Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Evia

Evia - Vakantie in Griekenland


Evia. Evia is een Grieks eiland met een mooie groene natuur, authentieke dorpen, prachtige stranden en volop cultuur. Wil je een rustige vakantie zonder massatoerisme beleven, dan zit je hier helemaal goed. Evia wordt in andere talen ook wel Euboea genoemd. Hoewel Evia in het buitenland een relatief onbekend eiland is, is Evia na Kreta het op één na grootste eiland van Griekenland en het zesde grootste eiland in de Middellandse zee.

"Evia is een rustig eiland vlakbij Athene."

Het is een langwerpig eiland dat vlakbij de oostkust van het Griekse vasteland ligt. Het eiland is ongeveer 180 kilometer lang. De breedte varieert van acht kilometer op het smalste punt van Zuid-Evia tot ongeveer vijftig kilometer bij het breedste punt van Centraal Evia.

Ter hoogte van de hoofdstad Chalkida (Chalkis) bevindt zich de smalste zee doorgang tussen het vasteland en Evia, die met een bewegende brug met elkaar zijn verbonden. Via o.a. deze brug kun je hier naar het eiland oversteken. Iets zuidelijker bevindt zich een grotere brug, dat is een 694,5 meter lange hangbrug die in 1993 is geopend.

Evia vakantie Griekenland
Evia vakantie Griekenland - hoofdstad Chalkis (Chalkida)

Waarom naar Evia op vakantie?

Evia is een eiland dat zeer veel te bieden heeft. Een prachtige hoofdstad Chalkis of Chalkida, mooie traditionele dorpen, mooie stranden, prachtige bergen en bossen, mooie wandel- en bergpaden en heel veel cultuur. Evia is een bergachtig eiland met veel grote en kleine baaien, de grootste baaien zijn die van Evripos, LimniAedipsos, Aliveri, Kymi en Karystos. Rondom Evia bevinden zich ook tal van kleine eilandjes zoals Petali, Mirto, Lichades, Pontikonisi en Prasoudes.

Evia is onder de Grieken een zeer populaire vakantiebestemming. Omdat het niet ver van Athene ligt, wordt het zelfs in de winter gedurende de weekends en tijdens de feestdagen druk bezocht. Heel veel hotels zijn dan ook 365 dagen per jaar open. Het eiland is globaal gezien in drie regio's te verdelen, waarbij iedere regio zijn eigen karakteristieke eigenschappen heeft. In het noorden bevinden zich beboste heuvels (ook wel “Klein Zwitserland” genoemd) en de thermale bronnen van Aedipsos. Op Centraal Evia bevindt zich het Dirfis gebergte (hoogste punt 1747 meter), de hoofdstad Chalkida, maar ook de gezellige badplaatsen Eretria en Amarynthos. In het zuiden bevinden zich heel veel bergen, ravijnen en schitterende zandstranden. De belangrijkste badplaatsen zijn hier Marmari en Karystos.

Golden Beach Marmari Evia
Golden Beach Marmari Evia

Vakantie Boeken

Wil je een vakantie op het mooie Evia meemaken? Zoek je een goed hotel of appartement op Evia? Bekijk hier het vakantie overzicht naar Evia. Boek je reis naar Evia bij Griekse Gids Reizen. We hebben bijvoorbeeld een erg mooie combinatie van Noord en Zuid Evia. Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends bent aangekomen in Athene rijd je via de brug van Chalkida naar Pefki op Noord Evia. Na een aantal dagen rijd je van Pefki met de auto naar het zuiden van Evia. Een aanrader! 

Bekijk de foto's Evia - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Bezienswaardigheden, informatie en tips Noord-Evia

Het noorden van Evia is met de auto vanaf Athene via Chalkis bereikbaar. De snelste route echter is die via de autosnelweg Athene-Thessaloniki en dan bij Arkitsa met de veerboot oversteken naar het populaire Aedipsos. Kom je vanaf Thessaloniki dan kun je de veerboot bij het plaatsje Glyfa nemen in het departement Fthiotida op het Griekse vasteland of iets zuidelijker bij Agios Konstantinos.

Het noorden van Evia noemt men ook wel “Klein Zwitserland”. De schitterende bossen en de mooie bergachtige natuurgebieden waar ontzettend veel wandel- en bergpaden zijn, doen je in eerste instantie alles behalve aan Griekenland denken. Hier in de bergen is er wilde natuur met veel stromend water en grote en kleine watervallen.
 

