Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kythira

Eiland Kythira - Griekenland

KythiraKYTHIRA. Kythira is een rustig Grieks eiland ten zuidoosten van Peloponnesos dat geografisch tot de Ionische eilanden hoort. Het is 279 vierkante kilometer groot en telt ongeveer 3500 vaste inwoners. Het is een bergachtig eiland, maar de bergen zijn niet al te hoog, het hoogste punt van het eiland is Mirmingaris (507 meter) dat ten zuidwesten van het dorp Mylopotamos ligt. De lengte van noord naar zuid is ongeveer 25 kilometer en van west naar oost 17 kilometer. Kythira, dat maar twintig kilometer van de kust van Peloponnesos ligt, stond in de middeleeuwen bekend onder de naam 'Cerigo' of ‘Tsirigo’. Het is een mooi eiland, dat gezien de natuur en de bouw van de huizen, eerder op een Cycladisch eiland dan op een Ionisch eiland lijkt. Op het eiland bevinden zich mooie traditionele dorpen, leuke afgelegen baaitjes met mooie stranden, historische kastelen en bruggen en een prachtige natuur met schitterende kloven, bossen en grotten.

Corona op Kyhtira: Op Kythira zijn er tot nu toe 0 besmettingen en 0 sterfgevallen geregistreerd. Lees hier al het belangrijke nieuws over het Coronavirus in Griekenland.

Video over Kythira

Video Kythira
Video Kythira - ©De Griekse Gids

Een reis boeken

Kythira is een heerlijk eiland voor een rustige vakantie. Massatoerisme zal je hier niet tegenkomen, het eiland heeft de capaciteit niet om duizenden toeristen te kunnen huisvesten. Bekijk hier ons overzicht van vakanties naar Kythira. Je beleeft hier je vakantie op een relaxte manier. Ook Fly & Drive vakanties naar Kythira zijn erg populair. Dan land je in Kalamata (Peloponnesos) waar de huurauto voor je klaarstaat. En vaar je over naar Kythira vanaf Neapoli. Deze leuke reizen kun je bij Griekse Gids Reizen boeken. Heb je vragen? Stuur een e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447.

Foto's Kythira - Kythira in beeld

Hoofdstad

Hoofdstad van het eiland is Chora (Kythira-stad) met ongeveer 300 vaste inwoners. Chora is rondom een middeleeuws kasteel gebouwd dat op de top van een rotsachtige berg ligt. Binnen de muren van het kasteel zijn enkele belangrijke Byzantijnse kerken te zien zoals de kerk van Panagia Mirtidiotissa, de kerk van Pantokrator en de kerk van Agios Ioannis.  Er is een prachtig en karakteristiek punt in Chora, met de blauwe deur met een trapje ervoor, waarnaast terracotta potten staan met een bougainville en andere bloemen. Dit plekje is het meest gefotografeerde plekje van Kythira.

Kythira-stad Chora
Kythira-stad Chora

Dorpen

Op het eiland zijn een zestigtal bewoonde dorpen waarvan de meesten niet meer dan honderd inwoners tellen. De grootste dorpen zijn Potamos (500 inwoners), Aghia Pelagia (300 inwoners) en Ano en Kato Livadi (300 inwoners).

Aghia Pelagia Kythira
Aghia Pelagia Kythira

Sempre Viva

Op Kythira groeit de gele bloem " Sempre Viva" (= altijd leven) dit gele bloemetje groeit alleen op Kythira en behoudt na het plukken altijd zijn gele kleur. Deze bloemetjes droogt men en men maakt er kransjes en boeketjes van.

Sempre Viva Kythira
Sempre Viva Kythira

Bezienswaardigheden en tips 

Er is veel te zien en te doen op Kythira.

 • De waterbronnen bij Karavas. Karavas is een mooi dorp, bezoek hier ook de bakkerij die in een oude olijfpers is gevestigd.
 • De watervallen bij Mylopotamos.
 • Het mooie strandje van Limionas.
 • De prachtige baai van Kaladi
 • De ruïnes van Paliochora.
 • Het Venetiaanse kasteel bij Kythira-stad, gebouwd in 1503.
 • Het klooster van de Heilige Moeder Mirtidiotissa.
 • Het toeristische dorpje en haventje Avlemonas, 26 kilometer ten noordoosten van Chora (Kythira-stad). In Avlemonas is in 1802 het schip "Mentor" gezonken. De lading van Mentor waren de beelden van Parthenon die Elgin naar Groot Brittanië wilde vervoeren. Bezoek hier het Venetiaanse kasteel aan de ingang van de haven.
 • Het toeristische dorp Aghia Pelagia, 26 kilometer ten noorden van Kythira-stad.
 • Het toeristische dorpje Diakofti, met haven. (30 kilometer ten noordoosten van Kythira-stad).
 • Het traditionele dorp Potamos, met marktje op zondag.
 • Het traditionele dorp Livadi, 4 kilometer ten zuiden van Kythira stad.

