Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Ionische eilanden | vakantie, informatie en tips

De eilanden van de Ionische zee. De Ionische eilanden (Ionian islands) is een eilandengroep in de Ionische zee, ten westen van het vasteland van Griekenland. Iedereen heeft weleens gehoord van Zakynthos en Corfu, maar er zijn er meer. De Ionische eilanden worden ook wel de "Eptanissa" genoemd, wat letterlijk "Zeven eilanden" betekent. Toch zijn het eigenlijk niet zeven eilanden, maar twaalf. De zeven eilanden zijn wel het drukst bewoond en het meest toeristisch. De eilanden liggen tussen Griekenland en Italië. In totaal zijn ze 2300 km2 groot.

"De Ionische eilanden liggen in het westen van Griekenland."

De kenmerken van deze eilanden zijn: een groene en weelderige natuur, beboste bergen, gevarieerde landschappen en heerlijke stranden met een helderblauwe zee. De natuur lijkt erg op die van het vasteland aan de overkant, van Epirus en Centraal Griekenland. Net als de Cycladen en de Dodecanese, behoren de Ionische eilanden tot de populairste eilandengroepen van Griekenland.

Ionische eilanden
Ionisch eiland Corfu

De bekendste Ionische eilanden zijn:

  • Corfu, een heerlijk vakantie-eiland dat in het noorden van de Ionische zee ligt. Het is ongeveer 600 km² groot en is een van de populairste eilanden van Griekenland. Corfu wordt door de Grieken zelf Kerkyra genoemd. Een hoogtepunt van het eiland is Corfu-stad, één van de leukste en mooiste steden van Griekenland. Bezoek op Corfu de tientallen mooie zandstranden en haventjes, de prachtige bergdorpen, de indrukwekkende historische monumenten en de prachtige natuur!
  • Zakynthos, Zakynthos is het derde grootste eiland van de Ionische zee. Het is een eiland met een erg mooie groene natuur, het heeft een heerlijk klimaat en prachtige stranden en witte rotsen.
  • Lefkas is gelegen ten zuiden van Corfu en ten noorden van Kefalonia. Ookhier weer de mooie groene natuur en adembenemend mooie witte stranden. Je vindt er ook mooie watervallen, leuke dorpjes en zeer veel kleine eilandjes vlak voor de kust, zoals Skorpios en Meganisi. Ideaal om een bootje te huren en te gaanvaren langs de eilandjes.
  • Kefalonia is het grootste eiland in de Ionische zee met een oppervlakte van 782 km². Kefalonia ligt ten noorden van het eiland Zakynthos en ten zuiden van Lefkas. Voor rustzoekers en natuurliefhebbers is Kefalonia een ideale vakantiebestemming, want er zijn ongerepte baaien, dennenbossen en gemoedelijke dorpjes.
  • Ithaki ligt maar 2,5 km ten noordoosten van Kefalonia. Op het eiland Ithaki vind je geen drukte en massatoerisme, maar rust en authenticiteit. Hoofdstad van het eiland is Vathy. Vathy is een schilderachtige stad die in een diepe baai ligt.
  • Paxi Paxos en Antipaxos (=Paxi) zijn twee kleine eilandjes ten zuiden van Corfu. De hoofdstad is Gaios, dat eerder op een dorp lijkt. Hier zijn leuke winkelstraatjes en pleintjes waar het erg gezellig is. Ook de dorpen Lakka en Longos zijn een bezoek waard!
  • Kythira Kythira is een rustig Grieks eiland ten zuidoosten van Peloponnesos.  Het is een erg mooi eiland, dat gezien de natuur en de bouw van de witte huizen eerder op een Cycladen eiland dan op een Ionisch eiland lijkt. Op het eiland bevinden zich mooie traditionele dorpen, leuke afgelegen baaitjes met fantastische stranden, historische kastelen en een prachtige natuur.

Corfu, Zakynthos, Kefalonia en Lefkas zijn de levendigste en populairste vakantie-eilanden, terwijl Ithaca, Paxi, Kythira en Meganisi ideaal zijn voor een rustige en ontspannen vakantie. Kythira (en Antikythira) hebben andere kenmerken dan de overige eilanden, zowel geografisch als cultureel. Ze liggen ten zuidoosten van de Peloponnesos en lijken meer op de Cycladen eilanden.

Bekijk vakanties Ionische eilanden

De eeuwenlange Venetiaanse overheersing zorgde ervoor dat de Ionische eilanden werden behoed voor veroveringen door het Ottomaanse Rijk en er werd een duidelijke culturele identiteit gecreëerd met veel Italiaanse invloeden. De Ionische eilanden werden in 1864 onderdeel van de moderne Griekse staat. Administratief behoren de eilanden tegenwoordig tot de regio van de Ionische eilanden, met uitzondering van Kythira, dat tot de regio Attica behoort.

De regio is een populaire toeristische bestemming. De luchthavens van Corfu, Zakynthos en Kefalonia staan in de top tien van Griekenland op basis van het aantal internationale aankomsten. Voor Lefkas wordt gebruik gemaakt van de luchthaven van Preveza (Aktion) op het vasteland. Lefkas is verbonden met het vasteland door middel van en brug.

Ionische eilanden
Ionisch eiland Paxos

Eilandhoppen Ionische eilanden

De Ionische eilanden lenen zich zeer goed voor een eilandhop vakantie. Er zijn veel bijzondere combinaties te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie combinatie maken van Lefkas en Zakynthos en ook de combinatie Kefalonia, Zakynthos en Lefkas is fantastisch, wanneer langer vakantie hebt. De bootverbindingen zijn goed en zo zie je in 1 vakantie meerdere prachtige Ionische eilanden. Wil je graag eens gaan eilandhoppen? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen.

Bekijk vakanties Ionische eilanden

Ionische ielanden
Ionisch eiland Lefkas

 

Foto's Ionische eilanden


Kaart Ionische eilanden

De Ionische eilanden zijn Corfu, Paxi, Lefkas, Ithaca, Kefalonia en Zakynthos. Daarnaast zijn er ook kleinere eilandjes. Kythira hoort bestuurlijk bij de Ionische eilanden maar het ligt ten zuidoosten van de Peloponnesos.

De kaart van de Ionische eilanden
Klik op de kaart op een eiland

Bekijk vakanties Ionische eilanden

Vakantiefilmpjes Griekse Gids

Griekenland Film Corfu 
Griekenland Film Kefalonia
Griekenland Film Zakynthos
Griekenland Film Lefkas
Griekenland Film eilandjes bij Lefkas
Griekenland Film Ithaki
Griekenland Film Paxi-Antipaxi

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Ionische eilanden: Waar ligt Ionische eilanden?


Waar ligt Ionische eilanden
De kaart / landkaart van Ionische eilanden

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer

maandag
Weer en klimaat
31°C

dinsdag
Weer en klimaat
34°C

woensdag
Weer en klimaat
32°C

donderdag
Weer en klimaat
30°C

vrijdag
Weer en klimaat
29°C

zaterdag
Weer en klimaat
32°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024