Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Lefkas

Lefkas - Vakantie in Griekenland


Lefkas vakantie Lefkas, ook Lefkada genaamd, is een prachtig vakantie eiland, een van de Ionische eilanden. Het is een geweldige vakantie bestemming. Het eiland ligt in Griekenland, ten zuiden van Corfu en ten noorden van Kefalonia. Lefkas is een eiland met een mooie groene natuur en het heeft prachtige witte stranden.

"Lefkas heeft zijn naam te danken aan de witte stranden en rotsen."

Je vindt er mooie watervallen, leuke dorpjes, zoals de badplaats Nidri, een gezellig hoofdstadje Lefkas stad en zeer veel kleine eilandjes vlak voor de kust, zoals het eilandje Skorpios, dat ooit van Onassis was, en het prachtige Meganisi. Met een bootje kun je vanaf Nidri zelf gaan varen om de kleine eilandjes van dichtbij te bekijken.

Lefkas Kaap Lefkatas
Lefkas Kaap Lefkatas

De mooie witte stranden van Lefkada

Lefkas is een eiland in Griekenland dat zijn naam te danken heeft aan de witte stranden en de witte rotsen bij Kaap Lefkatas. De blauwe vlaggen aan de kust geven aan dat het zeewater perfect schoon is. De zee speelt een belangrijke rol bij de sportevenementen op het eiland.

Op Lefkas zijn twee van de beste stranden van het Middellandse Zeegebied om te surfen: Vasiliki, waar je zeer speciale luchtstromen tegenkomt en Ai. Giannis bij Lefkada stad. De stranden van o.a. Porto Katsiki en Egremni zijn adembenemend mooi. Ook zeilers zijn dol op Lefkas. Behalve allerlei watersporten, is het beoefenen van andere sporten ook mogelijk, zoals fietsen en wandelen. De vliegclub van Lefkas organiseert wedstrijden zweefvliegen en modelvliegen.

Video Lefkas

Vakantie Lefkas Griekenland - Prachtige dronebeelden van Lefkada - © De Griekse Gids

Vakantie

Wil jij je volgende vakantie graag naar Lefkas? Lefkada is een van de Griekse vakantiebestemmingen waar je vooral bij een kleinschalig of middelgroot hotel of appartement zult kunnen boeken. Bekijk hier het overzicht van vakanties naar Lefkas. Wil je meer Ionische eilanden ontdekken en dit eiland combineren met een een aantal dagen op een ander Grieks eiland zoals Zakynthos of Kefalonia? Of vind je de combinatie Lefkas met Parga misschien nog leuker? Je kunt dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Bekijk de foto's Lefkas - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Bezoek gezellige dorpen en vakantieplaatsjes

Lefkas is een van de mooiste en populairste bestemmingen van de Ionische eilanden. Het eiland heeft een van de beste wegennetten van de Griekse eilanden. Op het eiland kun je gerust 14 dagen heerlijk vakantie vieren, zonder je een moment te vervelen. Via Lefkas stad in het noorden zijn er diverse plaatsen bereikbaar per huurauto, bus of scooter. Leuke vakantieplaatsen op Lefkas zijn o.a.  Nidri, Agios Nikitas, Poros, Syvota en Vassiliki. In deze leuke toeristische dorpen heb je hoe dan ook een heerlijke vakantie.

De ene plaats is wat groter dan de andere. Lefkas stad en Nidri zijn het drukst, maar dat maakt het tegelijkertijd enorm gezellig! Nidri heeft een gezellig centrum, een kleurrijke haven met een levendige boulevard en het ligt in een prachtige groene omgeving. Lefkas stad ligt in het noordoosten van het eiland op maar 21 kilometer van de internationale luchthaven. Lefkas stad heeft een gezellig centrum, waar heel wat winkeltjes en terrasjes zijn en er is een grote haven voor zeilboten.

