Spreekbeurt Griekenland

Knossos. Foto gemaakt door P. KesselaarGriekenland laten zien op de kaartkaartje GriekenlandAgia Galini Zuid KretaHet Parthenon gezien vanuit het zuiden


Als ik aan Griekenland denk, zie ik witte huisje voor me, een blauwe zee met vissersbootjes, mooie stranden, witte kerkjes, smalle straatjes, hoge bergen, oude gebouwen en aardige mensen. Griekenland is een prachtig land en daarom wil ik jullie er meer over vertellen in deze spreekbeurt.

kaart GriekenlandGriekenland ligt in het zuidoosten van Europa (dit kan je aanwijzen op een grote landkaart) en het land bestaat uit het vasteland en een heleboel eilanden, wel 6.000 die in de zee er omheen verspreid liggen. Er zijn 227 eilanden bewoond. De buurlanden van Griekenland zijn, van west naar oost: Albanië, de voormalige Joegoslavische republiek van Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland is een mooi land met veel eilanden, bergen en zee. Het is vier keer zo groot als Nederland. De zomers zijn er warm en droog. Griekenland heeft een mediterraan klimaat met droge zomers en milde, regenrijke winters.  De lente is over het algemeen de mooiste tijd om Griekenland te bezoeken. De natuur is dan groen, er groeien veel bloemen en het is nog niet zo heet. Griekenland is een populair vakantieland. Dit komt o.a. door het mooie weer, de prachtige natuur, de gastvrije mensen en de vele ruïnes uit de oudheid die nog te bezichtigen zijn. (een rijke cultuur) Griekenland is namelijk al heel lang geleden bewoond geweest en daar is vandaag de dag nog veel van te zien. Sinds de steentijd wonen er al mensen in Griekenland. Het grootste eiland van Griekenland is Kreta. Hier is de oude Griekse Cultuur begonnen. De mensen werden Minoërs genoemd, omdat hun koning "Minos" heette, die in een indrukwekkend paleis woonde. Dit paleis heet Knossos en je kunt de herstelde resten ervan vandaag de dag nog gaan bezichtigen, als je toevallig met vakantie bent op Kreta.

Athene, de hoofdstad van Griekenland
De hoofdstad van Griekenland is Athene. Athene is niet alleen de hoofdstad van Griekenland, maar ook het economisch middelpunt van het land. Er wonen meer dan vier miljoen mensen, dat is een derde van alle inwoners van Griekenland. Athene is al 7000 jaar bewoond. Athene was de eerste stad waar een democratisch regeringssysteem werd ingevoerd. Vanwege deze reden is Athene het symbool van vrijheid en democratie, zelfs tegenwoordig nog. De Akropolis met het Parthenon is de grote publiekstrekker en geeft de stad een eigen gezicht. Athene heeft haar naam te danken aan Athena, de Griekse Godin van de wijsheid en beschermster van de stad. Volgens de Griekse mythologie begon de vorming van Athene met een wedstrijd die door Zeus werd bedacht: Athena, de godin der wijsheid en Poseidon, de god van de zee, hadden allebei hun oog op de stad laten vallen. Degene die het meest nuttige geschenk aan Zeus gaf, zou de winnaar zijn. Poseidon gaf een paard, Athena gaf een olijfboom (symbool van vrede) en won hiermee de wedstrijd. Zo werd zij de beschermster van de stad Athene. Athene was in de oudheid één van de machtigste stadsstaten van de wereld.
 

Het Parthenon gezien vanuit het zuidenDe Akropolis met daarachter Likavitos  
Akropolis met Parthenon in Athene

Vakantie
Griekenland is een bekend vakantieland, dat door veel mensen uit de hele wereld  bezocht wordt. Vooral de Griekse eilanden (zoals Kreta, Kos, Corfu en Rhodos) zijn erg populair bij de toeristen. Voor veel Grieken is het toerisme heel belangrijk, omdat ze hiermee hun geld verdienen. Ze hebben bijvoorbeeld een hotel, winkel of restaurant. Vroeger, toen er nog geen toerisme was in Griekenland, werkten de meeste mensen in de landbouw en visserij. Dat is nog steeds zo, maar ook het toerisme is nu een belangrijke bron van inkomsten.

