Olympische spelen

Korte geschiedenis van de Olympische Spelen

In 776 voor Christus werden de eerste Olympische Spelen georganiseerd in Griekenland. De naam van de Olympische spelen komt van de heilige stad "Olympia". In die stad werden de eerste spelen gehouden. Zeus was de oppergod van de Grieken in de oudheid en ter ere van hem hielden zij om de 4 jaar Olympische Spelen en om de Griekse steden te laten ophouden met oorlog voeren. De winnaar van die dag kreeg als prijs een krans gemaakt van olijftakken. Alleen Griekse mannen mochten aan de Olympische Spelen meedoen. Vrouwen mochten niet deelnemen en zelfs niet toekijken. Ongeveer 1000 jaar later kwam de Romeinse keizer "Theodosius 1" aan de macht in Griekenland, hij verbood de Olympische Spelen. De Fransman "Pierre de Coubertin" bracht de Olympische Spelen weer terug; in 1896 werden de eerste moderne Olympische spelen gehouden in Athene. Er deden 13 landen mee. Nu mochten niet alleen de Grieken, maar ook mensen uit andere landen meedoen en de spelen werden nu om de 4 jaar in een ander land gehouden.

 

Olympia Olympia (peloponnesus)
Links: Olympia Foto van: Lex
Rechts: Olympia Foto van: Hartenvrouw

Olympische spelen in Griekenland

Griekenland was een van de kleinste landen die de taak op zich hebben genomen de Olympische Spelen te organiseren. Het organisatiecomité van Athene 2004 was verantwoordelijk voor de organisatie en het gastheerschap van zowel de Olympische spelen als de Paralympische spelen. Van 13 tot 29 augustus 2004 zijn de  Olympische Spelen teruggekeerd naar het land waar de Olympische viering meer dan 2000 jaar geleden ontstond en naar de stad waar de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 gehouden werden.

Olympia Olympia
Olympia. Foto's van: Lex

Olympia
Olympia.  Foto van Meltemi

Ingang naar het stadion van Olympia. Hier zaten tijdens de antieke spelen meer dan 30.000 toeschouwers. De start en finish lijnen zijn nog steeds aanwezig en velen voelen zich nu nog steeds geroepen om er eens een sprintje te trekken.

Phevos en Athena zijn broer en zus en waren de officiële Athene 2004 mascottes. Het ontwerp is geïnspireerd op een oude Griekse pop en hun namen zijn gerelateerd aan het oude Griekenland en toch zijn de broer en zus kinderen van de moderne tijd.Phevos is de naam van de Olympische god van het licht en muziek, beter bekend als Apollo. Athena is de godin van de wijsheid en beschermgodin van de stad Athene. Op deze manier representeerden Phevos en Athena de link tussen Griekse geschiedenis en de moderne Olympische spelen. Phevos en Athena representeerden de waarden van de Olympische gedachte: deelname, broederschap, gelijkheid, samenwerking en fair play. De twee poppen herinneren ons eraan dat het meedoen aan de Spelen belangrijker is dan het winnen.

De zomerspelen bestaan uit 28 sporten:

1. Atletiek
2. Badminton
3. Basketbal
4. Boksen
5. Boogschieten
6. Gewichtheffen
7. Handbal
8. Hockey
9. Honkbal
10.Judo
11.Kano/kajak
12.Moderne vijfkamp
13.Roeien
14.Ruitersport
15.Schermen
16.Schieten
17.Softbal
18.Taekwondo
19.Tafeltennis
20.Tennis
21.Triatlon
22.Turnen
23.Voetbal
24.Volleybal
25.Wielrennen
26.Worstelen
27.Zeilen
28.Zwemmen
Ook interessant!

Plato
Plato
Socrates
Socrates
Alexander de Grote
Alexander de Grote
Aristoteles
Aristoteles