Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Ithaki

Ithaki - Vakantie in Griekenland


Ithaki vakantie. Ithaki (Ithaca of Ithaka) is een rustig en prachtig Grieks eiland in de Ionische zee. Het ligt ten noordoosten van Kefalonia (2,5 km), ten zuiden van Lefkas (8,8 km) en ten westen van het Griekse vasteland en het departement Etoloakarnania (30 km). Het is een bergachtig eiland met als hoogste bergen Merovigli (669 m) en Niritos of Agogi (806 m). Op het eiland Ithaka vind je geen drukte en massatoerisme, maar rust en authenticiteit.

"Ithaki of Ithaca staat bekend als het eiland van Oysseus"

Het eiland heeft zijn naam aan Ithakos te danken, de eerste inwoner van het eiland. De naam van het eiland is sinds de oudheid bekend, en speelt een voorname rol in de Odyssee van Homerus want hier kwam volgens vele geschiedkundigen Odysseus vandaan.

Odysseus Ithaki Ithaca
Odysseus Ithaki Ithaca

Ithaki is een langgerekt eiland met een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en een kustlengte van 100 km. De oostelijke zijde van het eiland wordt gekenmerkt door de vele baaien en kapen. De westelijke zijde is steil, de enige baai hier is de baai van Polis in het noorden. Hoewel het een groen eiland lijkt, is er gebrek aan water op Ithaki. Er is waterschaarste op het eiland en dat is de reden dat er weinig landbouw is. De economie van het eiland is vooral afhankelijk van het toerisme en de visserij, hoewel er ook olijfboomgaarden en wijngaarden zijn.

Video over Ithaki (Ithaca) 

Vakantiefilm Ithaki  - Edited by Daphne Janssen - © De Griekse Gids

Vakantie naar Ithaki

Wil jij je volgende vakantie graag naar het prachtige eiland Ithaki en zoek je een leuke villa of appartement? Bekijk hier ons overzicht van vakantie naar Ithaki. Wil je meerdere mooie Ionische eilanden combineren? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk de foto's Ithaki - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Ithaki

Exogi - Frikes - Kioni - Perachori - Pisaetos - Polis - Stavros - Vakantiefilm Ithaki - Vathy -
Griekse spullen bestellen

Kustplaatsen

Er zijn veel leuke kustplaatsjes op Ithaki. Hoofdstad van het eiland is Vathy. Vathy is een schilderachtige stad die in een diepe baai ligt. Opvallende bezienswaardigheden zijn hier het eilandje Lazareto en zijn twee Venetiaanse kastelen.

Mooie kustdorpen met haventjes zijn Kioni en Frikes. Kioni ligt in een diepe baai, met aan de ingang van de baai drie oude windmolens. In de haven ankeren in het zomerseizoen toeristen hun zeilboten. Aan de kade zijn vele leuke tavernes en cafés. Hetzelfde geldt voor Frikes. In dit gezellige dorpje zijn veel visrestaurants. Je kunt er in het haventje aan het water op een terrasje zitten. De omgeving is erg mooi, begroeid met olijfbomen en dennenbomen. Opvallend zijn ook hier de oude windmolens die op de hellingen van de bergen staan.

Frieks Ithaki
Frikes

Bergdorpen

Op Ithaki zijn enkele interessante oude bergdorpen zoals Perachori, Exogi, Stavros en Anogi. Perachori ligt op ongeveer 300 meter hoogte, 3 km ten zuiden van Vathy. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en het uitzicht over de baai van Vathy is prachtig. Een kilometer van Perachori ligt Paliochora. Hier zijn de resten te zien van een oude stad uit de middeleeuwen.

Exogi is een bergdorp in het noorden van het eiland. Ook dit dorp ligt op 300 meter hoogte. De route naar Exogi is schitterend en loopt door olijfboomgaarden en dennenbossen. Het is een oud dorp dat reeds in de 18e eeuw bestond. Het uitzicht op de baai van Afales en het noorden van Ithaki is fantastisch. In het dorpje Stavros bevindt zich een park waar het borstbeeld van Odysseus staat. Hier bevindt zich de kerk van “Sotiras” (Jezus, de redder). In deze kerk bevinden zich mooie muurschilderingen. Op het plein zijn enkele gezellige taverna’s en restaurants.

