Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Ithaki

Ithaki | Het eiland van Odysseus

Ithaka

Ithaki (Ithaca of Ithaka) is een rustig en prachtig Grieks eiland in de Ionische zee. Het ligt ten noordoosten van Kefalonia (2.5 km), ten zuiden van Lefkas (8.8 km) en ten westen van het Griekse vasteland en het departement Etoloakarnania (30 km). Het is een bergachtig eiland met als hoogste bergen Merovigli (669 m) en Niritos of Agogi (806 m). Op eiland Ithaka vind je geen drukte en massatoerisme, maar rust en authenticiteit.

Het eiland heeft zijn naam aan Ithakos te danken, de eerste inwoner van het eiland. De naam van het eiland is sinds de oudheid bekend, en speelt een voorname rol in de Odyssee van Homerus want hier kwam volgens vele geschiedkundigen Odysseus vandaan. Het is een langgerekt eiland met een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en een kust lengte van 100 km. De oostelijke zijde van het eiland wordt gekenmerkt door de vele baaien en kapen. De westelijke zijde is steil, de enige baai hier is de baai van Polis in het noorden.

Hoewel het een groen eiland lijkt, is er gebrek aan water op Ithaki.  Er is waterschaarste op het eiland en dat is de reden dat er weinig landbouw is. De economie van het eiland is vooral afhankelijk van het toerisme en de visserij, hoewel er ook olijfboomgaarden en wijngaarden zijn.

Video over Ithaki (Ithaca) 

Ithaki Video

Vakantiefilm Ithaki  - Edited by Daphne Janssen - ©De Griekse Gids

Vakantie naar Ithaki

Wil jij je volgende vakantie graag naar het prachtige eiland Ithaki? Bekijk hier een overzicht van vakanties naar Ithaki. Of wil je Ithaki combineren met een ander Grieks eiland, zoals Kefalonia? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk de foto's Ithaki - Fotoalbum Griekenland

Kustplaatsen

Er zijn veel leuke kustplaatsjes op Ithaki. Hoofdstad van het eiland is Vathy. Vathy is een schilderachtige stad die in een diepe baai ligt. Opvallende bezienswaardigheden zijn hier het eilandje Lazareto en zijn twee Venetiaanse kastelen. Mooie kustdorpen met haventjes zijn Kioni en Frikes. Kioni ligt in een diepe baai, met aan de ingang van de baai drie oude windmolens. In de haven ankeren in het zomerseizoen toeristen hun zeilboten. Aan de kade zijn vele leuke tavernes en cafés. Hetzelfde geldt voor Frikes. In dit gezellige dorpje zijn veel visrestaurants. Je kunt er in het haventje aan het water op een terrasje zitten. De omgeving is erg mooi, begroeid met olijfbomen en dennenbomen. Opvallend zijn ook hier de oude windmolens die op de hellingen van de bergen staan.

Frieks Ithaki
Frikes

Bergdorpen

Op Ithaki zijn enkele interessante oude bergdorpen zoals Perachori, Exogi, Stavros en Anogi. Perachori ligt op ongeveer 300 meter hoogte, 3 km ten zuiden van Vathy. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en het uitzicht over de baai van Vathy is prachtig. Een kilometer van Perachori ligt Paliochora. Hier zijn de resten te zien van een oude stad uit de middeleeuwen. Exogi is een bergdorp in het noorden van het eiland. Ook dit dorp ligt op 300 meter hoogte. De route naar Exogi is schitterend en loopt door olijfboomgaarden en dennenbossen. Het is een oud dorp dat reeds in de 18e eeuw bestond. Het uitzicht op de baai van Afales en het noorden van Ithaki is fantastisch. In het dorpje Stavros bevindt zich een park waar het borstbeeld van Odysseus staat. Hier bevindt zich de kerk van “Sotiras” (Jezus, de redder). In deze kerk bevinden zich mooie muurschilderingen.  Op het plein zijn enkele gezellige taverna’s en restaurants.

Bezienswaardigheden en tips

Ithaki heeft veel interssante en leuke bezienswaardigheden:

 • Kioni: Een traditioneel dorpje met een mooie haven, waar vele jachten aanmeren in de zomer. De entree van de baai wordt gedecoreerd door drie half geruïneerde molens.

Kioni Ithaki  
Kioni

 • Vathy is de hoofdstad van het eiland en is sinds 1982 als traditionele vestingplaats verklaard. Het heeft een natuurlijke baai van een ongekende schoonheid met het eilandje "Lazereto" in het midden.
 • De Nymphion grot die ook wel "Marmarospilia" wordt genoemd. De grot heeft twee entree punten, een voor de Goden en een voor de stervelingen en heeft interessante stalactieten.
 • De abdij van Katharon is opgedragen aan de maagd Maria van Kathari, de beschermheilige van het eiland en bevat een waardevolle icoon van de Maagd Maria en een klokkentoren met uitzicht naar de haven van Ithaki.
 • De kerk van Kimiseos tis Theotokou. De kerk die is gebouwd in de twaalfde eeuw is een ornament voor het dorp. Het heeft prachtige fresco's en een Venetiaanse klokkentoren.
 • De Loizos grot. Het is een plaats geweest waar men de Goden aanbad gedurende de eerste Griekse beschaving, aan de baai van Polis, waar een oude stad onder water is verdwenen.
 • Karaiskakis' huis: Een klein deel van het stenen huis is behouden gebleven in Kioni waarin Georgios Karaiskakis, een held van de Griekse Revolutie van 1821, heeft gewoond.
 • Paliochora: van Perachori leidt een pad naar de ruines van de middeleeuwse plaats Paliochora, waar kerken met prachtige Byzantijnse iconen zijn gevestigd.