Route Pefki - Agia Anna | Evia (Euboea) - Foto van De Griekse Gids
Weg door de bossen Noord-Evia
Aedipsos Evia - Foto van De Griekse Gids
Uitzicht op Aedipsos


Behalve bergen, zijn hier allerlei populaire badplaatsen. De bekendste in het noorden van Evia zijn behalve Aedipsos, o.a. de badplaatsen Agios Nikolaos, Orei, Kanatadika, Pefki, Psaropouli en Vassilika, Agia Anna, Krya Vrissi, Limni en Rovies.

Aedipsos is een van de oudste kuuroorden in Griekenland dat al in de Romeinse tijd bekend stond om haar geneeskrachtige bronnen. Orei is een gezellige badplaats te midden van een mooi groen natuurgebied. Bij Orei liggen meerdere mooie zandstranden en een historisch kasteel. In het achterland zie je mooie heuvels en vlaktes. Heel geliefd is het pittoreske Limni dat op de hellingen van een heuvel aan de noordwestkust ligt. Pefki is een van de populairste vakantiebestemmingen voor Grieken, het ligt te midden van groene dennenbossen.

Video over het Noorden van Evia

Videofilm Noord Evia - © De Griekse Gids

In het noorden van Evia zijn ook diverse religieuze plaatsen. In het bergdorpje Prokopi, dat door Griekse vluchtelingen uit Klein Azië is gesticht, bevindt zich de kerk van Agios Ioannis o Rossos (Heilige Johannes de Rus). In deze kerk ligt het lichaam van de heilige Ioannis, daarom wordt het dorp dagelijks door honderden gelovigen bezocht. Heel bekend is tevens het klooster van Osios David dat ook door veel toeristen bezocht wordt. Daar vlakbij ligt het dorp Drymonas waar ook watervallen zijn.

Centraal-Evia

In Centraal Evia bevindt zich de hoofdstad van het eiland Chalkis (Chalkida). Chalkis ligt gedeeltelijk op Evia en gedeeltelijk op het vasteland en wordt gescheiden door het Evripos-kanaal, de doorgang op dit punt is slechts vijftig meter. In Chalkis bevinden zich de twee enige bruggen die het vasteland met Evia verbinden.

Centraal Evia is wat betreft natuur een zeer afwisselend gebied, met lage en hoge bergen en veel vlaktes. Op Centraal Evia bevindt zich de hoogste berg van Evia: Dirfis, die 1743 meter hoog is. Op de hellingen van de Dirfis zijn vele pittoreske dorpen. Een erg leuk bergdorp is hier Seta. Het is een traditioneel dorp met een mooi openluchttheater, waar in de zomer allerlei activiteiten worden gehouden, zoals toneelvoorstellingen, optredens en concerten.
 

Chalkida (Chalkis) | Evia (Euboea) - Foto van De Griekse Gids
Chalkis (Chalkida) Evia
Eretria Evia - Foto van De Griekse Gids
Boulevard Eretria


Een van de populairste badplaatsen op Centraal Evia is het leuke Eretria. In Eretria is een boulevard met veel tavernes en cafetaria’s. Het heeft een rijke geschiedenis, het bewijs is het antieke theater en de Romeinse baden die hier te zien zijn.

Interessante dorpen op Centraal Evia zijn de vissersdorpen Nea Artaki, Amarynthos en Aliveri en in het oosten Avlonari en het mooie Kymi. Kymi wordt ook wel het “Balkon van de Egeïsche zee” genoemd, omdat het uitzicht vanaf de berg waar het dorp op ligt over de Egeïsche zee fantastisch is.

Ook in deze regio zijn veel mooie stranden, waarvan de mooiste in het oosten aan de Egeïsche kust liggen. Geliefde stranden aan de oostkust zijn de stranden van o.a. Chliadou, Sarakiniko, Mourteri en Metochi.

Video Centraal Evia

Videofilm van Centraal Evia (Eretria en Chalkis) © De Griekse Gids

Zuid-Evia

Het zuidelijk deel van Evia ligt recht tegenover het departement Attica met o.a. de havenplaats Rafina. Het is een bergachtig gebied met vele kloven, valleien, allerlei waterbronnen en stromend water. De hoogste berg is hier de berg Ochi die 1399 meter hoog is en erg geliefd is onder wandelaars. Op en rond de berg Ochi kom je de zogenaamde “Drakenhuizen” tegen. Dat zijn van steen gebouwde huizen die uit de oudheid stammen. Het grootste huis ligt op de top van Ochi. Een zeer bekende kloof is hier de kloof van Dimosaris.

