Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Skyros

Skyros - Vakantie in Griekenland


Skyros vakantie. Het eiland Skyros is een authentiek en rustig Grieks eiland en het bevindt zich op zo'n vijfendertig kilometer van Evia. Het wordt omringd door een dertigtal kleine tot zeer kleine eilandjes en heeft een aantal prachtige stranden.

"Skyros is een authentiek en rustig Grieks eiland zonder massatoerisme."

De stad Skyros, ook wel Chorio ("dorp") genoemd, bevindt zich ten westen van het eiland, op ongeveer tien kilometer vanaf het haventje Linaria. Met 209 km² is Skyros het grootste eiland van de Sporadengroep.

Skyros is bereikbaar door naar Athene te vliegen en dan met een huurauto naar Evia te rijden, vanaf de haven van Kymi op Evia vertrekken de boten van Skyros shipping naar het eiland Skyros. Ook kun je met het vliegtuig naar Skyros, er is een vliegveld voor binnenlandse vluchten. Je neemt dan een binnenlandse vlucht vanaf Athene naar Skyros.

Skyros

Skyros

Boek je vakantie naar het authentieke Skyros

Wil je een onvergetelijke vakantie op Skyros meemaken en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk hier het vakantie overzicht naar Skyros. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Skyros kun je bijvoorbeeld goed combineren met Evia

Video Skyros

Bekijk de foto's Skyros - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Skyros

Achilli - Aspous - Atsitsa - Kaart - landkaart Skyros - Kalamitsa - Linaria - Magazia - Molos - Palamari - Pefkos - Skyros stad - Vakantiefilm Skyros -
Griekse spullen bestellen

Prachtige stranden en bewaarde tradities op Skyros

Skyros staat bekend om haar prachtige stranden zoals die van Kalamitsa Beach en Molos Beach. Skyros is het minst toeristische eiland van de Sporaden en dat heeft als gevolg dat de tradities goed bewaard zijn gebleven. Skyros heeft niet alleen prachtige stranden en mooie zeeën, het heeft ook veel cultuur. De oude gebouwen van Palamari en Markesi zijn de best bewaarde voorbeelden. Verder zijn de oude kerken de moeite waard, net als het archeologisch museum.

Skyros werd al bewoond sinds de Paleolithische periode. Op dit eiland is een uniek ras dwergpaarden. Vroeger waren het er duizenden, maar vandaag de dag zijn er nog zo'n 150 van over. Deze worden beschermd door de Griekse staat, maar ook door de bewoners van Skyros zelf. Skyros-stad is een fantastische stad of beter gezegd "dorp". De witte huisjes doen eerder aan een Cycladen eiland denken. De smalle straatjes zijn erg leuk, het is de moeite waard om hier te wandelen. Er zijn hier leuke winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes.

Stranden Skyros
Stranden Skyros

Haven Linaria

Linaria is de haven van Skyros. Hier arriveren de veerboten die vanaf de haven van Kymi op Evia varen. Het dorp is rondom de haven gebouwd. Er liggen vissersboten, zeilboten en toeristenboten aangemeerd. Aan de haven zijn veel taverna’s, restaurants, winkeltjes en minimarktjes. Net buiten Linaria ligt de grootste kerk van Skyros, de Agios Nikolaos Linarias. Een paar honderd meter van Linaria bevindt zich het mooie strand Acherounes.

Linaria haven Skyros
Linaria haven Skyros

Geschiedenis van Skyros

Skyros werd bewoond sinds het einde van de Paleolithische periode. De eerste inwoners waren de Kares, de Pelasgen en de Dolopen. Later kwamen de Kretenzers en daarna de Atheners (468 vóór Christus). Skyros heeft nauw verwantschap met de Trojaanse oorlog en de dood van Theseus. Volgens de legende zou hij door koning Likomides van de rotsen naar beneden geduwd zijn, toen hij hier onderdak zocht. Als je in Skyros bent moet je zeker de rotsheuvel beklimmen, het uitzicht naar beneden is adembenemend. Toen in 468 vóór Christus de Atheense generaal Kimon het eiland bezette, heeft hij het graf van Theseus ontdekt. Hij heeft toen de botten van Theseus naar Athene gebracht (Het Theseon).

Volgens de legende zou de Godin Thetis haar zoon Achilles in de tuinen van Likomedes verstopt hebben en verkleed hebben als meisje. Zodoene zou hij tussen de dochters van Likomedes niet herkend en gevonden worden, zodat hij aan de Trojaanse Oorlog kon ontglippen. Toch is hij ontdekt door Odysseus die hem mee heeft genomen. De vloot van Achilles is uiteindelijk vanaf de baai van Aspous vertrokken richting Troje.

Tijdens de Byzantijnse periode is het eiland in verval geraakt en werd het als verbanningsoord gebruikt. Skyros werd ook de schuilplaats van piraten. Later kwam het eiland in de handen van de Venetianen en nog later de Turken, totdat het in het begin van de 20e eeuw weer in handen van de Grieken viel.

