Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Skopelos

Skopelos - Vakantie in Griekenland


Skopelos vakantie. Skopelos is een Grieks eiland in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het ligt tussen de eilanden Skiathos en Alonissos, niet ver van de kust van Pilion dat op het vasteland van Griekenland ligt. De hoofdstad van het eiland is Skopelos stad. Het eiland is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en heeft een kustlijn van zeventig kilometer.

“Skopelos, het groene Mamma Mia eiland„

Het meest opvallende aan eiland Skopelos zijn de ongeveer acht miljoen dennenbomen die hier aanwezig zijn. De boom die hier in overvloed groeit, is een soort dennenboom die zich gemakkelijk vermenigvuldigt, doordat de zaadjes door de wind worden verspreid en er zo dichte bossen ontstaan. Op het eiland zijn een tiental bergen die tussen de 300 en de 600 meter hoog zijn. De hoogste berg is de berg Delfi, die 620 meter hoog is. Skopelos heeft veel vooral kleinere zand- en kiezelstranden. Sommige stranden zijn met de auto bereikbaar, andere stranden niet, dat heeft met het heuvelachtige, soms steile reliëf van de kustlijn te maken.

Skopelos
Skopelos: groen Sporaden eiland

Als je met een boot rond Skopelos vaart, zie je vele kleine strandjes. Deze stranden kan je vaak alleen met een gehuurde boot of te voet bereiken. Skopelos is bekend om de vele wandelpaden, veel toeristen die dit weten komen regelmatig naar Skopelos terug om te wandelen en om van de prachtige natuur te genieten. Een ander fenomeen op Skopelos zijn de vele kerken en kloosters. Men schat dat er op het eiland driehonderdtachtig kerken zijn.

Skopelos heeft geen eigen vliegveld en is alleen met de boot bereikbaar. De meeste toeristen arriveren vanaf het eiland Skiathos, waar wel een internationaal vliegveld is. Een boottocht van Skiathos stad naar Skopelos stad duurt ongeveer een uur. Anderen vliegen weer naar de stad Volos. Vanaf de haven van Volos gaat er twee keer per dag een ferry naar Skopelos en de andere Sporaden.

Hoe boek je een vakantie naar Skopelos?

Een vakantie kun je gemakkelijk boeken via verschillende touroperators, zie hier een overzicht van vakanties naar Skopelos. Maar je kunt je vakantie ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij zijn vaak op Skopelos geweest en kennen het eiland en de leuke plekjes goed. We zijn ook gespecialiseerd in eilandhoppen. Zo is Skopelos erg mooi te combineren met Skaithos, Alonissos en Pilion

Bekijk de foto's Skopelos - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Bezienswaardigheden en tips op Skopelos

 • De hoofdstad Skopelos stad, ook wel Chora genoemd. Het is een fraaie traditionele stad met mooie huisjes, smalle steegjes en meer dan honderd kleine kerkjes. Witte huisjes met blauwe en bruine luiken, rode of grijze dakpannen.  De bouw van de traditionele huizen van Skopelos stad is enerzijds in Venetiaanse stijl en anderzijds in de Macedonische stijl. Op het hoogste punt van de stad bevindt zich Kastro, dat betekent kasteel of vesting.
 • Agios Ioannis Kastri, het kerkje dat beroemd werd door de de film "Mamma Mia". Agios Ioannis Kastri ligt in het noordoosten van het eiland Skopelos en is bereikbaar via Glossa. Bij de eerste aanblik van de honderd meter hoge rots in de zee met op de top een klein kerkje, ben je meteen onder de indruk. Bijna tweehonderd treden moet je bewandelen om aan de top te komen, maar dat is meer dan de moeite waard. Het uitzicht van hierboven is adembenemend.
 • Palio Klima (Oud Klima): een dorp dat oorspronkelijk bijna helemaal verlaten werd na een zware aardbeving in 1965 maar later weer in de oorspronkelijke stijl werd gerenoveerd en in de zomer weer tot leven komt. Het dorp bestaat alleen uit oude traditionele huisjes en smalle steegjes. De huizen hebben kleurrijke houten balkons en keramische daken. Het dorp is omgeven door vele dennenbomen en andere bomen.
 • Glossa, het op één na grootste dorp van Skopelos. Wanneer je in Glossa arriveert, dan kun je het beste de auto vlak bij de grote kerk parkeren en vanaf daar door de smalle steegjes wandelen, daar waar geen auto's kunnen en mogen komen. Je ziet hier veel mooie tuinen met mooie bloemen en leuke balkons. Veel huizen zijn in de Macedonische stijl gebouwd
 • Panormos met haar opvallende fjord. Panormos is een klein kustdorp met een mooi zand-kiezelstrand. Bij het strand zijn leuke restaurants en cafeetjes. Panormos ligt in een vrij gesloten baai en in die baai vormt zich een tweede baai die de naam Mplo draagt. In Mplo, dat eigenlijk meer op een fjord lijkt, zie je veel vissersboten, jachten en andere toeristische boten. Deze twee baaien in één eigenlijk, horen tot de mooiste baaien van Skopelos.
 • De vele kloosters die over het eiland verspreid zijn. Deze mogen bezocht worden door toeristen, let wel op, tussen de middag zijn ze meestal dicht.
 • De groene bosrijke natuur van Skopelos.