De belangrijkste badplaatsen op Zuid Evia zijn het leuke dorp Marmari en het stadje Karystos. Marmari is een erg gezellig dorp waar veel leuke taverna’s, visrestaurants, cafés en ouzeri’s zijn. Vooral ’s avonds is het hier erg gezellig omdat de hoofdweg aan de haven afgesloten wordt en dan verandert in een grote levendige wandelboulevard. Marmari is door de buitenlandse toerist nog niet echt ontdekt. Het zijn vooral Griekse toeristen die je hier in de zomer tegenkomt.

Binnen een straal van vijf kilometer van Marmari bevinden zich een aantal schitterende stranden. Het meest bekende strand is het strand ‘Golden beach’, twee kilometer van Marmari.

Marmari - Zuid Evia
Marmari - Zuid Evia

Tegenover Marmari liggen de prachtige groene Petali-eilandjes, die eigendom van koningen en rijke reders zijn geweest en die met toeristische bootjes bereikbaar zijn. Tip: een erg leuk hotel met zeer vriendelijke eigenaren is hier Marmari Bay, een absolute aanrader!

Ten zuidoosten van Marmari ligt het stadje Karystos waarachter, op de top van een heuvel, het rode kasteel zich bevindt (Castello Rosso). Naast de jacht- en vissershaven bevindt zich het kleine fort van Bourtzi. Aan de haven en op het grote stadsplein zijn allerlei leuke terrasjes en iets verder ligt het mooie, brede zandstrand. Over stranden gesproken: twee zeer mooie stranden liggen aan de Egeïsche zee. Dat zijn de stranden van Agios Dimitrios, aan het einde van de kloof van Agios Dimitrios en het strand bij Giannitsi.

Hoewel deze streek vlak bij Athene ligt,  is er geen massatoerisme. De natuur is heel mooi, als je van wandelen houdt dan ben je hier op de juiste plek. Het is een gebied dat tevens geliefd is onder windsurfers, bergbeklimmers en duikers. Zuid Evia is een streek waar je tot rust kunt komen.
 

Video Zuid Evia

Wandelen op het eiland

Op Evia zijn meer dan dertig gemarkeerde wandelroutes. Daarom is Evia ook geliefd onder de fanatieke wandelaars. Populaire wandelroutes zijn:

 • wandeling door de kloof van Dimosaris. De wandeling duurt ongeveer vier uur. Vertrekpunt is ‘Petrokanalo’ dat 960 meter boven de zeespiegel ligt. Petrokanalo is met de auto via Karystos of via Marmari bereikbaar. (Zuid Evia)
 • wandelroute Myloi – Katafygio – Drakospito (Drakenhuis) – Bergtop Ochi (1400 m). Deze wandeling duurt ongeveer vier uur. (Zuid Evia)
 • wandelroute Agios Dimitrios kloof. De wandeling duurt 2,5 uur. De route begint bij het gelijknamige dorp en eindigt aan het prachtige strand.
 • wandelroutes Stropones – Stropones kloof – Chiliadou strand. Deze wandeling duurt ongeveer vier uur. (Centraal Evia)
 • wandeling Lamari (335 meter boven zeespiegel) – Chiliadou strand. Wandeling duurt een uur en veertig minuten. (Centraal Evia)
 • wandelen door de Agali kloof vanaf Agios Athanasios. Deze wandeling duurt vier uur. (Centraal Evia)
 • wandelen door de kloof van Nileas. Deze wandeling duurt twee uur en begint bij het dorp Keramia. In de kloof staat het water soms hoog waardoor je verplicht wordt om te zwemmen. (Noord Evia)
 • wandelen vanaf Rovies naar de watervallen van Drymonas. (Noord Evia)

Camping 

Ook kamperen is mogelijk op Evia. Er zijn verschillende campings te vinden:

 • camping Agia Anna - Strand Agia Anna
 • camping Milos in Eretria
 • camping Rovies
 • camping Pefki
 • Praia Daluz in Alykes

