Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Heraklion Kreta

Heraklion Kreta - Vakantie in Griekenland


Heraklion Kreta vakantie. Het departement Heraklion (prefectuur Heraklion) is het grootste van de vier departementen van Kreta. Het ligt centraal op het eiland, het grenst in het westen met het departement Rethymnon en in het oosten met het departement Lassithi. In het noorden grenst het aan de Kretenzer zee en in het zuiden aan de Libische zee. De oppervlakte is vooral bergachtig of heuvelachtig, 34% van de oppervlakte is vlak.

"Heraklion is het departement waarin de hoofdstad van Kreta ligt"

Hoofdstad van het prefectuur is de gelijknamige stad, Heraklion stad, aan de noordkust van Kreta. Hier bevindt zich ook het grotere vliegveld van Kreta en de haven van Heraklion. De noordkust hoort tot de meest toeristische gedeeltes van Griekenland. Aan de noordkust liggen o.a. de bekende toeristische badplaatsen Chersonissos, Malia, Stalis, Agia Pelagia, Amoudara en Gouves.

Heraklion Kreta
Haven van Heraklion (hoofdstad) - Kreta

Aan de zuidkust liggen een aantal kleinere badplaatsen, waarvan Matala de bekendste is. Andere badplaatsen, weliswaar erg rustig, zijn hier Kalamaki, Kokkinos Pirgos, Lendas, Kali Limenes en Tsoutsouras.

Ηet departement Heraklion heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur.  Tijdens de Minoïsche periode was Knossos het hart van de Minoïsche beschaving. Waar je ook gaat of komt, je zult opgravingen uit de Minoïsche tijd overal tegenkomen, zo ook resten van paleizen. Behalve bij Knossos, zijn er paleizen gevonden in Malia, Festos, Archanes, Amnissos en Tylissos.

Boek je vakantie naar Heraklion op Kreta

Bekijk hier het overzicht van touroperators die vakanties naar Heraklion Kreta aanbieden. Je kunt je vakantie naar Kreta ook bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen het eiland erg goed, omdat we er jarenlang gewoond hebben.
 

Bekijk de foto's Heraklion Kreta - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

De bergen en heuvels van Heraklion op Kreta

De hoogste top van Kreta bevindt zich in het departement Heraklion, dat is de top ‘Timios Stavros’,  de 2456 meter hoge top van het Ida gebergte. Het Ida gebergte ligt in het westen van het departement Heraklion maar voor een groot deel ook in het departement Rethymnon. In het oosten van het departement, aan de grens met het departement Lassithi, bevindt een deel van het Dikti gebergte zich ook in Heraklion. In het zuiden bevindt zich het Asterousia gebergte met als hoogtse top de Kofinas, 979 meter hoog.

Video over het Departement Heraklion

Video van De Griekse Gids over regio Heraklion op Kreta

Bezienswaardigheden, tips departement Heraklion Kreta

Heraklion stad

Heraklion stad KretaHeraklion stad. Iraklion (Heraklion) is de hoofdstad van Kreta en ligt centraal aan de noordkust van het eiland. De stad biedt veel afwisseling: drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, de kleurrijke dagmarkt en natuurlijk eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Een wandeling langs de haven, de oude Venetiaanse vestingwallen, de gezellige markt, de winkelstraten, de Morosini-fontein, de mooie kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos, het grote vrijheidsplein, er is veel te zien en te doen.
Méér over Heraklion stad »

Agia Pelagia

Agia Pelagia KretaAgia Pelagia. Deze leuke badplaats ligt aan een schilderachtige baai, twintig kilometer ten westen van Iraklion stad en is tegen de hellingen van heuvels gebouwd. De naam is afkomstig van het gelijknamige oude klooster dat zich hier een kilometer vandaan bevindt. Men suggereert dat in de oude tijd de stad Apollonia zich hier bevond. Door de schitterende ligging en de mooie zandstranden is deze plaats geliefd bij veel toeristen. Tijdens de weekends wordt Agia Pelagia ook veel bezocht door de inwoners van de stad Heraklion.
Méér over Agia Pelagia »

Archanes

Archanes KretaArchanes ligt 16 kilometer ten zuidoosten van Heraklion en ten noorden van de berg Giouchtas, op 400 meter hoogte. Het dorp is verdeeld in twee delen, Epano Archanes (Upper) en Kato Archanes (Beneden). Giouchtas is een berg die 811 meter hoog is, hier werd Zeus begraven. Archanes is een mooi dorp met 4500 inwoners. Het gebied van Archanes is een van de beroemdste wijnstreken van Griekenland. Vanaf hier worden druiven, rozijnen en olijfolie geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld.
Méér over Archanes »

