Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kythira

Kythira - Vakantie in Griekenland


Kythira vakantie. Kythira is een rustig Grieks eiland ten zuidoosten van Peloponnesos dat geografisch tot de Ionische eilanden hoort. Het is 279 vierkante kilometer groot en telt ongeveer 3500 vaste inwoners. Het is een erg mooi eiland, dat gezien de natuur en de bouw van de witte huizen eerder op een Cycladisch eiland dan op een Ionisch eiland lijkt.

"Kythira, een rustig eiland met prachtige natuur."

Op het eiland bevinden zich mooie traditionele dorpen, leuke afgelegen baaitjes met fantastische stranden, historische kastelen en bruggen en een prachtige natuur met schitterende kloven, bossen en grotten. Tijdens je vakantie kun je al deze mooie plekjes ontdekken.

De architectuur van het eiland is sterk beïnvloed door de Venetianen, die in de middeleeuwen over het eiland heersten. Op een heuvel boven de hoofdstad Chora staat een middeleeuws kasteel, een overblijfsel uit het Venetiaanse tijdperk, met een fantastisch uitzicht op de Egeïsche Zee. Het is een geweldige plek om naar de zonsondergang te kijken!  De bekendste plaatsen op Kythira zijn Kapsali, Agia Pelagia, Avlemonas en Diakofti, maar op dit prachtige eiland vind je ook adembenemend mooie stranden, pittoreske kloosters en zelfs een verlaten stad: Paleochora.

Kythira
Kythira

Dit mooie eiland trekt vooral toeristen die op zoek zijn naar rust en stilte, zoals wandelaars. Kythira staat bekend om zijn schilderachtige stranden, het groene landschap en de authentieke stijl. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de grot van Agia Sofia, de prachtige watervallen van Fonissa en het middeleeuwse kasteel van Chora. 

De grot van Agia Sofia ligt bij de dorpen Kapsali en Mylopotamos en heeft mooie formaties van stalactieten en stalagmieten. Binnen in de grot is er een mooie kerk met een open dak gewijd aan Agia Sofia. Volgens een legende werd haar dode lichaam daar gevonden en bouwden de inwoners van het dorp Mylopotamos in 1875 een kapel ter ere van haar. In deze kerk zijn er enkele heilige iconen en mooie fresco's, zoals het fresco met de figuur van Agia Sofia en haar drie dochters (Hoop, Geloof en Liefde), direct bij de ingang.

Het Venetiaanse kasteel van Kythira werd gebouwd tot het begin van de 13e eeuw in Chora tijdens de Venetiaanse bezetting. Vanwege de strategische ligging, die tegelijkertijd uitzicht biedt op de Ionische, Egeïsche en Kretenzische Zee, noemden men het "Het oog van Kreta". Aan de linkerkant van de ingang van het kasteel waren de gevangenissen, in het midden van het kasteel kun je de ruïnes zien van enkele huizen met twee verdiepingen waar de veroveraars zich hadden gevestigd. Binnen in het kasteel zijn er vier kerken. De oudste kerk is de kerk van Pantokrator, gebouwd in 1545 die indrukwekkende oude fresco's heeft. De grootste kerk van het kasteel is Panagia Myrtidiotissa, gebouwd in 1580. Het kasteel heeft veel kanonnen uit de Venetiaanse, de Russisch-Turkse en Engelse periode.

Kasteel Kythira
Kythira het kasteel

Video Kythira

Video De Griekse Gids over Kythira

Een vakantie boeken

Kythira is een heerlijk eiland voor een rustige vakantie. Massatoerisme zal je hier niet tegenkomen, het eiland heeft de capaciteit niet om duizenden toeristen te kunnen huisvesten. Zoek je een goed hotel of appartement, bekijk hier ons overzicht van vakanties naar Kythira. Je beleeft hier je vakantie op een relaxte manier. Ook Fly & Drive vakanties naar Kythira zijn erg populair. Dan land je in Kalamata (Peloponnesos), waar de huurauto voor je klaarstaat en vaar je naar Kythira vanaf Neapoli. Deze leuke reizen kun je bij Griekse Gids Reizen boeken.

Bekijk de foto's Kythira - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Kythira is een bergachtig eiland, met een prachtige natuur. De bergen zijn niet al te hoog, het hoogste punt van het eiland is Mirmingaris (507 meter) dat ten zuidwesten van het dorp Mylopotamos ligt. De lengte van noord naar zuid is ongeveer 25 kilometer en van west naar oost 17 kilometer. Kythira, dat maar twintig kilometer van de kust van Peloponnesos ligt, stond in de middeleeuwen bekend onder de naam 'Cerigo' of ‘Tsirigo’.