Avlemonas Kythira
Avlemonas op Kythira

De mooie stranden

Er zijn prachtige stranden te vinden op Kythira.

 • Geliefd zijn de stranden bij Aghia Pelagia, omdat het water ondiep is, ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen. Ten zuiden van het Aghia Pelagia  zijn nog andere goede stranden zoals Firi Ammos, Kalamitsi, Lorentzo en Lagada.
 • Diakofti is een populair mooi, wit zandstrand met ondiep, turquoise zeewater. Tegenover Diakofti ligt het eilandje Makronisi dat verbonden is met Diakofti door middel van een brug. Bij dit eilandje kun je goed snorkelen. 
 • Het kiezelstrand van Kaladi wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van eiland Kythira. Het ligt ongeveer zes kilometer van Avlemonas.
 • Bij Kapsali kun je bij beide baaitjes op diverse stranden terecht. Een mooi klein baaitje bevindt zich ten westen van de grote baai, dat tussen hoge, kale rotsen ligt en alleen wandelend bereikbaar is. Bij de stranden van Kapsali kun je allerlei watersporten beoefenen.
 • Het strand van Limnionnas ligt in een gesloten baai, ten westen van Mylopotamos. Aan het strand bevindt zich een leuke taverna die nog steeds geen elektriciteitsvoorziening heeft en waar baas 'Nikos' het nog steeds met een generator moet doen. De geasfalteerde weg naar het strand loopt door een mooi landschap, vol met bochten. Het zeewater is vrij ondiep en daarom is het ook ideaal voor gezinnen met jonge kinderen.
 • Melidoni is een mooi afgelegen strand dat ten westen van Kythira stad ligt. Het strand ligt in een kleine baai met uitzicht op het eilandje Chitra. Aan het strand is er ruimte om te parkeren. In de zomer is er een kantine om drinken of een snack te bestellen. Aan het strand zijn enkele parasols en strandbedden te huur.
 • Platia Ammos betekent letterlijk "breed zand" en ligt in het noorden van het eiland. Het woord zegt het eigenlijk zelf: er is een mooi en breed zandstrand. 

Kapsali strand Kythira
Kapsali strand Kythira

De geschiedenis

Kythira heeft een lange en rijke geschiedenis, want al in de oudheid werd het eiland door Homerus beschreven. Hier zou de Griekse Godin der liefde Afrodite geboren zijn, uit het schuim van het zeewater. Het eiland wordt bewoond sinds het jaar 6000 voor Christus, dat bewijst een vaas die gevonden is in de grot van Agia Sofia. Later hebben Kretenzers de Minoische beschaving naar Kythira gebracht, waarschijnlijk gebruikten ze het eiland als tussenstop in de handel met Peloponessos. Na de val van het Minoische Rijk kwamen hier Myceners en vervolgens Doriërs,  Spartanen en Atheners. Hier zou Paris zijn eerste nacht met Helena hebben doorgebracht nadat ze op elkaar verliefd werden.

Paliochora Kythira
Paliochora Kythira

Na de Grieken kwamen de Romeinen en vervolgens de Byzantijnen (in het jaar 395) en de Venetianen. Kyhtira is in tegenstelling tot andere eilanden in de Egeïsche zee maar drie jaar bezet geweest door de Ottomanen (1715-1718). In het jaar 1798 wordt het eiland bezet door de Fransen, een jaar later volgen de Russen (in samenwerking met de Ottomanen) maar heel vlug gaan zij weg en volgt een aantal jaren een complete chaos waarbij bestuurlijk niets meer klopt. De rust keert weer terug  in het jaar 1807 wanneer de Fransen Kythira bezetten maar deze bezetting duurt niet al te lang, want twee jaar valt Kythira onder Engeland. Op 20 november wordt het Verenigd Koninkrijk der Ionische eilanden gesticht met als hoofdstad Corfu-stad. De Engelsen bouwen belangrijke bouwen in deze periode o.a. belangrijke bruggen, wegen, gebouwen en vuurtorens. Vanaf 28 mei 1864 hoort Kythira definitief tot Griekenland.

Links

 

Gemiddelde temperaturen Kythira

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Waar ligt Kythira?


Waar ligt Kythira
De kaart / landkaart van Kythira

© De Griekse Gids 2000-2020