Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Evia

Evia - Vakantie in Griekenland

Evia vakantie. Evia is een Grieks eiland met mooie natuur, dorpen, stranden en cultuur. Het wordt in andere talen ook wel Euboea genoemd. Hoewel Evia in het buitenland een relatief onbekend eiland is, is het het op één na grootste eiland van Griekenland, (na Kreta) en het 6e grootste eiland in de Middellandse zee. Het is een langwerpig eiland dat vlak bij de oostkust van het Griekse vasteland ligt. De lengte van het eiland is ongeveer 180 kilometer. De breedte varieert van acht kilometer op het smalste punt van zuid-Evia tot ongeveer vijftig kilometer bij het breedste punt van centraal Evia. Ter hoogte van de hoofdstad Chalkida (Chalkis) bevindt zich de smalste zee doorgang tussen het vasteland en Evia, dat met een bewegende brug met elkaar is verbonden. Via o.a. deze brug kun je hier naar het eiland oversteken. Iets zuidelijker bevindt zich een grotere brug, dat is een 694,5 meter lange hangbrug die sinds 1993 bestaat.

Evia vakantie Griekenland
Evia vakantie Griekenland - Foto van de hoofdstad Chalkis (Chalkida)

Waarom naar Evia op vakantie?

Evia is een eiland dat zeer veel te bieden heeft aan de bezoeker. Een prachtige hoofdstad (Chalkis of Chalkida), mooie traditionele dorpen, mooie stranden, prachtige bergen en bossen, mooie wandel- en bergpaden en heel veel cultuur. Evia is een bergachtig eiland met veel grote en kleine baaien, de grootste baaien zijn die van Evripos, LimniAedipsos, Aliveri, Kymi en Karystos. Rondom Evia bevinden zich ook tal van kleine eilandjes zoals Petali, Mirto, Lichades, Pontikonisi en Prasoudes.

Evia is onder de Grieken een zeer populaire vakantiebestemming. Omdat het niet ver van Athene ligt, wordt het zelfs in de winter gedurende de weekends druk bezocht en tijdens feestdagen. Heel veel hotels zijn dan ook 365 dagen per jaar open. Het eiland is, globaal gezien, in drie regio's te verdelen waarbij ieder deel zijn eigen karakteristieken heeft. In het noorden bevinden zich beboste heuvels (ook wel “Klein Zwitserland” genoemd) en de thermale bronnen van Aedipsos. Op centraal Evia bevindt zich het Dirfis gebergte (1747 m), de hoofdstad Chalkida, maar ook de gezellige badplaatsen Eretria en Amarynthos. In het zuiden bevinden zich heel veel bergen, ravijnen en schitterende zandstranden. De belangrijkste badplaatsen zijn hier Marmari en Karystos.

Vakantie Evia boeken

Wil je een vakantie op het mooie Evia meemaken? Boek je reis naar Evia dan bij Griekse Gids Reizen. We hebben bijvoorbeeld een erg een mooie combinatie van Noord en zuid Evia. Bij deze mooie fly & drive reis vlieg je naar Athene. Hier staat de all risk verzekerde A-categorie huurauto al op je te wachten. Als je 's ochtends aan bent gekomen in Athene, dan rijd je, via de brug van Chalkida, naar Pefki op Noord Evia. Na een aantal dagen rijd je van Pefki met de auto naar het zuiden van Evia. Een anrader! 

Bekijk de foto's Evia - Fotoalbum Griekenland

Bezienswaardigheden, inforrmatie en tips Noord Evia

Het noorden van Evia is met de auto vanaf Athene via Chalkis bereikbaar. De snelste route echter, is die via de autosnelweg Athene-Thessaloniki en dan bij Arkitsa met de veerboot oversteken naar het populaire Aedipsos. Kom je vanaf Thessaloniki dan kun je de veerboot bij het plaatsje Glyfa nemen in het departement Fthiotida op het Griekse vasteland of iets zuidelijker bij Agios Konstantinos.

Het noorden van Evia heeft de bijnaam “Klein Zwitserland”. De schitterende bossen en de mooie bergachtige natuurgebieden waar ontzettend veel wandel- en bergpaden zijn, doen ons, in eerste instantie, aan alles behalve Griekenland denken. Hier in de bergen is er een wilde natuur met veel stromend water, grote en kleine watervallen.
 

