Aphrodite, Griekse godin van de liefde

Aphrodite - De Griekse Mythologie

Aphrodite - ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Aphrodite was de Griekse Godin van de liefde en de schoonheid. Haar geliefde bezigheid was de Goden verliefd te laten worden op aardse vrouwen. Er zijn twee versies van haar geboorte, de ene versie zegt dat zij de dochter van Zeus en Dione is, terwijl in de andere versie Aphrodite uit de zee oprees uit het schuim, toen de geslachtsdelen van Uranus in zee vielen nadat zij door zijn zoon Cronus werden afgesneden. 

"Aphrodite was de Griekse Godin van de liefde en de schoonheid."

Aphrodite was getrouwd met Hephaestos, maar zij was vooral de minnares van Ares. Ze had ook vele buitenechtelijke relaties die de jaloezie en wraakzucht van Hephaestos opwekten. Uit haar verhouding met Ares kreeg Aphrodite zes kinderen: Eros en Anteros (de liefde en de wederliefde), Harmonia, Deimos en Phibos (de angst en de vrees) en Priapus.

Aphrodite Griekse godin
Aphrodite Griekse godin van de liefde en schoonheid. (Aphrodite in Santorini. Een foto van: Evanes)

Aphrodite en de Trojaanse oorlog

In de Trojaanse Oorlog speelde de Godin Aphrodite een belangrijke rol. De schoonheid van Aphrodite was zelfs de indirecte reden voor deze oorlog. Op de trouwdag van Peleus en Thetis (de moeder van Achilles) wierp Eris (die als enige geen uitnodiging had ontvangen) een gouden appel tussen de gasten, waarop stond: "voor de schoonste". Zeus gaf Paris de opdracht om de appel te geven aan aan de knapste godin: Hera, Athena, of Aphrodite.

De drie beeldschone Godinnen wilden allemaal deze eer, dus ze beloofden Paris van alles om de titel te krijgen. Hera beloofde Paris de heerschappij over Azië. Athena beloofde hem wijsheid en onoverwinnelijkheid. Aphrodite beloofde hem de liefde van Helena, de mooiste vrouw ter wereld. Aphrodite won de schoonheidswedstrijd en Helena werd de oorzaak van de beroemdste oorlog uit de werledgeschiedenis: de Trojaanse Oorlog.

Aphrodite van Boticceli
Aphrodite van Boticceli

Aphrodite       Aphrodite
Afrodite - Aphrodite
Ook interessant!

Ifigeneia
Ifigeneia
Cyclopen Griekse reuzen
Cyclopen Griekse reuzen
Dionysos god van wijn en plezier
Dionysos god van wijn en plezier
Perseus Griekse held van Argos
Perseus Griekse held van Argos

Mythologie