De Geografie van Griekenland

Griekse geografie

Griekenland is viermaal zo groot als Nederland en heeft een oppervlakte van 132.500 km2. Een zesde deel hiervan wordt in beslag genomen door de ca. 6000 eilanden en eilandjes, waarvan er 227 bewoond zijn. Het Noordelijkste eiland is Thassos, het zuidelijkste Kreta, in het westen ligt Korfoe / Corfu (Kerkira) en in het oosten Rhodos.

Griekenland vormt het meest zuidelijke deel van het Balkan-schiereiland en wordt aan drie zijden door de zee omgeven. Ten westen van het vaste land ligt de Ionische zee, in het oosten scheiden de Egeïsche zee en de zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar en in het zuiden ligt de middellandse zee.

De buurlanden van Griekenland zijn, van west naar oost: Albanië, de voormalig Joegoslavische republiek Macedonië, Bulgarije en Turkije. In het zuiden bevindt zich het schiereiland Peloponneses dat alleen door de landengte van Corinthië met het vasteland verbonden is.

Griekenland bestaat nagenoeg volledig uit bergen (80%) (deel van de Dinarische Alpen), en tussen de kalkbergen liggen kleinere hoogvlaktes. In het noord-westen bevindt zich het Pindusgebergte, bestaande uit oergesteente (Smolikas, 2.623 m), dat Epirus van Thessalië scheidt. In het noord-oosten ligt een kustgebied met de Olympus (2.918 m), de hoogste berg van Griekenland. De grens met Bulgarije vormt het Macedonische bergland. Aan de kusten bevinden zich talrijke golven en baaien (Golf van Patras, Corinthië, Argolis, Aegina). In het westen liggen de lonische Eilanden, o.a. Corfu (Korfoe), Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Zakynthos, in het zuid-oosten de eilandengroep van de Cykladen en de Dodecanesos evenals de Sporaden. Bergen in Griekenland: Olympus, Smolikas, Giona Santorini, Psiloritis (Idi op Kreta).

Kataraktis Tsoumerka GriekenlandPaleo Perithia, Corfu. Pilion_Milopotamos
Links: Kataraktis Tsoumerka. Foto van Anne-Lies van Leeuwen.
Midden: Paleo Perithia, Corfu. Foto van Alex König.
Pilion Milopotamos.  Foto van Jan en Francis.
Ook interessant!

Socrates
Socrates
Plato
Plato
Alexander de Grote
Alexander de Grote
Aristoteles
Aristoteles