Vathy Ithaki
Vathy hoofdstadje van Ithaki

Stranden

Er zijn vele mooie stranden en baaitjes op Ithaki, bijna allemaal ongerept en met witte kiezels.

 • Het ongerepte Aetos strand ligt is een grote baai, op 3 km ten westen van Vathy. Het is een van de mooiste stranden van Ithaki en het wordt omringd door pijnbomen en weelderige begroeiing. Het strand is bedekt met witte kiezels. Er zijn verder geen voorzieningen. Het strand is zichtbaar vanaf de hoofdweg van Vathy en ondanks de nabijheid van de stad is het er meestal rustig.
 • Het Pisaetos strand is een klein, afgelegen strand op 7 km ten zuidwesten van Vathy. Pisaetos is omgeven door een weelderig groen gebied en de zee is er kristalhelder. Een heerlijk ongerept strand.
 • Frikes is een mooi strand dat zich 18 km ten noorden van Vathy bevindt. Het prachtige kristalheldere water en de mooie omgeving met weelderige bergen zorgen voor een betoverende sfeer. Het strand heeft geen toeristische voorzieningen, maar de bomen biden er voldoende schaduw.
 • Het Filiatro strand ligt in een rustige baai met witte kiezels en kristalhelder water. Weelderig groen omringt dit kleine strand, het is het dichtstbijzijnde strand van Vathi.
 • Het Gidaki-strand is een strand dat alleen per boot bereikbaar is vanuit de haven van Vathy. Het ongerepte strand van Gidaki bestaat uit witte kiezels en er zijn geen toeristische voorzieningen. De zee is er kalm en kristalhelder en de omgeving prachtig.
 • Het strand van Agios Ioannis ligt op 9 km ten westen van Vathy. Het gouden zand en het smaragdgroene water zijn erg mooi. Vanuit het dorp Lefki leidt een steil pad naar dit strand.
 • Het Skinos-strand is een lang, smal en rustig strand. het ligt op 2 km van Vathy. Het strand bestaat uit grote en kleine glimmende kiezels. De zee bij het strand van Skinos heeft kristalhelder water en smaragdgroene tinten. Je kunt hier goed snorkelen. Zorg dat je wat te eten en drinken meeneemt, want er is hier niets te koop.
 • Marmaka Beach is gelegen aan de noordkant van Ithaki. Ook hier witte kiezels en een  smaragdgroene zee, met een weelderige, groene omgeving. Vlakbij dit  strand ligt het eilandje Agios Nikolaos, midden in de baai. 
 • Sarakiniko-strand ligt ongeveer 3 km van Vathy,en wordt omgeven door een weelderige groene omgeving en een smaragdgroene zee. Het is er rustig en en biedt schaduw door cipressen en olijfbomen. Het Sarakiniko-strand is erg goed om te snorkelen vanwege het heldere water. 

Strand Frikes op Ithaki
Strand Frikes op Ithaki

Bereikbaarheid Ithaki

Op het eiland is geen vliegveld, wel zijn er twee havens, de havens Vathy en Pisaetos. De toeristen die naar Ithaka op vakantie komen landen meestal op het eiland Kefalonia. Twee keer per dag is er in de zomermaanden bootverbinding tussen Sami (op Kefalonia) en Pisaetos (op Ithaki).

Ithaki is behalve met Kefalonia tevens per boot verbonden met Lefkas, Patras (Peloponnese) en het plaatsje Astakos in Etoloakarnania (Griekse vasteland). In de zomermaanden varen zelfs vanaf Frikes bootjes naar Fiskardo (Kefalonia) en Nidri (Lefkas).

Links Ithaki

 • Een dagtrip naar Ithaki. Jorgos bezocht Ithaki afgelopen zomer vanaf Kefalonia. Het is half augustus, in Sami (Kefalonia) neemt hij de boot richting Ithaki. De bedoeling is om ’s middags weer terug te keren met dezelfde boot. De huurauto gaat mee op de boot, zo kan hij de ronde van het eiland maken.
 • Eiland Ithaca. Ithaki informatie.
 • Odysseus, de legende van Ithaka. Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde. Odysseus bedacht de  sluwe  list met het houten paard, waardoor na tien jaar de Trojaanse oorlog werd gewonnen door de Grieken. Hierna zwierf hij nog eens tien jaar rond voor hij naar zijn paleis, vrouw en zoon kon terugkeren.

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Waar ligt Ithaki?


Waar ligt Ithaki
De kaart / landkaart van Ithaki

Ithaki
7 reviews
9.0
Meer Ionische eilanden bestemmingen
Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020