Gerelateerde links

 • Reisverslag Evia Evia is een eiland dat álles heeft, de Grieken weten dat al lang en daarom is het in de zomer een populaire vakantiebestemming onder de Grieken. Evia ligt niet  ver van Athene en het wordt zelfs in de wintermaanden in de weekends veel bezocht. Hotels zijn dan ook vaak 365 dagen per jaar open. Evia is tot op heden nog vrijwel onbekend terrein voor de Nederlandse toerist, dat komt o.a. omdat er geen vliegveld op Evia ligt. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Athene...
 • Reisverhaal Mooi Marmari in Zuid Evia. Evia, dat niet toeristische, langwerpige eiland, ten oosten van Athene en het vasteland van Griekenland, is nog steeds een onbekende bestemming voor veel mensen. Dat is jammer, want het is er prachtig. Wij gingen naar het uiterste zuidpuntje van dit eiland en waren erg benieuwd wat we daar zouden gaan beleven. Ons bezoek aan het plaatsje Marmari in het zuiden van het eiland Evia begon.......
 • Ons heerlijke verblijf op Zuid Evia Niet zo lang geleden, bezochten we voor een week lang het zuiden van Evia. We verbleven in hotel Marmari Bay in de gelijknamige badplaats Marmari. Wat hebben we daar genoten! Hotel Marmari Bay ligt op de hellingen van een heuvel, op ongeveer 300 meter afstand van het centrum van het pittoreske Marmari, een gezellig dorpje dat vooral Griekse toeristen aantrekt. Dat komt doordat het niet ver van Athene ligt.
 • Eilandhoppen Evia - Skyros Bij deze trip maak je kennis met de twee hele leuke, onbekende en ongerepte eilanden; Evia en Skyros. Het eiland Skyros bevindt zich op zo'n vijfendertig kilometer van Evia. Skyros is het grootste eiland van de Sporadengroep en staat bekend om haar prachtige stranden en het unieke ras dwergpaarden dat hier leeft. Evia is het het op één na grootste eiland van Griekenland (na Kreta) en heeft zeer veel te bieden, zoals mooie traditionele dorpen en stranden, prachtige bergen en bossen, mooie wandel- en bergpaden en heel veel cultuur.
 • Een leuke autorit in het noorden van Evia Een echte aanrader is het noorden van Evia. Het is een ideale bestemming als je van een gemoedelijke, rustige vakantie wil genieten in een mooie natuur. De prachtige bossen en de fraaie bergachtige natuurgebieden zijn wondermooi. Om dit gebied zo goed mogelijk te verkennen is het aan te raden een auto te huren, want dan kun je op je gemak overal stoppen en genieten van alles om je heen. Een van de mooiste autoritten die ik maakte, was toen ik in Pefki bij Hotel Altamar verbleef. Dit hotel ligt naast Irene Studio's en is van de zelfde eigenaren. De prachtige dagtrip leidde me vanaf Pefki naar de oostelijke noordkust van Evia en vervolgens over de bergen naar de westelijke noordkust om via Aedipsos terug naar Pefki te keren.
 • De interactieve kaart van Evia Ontdek Evia via de interactieve kaart
 • Landenkompas Evia Algemene informatie over Evia

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Evia

Aad v Dop
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 10 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 9 - Omgeving: 9

Toelichting :

Onze verblijfplaats was Eretria, een leuke plaats en met centrale ligging om Evia te verkennen, dus een auto huren is wel een aanrader. Wij hebben het hele eiland doorkruist en veel gezien. Er zijn diverse mooie rustige stranden om daar even te relaxen. Wij hebben een aantal keren gegeten bij lokale tavernes, wat een fantastische ervaring was. Evia is zeker een aanrader om daar een keer je vakantie door te brengen.


Anneke
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 9 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 7 - Stranden: 7 - Omgeving: 9

Toelichting :

Wel 7 keer geweest in totaal. Waarvan 3 x een Paasreis. In het noorden midden en zuiden. Verschillend van landschap. Altijd heerlijk om in kleine restaurantjes te eten aan het water. Zoals bij Romeo in Eretria. Leuke hotels geweest. Negro ponte in Eretria springt er wel uit.


Ben je zelf ooit naar Evia geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Evia?


Waar ligt Evia
De kaart / landkaart van Evia

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.9°C
Mei
20.7°C
Juni
25.2°C
Juli
28.0°C
Augustus
27.8°C
September
24.2°C
Oktober
19.5°C
November
15.4°C
December
12.0°C


Fly Drive Evia Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Evia

dinsdag
Weer en klimaat
36°C

woensdag
Weer en klimaat
34°C

donderdag
Weer en klimaat
34°C

vrijdag
Weer en klimaat
33°C

zaterdag
Weer en klimaat
35°C

zondag
Weer en klimaat
36°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024