Route Pefki - Agia Anna | Evia (Euboea) - Foto van De Griekse Gids
Weg door de bossen Noord-Evia
Aedipsos Evia - Foto van De Griekse Gids
Uitzicht op Aedipsos


Behalve bergen, zijn hier allerlei populaire badplaatsen. De bekendste in het noorden van Evia zijn behalve Aedipsos, o.a. de badplaatsen Agios Nikolaos, Orei, Kanatadika, Pefki, Psaropouli en Vassilika, Agia Anna, Krya Vrissi, Limni en Rovies.

Aedipsos is een van de oudste kuuroorden in Griekenland dat al in de Romeinse tijd bekend stond om haar geneeskrachtige bronnen. Orei is een gezellige badplaats te midden van een mooi groen natuurgebied. Bij Orei liggen meerdere mooie zandstranden en een historisch kasteel. In het achterland zie je mooie heuvels en vlaktes. Heel geliefd is het pittoreske Limni dat op de hellingen van een heuvel aan de noordwestkust ligt. Pefki is een van de populairste vakantiebestemmingen voor Grieken, het ligt in het midden van groene dennenbossen.
 

Video over het Noorden van het eiland


In het noorden van Evia zijn ook diverse religieuze plaatsen. In het bergdorpje Prokopi, dat door Griekse vluchtelingen uit Klein Azië is gesticht,  bevindt zich de kerk van Agios Ioannis o Rossos (Heilige Johannes de Rus). In deze kerk, ligt het lichaam van de heilige Ioannis, en daarom wordt het dorp dagelijks door honderden gelovigen overspoeld.  Heel bekend is tevens het klooster van Osios David dat ook door veel toeristen bezocht wordt. Hier vlakbij, is het dorp Drymonas waar ook watervallen zijn.

Bezienswaardigheden, informatie en tips Centraal Evia

In centraal Evia bevindt zich de hoofdstad van het eiland, Chalkis (Chalkida). Chalkis ligt gedeeltelijk op Evia en gedeeltelijk op het Griekse vasteland en wordt gescheiden door het Evripos-kanaal, de doorgang op dit punt is slechts vijftig meter. In Chalkis bevinden zich de twee enige bruggen die het vasteland met Evia verbinden.

Centraal Evia is qua natuur een zeer afwisselend gebied, met lage en hoge bergen en veel vlaktes. Op centraal Evia bevindt zich de hoogste berg van Evia; Dirfis, die 1743 meter hoog is. Op de hellingen van Dirfis zijn vele pittoreske dorpen. Een erg leuk bergdorp is hier Seta. Het is een traditioneel dorp met een mooi openluchttheater, waar in de zomer allerlei activiteiten worden gehouden zoals toneelvoorstellingen, optredens en concerten.
 

Chalkida (Chalkis) | Evia (Euboea) - Foto van De Griekse Gids
Chalkis (Chalkida) Evia
Eretria Evia - Foto van De Griekse Gids
Boulevard Eretria


Een van de populairste badplaatsen op Centraal Evia is Eretria. In Eretria is een boulevard met veel tavernes en cafetaria’s. Het heeft een rijke geschiedenis, het bewijs is het antieke theater en de Romeinse baden die hier te zien zijn.

Interessante dorpen op centraal Evia zijn de vissersdorpen Nea Artaki, Amarynthos en Aliveri en in het oosten Avlonari en Kymi. Kymi wordt ook het “Balkon van de Egeïsche zee” genoemd, omdat het uitzicht vanaf de berg waar het dorp ligt over de Egeïsche zee fantastisch is.

Ook in deze regio zijn veel mooie stranden, waarvan de mooiste in het oosten aan de Egeïsche kust liggen. Geliefde stranden aan de oostkust zijn de stranden van o.a. Chliadou, Sarakiniko, Mourteri en Metochi.

Video Centraal Evia

Video Centraal Evia
Videofilm van Centraal Evia (Eretria en Chalkis) opgenomen door de Griekse Gids

Bezienswaardigheden, informatie en tips Zuid Evia

Het zuidelijk deel van Evia ligt recht tegenover het departement Attica met o.a. de havenplaats Rafina. Het is een bergachtig gebied met vele kloven, valleien, allerlei waterbronnen en stromend water. De hoogste berg is hier de berg Ochi die 1399 meter hoog is en erg geliefd is onder wandelaars. Op en rond de berg Ochi kom je de zogenaamde “Drakenhuizen” tegen. Dat zijn van steen gebouwde huizen die uit de oudheid stammen. Het grootste huis ligt op de top van Ochi. Een zeer bekende kloof is hier de kloof van Dimosaris.