Hoofdstad Chora

Hoofdstad van het eiland is Chora (Kythira-stad) met ongeveer 300 vaste inwoners. Chora is rondom een middeleeuws kasteel gebouwd dat op de top van een rotsachtige berg ligt. Binnen de muren van het kasteel zijn enkele belangrijke Byzantijnse kerken te zien zoals de kerk van Panagia Mirtidiotissa, de kerk van Pantokrator en de kerk van Agios Ioannis.  Er is een prachtig en karakteristiek punt in Chora, met de blauwe deur met een trapje ervoor, waarnaast terracotta potten staan met een bougainville en andere bloemen. Dit plekje is het meest gefotografeerde plekje van het eiland.

Kythira-stad Chora
Kythira-stad Chora

Dorpen

Op het eiland zijn een zestigtal bewoonde dorpen waarvan de meesten niet meer dan honderd inwoners tellen. De grootste dorpen zijn Potamos (500 inwoners), Aghia Pelagia (300 inwoners) en Ano en Kato Livadi (300 inwoners).

Aghia Pelagia Kythira
Aghia Pelagia Kythira

Sempre Viva

Op Kythira groeit de gele bloem "Sempre Viva" (= altijd leven), dit gele bloemetje groeit alleen op Kythira in de natuur en behoudt na het plukken altijd zijn gele kleur. Deze bloemetjes droogt men en men maakt er kransjes en boeketjes van. Dit is een leuk souvenir om tijdens je vakantie te kopen in een lokaal winkeltje.

Sempre Viva Kythira
Sempre Viva Kythira

Bezienswaardigheden en tips 

Er is veel te zien en te doen op Kythira.

 • De waterbronnen bij Karavas. Karavas is een mooi dorp, bezoek hier ook de bakkerij die in een oude olijfpers is gevestigd.
 • De watervallen bij Mylopotamos. De waterval van Fonissa (Kataraktis tis Fonissas). De wandeling vanaf het dorp loopt door een schitterend natuurgebied met hoge platanen. De waterval is ongeveer twintig meter hoog en overal worden kleine meertjes gevormd waardoor het bos hier sprookjesachtig lijkt.
 • De prachtige baai van Kaladi. Het kiezelstrand van Kaladi wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van eiland. Het ligt ten zuiden van Paleopoli, op ongeveer zes kilometer van Avlemonas.
 • De ruïnes van Paliochora. Paliochora is de oude hoofdstad van Kythira, vroeger heette dit stadje Agios Dimitrios. Paliochora ligt ten zuiden van de badplaats Aghia Pelagia aan de rand van de kloof van Kakia Lagada.
 • Het Venetiaanse kasteel bij Kythira-stad, gebouwd in 1503.
 • Het klooster van de heilige Moeder Mirtidiotissa.
 • Het leuke dorpje en haventje Avlemonas, 26 kilometer ten noordoosten van Chora (Kythira-stad). In Avlemonas is in 1802 het schip "Mentor" gezonken. De lading van Mentor waren de beelden van Parthenon die Elgin naar Groot Brittanië wilde vervoeren. Bezoek hier het Venetiaanse kasteel aan de ingang van de haven.
 • Het gezellige dorp Aghia Pelagia, 26 kilometer ten noorden van Kythira-stad.
 • Het dorpje Diakofti met mooi strand en haven. (30 kilometer ten noordoosten van Kythira-stad).
 • Het traditionele dorp Potamos, met marktje op zondag.
 • Het traditionele dorp Livadi, 4 kilometer ten zuiden van Kythira stad.

Avlemonas Kythira
Avlemonas op Kythira

De mooie stranden

Er zijn prachtige stranden te vinden op Kythira.