De Griekse vlag
vlag GriekenlandDe strepen op de Griekse vlag betekenen het aantal lettergepen (9) in de zin: "Eleftheria i Thanatos"  (Vrijheid of dood). Vrijheid of dood was het motto tijdens de jaren van de Griekse Revolutie tegen de Turken in de 19e eeuw. Het gestreepte patroon werd gekozen vanwege de gelijkenis met de golvende zee die de kusten van Griekenland omringt. De afwisseling van blauwe en witte kleuren zorgen ervoor dat de Griekse vlag op een winderige dag op de Egeïsche zee lijkt. Het Griekse vierkante kruis dat op de bovenste linker helft van de vlag staat, neemt een vierde deel van de oppervlakte van de vlag in beslag en laat het respect en de toewijding zien die de Grieken hebben voor hun Grieks-Orthodoxe kerk.
 

Dieren in Griekenland
Een dier dat je in Griekenland zeker tegenkomt is de geit. Er zijn meer dan 10 miljoen geiten en schapen in griekenland. Vogels zijn er in vele soorten. Je kunt er nog uilen, arenden en lammergieren tegenkomen, naast de veel bekendere vogelsoorten. Herten en wilde zwijnen leven nog steeds in de bergen en af en toe worden in het noorden beren en wolven gesignaleerd die vanuit de Balkan naar Griekenland zijn gekomen. Verder leven vele dieren die graag de warmte opzoeken. Vooral slangen  en schildpadden zijn er veel. Ook ezels kom je vaak tegen in Griekenland, deze worden vaak gebruikt als vervoermiddel.
 

GeitEzel
 

Planten en bomen
In Griekenland is de olijfboom de meest voorkomende boom. Ook groeien er veel sinaasappels, mandarijnen, citroenen en druiven in Griekenland. Van de druiven wordt lekkere Griekse wijn gemaakt, Ook worden ze gedroogd, dan zijn het rozijnen. Er komen heel veel verchillende bloemen voor in Griekenland, vooral in het voorjaar is dat heel mooi als alle bloemen in bloei staan.

Prachtige bloemen uit KretaOlijfboom

Olympische Spelen
In 776 voor Christus werden de eerste Olympische Spelen georganiseerd in Griekenland. De naam van de Olympische spelen komt van de heilige stad "Olympia". In die stad werden de eerste spelen gehouden. Zeus was de oppergod van de Grieken in de oudheid en ter ere van hem hielden zij om de 4 jaar Olympische Spelen en om de Griekse steden te laten ophouden met oorlog voeren. De winnaar van die dag kreeg als prijs een krans gemaakt van olijftakken. Alleen Griekse mannen mochten aan de Olympische Spelen meedoen. Vrouwen mochten niet deelnemen en zelfs niet toekijken. Ongeveer 1000 jaar later kwam de Romeinse keizer "Theodosius 1" aan de macht in Griekenland, hij verbood de Olympische Spelen. De Fransman "Pierre de Coubertin" bracht de Olympische Spelen weer terug; in 1896 werden de eerste moderne Olympische spelen gehouden in Athene. Er deden 13 landen mee. Nu mochten niet alleen de Grieken, maar ook mensen uit andere landen meedoen en de spelen werden nu om de 4 jaar in een ander land gehouden. In 2004 zijn de  Olympische Spelen teruggekeerd naar het land waar de Olympische viering meer dan 2000 jaar geleden ontstond.