Vassiliki ligt helemaal in het zuiden van Lefkas in een groene omgeving, in een grote baai. In Vassiliki is een gezellig haventje en rondom het haventje op de kade zijn allerlei visrestaurants, tavernes, cafés en bars. Er wordt veel gesurft bij Vassiliki. Syvota op Lefkas is een traditioneel dorp in het zuidoosten. Het ligt in een gesloten baai die omgeven wordt door heel veel groen. Met een huurauto kun je in een dag ook een trip maken naar het vasteland van Griekenland.

Nidri op Lefkas
Nidri, het populairste dorpje op Lefkas

Boottrips 

Via Nidri en Vasiliki zijn er dagelijkse ferryboot verbindingen met Kefalonia en Ithaki (Ithaka). Tevens kan men vanuit Nidri diverse keren per dag van en naar het naast gelegen eiland Meganisi varen of via een excursie om het eiland Skorpios varen (Onassis). Vanaf Lefkas kan je o.a. boottrips maken naar de eilanden Kalamos, Kastos, en Madouri. Ook kan je vanaf Lefkas een boottocht naar het vasteland maken en bijv. Parga bezoeken. Een boottrip naar Kefalonia is ook een aanrader.

Aan de westkant van Lefkas zijn diverse, prachtige zandstranden aan de open zee met en zonder taverna’s, zoals Kathisma, Agios Nikitas, Egremni en Porto Katsiki. Aan de oostkant zit men aan de binnenzee ook aan diverse mooie strandjes en baaien. Wat betreft de afstanden: Lefkas stad - Nidri is 18 kilometer, Nidri - Vassiliki is 21 kilometer, Vassiliki - Kamilio is 11 kilometer, Kamilio - Lefkas stad is 29 kilometer (zie ook Lefkas kaart).

Porto Katsiki strand Lefkas
Het mooie strand van Porto Katsiki op Lefkas 

Cultuur

De bewoners van het eiland zijn door hun lange geschiedenis gezegend met een rijke cultuur en blinken uit als kunstenaars. Muurschilderingen, het schilderen van heilige iconen, het houtsnijden en de schilderkunst zijn van oudsher veel op het eiland beoefend. Sinds 1830 worden er op Lefkas theater voorstellingen gegeven en bestaan er zangkoren. Het eiland heeft een lange traditie wat betreft muziek en cultuur. De rondreis over het eiland begint in het stadje Lefkada, dat het bestuurlijk, economisch, cultureel en handelscentrum van de streek is. Hier bevindt zich de brug die Lefkada met de rest van Griekenland verbindt. Het historische centrum van deze stad heeft traditionele huizen, steegjes die met keien bestraat zijn en een centraal plein. In het stadje bevinden zich verschillende musea.

Stranden en dorpen

Rond de stad bevinden zich de stranden van Gyra en Agios Giannis, met karakteristieke windmolens en de drie forten die het eiland rijk is. Aan de oostkant van het eiland zijn schilderachtige kustdorpjes zoals Kariotes (waar zoutvelden zijn), Lygia, (een vissersdorp waar veel gezellige vistavernes zijn) en Nikiana (met de nabijgelegen kloosters Agion Pateron en Agiou Georgiou ofwel Agios Georgios).

Iets verder ligt Nidri, het meest bekende vakantieoord op Lefkada en de baai van Vlicho, een paradijs voor zeilers. Niet ver van Nidri, nabij het dorpje Rachi, bevinden zich de watervallen (Kataraktis) in de kloof van Dimosaris. Een mooie route is die van Nidri naar Vassiliki en vanaf daar naar Kaap Lefkatas, het meest zuidelijke punt van Lefkas. Op deze route liggen de mooie badplaatsen Poros en Syvota.

In het binnenland bevinden zich het traditionele dorp Karia en nog vele andere kleine dorpjes, verzonken in het prachtige groen, zoals het eeuwenoude dorpje Alatro met zijn 38 kerkjes. Een erg leuk dorp is Englouvi, het is traditioneel en heeft een dorpsplein met allerlei terrasjes. Iets hoger, op 1000 meter hoogte, ligt het Englouvi-plateau waar zich het kerkje van Agios Donatos bevindt. Deze hoogvlakte staat bekend om de linzen die hier geoogst worden. Opvallend zijn hier ook de vele waterputten en vervallen huisjes. Dat zijn de huisjes die de bewoners vroeger gebruikten om te logeren wanneer er geoogst werd. De mooiste stranden van Lefkas bevinden zich in het westen van het eiland, van noord naar zuid zijn het o.a. de stranden Kathisma, Agios Nikitas, Egremni (Per trap en per boot bereikbaar) en Porto Katsiki.

