Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Soufli

Soufli Evros - vakantie, informatie en leuke tips

Soufli. De stad van de zijde, bekend tot buiten de grenzen van Griekenland om zijn handgemaakt zijden borduurwerk.Volgens historici zou de stad zijn gesticht in de 16de eeuw door vluchtelingen van het legendarische dorp Souli in Epirus die zich hevig tegen de Turkse heerschappij verzetten. Het stadje is een van de weinige centra in Griekenland waar zijde werd geproduceerd. Het is dan ook niet vreemd dat er veel moerbeibomen te vinden zijn in en rond Soufli. Met de takken van deze bomen werden de rupsen gevoed die zich vervolgens omtoverden in een cocon. Deze cocons van de vlinder "Bambix mori mori" werden vervolgens verder verwerkt. Er werd garen van gesponnen, de beroemde zijde, die later werd verwerkt tot zijde stoffen. Dit gebeurde in de zogenaamde "Koukoulospita", letterlijk vertaald "coconhuizen". Tegenwoordig wordt er bijna geen zijde meer geproduceerd, want het productieproces is te duur geworden en de inwoners kunnen niet meer concurreren met bijvoorbeeld producenten uit het Verre Oosten. Men kan wel nog terecht in het sublieme "zijdemuseum" (μουσείο μεταξιού-moesio metaxioe) waar men een goed zicht krijgt over het hele productieproces als ook de historische evolutie ervan in deze streek.

In het stadje vind je veel oude herenhuizen terug die getuigen van de economische welvaart die Soufli in 19de eeuw en tot de helft van vorige eeuw kende. Sommige oude koukoulospita werden gerenoveerd en omgebouwd tot herbergen of culturele centra, terwijl er ook nieuwe pogingen het licht zien om de zijde productie in de stad te doen herleven. Verdere bezienswaardigheden in de stad zijn de kerken van Agios Georgios, Agios Athanassios en de Profeet Elias (ilias) kerk. Ook het volkskundig museum is een must. Het oude Gymnasium (Gymnasio) en de 1ste lagere school zijn architectonisch ook interessant en weerspiegelen de hoge maatschappelijke en economische ontwikkeling die Soufli kende.

Tegenwoordig is Soufli een rustig stadje met zo'n 5.000 inwoners op nog geen kilometer afstand van de Evros-rivier, die Griekenland van Turkije scheidt. Het is nog steeds de hoofdplaats van het gelijknamig arrondissement. De mensen leven er voornamelijk van de diensten en van de landbouw.

Bekijk foto's Soufli
Evros: Waar ligt Soufli?

Waar ligt Evros
De kaart / landkaart van Soufli


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Gemiddelde temperaturen

Januari
5.0°C
Februari
5.9°C
Maart
8.3°C
April
13.1°C
Mei
18.3°C
Juni
23.1°C
Juli
25.8°C
Augustus
25.4°C
September
21.1°C
Oktober
15.6°C
November
10.8°C
December
7.1°C
Griekse Gids Reizen Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021