Bezienswaardigheden en tips

Ithaki heeft veel interessante en leuke bezienswaardigheden:

 • Kioni: een traditioneel dorpje met een mooie haven, waar in de zomer vele jachten aanmeren. De entree van de baai wordt gedecoreerd door drie half geruïneerde molens.

Kioni Ithaki  
Kioni

 • Vathy is de hoofdstad van het eiland en is sinds 1982 als traditionele vestingplaats verklaard. Het heeft een natuurlijke baai van een ongekende schoonheid met het eilandje "Lazereto" in het midden.
 • De Nymphion grot die ook wel "Marmarospilia" wordt genoemd. De grot heeft twee entree punten, een voor de Goden en een voor de stervelingen en heeft interessante stalactieten.
 • De abdij van Katharon is opgedragen aan de maagd Maria van Kathari, de beschermheilige van het eiland en bevat een waardevolle icoon van de Maagd Maria en een klokkentoren met uitzicht op de haven van Ithaki.
 • De kerk van Kimiseos tis Theotokou. De kerk die is gebouwd in de twaalfde eeuw is een ornament voor het dorp. Het heeft prachtige fresco's en een Venetiaanse klokkentoren.
 • De Loizos grot: dit is een plaats geweest waar men gedurende de eerste Griekse beschaving de Goden aanbad, aan de baai van Polis, waar een oude stad onder water is verdwenen.
 • Karaiskakis' huis: een klein deel van het stenen huis is behouden gebleven in Kioni waarin Georgios Karaiskakis, een held van de Griekse Revolutie van 1821, heeft gewoond.
 • Paliochora: vanaf Perachori leidt een pad naar de ruïnes van de middeleeuwse plaats Paliochora, waar kerken met prachtige Byzantijnse iconen staan.

Vathy Ithaki
Vathy: hoofdstadje van Ithaki

Stranden

Er zijn vele mooie stranden en baaitjes op Ithaki, bijna allemaal ongerept en met witte kiezels.

 • Het ongerepte Aetos strand ligt is een grote baai, op 3 km ten westen van Vathy. Het is een van de mooiste stranden van Ithaki en het wordt omringd door pijnbomen en weelderige begroeiing. Het strand is bedekt met witte kiezels. Er zijn verder geen voorzieningen. Het strand is zichtbaar vanaf de hoofdweg van Vathy en ondanks de nabijheid van de stad is het er meestal rustig.
 • Het Pisaetos strand is een klein, afgelegen strand op 7 km ten zuidwesten van Vathy. Pisaetos is omgeven door een weelderig groen gebied en de zee is er kristalhelder. Een heerlijk ongerept strand.
 • Frikes is een mooi strand, 18 km ten noorden van Vathy. Het prachtige kristalheldere water en de mooie omgeving met weelderige bergen zorgen voor een betoverende sfeer. Het strand heeft geen toeristische voorzieningen, maar de bomen bieden er voldoende schaduw.
 • Het Filiatro strand ligt in een rustige baai met witte kiezels en kristalhelder water. Weelderig groen omringt dit kleine strand, het is het dichtstbijzijnde strand van Vathi.
 • Het Gidaki-strand is een strand dat alleen per boot bereikbaar is vanuit de haven van Vathy. Het ongerepte strand van Gidaki bestaat uit witte kiezels en er zijn geen toeristische voorzieningen. De zee is er kalm en kristalhelder en de omgeving is prachtig.
 • Het strand van Agios Ioannis ligt op 9 km ten westen van Vathy. Het gouden zand en het smaragdgroene water zijn erg mooi. Vanuit het dorp Lefki leidt een steil pad naar dit strand.
 • Het Skinos-strand is een lang, smal en rustig strand. Het ligt op 2 km van Vathy. Het strand bestaat uit grote en kleine glimmende kiezels. De zee bij het strand van Skinos heeft kristalhelder water en smaragdgroene tinten. Je kunt hier goed snorkelen. Zorg dat je wat te eten en drinken meeneemt, want er is hier niets te koop.
 • Marmaka Beach is gelegen aan de noordkant van Ithaki. Ook hier witte kiezels en een smaragdgroene zee, met een weelderige, groene omgeving. Vlakbij dit strand ligt het eilandje Agios Nikolaos, midden in de baai. 
 • Sarakiniko-strand ligt ongeveer 3 km van Vathy en wordt omgeven door een weelderige groene omgeving en een smaragdgroene zee. Het is er rustig en en biedt schaduw door cipressen en olijfbomen. Het Sarakiniko-strand is erg goed om te snorkelen vanwege het heldere water. 