Egremni strand op Lefkas
Egremni strand op Lefkas Griekenland

Is er een vliegveld?

Hoe kom je op Lefkas? Je vliegt naar het vliegveld van Aktion (Preveza) dat op een afstand van ongeveer 21 kilometer van Lefkas stad ligt. De vliegtijd naar Lefkas (Preveza) vanaf Schiphol is ongeveer 2 uur en 30 minuten. Lefkas bevindt zich op een afstand van 360 km van Athene, 165 km van Patras en 110 km van Igoumenitsa. Er zijn directe chartervluchten tussen het vliegveld bij Lefkas en de meeste Europese hoofdsteden. Je kunt het eiland Lefkas ook per auto bereiken door een brug die het eiland met het vasteland van Griekenland verbindt. Deze brug vormt de wegverbinding met het eiland en het is gratis om er overheen te rijden.

De geschiedenis

Archeologisch onderzoek door de Duitse archeoloog W. Dorppfeld heeft aangetoond dat het eerste leven op Lefkada ons terugvoert tot de Neolithische periode; in het midden van het vierde millennium voor Christus. Volgens Aristoteles waren de Lelegen de eerste bewoners. Archeologische vondsten uit de Achaïsche en de Minoïsche periode vormen eeuwenoude getuigen van een verloren tijdperk. Na de Achaïers volgden de Doriërs die de stad Nirikos vestigden. Lefkada nam deel aan de zeeslag van Salamina, de slag van de Plataiers en aan de Peloponnesische Oorlog. In 338 v. Chr. wordt het eiland in beslag genomen door Philippus de Tweede, de vader van Alexander de Grote en in 31 v. Chr. neemt het deel aan de zeeslag om Aktion.

In de Byzantijnse tijd wordt het eiland door bisschop Nikiforos de Eerste als bruidsschat geschonken aan graaf Orsini, die er het kasteel van Agia Mavra bouwt. Dan volgt een lange periode van ongeveer 180 jaar Venetiaanse overheersing. In 1797, wanneer Napoleon van Bonaparte de Venetiaanse staat ten val brengt, gaat Lefkada over in handen van de Fransen om vervolgens in 1810 onder Engels bestuur te komen.

In 1815 worden alle Ionische eilanden bij het verdrag van Parijs uitgeroepen tot een onafhankelijke staat. "De Verenigde Staat van de Ionische eilanden" onder het gouveneurschap van Groot-Brittannië. In 1864 wordt Lefkada samen met de andere Ionische eilanden verenigd met het moederland Griekenland en sindsdien is er sprake van een gezamenlijk verloop van de geschiedenis van dit prachtige deel van de Europese Unie.

Wist je dat...

  • Lefkas tot in de 7e eeuw v.Chr. een schiereiland van Akarnania was en dat de Korinthiers die zich hier kwamen vestigen een eiland ervan hebben gemaakt? Dit had tot gevolg dat Lefkas erg welvarend werd en zeer gewild was.
  • de belangrijkste bron van inkomsten op Lefkas toerisme is, dat dit de laatste decennia sterk is gestegen, waardoor Lefkada een van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee is geworden?
  • de lokale bevolking op Lefkas behalve met het toerisme zich ook met landbouw, wijngaarden, olijfgaarden en visserij bezig houdt?
  • toen Onassis in 1963 het eilandje Scorpios kocht, Nidri een klein vissersdorpje was dat niet veel voorstelde? Het is Onassis die Nidri op de wereldkaart heeft gezet, vandaar zijn standbeeld op de boulevard van het stadje.

