Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Skiathos

Skiathos een van de mooie Griekse Mama Mia eilanden

Skiathos is voor veel mensen een van de meest geliefde Griekse eilanden. Het hoort tot de Sporaden-eilandengroep, het ligt ten oosten van schiereiland Pilion en ten noorden van het eiland Evia. Dit eiland raakte een aantal jaren geleden groots in de publiciteit toen hier een deel van de filmopnames gemaakt werden voor de kaskraker "Mama Mia". Wij bezochten het en vonden het er geweldig mooi! Skiathos is een zeer groen eiland met mooie zandstranden en met een schilderachtige hoofdstad (Chora).

Skiathos stad
Skiathos stad

Hoe Skiathos ontdekken?

Wij arriveerden in de haven van Skiathos stad per boot vanuit Pilion, het was een zeer aangename ervaring om deze mooie stad, met witte huisjes voor ons te zien opduiken. Normaliter kom je met het vliegtuig bij Skiathos stad aan. Dit charmante stadje heeft twee havens, een kleinere haven waar de vissersbootjes en de kleine excursiebootjes aanmeren en ten noorden hiervan de grotere haven waar de grote ferries aanmeren. Het is hier zeer gezellig en je kunt heerlijk genieten op de kleurrijke terrasjes aan de haven. Precies achter de havens ligt een lange winkelstraat waar allerlei toeristische winkels, pita-gyros tenten, bars, goudwinkels en boutiques zijn. Het is hier soms erg druk, vooral als er net een grote ferrieboot is aangekomen, toch blijft het gemoedelijk en aangenaam om hier te vertoeven.

Vakantie boeken

Zoek je een leuk hotel of appartement? Een vakantie naar Skiathos kun je gemakkelijk boeken via verschillende touroperatos, zie hier een overzicht van vakanties naar Skiathos. Maar je kunt je vakantie ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Skiathos geweest en kennen het eiland en de leuke plekjes goed. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Zo is Skiathos erg goed te combineren met  Alonissos, Skopelos, en Pilion.

Bekijk de foto's Skiathos - Fotoalbum Griekenland

De mooie stranden

Waar dit eiland ook om bekend staat zijn de mooie stranden. De meeste stranden liggen ten zuidwesten van de stad en in het westen van het eiland. Het bekendste en meest bezochte strand is het strand van Koukounaries (15 minuten met de bus) dat tevens een beschermd natuurgebied is voor vogels. Aan het zandstrand zijn er allerlei watersportmogelijkheden en het water is erg schoon en helder. Aan de west- en noordwestkust bevinden zich de stranden van Banana beach en ten noorden hiervan Agia Eleni beach en nog iets noordelijker de stranden Mandraki beach en daarnaast Mandraki Elias beach. Aan de zuidelijke kust zijn tientallen leuke stranden zoals Tourlos beach dat omgeven is door olijfbomen en hoge dennenbomen en waar aan het strand zijn meerdere restaurants en beachbars zijn. Erg geliefd is het strand van Aghia Paraskevi maar ook strand Vromolimnos. Ook dichter bij de stad liggen prachtige zandstranden zoals het Kanapitsa strand, Tzaneria, het Achladies strand, Vassilias, Ftelia beach en het Megali Ammos strand. Een van beroemdste stranden van Skiathos is het strand met de witte kiezels Lalaria. Dit ligt in hert noordoosten van Skiathos en is alleen met een toeristenboot bereikbaar.

Koukounaries strand Skiathos
Koukounaries strand op Skiathos

Wandelen

Wandelen op Skiathos is geweldig want het is een eiland met maar liefst 25 wandelroutes, de totale lengte hiervan is bijna 200 km. Deze wandelroutes op het eiland zijn goed gemarkeerd en er is een variatie met gemakkelijke maar ook zware wandelroutes. De paden lopen door prachtige bossen en de ongerepte natuur van het eiland. Tijdens deze wandelingen loop je voorbij kloosters, historische plaatsen en plekken met fantastische vergezichten. Wij zelf maakten een wandeling naar het klooster van Kechria en kwamen oude olijfpersfabrieken tegen, bijzondere kerken en bossen met stromend water.

Wandelen op Skiathos
Wandelroutes op Skiathos

Bezienswaardigheden en tips op Skiathos

  1. Het Evangelistria klooster, dit ligt in de bergen, ongeveer zes kilometer ten noorden van de stad. Naar Moni Evangelistria zijn de Griekse opstandelingen gevlucht na de revolutie van 1821. Hier is ook de eerste Griekse vlag gemaakt.
  2. Het kasteel Kastro waar tijdens de 16e eeuw de inwoners verhuisd zijn om van de piraten te ontkomen. Hier zul je kerken zien waar de Christenen zich toen hebben verscholen
  3. Het huis van de Griekse schrijver Alexandros Papadiamantis dat nu een museum is in de stad.
  4. Het klooster van Kechria. Het klooster is in de 18e eeuw gebouwd en in de kerk zijn mooie muurschilderingen te zien.
  5. De gezellige oude haven met de taverna's en café's.
  6. De Agios Nikolaos kerk op de top van de heuvel in het centrum van de stad. Een wandeling naar boven is de moeite waard, het uitzicht vanaf hier is schitterend.
  7. De kerk Anastasa in het nooroosten van Skiathos. Boven aan de deur van de kerk zijn borden in de muur gemetseld, het lijkt wel op delfts blauw.
  8. Bourtzi naast de haven
  9. Het meer van Strofilias dat achter het strand van Koukounaries ligt.
  10. Het Tsougria eilandje ten oosten van Skiathos stad

Video's

 Op het eiland maakten we opnames van twee videofilms (videofilm  nr1 en videofilm nr2)

Skiathos video
Video - Griekse Gids

Geschiedenis Skiathos

In de prehistorie werd Skiathos bewoond door pre-Helleense volkeren zoals de Pelasgiërs en de Kares. Een ander volk dat later is gekomen waren de Kretenzers die zich ook het naburige Skopelos hadden gevestigd en dat toen nog Peparithos heette. Na de Kretenzers kwamen inwoners uit Chalkida (Evia) op Skiathos wonen. Ze bouwden hun stad ten zuidoosten van de haven op de heuvel, om goed uitzicht te hebben over de baai en de haven. De stad was omgeven door een muur en stond in verbinding met het binnenland en de haven via twee poorten.

In 480 voor Christus werd de vloot van koning Xerxes getroffen door een storm en raakte de kust van Skiathos. Skiathos was destijds lid van de Atheense alliantie en had, net als andere Griekse steden, autonomie en een democratisch bestuur. Lees verder geschiedenis van Skiathos...

Hoe kom je op Skiathos?

Skiathos staat per boot direct in verbinding met het Griekse vasteland (o.a. Piraeus, Volos, Pilion, Thessaloniki) maar ook met andere Griekse eilanden zoals de Cycladen en de andere Sporaden (Skopelos eiland, Alonissos eiland en Skyros eiland). Skiathos is echter ook met het vliegtuig bereikbaar, er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en Belgie. Skiathos is ook erg geliefd als eilandhop-bestemming, zoals eilandhoppen Skiathos, Skopelos, Alonissos en Pilion

Links

 

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.4°C
Maart
13.4°C
April
16.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.0°C
Oktober
19.7°C
November
16.4°C
December
13.6°C


Waar ligt Skiathos?


Waar ligt Skiathos
De kaart / landkaart van Skiathos

Eilandhoppen Skiathos Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Skiathos Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020