 • Geliefd zijn de stranden bij Aghia Pelagia, omdat het water ondiep is, ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen. Ten zuiden van het Aghia Pelagia zijn nog andere goede stranden, zoals Firi Ammos, Kalamitsi, Lorentzo en Lagada.
 • Diakofti, een populair wit zandstrand met ondiep, turquoise zeewater. Tegenover Diakofti ligt het eilandje Makronisi dat door middel van een brug verbonden is met Diakofti. Bij dit eilandje kun je goed snorkelen. 
 • Het kiezelstrand van Kaladi wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Kythira. Het ligt ongeveer zes kilometer van Avlemonas.
 • Bij dorpje Kapsali kun je bij beide baaitjes op diverse stranden terecht. Een mooi klein baaitje bevindt zich ten westen van de grote baai, dat tussen hoge, kale rotsen ligt en alleen wandelend bereikbaar is. Bij de stranden van Kapsali kun je allerlei watersporten beoefenen.
 • Het strand van Limnionnas ligt in een gesloten baai, ten westen van Mylopotamos. Aan het strand bevindt zich een leuke taverna die nog steeds geen elektriciteitsvoorziening heeft en waar eigenaar 'Nikos' het nog steeds met een generator moet doen. De geasfalteerde weg naar het strand loopt door een mooi landschap, vol met bochten. Het zeewater is vrij ondiep en daarom is het ook ideaal voor gezinnen met jonge kinderen.
 • Afgelegen Melidoni is een mooi strand dat ten westen van Kythira stad ligt. Het strand ligt in een kleine baai met uitzicht op het eilandje Chitra. Aan het strand is er ruimte om te parkeren. In de zomer is er een kantine om drinken of een snack te bestellen. Aan het strand zijn enkele parasols en strandbedden te huur.
 • Platia Ammos of "breed zand" ligt in het noorden van het eiland. Het woord zegt het eigenlijk al: er is een mooi en breed zandstrand. 

Kapsali strand Kythira
Kapsali strand Kythira

Geschiedenis

Kythira heeft een lange en rijke geschiedenis, want al in de oudheid werd het eiland door Homerus beschreven. Hier zou de Griekse Godin der liefde Afrodite geboren zijn, uit het schuim van het zeewater. Het eiland wordt bewoond sinds het jaar 6000 voor Christus, dat bewijst een vaas die gevonden is in de grot van Agia Sofia. Later hebben Kretenzers de Minoïsche beschaving hier gebracht, waarschijnlijk gebruikten ze het eiland als tussenstop tijdens de handel met Peloponnesos. Na de val van het Minoïsche Rijk kwamen hier Myceners en vervolgens Doriërs, Spartanen en Atheners. Hier zou Paris zijn eerste nacht met Helena hebben doorgebracht nadat ze op elkaar verliefd werden.

Paliochora Kythira
Paliochora Kythira

Na de Grieken kwamen de Romeinen en vervolgens de Byzantijnen (in 395) en de Venetianen. Kyhtira is in tegenstelling tot andere eilanden in de Egeïsche zee maar drie jaar bezet geweest door de Ottomanen (1715-1718). In 1798 wordt het eiland bezet door de Fransen, een jaar later volgen de Russen (in samenwerking met de Ottomanen) maar heel vlug gaan zij weg en volgt een aantal jaren een complete chaos waarbij bestuurlijk niets meer klopt. De rust keert weer terug in 1807 wanneer de Fransen Kythira bezetten maar deze bezetting duurt niet al te lang, want twee jaar later valt het eiland onder Engelse heerschappij. Op 20 november wordt het Verenigd Koninkrijk der Ionische eilanden gesticht met als hoofdstad Corfu-stad. De Engelsen bouwen in deze periode belangrijke zaken, zoals bruggen, wegen, gebouwen en vuurtorens. Vanaf 28 mei 1864 hoort het eiland definitief bij Griekenland.

Links

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Kythira

hans verhoef
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 7 - Stranden: 7 - Omgeving: 9

Toelichting :

Wij verbleven in Aghia Pelagia klein dorpje met aan het strand enkele goede tavernes. We hebben een scooter gehuurd. Toen wij hier waren, waren er maar 60 Nederlanders op het eiland. Al met al een leuk en vriendelijk eiland.


Wout & Trudy
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 9 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting :

Kythira is een waar paradijsje, je vind hier alles ineen, mooie landschappen om te bewandelen, kloosters en kerkjes, dorpjes ,witte stad Chora bovenin ,mooie stranden, watervallen, bossen, heerlijke Taverna`s, cultuur. en erg vriendelijke Grieken. Wel een auto huren en ontdekken maar!


Ben je zelf ooit naar Kythira geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Kythira?


Waar ligt Kythira
De kaart / landkaart van Kythira

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Kythira

zaterdag
Weer en klimaat
29°C

zondag
Weer en klimaat
29°C

maandag
Weer en klimaat
30°C

dinsdag
Weer en klimaat
31°C

woensdag
Weer en klimaat
32°C

donderdag
Weer en klimaat
32°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024