Informatie, bezienswaardigheden en tips

Tijdens je vakantie op Lefkas kun je het best een auto huren om het eiland te verkennen. Er is veel te zien, vind hier meer informatie, bezienswaardigheden en tips over Lefkas:

Lefkas stad

Lefkas stad - LefkadaDe hoofdstad van Lefkas is de gelijknamige stad. Lefkas stad ligt in het noordoosten van het eiland, niet ver van de bewegende brug die Lefkas met het Griekse vasteland verbindt. Bij het naderen van de stad zie je aan de rechter kant het kasteel van Agia Mavra. Lefkas stad heeft een gezellig centrum, met heel wat winkeltjes en terrasjes waar enkele mooie kerken uit de 18e eeuw te zien zijn.
Méér over Lefkas stad »
 

Nidri

Nidri LefkasNidri is zonder enige twijfel de populairste vakantieplaats van Lefkas. Nidri ligt in een sprookjesachtige omgeving aan het begin van de mooie, diepe baai van Vlicho. Nidri is omgeven door groene heuvels en bergen, aan de overkant liggen meerdere bloedmooie eilandjes, je zou haast zeggen op zwemafstand. Het dorp is erg gezellig en aan de boulevard zijn tientallen leuke terrasjes.
Méér over Nidri »
 

Agios Nikitas

Agios Nikitas LefkasAgios Nikitas is een schilderachtig dorpje met een prachtig strand. Het van oorsprong vissersdorp, ligt te midden van een prachtige natuur, omgeven door dennenbomen en olijfbomen. In de zomer bruist het hier van het leven en op het strand kan het dan erg druk zijn. In Agios Nikitas is het heel gezellig, er zijn allerlei winkeltjes, cafés en restaurants.
Méér over Agios Nikitas »
 

Egremni

Egremni LefkasEgremni is één van de fraaiste stranden van Lefkas. Het strand is bereikbaar via het mooie dorp Athani. Via een smalle, bochtige weg kom je bij meerdere parkeerplaatsen. Vanaf daar lopen er trappen naar het strand. Het strand is ook bereikbaar per boot.
Méér over Egremni »
 

Englouvi

Englouvi LefkasEnglouvi is een traditioneel begdorp dat vrij centraal op het eiland Lefkas ligt. In het dorp is een gezellig dorpsplein met leuke cafeetjes en tavernes. Iets hoger ligt het plateau van Englouvi. Een bezoek aan het plateau is meer dan de moeite waard, want je ziet hier oude vervallen werknemershuisjes, de kerk van Agios Donatos waar waterputten zijn en de restanten van een fort uit de Romeinse tijd.
Méér over Englouvi »
 

Kaap Lefkatas

Kaap LefkasKaap Lefkatas ligt op het meest zuidelijke punt van het eiland. De natuur is hier wonderschoon en indrukwekkend. De vuurtoren bevindt zich op een hoogte van 60 meter, het uitzicht over de zee en de eilanden Ithaki en Zakynthos is adembenemend. Volgens de Griekse mythologie zou de dichteres Sappho hier vanaf gesprongen zijn en sindsdien heet de kaap ook wel 'Kavos tis Kiras' (Kaap van de dame).
Méér over Kaap Lefkatas »
 

Karia

Karia LefkasKaria (Karya) is het bekendste tradionele bergdorp van Lefkas. Het ligt in een mooie, groene omgeving en het dorpsplein ligt in de schaduw van hoge bomen. Het dorpsplein is het hart van Karia, onder de schaduwrijke bomen zijn meerdere gezellige terrassen. Karia is ook bekend vanwege de weefkunst, je ziet hier tientallen zaakjes die borduurwerk verkopen.
Méér over Karia »
 

Kataraktis (de watervallen bij Nidri)

Kataraktis Lefkas'Kataraktis' betekent in het Grieks 'waterval' en hoewel je het misschien niet verwacht, op Lefkas bevindt zich een mooie waterval! Deze waterval ligt niet ver van Nidri, in de kloof Dimosaris. Vanaf Nidri kan je er naartoe lopen, de wandeling vanaf Nidri duurt ongeveer 40 minuten. De waterval ligt in een prachtige natuur en een wandeling langs de beekjes en meertjes is meer dan de moeite waard.
Méér over Kataraktis »
 

