Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Athos

Athos Chalkidiki - vakantie, informatie en leuke tips

Athos - Agion Oros.Athos is de naam van het schiereiland in het noordoosten van Chalkidiki. De berg Athos wordt vaak de heilige berg genoemd, vooral door Grieken en andere orthodoxen. Als monnikenstaat heeft Athos een autonome status, er wordt enkel rechtstreeks verantwoording afgelegd aan het oecumenische patriarchaat van Constantinople (Istanbul). Athos is toegankelijk alleen voor mannen en na de aanvraag van een vergunning op basis van een motivering die te maken heeft met religieuze doelen, antropologische interesses of studie. In Athos bevindt zich de oudste kerk, die van Protatos (10e eeuw) met muurschilderingen van Manuel Panselinos, de laatste grote iconen schilder van de Macedonische school. Vanaf Ouranopolis kunnen vrouwen (en mannen) wel een boottocht/minicruise langs Athos maken

Grondbeginselen voor de toegang tot de Heilige Berg
Volgens de Chryssovoulo (een document met gouden zegel, van de Byzantijnse keizers) van Keizer Konstantijn de Monnik (1060) die tot heden nog geldig is, zijn de regels als volgt vastgesteld:

a) Een toegangsvergunning wordt vereist voor alleen reizende personen of voor groepen: deze wordt uitgereikt door het Ministerie van Buitenlandse zaken, Kerkadministratie, Zalokosta 2, Athene of door het ministerie Noord Griekenland, Administratie politieke zaken in Thessaloniki, Diikitiriouplein.

b) De toegang is verboden voor vrouwen (!)

c) Overnachting van bezoekers is toegestaan, mits men kan beweijzen religieuze of wetenschappelijke belangstelling te hebben en ouder dan 18 jaar zijn.

Bezoek aan de Heilige Berg

Dit is een monnikenstaat, die meer dan 1000 jaar lang volgens de levensstijl en de godsdienstigheid van de Byzantijnen leeft. Vroeger waren er 40 kloosters en 4000 monniken, nu zijn er echter maar 20 kloosters en het aantal monniken is gedaald tot 1700. Deze 20 kloosters van Athos zijn verspreid over de hele lengt van het schiereiland, dat ongeveer 50 km bedraagt. Athos is een museum van Byzantijnse en Post-Byzantijnse kunst. De reiziger zal onder de indruk raken van de muurschilderingen, van de rijke bibliotheken, het mozaïek en de kostbare kleine kunstvoorwerpen.

Een bezoek aan de Heilige Berg Athos is volgens de oude Monastische wet, AVATON, alleen voor mannen toegestaan. Om “Agion Oros” te kunnen bezoeken zult u ruim van tevoren de reis moeten plannen en de verblijfsvergunning aanvragen. Het liefst met een uitnodiging van een klooster. Om dit te regelen neemt u contact op met het Athos bureau in Thessaloniki (tel 0030-2310-252575 adres: Egnatias 109). Het telefoonnummer van het bureau in Ouranoupolis is 0030-23770-71422. Op de dag van vertrek naar Athos haalt u het DIAMONITIRION (de verblijfsvergunning) vroeg in de ochtend in Ouranoupolis op. De bootticket kost €7.20 voor de heenreis en nog eens €7.20 voor de terugreis. Het ticket voor de terugreis koopt u aan het haventje van Dafni. De gegevens die het bureau zal vragen, wanneer u de aanvraag wilt indienen, zijn: naam, achternaam, geboortejaar, paspoortnummer. Op de verblijfsvergunningen komen deze gegevens te staan en de datum van verblijf. Men mag 3 nachten overnachten, u kunt ook langer verblijven, maar dan heeft u een extra vergunning nodig die in de hoofdstad van Karyes dient te worden aangevraagd. In principe mag men 1 nacht per klooster overnachten, d.w.z. wanneer men 3 dagen verblijft zal men in 3 verschillende kloosters slapen. Indien u meerdere dagen in een zelfde klooster wilt slapen, dan dient u een extra vergunning aan te vragen in overleg met het desbetreffende klooster.

Per dag worden 100 mannen toegelaten, 90 Grieken of orthodoxen en 10 niet-orthodoxen. Kloosters hebben gastenverblijven waar u kunt overnachten.

De Kloosters van Athos

Dit zijn de Heilige Kloosters van Athos: Stavronikita, Pantokratoros, Vatopediou, Esfigmenou, Chelandriou, Zografou, Xenofontos, Konstamonitou, Dochiariou, Panteleimonos, Xiropotamou, Koutloumousiou, Iviron, Filotheou, Karakallou, Megistis Lavras, Simonos Petras, Grigoriou, Dionysiou, Agiou Pavlou.

Bekijk foto's Athos


Athos


Beoordeel Athos (Chalkidiki) - Plaats een eigen review

Ken jij Athos? Ben je hier wel eens geweest? Geef je mening, plaats een review zodat andere reizigers er wat aan hebben.
Lees reviews:


Griekse spullen bestellen

Chalkidiki: Waar ligt Athos?

Waar ligt Chalkidiki
De kaart / landkaart van Athos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb
Ben je zelf ooit naar Athos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Afytos vakantie
Afytos vakantie
Neos Marmaras vakantie
Neos Marmaras vakantie
Nikiti vakantie
Nikiti vakantie
Arnaia vakantie
Arnaia vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
0.5°C
Februari
2.7°C
Maart
6.7°C
April
11.6°C
Mei
16.8°C
Juni
21.0°C
Juli
23.1°C
Augustus
22.5°C
September
18.4°C
Oktober
12.6°C
November
7.0°C
December
2.2°C

Fly Drive Chalkidiki Meteora Griekse Gids Reizen Eliza was here Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021