Chersonissos

Chersonissos KretaChersonissos is een populaire, drukke toeristenplaats die in het noorden van Kreta ligt. Het ligt op ongeveer 26 km ten oosten van de hoofdstad van Kreta, Heraklion. Chersonissos is in de maanden juli en augustus zeer druk en vooral jongeren gaan hier dan “uit hun dak” en vieren hun vakantie in deze super geliefde badplaats. In de maanden mei, juni, september en oktober heerst er een meer relaxte sfeer en wordt het plaatsje bezocht door gezinnen, ouderen en twintigers en dertigers.
Méér over Chersonissos »

Festos

Festos KretaFestos (Phaistos) is na Knossos het bekendste paleis uit de oudheid. Het is 4000 V.C. gebouwd op een heuvel in het hart van de Messaravallei. Deze "stad" was in de Minoïsche tijd het regionaal centrum van heel zuid Kreta. De Koning van Phaistos, Radamanthos, zou volgens de mythologie de broer van koning Minos zijn geweest. Deze stad zou de naam te danken hebben aan Phaistos, de zoon van Hercules. 
Méér over Festos »

Gortys

Gortys of Gortyna KretaGortys. Gortys is na Festos de op één na bekendste oude ruïne van zuid Kreta. Gortys ligt in de buurt van het dorpje Agioi Deka (de 10 heiligen) en was vroeger een heel belangrijke stad. Men noemt deze stad ook wel de Romeinse hoofdstad van Kreta. Gortys is in die tijd op een oud kerkhof gebouwd. Het eerste wat je ziet als je binnenkomt is de basiliek van de heilige Titus. Titus was door Apostel Paulus hier achtergelaten om het Christendom te verbreiden.
Méér over Gortys »

Knossos

Knossos KretaKnossos is de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta. Knossos ligt vijf kilometer ten zuiden van Heraklion stad. Tien eeuwen lang was Knossos de eerste en grootste stad, niet aleen van Griekenland maar van heel Europa. Een bezoek aan Knossos is meer dan de moeite waard, er zijn prachtige overblijfselen te zien zoals het grote paleis van koning Minos en de villa's. Op deze plaats leefde de mens voor het eerst ongeveer 6000 jaar voor Chr. in georganiseerd verband.
Méér over Knossos »

Koudoumas klooster

Klooster Koudoumas KretaKoudoumas is de naam van een klooster, centraal aan de zuidkust van Kreta. Tegelijkertijd is het de naam van een strand dat geliefd is onder harpoenvissers en snorkelaars. Het klooster bevindt zich als het ware aan het strand.  De route ernaartoe is een bijzondere ervaring, daar de weg over het hoge Asterousia gebergte loopt en erg indrukwekkend is. De afstand vanaf Heraklion stad is 71 kilometer, de laatste 26 kilometer van de weg gaan echter over een zandweg.
Méér over Klooster Koudoumas »

Koutouloufari

Koutouloufari KretaKoutouloufari is een klein, gezellig dorpje met ongeveer 500 vaste inwoners, dat op ongeveer twee kilometer afstand van Chersonissos ligt. Het ligt ten noorden van Chersonissos op de hellingen van de berg Charakas en vlakbij de nationale autoweg Heraklion-Agios Nikolaos. Veel toeristen en Grieken die niet van de drukte in Chersonissos houden komen graag naar Koutouloufari. Hier zijn namelijk leuke winkeltjes, restaurantjes, vriendelijke mensen en ook barretjes.
Méér over de Koutouloufari »

Malia

Malia KretaMalia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta. Het ligt ongeveer 34 km ten oosten van Heraklion stad. Malia is vergelijkbaar met Chersonissos. Het is iets kleiner in omvang, maar het nachtleven is hier even bruisend. Het zandstrand van Malia is erg mooi, maar erg druk in het hoogseizoen. Voor jongeren die van uitgaan en strandvakantie houden: "this is the place to be!". In de kleine straatjes en langs de boulevard zijn zeer veel bars, restaurants en winkeltjes.
Méér over Malia »

