Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kato Zakros

Kato Zakros Kreta - vakantie, informatie en leuke tips


Zakros. Zakros is een traditioneel dorp op Kreta, dat tussen Sitia (40 kilometer) en Palekastro (20 kilometer) ligt. De inwoners (ongeveer 1000) zijn over het algemeen landbouwers en vissers. Zakros bestaat uit Epano (= Boven) Zakros en Kato (=Beneden) Zakros.

Kato Zakros ligt aan de kust op ongeveer 7 kilometer van Epano Zakros. In het omringende gebied zijn talrijke waterbronnen en er zijn archeologische vondsten gedaan. Kato Zakros ligt aan de zuidwest kust van Kreta. Het is een klein vissersdorp met een groot zand-kiezelstrand. Bij het strand zijn meerdere vistaverna's, cafetaria's en andere restaurants. Precies achter het strand van Kato Zakros liggen de resten van een Minoïsch paleis. Dit paleis heeft een enorme bloei gekend in de periode 1700 v.Chr tot 1450 v.Chr. Er kwam abrupt een eind aan, nadat een zware aardbeving het gebied had getroffen. De moeite waard is ook een wandeling door de "kloof der doden", ook wel "Dodenvallei" genoemd. De "Dodenvallei" loopt van Epano (boven) Zakros tot aan de zee bij Kato (beneden) Zakros. Aanbevolen voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook ligt de Pelekita grot op 5 kilometer afstand van kato Zakros, met mooie stalagmieten en stalactieten.

Strand Kato Zakros Kreta
Strand Kato Zakros


Epano Zakros (Zakros), dat ongeveer 110 kilometer van Agios Nikolaos ligt, bevindt zich tussen twee heuvels en is helemaal omringd door olijfgaarden. In Epano Zakros zijn waterbronnen die een bezoek meer dan waard zijn.

Wanneer je een auto huurt kan je het eiland aan deze kant goed verkennen. Je kunt dan naar het klooster van Toplou rijden, naar Sitia, Vai en naar Ierapetra, maar ook wat verder, richting Agios Nikolaos, Elounda en Spinalonga.

Bekijk foto's Kato ZakrosHet paleis van Zakros

Het paleis van Zakros is wat betreft grootte het vierde grootste onder de Minoïsche paleizen (na Knossos, Festos en Malia). Het bevond zich op een gunstige strategische positie, aan een beschermde baai. Het paleis was het centrum van commerciële uitwisseling met de landen van het Midden Oosten, zoals blijkt uit de opgravingsvondsten (slagtanden van olifanten, aardewerk, koper enz.). Het was tevens een administratief, religieus en commercieel centrum dat door de stad werd omringd. Na de vernietiging werd het niet herbouwd en werd de site alleen gebruikt voor agrarische doeleinden.

Opgravingen paleis Kato Zakros Kreta
Opgravingen paleis Kato Zakros Kreta

Er zijn begraafplaatsen ontdekt in grotten op de hellingen van de "Vallei der Doden", zoals de vallei die zich uitstrekt van Pano Zakros tot Kato Zakros wordt genoemd. De vondsten van de opgravingen worden tentoongesteld in het Museum van Heraklion, terwijl enkele bewaard worden in de musea van Sitia en Agios Nikolaos.


Griekse spullen bestellen

Lassithi Kreta: Waar ligt Kato Zakros?

Waar ligt Lassithi Kreta
De kaart / landkaart van Kato Zakros


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Kato Zakros geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Ierapetra vakantie
Ierapetra vakantie
Sissi vakantie
Sissi vakantie
Elounda vakantie
Elounda vakantie
Milatos vakantie
Milatos vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.6°C
Februari
11.8°C
Maart
13.2°C
April
16.3°C
Mei
20.1°C
Juni
24.5°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.1°C
September
23.3°C
Oktober
19.4°C
November
16.1°C
December
13.1°C

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer Kato Zakros Lassithi Kreta

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024