Kathisma

Kathisma LefkasKathisma is één van de mooiste zandstranden van het eiland en van de Ionische zee. Het witte zandstrand, de groene heuvels eromheen, de turquoise zee, samen vormen ze een adembenemd geheel. Kathisma is een groot, breed zandstrand en wellicht, het meest bezochte strand van Lefkas. Hoewel het druk bezocht wordt, merk je er als toerist niet zo veel van, omdat het groot en lang is en er dus ruimte is voor iedereen.
Méér over Kathisma »

Poros

Poros LefkasPoros is een klein bergdorpje op de groene hellingen van een heuvel in het zuidoosten van Lefkas. Erg populair is hier het strand dat aan de voet van heuvel ligt, in de baai van Rouda. Het is een mooi kiezelstrand, het heet Miros Gialos. Aan het strand zijn leuke tavernes en beachbars. Hier bevindt zich ook een populaire camping die in de zomer druk bezocht wordt.
Méér over Poros »
 

Porto Katsiki

Porto Katsiki LefkasPorto Katsiki is één van de beroemdste stranden, niet alleen van Lefkas, maar van heel Griekenland. De contrasten tussen de witte, steile rotsen en witte stranden enerzijds en de felle turquoise kleuren van de zee anderzijds, zijn adembenemend mooi. Porto Katsiki is een van de bestemmingen op Lefkas die je niet mag missen.
Méér over Porto Katsiki »
 

Syvota

Syvota LefkasSyvota ligt in een diepe baai aan de zuidelijke oostkust van Lefkas. Deze diepe baai lijkt op een fjord en is omgeven door met olijfbomen en dennenbomen begroeide heuvels. Syvota is de ideale ankerplaats voor zeilboten omdat het zeewater rustig is en het hier meestal niet waait. Aan de haven is een promenade, hier bevinden zich meerdere leuke restaurants en vistavernes.
Méér over Syvota »
 

Vassiliki

Vassiliki Lefkas Vassiliki ligt aan de zuidkust van Lefkas en is na Nidri de meest populaire badplaats. Het gezellige haventje waar leuke terrasjes zijn en het mooie strand in de fraai begroeide baai, zijn vooral erg geliefd onder watersporters. Hier in het zuiden, in de grote baai van Vassiliki, waait het in de zomermaanden behoorlijk hard waardoor surfen erg populair is.
Méér over de Vassiliki »
 

De eilandjes bij Lefkas

Kalamos bij LefkasVanaf Lefkas kun je mooie excursies en trips maken naar de eilandjes die er rondom liggen. De kleine eilanden bij Lefkas zijn o.a. Kalamos, Meganisi, Kastos, Skorpios en Madouri. In de zomermaanden varen dagelijks toeristenbootjes naar deze eilanden. Daarnaast is er een vaste veerdienst naar Meganisi. Meganisi is het grootste van deze eilanden en heeft de meeste inwoners.
Méér over de Kalamos »
 

Links


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Lefkas

Nicolaas
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 10 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 10 - Stranden: 10 - Omgeving: 10

Toelichting :

Lefkas virus heeft ons te pakken. Goede vrienden gaf ons de tip om eens Lefkas te bezoeken/ontdekken en na vele vakanties in Griekenland is dit het eiland dat ons heeft betoverd.


Allard
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 5 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 7 - Stranden: 9 - Omgeving: 9

Toelichting :
Bij toeval in Lefkas (nidri) terechtgekomen. Beviel zo goed dat we teruggekomen zijn en veel vriendschappen hebben gesloten. Nidri is erg toeristisch maar geen massa toerisme en voornamelijk familie bedrijven. Veel mensen komen jaarlijks terug en kennen elkaar. De vriendelijkheid en de menselijke maat maken het een hele prettige bestemming. En het is er erg mooi.


Ben je zelf ooit naar Lefkas geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Lefkas?


Waar ligt Lefkas
De kaart / landkaart van Lefkas

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Lefkas

maandag
Weer en klimaat
34°C

dinsdag
Weer en klimaat
34°C

woensdag
Weer en klimaat
34°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024