Feesten.
Grieken houden van feesten. Zo’n feest is vaak buiten. Dan is er ergens op de bergen afgesproken en nemen ze barbecues mee en wordt er vlees gebakken. Er wordt limonade en wijn en sterke drank, die raki of ouzo heet, gedronken. Er zijn meestal ook een paar mensen die muziek maken. Als de muziek begint en iedereen heeft lekker gegeten en gedronken beginnen ze te dansen. Allemaal in een rij houden ze elkaar vast aan de schouder. Er zijn ook veel kinderen die samen spelen. En ook mee dansen.

Dansen
De mensen in Griekenland houden veel van muziek en dansen. In Griekenland is dansen één van de grootste tradities. Op elk feest wordt gedanst, alle kinderen leren spelenderwijs de volksdansen die in hun streek gebruikelijk zijn. Er zijn in Griekenland wel meer dan 300 verschillende dansen en iedere regio heeft zijn eigen soort dansen, kostuums en muziek. Griekse dans is een zeer oude traditie, er werd al over geschreven door de oude Griekse schrijvers als Plato en Aristoteles. Er zijn veel verschillende stijlen van alle eilanden en het vasteland. Elke regio heeft zijn eigen stijl gevormd, welke het beste bij hen past. De dansen van de eilanden bijvoorbeeld, zijn "kabbelend", terwijl de Pontische dansen scherper zijn. Het traditionele Griekse dansen brengt de mensen samen op speciale momenten in het jaar, zoals met Pasen en op belangrijke momenten in het leven van de mensen, zoals op een bruiloft, naamdag en doopfeest.


Lira en LaoutoPilion
 

Taal
De taal die in Griekenland wordt gesproken is Grieks. Het Grieks is een zeer oude taal. Er werd al Grieks gesproken vanaf de 15e eeuw voor Christus. Dit is het Griekse alfabet. (Nieuw-grieks) Je spreekt de letters uit zoals het er achter geschreven staat.
 

Α

α

alfa

Β

β

vita

Γ

Γ

gamma

Δ

δ

dhelta

Ε

ε

epsilon

Ζ

ζ

zita

Η

η

ita

Θ

θ

thita

Ι

ι

jota

Κ

κ

kappa

Λ

λ

lamdha

Μ

μ

mi

Ν

ν

ni

Ξ

ξ

xi

Ο

ο

omikron

Π

π

pi

Ρ

ρ

ro

Σ

σ

sigma

Τ

τ

taf

Υ

υ

ipsilon

Φ

φ

fi

Χ

χ

chi

Ψ

ψ

psi

Ω

ω

Omega

     

Een paar zinnetjes in het Grieks

Hoe heet je

=

 πως σε λένε  (pos se lene)

mijn naam is...

=

 με λένε... (me lene)

Hoe gaat het?

=

 τι κάνεις;  (ti kanies?)

Het gaat goed   

=

 καλά είμαι (kala ieme)


Eten in Griekenland
Het eten in Griekenland is super lekker. Bekende gerechten zijn Tzatsiki, Mousaka, pita met gyros en souvlaki. Klik op de foto's voor de recepten. Ook de feta kaas uit Griekenland is wereldberoemd.


TzatzikiMousakapita met gyros Souvlaki

Griekse gewoontes

Naamdag. De kerk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Grieken. Volgens de traditie worden kinderen vernoemd naar hun grootouders, maar tot de baby is gedoopt, wordt de naam nog niet gebruikt. Tot de baby gedoopt is wordt hij of zij "moro"(baby) genoemd. In Griekenland wordt de naamdag meer en uitbundiger gevierd dan de verjaardag. Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige. Elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herdacht. De dag waarop de heilige waarnaar je vernoemt bent wordt herdacht, is je naamdag. Vaak wordt er een feest gegeven voor familie en vrienden waarbij gegeten, gedronken en gedanst wordt.