De belangrijkste badplaatsen op Zuid Evia zijn Marmari en Karystos. Marmari is een erg gezellig dorp waar veel leuke taverna’s, visrestaurants, cafés, en ouzeri’s zijn. Vooral ’s avonds is het hier erg gezellig omdat de hoofdweg aan de haven afgesloten wordt en veranderd in een grote levendige wandelboulevard. Marmari is, door de buitenlandse toerist, nog niet echt ontdekt. Het zijn vooral Griekse toeristen die je hier in de zomer tegenkomt.

Binnen een straal van vijf kilometer van Marmari, bevinden zich een aantal schitterende stranden. Het meest bekende strand is het strand ‘Golden beach’, twee kilometer van Marmari.

Marmari - Zuid Evia
Marmari - Zuid Evia

Tegenover Marmari liggen de prachtige, groene Petali-eilandjes, die eigendom van Koningen en rijke reders zijn geweest en die met toeristische bootjes bereikbaar zijn. TIP: Een erg leuk hotel met zeer vriendelijke eigenaren is hier Marmari Bay, een absolute aanrader!

Ten zuidoosten van Marmari ligt het stadje Karystos waarachter, op de top van een heuvel, het rode kasteel zich bevindt (Castello Rosso). Naast de jacht- en vissershaven bevindt zich het kleine fort van Bourtzi. Aan de haven en op het grote stadsplein zijn allerlei leuke terrasjes en iets verder ligt het mooie, brede zandstrand. Over stranden gesproken; twee zeer mooie stranden liggen aan de Egeïsche zee. Dat zijn de stranden van Agios Dimitrios, aan het einde van de kloof van Agios Dimitrios en het strand bij Giannitsi.

Hoewel deze streek vlak bij Athene ligt,  is er geen massatoerisme. De natuur is heel mooi, als je van wandelen houdt, dan ben je hier op de juiste plek. Het is een gebied dat tevens geliefd is onder windsurfers, bergbeklimmers en duikers. Zuid Evia is een streek waar je tot rust kunt komen.
 

Video Zuid Evia

Video Zuid Evia
Videofilm van Zuid-Evia opgenomen door de Griekse Gids

Wandelen op het eiland

Op Evia zijn meer dan dertig gemarkeerde wandelroutes. Daarom is Evia ook geliefd onder de fanatieke wandelaars. Populaire wandelroutes zijn:

  • Wandeling door de kloof van Dimosaris. De wandeling duurt ongeveer vier uur. Vertrekpunt is ‘Petrokanalo’ dat 960 meter boven de zeespiegel ligt. Petrokanalo is met de auto via Karystos of via Marmari bereikbaar. (Zuid Evia)
  • Wandelroute Myloi – Katafygio – Drakospito (Drakenhuis) – Bergtop Ochi (1400 m). Deze wandeling duurt ongeveer vier uur. (Zuid Evia)
  • Wandelroute Agios Dimitrios kloof. De wandeling duurt 2.5 uur. De route begint bij het gelijknamige dorp en eindigt aan het prachtige strand.
  • Wandelroutes Stropones – Stropones kloof – Chiliadou strand. Deze wandeling duurt ongeveer vier uur. (Centraal Evia)
  • Wandeling Lamari (335 meter boven zeespiegel) – Chiliadou strand. Wandeling duurt een uur en veertig minuten. (Centraal Evia)
  • Wandelen door de Agali kloof vanaf Agios Athanasios. Deze wandeling duurt vier uur. (Centraal Evia)
  • Wandelen door de kloof van Nileas. Deze wandeling duurt twee uur en begint bij het dorp Keramia. In de kloof staat het water soms hoog waardoor je verplicht wordt om te zwemmen. (Noord Evia)
  • Wandelen vanaf Rovies naar de watervallen van Drymonas. (Noord Evia)
     

Campings Evia

 

Gerelateerde links

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Waar ligt Evia?


Waar ligt Evia
De kaart / landkaart van Evia

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.9°C
Mei
20.7°C
Juni
25.2°C
Juli
28.0°C
Augustus
27.8°C
September
24.2°C
Oktober
19.5°C
November
15.4°C
December
12.0°C


Fly Drive Evia Griekse Gids Reizen De Griekse winkel to Magazaki Griekse restaurants Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021