Kerkje Mamma Mia Skopelos

Kerkje Agios Ioannis, wereldberoemd door de film Mamma Mia

Stranden op Skopelos

Op Skopelos zijn veel mooie zandstranden en kiezelstranden. De bekendste stranden zijn die van Stafylos, Kastani, Milia, Hovolo bij Klima-Elios, Panormos en Agnontas. Veel mooie stranden zijn met de auto niet bereikbaar, maar wel te voet op met de boot.

Strand Panormos Skopelos
Panormos Skopelos

Geschiedenis Skopelos

Skopelos heette in de oudheid Peparithos en de inwoners van Skopelos waren Kretenzers die naar Skopelos zijn gekomen samen met hun leider Stafylos. Stafylos was de zoon van Theseus en Ariadne.  Later werd het eiland een kolonie van Athene en nam het aan de zijde van Athene deel aan verschillende oorlogen. Het eiland nam ook deel aan de Olympische spelen en zo was er een atleet die Agnontas heette, die in 569 voor Christus winnaar werd van een loopwedstrijd. Naar hem is ook de huidige baai en het dorp Agnontas genoemd.

In 340 voor Christus hebben de Macedoniërs onder leiding van Filippus II het eiland helemaal vernietigd, zo ook de drie toenmalige steden Panormos, Knossos (nu Glossa) en Selinounta. Alle bewoners van het eiland verlieten toen het eiland en gingen elders wonen.

Skopelos werd daarna in de Byzantijnse periode als verbanningsoord gebruikt. Pas jaren later werd het eiland weer bewoond en kwam het in handen van de Venetianen maar een gemakkelijke tijd hadden de inwoners van Skopelos allesbehalve omdat het eiland steeds opnieuw door piraten werd aangevallen. In 1538 werden alle inwoners van het eiland door de Turkse piraat Barbarossa gedood en zo bleef het eiland weer opnieuw lang onbewoond en pas na de Griekse onafhankelijkheid kwamen mensen geleidelijk weer op het eiland wonen.

Agnontas Skopelos
Agnontas op Skopelos


Links naar Skopelos

 • Eilandhoppen Skopelos Wil je Skopelos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
 • Reisverslag Skopelos Vanaf Skiathos gaat er twee keer per dag een boot naar Skopelos. Toevallig kwam ik de dag voor vertrek naar Skopelos de burgemeester van Skiathos tegen. Hij bleek, behalve Burgemeester, ook eigenaar te zijn van de boot “Agios Nikolaos” die iedere dag toeristische boottrips naar Skopelos en Alonissos organiseert. Hij bood me aan om mee te gaan, want dan kon ik ook naar de uitleg van zijn Zweedse gids luisteren, daarnaast is een tocht met een toeristische boot veel interessanter, omdat ze dichter bij de kust varen, daarmee had ik het voorrecht om nog betere foto’s te kunnen maken. Inderdaad, de tocht naar Skopelos was prachtig.
 • Zullen we eilandhoppen op de Sporaden? Griekenland is een uniek land als het om eilandhoppen gaat. Maar liefst 6000 eilanden zijn er in Griekenland, waarvan de meesten heel klein zijn. Wist je bijvoorbeeld, dat er maar 117 eilanden bewoond zijn, van de 6000? Het is echt genieten wanneer je van eiland naar eiland vaart en van de mooie zee en de warme zon geniet op het dek van de boot. eilandhoppen heb ik vaak gedaan en iedere keer zag ik weer andere eilanden, andere mensen, andere kusten, het is nooit hetzelfde en dat maakt het zo speciaal!
 • Landenkompas Skopelos algemene informatie over het eiland Skopelos.

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Skopelos

Herman
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting :

Schitterend, groen, eiland met geweldige views. Gemoedelijke sfeer en ideaal om met scooter eiland te verkennen.


Jenny Kruidhof-Bandsma
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: - Kindvriendelijk: - Cultuur: 7 - Stranden: 7 - Omgeving: 8

Toelichting :
Leuk stadje met haven. Veel wandelmogelijkheden. Bus rijdt niet vaak.


Ben je zelf ooit naar Skopelos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Skopelos?


Waar ligt Skopelos
De kaart / landkaart van Skopelos

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.4°C
Maart
13.4°C
April
16.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.0°C
Oktober
19.7°C
November
16.4°C
December
13.6°C


Eilandhoppen Skopelos Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Sunweb Skopelos Griekenland Tui Griekenland Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024