Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Molyvos

Molyvos Lesbos (Lesvos) - vakantie, informatie en leuke tips

Molyvos (Molivos of Mythimna). Molyvos is een schilderachtig plaatsje op Lesbos, het ligt in het noordelijke deel van het eiland en is gebouwd op een heuvel. Het heeft een kleurrijke vissershaven en pittoreske smalle straatjes en het is eigenlijk het mooiste en leukste plaatsje van Lesbos.

De aanblik van de huisjes tegen de berg, met bovenaan de burcht is prachtig. Het is een authentiek, echt Grieks plaatsje. Het is wel toeristisch, maar het heeft zijn traditionele stijl bewaard. Door de keien-straatjes die omhoog en omlaag lopen is het minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, maar voor kinderwagens is het geen probleem. Opvallend zijn hier de mooie stenen huizen, een gemeenteverordening schrijft voor dat alle huizen van natuursteen moeten worden gebouwd om het authentieke karakter te behouden.

In Molyvos, dat 68 kilometer ten noordwesten van Mytilini ligt, zijn allerlei leuke winkelstraatjes met souvenirwinkels en minimarktjes. Er zijn veel goede restaurants en tavernes, sommigen hebben een adembenemend uitzicht naar de baai van Molyvos. Het vissershaventje is een heerlijk pleke om op een terrasje te zitten. Molyvos is ook een prima uitgangsbasis voor mooie uitstapjes op het eiland, daar het vrij centraal ligt. Het kiezelstrand bij Molyvos heeft ene blauwe vlag en in de directe omgeving zijn er prachtige stranden in overvloed, zoals die van Petra en Anaxos. Lees ook ons weblog artikel: 7 redenen om naar Molyvos te gaan

Video Molyvos

Molyvos video
video Molyvos © De Griekse Gids

Bekijk foto's MolyvosDe mensen in Molyvos

De mensen in Molyvos verdienen het ook om vermeld te worden, want ze zijn erg vriendelijk, behulpzaam en zeer gastvrij. Molyvos hoort dan ook, wat ons betreft, zeker bij de Top 10 leukste vakantieplaatsen in Griekenland.

Het strand van Molyvos

Het strand van Molyvos is een mooi kiezel-strand dat vanwege zijn heldere en schone water de felbegeerde Blauwe Vlag heeft gekregen. De lokale bevolking gaat ook vaak naar Psiriara, een klein strand langs de kust van Molyvos. In de omgeving van Molyvos bevinden zich ook de standen van Eftalou, Petra en Anaxos.

Molyvos
Molyvos strand, dorp, kasteel en omgeving

Bezienswaardigheden in Molyvos

 • Het kasteel op de heuvel van Molyvos. Vanaf hierboven heb je een prachtig uitzicht over het dorp, de omgeving en de zee. Het kasteel is tijdens de Byzantijnse periode gebouwd op de ruïnes van de oude vestingwerken, een beschermingsmiddel voor het dorp.
 • Wandeling door de charmante straatjes, langs demooie huizen en over de wandelpaden van Molyvos. De geplaveide straten van het dorp worden prachtig overschaduwd door bloemen en struiken. Het dorp heeft 25 openbare, historische stenen fonteinen, die zijn gebouwd tijdens het Ottomaanse rijk.
 • Er zijn in Molyvos drie post-Byzantijnse kerken te zien, waaronder Agios Panteleimon, Agia Kyriaki en Taxiarches. Ze zijn gebouwd op de ruïnes van voormalige Byzantijnse kerken.
 • Het stadhuis van Molyvos is een indrukwekkend historisch gebouw. Het herbergt een belangrijke archeologische collectie, waaronder oude potten, inscripties en keramiek uit de omgeving.
 • De prachtige huizen in Molyvos dateren uit de late 18e eeuw. Een bijzonder huis om te bezoeken is het Giannakos Huis dat bekend staat om zijn sierlijke muurschilderingen. Ook het herenhuis met de Molyvos School of Fine Arts is een historisch pand, bekend om zijn prachtige muurschilderingen. 
 • De oude stad Mithymna bevond zich achter de haven en hier zijn nog verschillende opgravingen aanwezig, zoals oude wijnpersen, oude muren en een aquaduct
 • De Gemeentelijke bibliotheek van Molyvos die werd opgericht in 1859 in het centrum en herbergt duizenden historische boeken.
 • De Gemeentelijke Art Gallery van Molyvos is gevestigd in een herenhuis uit de late 18e eeuw en herbergt ongeveer 200 moderne schilderijen en sculpturen van o.a. Halepas, Vasileiou, Mitaras en Tetsis.

De stenen huizen van Molyvos lesbos
De mooie stenen huizen van Molyvos op Lesbos

Leuke dorpen in de omgeving van Molyvos

 • Petra, een leuk dorpje op 5 km afstand van Molyvos. Het heeft zijn naam te danken aan de vulkanische rots die zich midden in het dorp bevindt. (Petra betekent "steen") Bovenop deze steile rots staat een kerkje, de kerk van Panagia Glykofilloussa. De klim naar deze kerk is de moeite waard, want van daarboven heb je een prachtig uitzicht over de gehele omgeving. Petra ligt maar een paar kilometer van Molyvos
 • Anaxos ligt op drie kilometer afstand van Petra en heeft een mooi zandstrand. Aan het strand staat boven op een rots een leuk wit molentje. Je kan heerlijk wandelen in de omgeving.
 • Eftalou ligt 3,5 km ten noordoosten van Molyvos. Er is hier een groot kiezel-zandstrand dat goed georganiseerd is.In Eftalou zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen, met een badhuis met thermale baden.
 • Skala Sikaminia ligt aan de kust, ongeveer acht kilometer ten oosten van Molyvos. Het is een erg leuk plaatsje met een besloten haventje met kleurrijke vissersbootjes en een kerkje op een rots in de zee; het kerkje van Heilige Maria “Panagia Gorgona”.

