haventje met zijn vele tavernes en winkeltjes, de smalle steegjes en de goed onderhouden huizen met rode dakpannen creëren voor de bezoeker een fantastische sfeer. Het dorp doet eigenlijk aan een bestemming op de Griekse eilanden denken, met al de vissersbootjes en zeilbootjes in de baai. Je kunt hier heerlijk door de straten en steegjes wandelen en de architectuur van ‘kapetanaika’ huizen (kapiteins huizen) en neoklassieke en traditionele huizen bezichtigen.

 

 

De havens van Galaxidi

Galaxidi heeft aan weerszijden twee natuurlijke havens en is omgeven door bergen. De diepere hoofdhaven biedt aanlegplaatsen voor jachten en kleine vissersboten. Hier bevinden zich ook de meeste restaurants, bars en winkels. De kleinere haven is Chirolaka, ten oosten van het dorp. Op de rotsachtige kustlijn aan de zijkant van de grotere haven, is een dennenbos geplant door schoolkinderen in het begin van de twintigste eeuw. De dennenbomen zijn inmiddels volgroeid en een wandeling langs de weg op het schiereiland is meer dan de moeite waard. Hier bevinden zich enkele kleine stranden en het internationale monument van de zeemansvrouw, waarbij een vrouw met twee kinderen wordt afgebeeld die de vertrekkende zeeman uitzwaait.

Geschiedenis Galaxidi

Galaxidi is gebouwd op de plaats van het oude Haleion. Dit gebied wordt sinds de prehistorische tijd bewoond. Galaxidi heeft ook een rijke maritieme geschiedenis. Tussen de 18e en de 20e eeuw vierde de scheepvaart hoogtij en in die periode stuurde Galaxidi handelsschepen naar o.a. Marseille, Constantinopel en verschillende andere havens in Spanje en Italië.

Bekijk foto's GalaxidiBezienswaardigheden in Galaxidi

Bijzondere kerken in Galaxidi

Wanneer je Galaxidi via de provinciale weg nadert dan is het eerste wat opvalt de grote, mooie kerk van Agios Nikolaos die overal bovenuit steekt in het midden van het dorp. Deze kerk is in 1902 gebouwd en heeft een Byzantijnse stijl en twee klokkentorens. Op de prachtige houtsneden iconostase worden beeltenissen uit het Oude en het Nieuwe Testament afgebeeld.

Een andere bijzondere kerk is die van Agia Paraskevi, een gebouw dat uit de 16e eeuw dateert. De iconostase die je in de kerk ziet is later in 1847 geplaatst. Deze kerk is beroemd om zijn zodiac-zonnebloem, een ontdekking van de beroemde kapitein Ilias Skourtis die ook astronomie-kenner was.

Achter het dorp op een hoogte van 300 meter ligt het Sotiras klooster. Het is een Byzantijnse kerk die in het jaar 1250 door de Komninos-dynastie is gebouwd. De monnik Efthimios schreef hier in 1702 de de geschiedenis van de regio uit de periode 990-1700.

 

Galaxidi
Galaxidi

Musea in Galaxidi

Heel speciaal is het Nautisch (Scheepvaart) Museum van Galaxidi. Men beweert dat dit een van de beste in Griekenland is. In het museum zijn allerlei historische vondsten te zien uit de zee en er zijn diverse filatelistische en andere verzamelingen te zien uit het historisch erfgoed van Griekenland. Een ander interessant museum is het Folklore Museum van Galaxidi waar voorwerpen te zien zijn van de traditionele cultuur van vele generaties uit het stadje.


De grotten van Galaxidi

In en nabij Galaxidi bevinden zich meerdere uitzonderlijke grotten. In het centrum van het dorp, bij het Mamas plein aan de haven is er in de rots een grot! Deze grot heette vroeger Karteria, maar vandaag de dag noemt men deze grot gewoon ‘Spilia’ (grot). In vroegere tijden werd deze grot door de inwoners van het dorp gebruikt als koelkast, omdat het in de grot lekker koel is. Later heeft de grot zelfs als discotheek gefungeerd, maar tegenwoordig is de grot niet meer voor publiek toegankelijk. Ten noorden van het dorp, bij de heuvel Xirotiri, bevindt zich een andere grot genaamd ‘Angona’ waar stalactieten te zien zijn.
 

Het graf van Lokros

Het graf van Lokros is christelijk en dateert uit de dynastie van koning Locris die in de oudheid in het gebied rond Galaxidi woonde.


Alevromoutzouroma, een gekke carnavals-traditie

Het evenement dat ieder jaar de Griekse media-aandacht trekt heet ‘Alevromoutzourama’. In Griekenland eindigt het Carnavalseizoen met de viering van Schone Maandag die samenvalt met het begin van de Grieks-orthodoxe vastentijd. Op die dag vindt de gewoonte van Alevromoutzouroma (Alevri=meel, Moutzouroma=bevlekken) plaats in Galaxidi. De oorsprong van de gewoonte is onduidelijk, maar het lijkt in de huidige vorm sinds het midden van de 19e eeuw plaats te vinden.

Rond het middaguur komen plaatselijke bewoners en bezoekers van alle leeftijden, gekleed in oude kleren, bijeen op een vooraf bepaalde locatie waar meel in grote hoeveelheden wordt verdeeld. Verschillende soorten kleuren worden eraan toegevoegd terwijl alle mensen hun gezichten schilderen met houtskool. Daarna lopen ze met z’n allen naar de haven waar de ‘oorlog’ zal plaatsvinden. De mensen worden in twee groepen gesplitst in een "oorlogsgebied" en een "neutrale zone" voor de waarnemers en het gevecht kan beginnen. De deelnemers gooien het gekleurde meel naar elkaar, totdat de voorraad op is.


Griekse spullen bestellen

Fokida: Waar ligt Galaxidi?

Waar ligt Fokida
De kaart / landkaart van Galaxidi


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Galaxidi

Dennis
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 9 - Cultuur: 9 - Stranden: 8 - Omgeving: 9

Toelichting Galaxidi:
Galaxidi is een echt grieks dorpje waar voornamelijk grieken op vakantie gaan waardoor het echte griekse leven nog intakt is. Veel families houden hier hun grote vakantie. Er is een leuk gezellig hotelletje Ganimedes.


Edwin
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 9 - Cultuur: 10 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting Galaxidi:
GALAXIDI THE BEST!!! Helemaal super!!!


Ben je zelf ooit naar Galaxidi geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Delphi vakantie
Delphi vakantie
Itea vakantie
Itea vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Galaxidi Fokida

dinsdag
Weer en klimaat Galaxidi
28°C

woensdag
Weer en klimaat Galaxidi
32°C

donderdag
Weer en klimaat Galaxidi
30°C

vrijdag
Weer en klimaat Galaxidi
30°C

zaterdag
Weer en klimaat Galaxidi
27°C

zondag
Weer en klimaat Galaxidi
24°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024