Bezienswaardigheden en tips op Skyros

 • De 13e eeuwse vesting/kasteel in Skyros-stad.
 • Het klooster van Agios Georgios (oorspronkelijk gesticht door de Byzantijnse Keizer Nikiforos Fokas) vlakbij het kasteel.
 • Het Rupert Brooke plein: Rupert Brooke was een bekende Engelse dichter die op Skyos is overleden.
 • De kerk van Agios Nikolaos in Pouria.
 • De prehistorische vesting van Palamari.
 • Het Archeologisch museum van Skyros
 • Het Faltaits volksmuseum
 • Het haventje Linaria (11 km van Skyros-stad)
 • De berg Kochila
 • Atsitsa: een mooi groen gebied met veel haventjes en baaien.
 • Het eilandje Sarakiniko en het mooie strand van Glyfada.
 • Treis Boukes: een baai met aan de ingang 2 kleine eilanden in het zuiden van Skyros.
 • De 6 grotten van de berg Kochila (795 hoog).

Palamari Skyros
Palamari Skyros

Stranden op Skyros

 • Magazia en Molos zijn de drukste stranden van Skyros (watersporten is hier mogelijk, o.a. windsurfen)
 • Gyrismata is het meest populaire strand van Skyros.
 • Agios Petros-strand in het noorden van het eiland.
 • Het strand van Papa tou Chouma vlakbij het dorpje Molos (naaktstrand).
 • Palamari
 • Theotokos
 • Petritsa
 • Pefkos
 • Achili
 • Kolimbada
 • Kalamitsa
 • Kyra Panagia

Culturele tradities op Skyros

 • De Carnavalsviering van Skyros is in Griekenland erg beroemd. Jaarlijks komen er duizenden mensen uit heel Griekenland om het op Skyros te vieren. De carnavalsfestiviteiten worden gekenmerkt door verkleedpartijen waarbij men zich als oude man (Geros) verkleed of waarbij mannen zich als meisje (Korela) verkleden. Volgens de legende zou ook Achilles verkleed als meisje hier verscholen zijn geweest, net voor het uitbreken van de Trojaanse oorlog.
 • Op Asmaandag dragen bijna alle inwoners de traditionele Skyros-klederdracht en komen in het centrum van Skyros-stad om deze dag te vieren.
 • Het feest van Agios Ermolaos op 25 juli
 • Het feest van Agios Panteleimon op 27 juli
 • Het feest van Agios Mamas op 2 september
 • Het feest van Panagia Limbiani op 8 september

Traditionele dans op Skyros
Traditionele dans op Skyros

Artikelen over Skyros

 • Eiland Skyros reisverhaal Skyros heeft zijn eigen karakter goed kunnen bewaren, het is een uniek en authentiek stukje Griekenland en het eiland van ambachten zoals houtsnijwerk, borduurwerk en keramiek. Skyros is ook het eiland van de wilde dwergpaardjes en van de tegenstelling tussen het groene, weelderig begroeide noordelijke deel en het ruige, rotsachtige zuidelijke deel.
 • Eilandhoppen Skyros Vaar met de boot van eiland naar het eiland en beleef de verschillende gezichten van Griekenland. Een leuke combinatie is die van Evia en Skyros.
 • 5 geweldige plekjes op Skyros. Er is veel moois te zien en te doen op Skyros, het is een geschikt eiland om te wandelen en tot rust te komen. 5 tips voor als je op Skyros bent.
 • Weblogartikel van Anneke Kamerling over Skyros Skyros, met zijn afwisselende glooiende landschap, begroeid met geurige vegetatie in het noorden en ruig en ongerept in het zuiden, met talloze kapelletjes en overal het adembenemende uitzicht op zee; een stukje paradijs op aarde!
 • De wilde paarden van Skyros Deze bijzondere dieren verdienen een eigen hoofdstuk. Het is een zeer zeldzaam ras en komt alleen op Skyros voor. Hoewel opgenomen in de classificatie registers onder de categorie pony's, is het eigenlijk een miniatuur paardenras.
 • Eiland Skyros, ons filmpje

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Skyros

Roel en Jennie
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :

Skyros is een mooi authentiek groeks eiland. Skyros-stad is helemaal om de berg heen gebouwd. Je hebt hele mooie vergezichten vanaf de stad. Het noorden van het eiland is helemaal groen en het zuiden is rotsachtig. Echt een eiland voor de wandelaar en rustzoeker.


Marian Heijtlager
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 10 - Kindvriendelijk: 6 - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 9

Toelichting :
Het eiland Skyros is zeer de moeite waard; wat een ongerept Griekenland! Skyros-stad is apart....erg gezellig, veel winkeltjes, lekkere restaurantjes en een wereld van verschil of je er bent op een doordeweekse avond of in het weekend.


Ben je zelf ooit naar Skyros geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Skyros?


Waar ligt Skyros
De kaart / landkaart van Skyros

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.4°C
Maart
13.4°C
April
16.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.0°C
Oktober
19.7°C
November
16.4°C
December
13.6°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Skyros

maandag
Weer en klimaat
28°C

dinsdag
Weer en klimaat
29°C

woensdag
Weer en klimaat
29°C

donderdag
Weer en klimaat
29°C

vrijdag
Weer en klimaat
28°C

zaterdag
Weer en klimaat
30°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024