Geschiedenis van Mythimna - Molyvos

Mythimna zou gesticht zijn tussen 1140 en 1053 voor Christus. Vanaf de 8e eeuw voor Christus was het een van de machtigste steden op Lesbos. De Ottomanen bezette de stad in 1462 en noemden deze ‘Molyvo’. Na de nederlaag van de eerste Balkanoorlog in 1913 kwam de stad na ruim 450 jaar onderdrukking in 1914 vrij. Omdat de naam Molyvos gebruikt werd tijdens het Ottomaans bewind, gebruiken de bewoners van Lesbos liever de naam Mythimna, maar omdat Molyvos makkelijker in ons gehoor ligt, wordt het hier vaker gebruikt.


Griekse spullen bestellen

Lesbos: Waar ligt Molyvos?

Waar ligt Lesbos
De kaart / landkaart van Molyvos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb

Lees beoordelingen - reviews Molyvos

angelique westhovens
Alg. indruk: 10 - Uit eten: N.v.t. - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 10 - Stranden: 7 - Omgeving: 10

Toelichting Molyvos:

Met een woord prachtig. We zijn er 2 keer geweest. Het verveeld nooit. Mooie en gezellige haven. veel goede en gezellige restaurantjes. Oud en nieuw maar in de zelfde prachtige bouwstijl. De rest van het eiland is al even prachtig. Nog veel oude huizen en mooie plaatsen. We zijn er de eerste keer in 2015 geweest, toen de vluchtelingen massaal kwamen. Jammer dat het eiland daardoor in een negatief daglicht kwam. Dit eiland is een 10 waard.


Nettie
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting Molyvos:
Mooi Molyvos!! Sinds een aantal jaren bezoek ik ieder jaar een keer het mooie Molyvos. Ook deze zomer, 2016 is Molyvos een geweldige vakantiebestemming. Het pittoreske stadje, tegen een berghelling gebouwd vergt het nodige klimwerk, zeker als je accommodatie hoog ligt, maar het uitzicht over daken en zee en de prachtige straatjes, daar wil je een klim voor maken. Een taverne is altijd wel in de buurt en in zowel het winkelstraatje in het centrum als in de haven is een ruime keuze aan fijne taverna's met heerlijk eten. Op de weg naar Eftalou zeker Allonia aandoen en in de haven is Captains table aan te raden. Naast het heerlijke eten is er zoveel moois te zien en te ervaren in en rond Molyvos; de gastvrijheid van de bewoners, de heetwaterbron in Eftalou, de prachtige kerkjes waar van die mooie bijenwaskaarsjes te branden zijn voor die je lief zijn, een fijne wandeling naar Petra met het mooie strand en een prachtig kerkje met fresco's uit rond 1500, de keramisten, schilders, de winkeltjes die echt mooie producten van het eiland verkopen, de houtbewerker met zijn snijplanken en kommen van olijfbomenhout, de olijfgaarden, de burcht met het wonderschone uitzicht, de kaap waar de zee zo heerlijk tegen de rotsen klotst...iedere keer als ik in Molyvos ben ontdek ik weer meer moois. De vluchtelingenkwestie lijkt opgelost. Er komen momenteel vrijwel geen bootjes met vluchtelingen meer aan op Lesbos. Wat rest is nog een handvol hulpverleners die volgens een aantal bewoners van het dorp nog steeds hulp willen bieden, ook nu dat niet meer nodig is. Sommige mensen worden blij van helpen blijkbaar. Er lijkt wel een tweedeling te zijn ontstaan, daar waar vrijwel iedere inwoner hielp bij aankomst van een bootje met vluchtelingen schoof dat bij velen langzaam op naar angst voor eigen bestaan toen de stroom vluchtelingen zo enorm groot werd. De eerste maanden van het jaar 2016 is er met elkaar hard gewerkt om de kusten op te ruimen en duikteams hebben de zeebodem schoongemaakt. In juli kon ik neerstrijken op schone stranden. Ik vond het wel heel pijnlijk dat enkele taverna's en winkeltjes hun deuren hebben moeten sluiten omdat toeristen uitblijven na alle berichten over vluchtelingen in de media. Het eiland leeft grotendeels, naast de olijventeelt en ouzo van toeristen. Ipv de gebruikelijke 30 vluchten per week schijnen er nu nog maar 6 vluchten per week naar Lesbos te gaan. Veel reisorganisaties, ook die alleen Griekenlandreizen bieden, zijn afgehaakt. Zo pijnlijk en zo zonde, het eiland is te mooi om te ontlopen. Het is er ook in 2016 goed vertoeven. Gereisd met vrienden in juli 2016


Ben je zelf ooit naar Molyvos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Petra vakantie
Petra vakantie
Versteende woud vakantie
Versteende woud vakantie
Mytilini vakantie
Mytilini vakantie
Plomari vakantie
Plomari vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
9.5°C
Februari
9.9°C
Maart
11.6°C
April
15.6°C
Mei
20.2°C
Juni
24.7°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.1°C
September
22.9°C
Oktober
18.5°C
November
14.3°C
December
11.3°C

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen De Griekse winkel to Magazaki

Weer Molyvos Lesbos

zaterdag
Weer en klimaat Molyvos
20°C

zondag
Weer en klimaat Molyvos
21°C

maandag
Weer en klimaat Molyvos
22°C

dinsdag
Weer en klimaat Molyvos
18°C

woensdag
Weer en klimaat Molyvos
13°C

donderdag
Weer en klimaat Molyvos
16°C

Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021