Bezoek. Het kan voorkomen dat je in Griekenland op vakantie bent en dat je wordt uitgenodigd bij Griekse mensen thuis. Denk er dan aan iets voor de gastvrouw of gastheer mee te brengen. Meestal brengt men chocolaatjes, een taart of bloemen mee. Als je voor een naamdag bent uitgenodigd, dan breng je een cadeau mee. Het cadeau geef je bij binnenkomst aan degene die de naamdag heeft. Hij zal het cadeau aannemen, maar het niet openen. Dat zou in de ogen van de Grieken eerder onbeleefd zijn. Alsof hij meer aandacht voor het cadeau heeft, dan voor zijn gasten. Alle cadeaus worden bij elkaar op een tafel gezet en blijven ingepakt totdat alle gasten naar huis zijn. Op zich is dit best een praktische gewoonte, want als men het cadeau niet mooi vindt, hoeft men niet net te doen alsof men er erg blij mee is.

De komboloi of kralenketting, die lijkt op op een rozenkrans, die veel Griekse mannen in hun hand houden en waarmee men rondjes in de hand slingert, terwijl men buiten bij het café zit, heeft in geen religieuze betekenis. Het is enkel een manier om de tijd mee te doden, een prettige gewoonte om verveling tegen te gaan. Het draaien op de speciale manier van de kralenketting is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Probeer het maar eens en dan zul je het merken.
 

Kombeloi
 

De tijd in Griekenland Grieken hebben een andere houding tegenover tijd, ze leven niet met de klok. Een uitdrukking die veel gebruikt wordt in Griekenland, is “siga, siga” wat “rustig aan” betekent. Als je direct iets gedaan wilt hebben en een Griek zegt u het “tora” (nu) te zullen doen, dan wil dit niet zeggen dat hij a la minuut voor u aan het werk gaat, maar waarschijnlijk nog wel dezelfde dag.. Als de bus volgens de planning om 12.00 uur zou langsrijden, dan kan dit gerust 12.30 uur worden. Als je in de “namiddag” afspreekt met Grieken, dan wil dat zeggen op zijn vroegst om 18.00 uur. Het diner zal meestal pas na 20.30 plaatsvinden en zij zullen het ook niet vreemd vinden als er na 22.00 bijvoorbeeld nog gebeld wordt. Maar de “messimeri” (siesta) is bijna heilig in Griekenland en het is dan ook zeer ongepast om en Griek thuis te storen tussen 14.00 en 17.00. Veel Grieken eten eerst uitgebreid (geen boterham, maar een volledige maaltijd) en gaan vervolgens een dutje doen.

De Griekse mythologie

De oude Grieken geloofden dat er veel verschillende goden en andere mythische wezens bestonden. De mythologie gaf verklaringen voor het onverklaarbare, voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden en de natuurverschijnselen. Een mythe vertelt over de daden van goden en halfgoden. Olympus, de hoogste berg van Griekenland (op de grens tussen Macedonie en Thessalie) was de plek waar de Olympische goden verbleven en waar de troon van Zeus stond. De Goden daalden regelmatig af en voegden zich tussen de mensen om hulp te bieden, te straffen en zelfs om kinderen te verwekken. De kinderen die verwekt werden uit de verbinding tussen een god en een mens worden halfgoden genoemd en zij hadden bijzondere eigenschappen. Zij verrichten heldendaden en genoten bewondering van iedereen. Het beroemdste godenhuwelijk uit de klassieke oudheid was tussen Zeus en Hera, het paar dat over het Griekse Pantheon heerste. De twaalf olympische goden waren bijna oppermachtig, maar alleen Zeus was oppermachtig. In veel zaken leken de goden op de mens, zij hadden hun zwakheden, hun passies, en gevoelens. Zij werden kwaad, jaloers, afgunstig en ze hadden lief, net als de mensen. De twaalf Olympische goden hadden een bijzondere plaats in het godsdienstig besef van de oude Grieken. De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, Hera, Athena, Poseidon, Demeter, Apollo, Artemis, Hermes, Aphrodite, Ares, Hephaestus en Hestia.

Dit was mijn spreekbeurt over Griekenland. Zijn er nog vragen?




Ook interessant!

Alexander de Grote
Alexander de Grote
Historische personen
Historische personen
Plato
Plato
Socrates
Socrates