Matala

Matala KretaMatala ligt aan de Zuidkust van Kreta, aan de rand van de Messara-vlakte, 65 km van de luchthaven van Heraklion. Matala werd wereldberoemd door de unieke ligging tussen de krijtrotsen, waarbij talrijke gaten (antieke grafkamers) deze plaats een karakteristiek gezicht geven. In de jaren zestig was Matala het domein van de hippies. Elk jaar wordt er in juni een groot hippy festival gehouden.Tegenwoordig mogen de grotten overdag worden bezocht  maar 's avonds wordt alles afgesloten.
Méér over Matala »

Oud-Chersonissos

Oud-Chersonissos Kreta Oud-Chersonissos is een klein gezellig dorpje dat twee kilometer ten noorden van het huidige Chersonissos ligt. Het ligt op de helling van de berg Charakas en 1,5 km ten oosten van het dorp Piskopiano. Oud-Chersonissos dat men ook Ano (=boven) Chersonissos noemt, is een leuk dorp waar op het centrale dorsplein allerlei restaurants en taverna's zijn. Hier is het in de zomer erg gezellig en gemoedelijk. Men noemt dus dit dorp het Oude Chersonissos maar in principe klopt dit niet helemaal.
Méér over de Oud Chersonissos »

Piskopiano

Piskopiano KretaPiskopiano. Piskopiano is een klein gezellig dorpje twee kilometer ten noorden van Chersonissos. Het ligt op de helling van de berg Charakas, tussen de dorpen Koutouloufari en Oud-Chersonissos. Piskopiano ligt maar een paar honderd meter van Koutouloufari en lijkt er ook erg op. Net als Koutouloufari, is Piskopiano een traditioneel dorp, waar zeer leuke restaurantjes, taverna's en cafes zijn en de dorpsbewoners enorm vriendelijk en gastvrij zijn.
Méér over Piskopiano »

Stalis

Stalis KretaStalis Stalis (of Stalida) ligt aan de noordkust van Kreta, het is een populaire badplaats die tussen Malia en Chersonissos ligt. 10 jaar geleden was het er nog erg rustig, nu is het een drukker toeristisch plaatsje geworden. Stalis (ongever 1000 vaste inwoners) heeft een heel mooi lang en breed zandstrand, er zijn tientallen leuke bars, restaurants en winkeltjes. Stalis is gezellig en de stranden zijn schoon. Omdat Stalis vrij centraal ligt, kun je vanaf hier mooie uitstapjes maken.
Méér over Stalis »

Vori

Vori KretaVori is een gemoedelijk Grieks dorpje waar je de echte Griekse cultuur en gastvrijheid van de mensen nog kunt beleven. Er is een prachtig Ethnologisch museum met antieke voorwerpen uit het dagelijkse leven van de mensen die de laatse eeuwen heen in Vori geleefd hebben. Het museum heeft zelfs een Europese prijs ontvangen. Vori heeft een gezellig dorpsplein waar een aantal cafeetjes met terrasjes zijn en waar je net als de bewoners van Vori, lekker tot rust kunt komen.
Méér over Vori »

Zaros

Zaros KretaZaros is een typisch Kretenzisch dorp, ten zuiden van het Ida gebergte en ten noorden van het stadje Mires (10 km). Het is een zeer toeristisch dorp omdat hier een mooi meer zich bevindt. De meeste inwoners zijn landbouwers of veetelers. Zaros is bekend in heel Griekenland, dat komt door de exploitatie van het drinkwater in het gebied, een zeer bekend merk is dus het “Zaros” water. Het dorp heeft een traditioneel centrum waar diverse cafeetjes, bakkers en minimarkten zijn.
Méér over Zaros »

Links, artikelen, filmpjes Heraklion en Kreta

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Heraklion Kreta

brouwer
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 8 - Stranden: 7 - Omgeving: 8

Toelichting :

Wij komen sinds 2001 jaarlijks op Kreta, omgeving Chersonissos waar het altijd heerlijk vertoeven is. Helaas nu al vier gecanceld door de corona perikelen, het eiland staat nog steeds op oranje. Maar een jaar zonder Griekenland aan te doen gaat er bij ons niet in. Binnenkort naar Kos en in augustus naar Rhodos.En dan maar hopen dat we in 2022 weer naar Kreta mogen.


Ben je zelf ooit naar Heraklion Kreta geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Heraklion Kreta?


Waar ligt Heraklion Kreta
De kaart / landkaart van Heraklion Kreta

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer Heraklion Kreta

vrijdag
Weer en klimaat
37°C

zaterdag
Weer en klimaat
30°C

zondag
Weer en klimaat
29°C

maandag
Weer en klimaat
31°C

dinsdag
Weer en klimaat
30°C

woensdag
Weer en klimaat
29°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024