Strand Frikes op Ithaki
Strand Frikes op Ithaki

Bereikbaarheid Ithaki

Op het eiland is geen vliegveld, wel zijn er twee havens: die van Vathy en Pisaetos. De toeristen die naar Ithaka op vakantie komen landen meestal op het eiland Kefalonia. Twee keer per dag is er in de zomermaanden een bootverbinding tussen Sami (op Kefalonia) en Pisaetos (op Ithaki).

Ithaki is behalve met Kefalonia tevens per boot verbonden met Lefkas, Patras (Peloponnese) en het plaatsje Astakos in Etoloakarnania (Griekse vasteland). In de zomermaanden varen zelfs vanaf Frikes bootjes naar Fiskardo (Kefalonia) en Nidri (Lefkas).

Links Ithaki

 • Een dagtrip naar Ithaki Jorgos bezocht Ithaki vanaf Kefalonia. Het is half augustus, in Sami (Kefalonia) neemt hij de boot richting Ithaki. De bedoeling is om ’s middags weer terug te keren met dezelfde boot. De huurauto gaat mee op de boot, zo kan hij de ronde van het eiland maken.
 • Eiland Ithaca. Ithaki informatie.
 • Odysseus, de legende van Ithaka. Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde. Odysseus bedacht de sluwe list met het houten paard, waardoor na tien jaar de Trojaanse oorlog werd gewonnen door de Grieken. Hierna zwierf hij nog eens tien jaar rond voor hij naar zijn paleis, vrouw en zoon kon terugkeren.

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Ithaki

E de Jong
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 10 - Omgeving: 10

Toelichting :

Voor de 4e keer naar Ithaki in de verblijfplaats Vathi. Nu weer een appartement na een paar keer een villa gehad te hebben. Eiland is waanzinnig fraai, rust, mooie baaien, lieve mensen en vooral de zee, zo blauw. De vele terrassen zijn een genot, heerlijk tussen de Grieken en gewoon mee genieten met de drukke gebaren en heerlijke eten. Eiland is niet groot maar perfect voor een 2 wekelijks verblijf, wij zijn zelfs 3 weken geweest en echt het verveelt niet en nooit. Minder geschikt voor kleine kinderen.


Gert M. Knepper
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 9 - Stranden: 7 - Omgeving: 10

Toelichting :

Ithaki is het eiland waar ik al sinds 1972 kom, dus ik heb enig recht van spreken. Maar ik aarzel, want moet dit kleine, prachtige, eiland met z'n weinige toeristen wel bekend worden? Nee toch! Laten we dit geheim voor onszelf houden. Ssst!


Ben je zelf ooit naar Ithaki geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Ithaki?


Waar ligt Ithaki
De kaart / landkaart van Ithaki

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Ithaki

vrijdag
Weer en klimaat
27°C

zaterdag
Weer en klimaat
27°C

zondag
Weer en klimaat
25°C

maandag
Weer en klimaat
28°C

dinsdag
Weer en klimaat
26°C

woensdag
Weer en klimaat
26°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024