Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kalamata

Kalamata Peloponnesos - vakantie, informatie en leuke tips


Kalamata. Kalamata is de hoofdstad en belangrijkste haven van het departement Messinia op de Peloponnesos in Griekenland. De plaats Kalamata is veelbezongen, het is de stad van de "Kalamatianos" (een zeer bekende Griekse dans) en van de zijden doeken. Wereldberoemd zijn de sappige zwarte Kalamata olijven, maar ook bekend zijn de honingvijgen en de met sesamzaad bedekte zoetigheid met de naam "Pastelli".

“Kalamata, mooie historische stad in Messinia„

Kalamata ligt ten westen van Sparta. De stad heeft een internationaal vliegveld en een belangrijke haven. Vanaf Kalamata kan je o.a. met de boot naar het eiland Kythira. Kalamata ligt aan de Golf van Messenië en het heeft mooie, lange stranden.

Kalamata Peloponnesos Griekenland
Kalamata

Het kasteel van Kalamata

De stad Kalamata wordt gedomineerd door een 13e-eeuws kasteel dat werd gebouwd door Geoffrey de Villehardouin. Aan de noordkant van de citadel is een kleine Byzantijnse kerk, gewijd aan de maagd van Kalomata (goede oog; "kalo = goede - mati = oog") aan wie de stad de naam weleens te danken zou kunnen hebben. Vanaf het kasteel kan je de wijde zee bewonderen, met de prachtige stranden, of je blik richten op het diepgroene land: het land van de oudheid.

Geniet van een afwisselende vakantie in Kalamata

Wil je de mooie Peloponnesos ontdekken vanuit een levendige stad die in een prachtige omgeving ligt? Dan is een vakantie naar Kalamata een aanrader. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Bekijk ook onze fly & drive reis op de Peloponnesos.

Bekijk foto's KalamataWat is er te zien en te doen in Kalamata?

 • De fantastische lange stranden. De kustweg voor het uitgestrekte strand van de stad (4 km lengte met prachtig water). Aan de kust van Kalamata kunnen mensen zwemmen in kristalhelder water en genieten van stranden die de Blauwe Vlag hebben gekregen. Langs de kust zijn er verschillende taverna's, ouzo-restaurants, cafetaria's, bars en clubs, terwijl strandliefhebbers allerlei watersporten kunnen beoefenen.Het westelijke strand met de jachthaven van de stad is via een fietspad verbonden met het stadscentrum.
 • Het kasteel van Kalamata.
 • De mooie Palia Poli (oude stad) aan de voet van het kasteel.
 • De Panagia Ipapanti-kerk die in 1873 werd gebouwd.
 • Het 12e-eeuwse Kalograion-klooster met de beroemde zijdeweverij en de Byzantijnse kerk Agioi Apostoloi (13e eeuw) met het metselwerk met bakstenen. Het gebied is de hotspot voor de jeugd van de stad, want het is het kloppende hart van het nachtleven in Kalamata.
 • Het gemeentehuis.
 • The Modern Greek Art Gallery, met schilderijen, sculpturen en houtsnijwerk.
 • Het Benakeion Archeologisch Museum (gehuisvest in het neoklassieke gebouw van de oude gemeentelijke agora) met vondsten uit de bronstijd tot de Romeinse periode.
 • Het ruime centrale Plein van Vassileos Georgiou (King George) met veel coffeeshops, ontmoetingsplekken en wandellocaties voor bewoners en bezoekers. Het voetgangerspad van Aristomenous Street begint hier, met veel winkels en coffeeshops.
 • Aan de westkant van het plein bevindt zich de wijk rond het pittoreske treinstation met een netwerk van voetgangersroutes, kleine coffeeshops, bars en taverna's.
 • Het Folklore and History Museum, dat is gevestigd in het Kiriakou-herenhuis, met traditionele voorwerpen en relikwieën uit de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821.
 • Het gemeentelijk theater.
 • The Railways Park met exposities van oude motoren en treinwagons.

Kasteel bij Kalamata
Kasteel bij Kalamata

Geschiedenis van Kalamata

De stad Kalamata heette In de oudheid Farres, pas in de 12e eeuw kreeg de stad de huidige benaming. Waar de naam etymologisch vandaan komt, daar bestaan verschillende theorieën over. De naam zou afgeleid zijn van het woord ‘kalami’ dat in het Grieks ‘riet’ betekent. Volgens andere theorieën, was er in nabije omgeving een klooster ‘Panagia Kalomata’ of er was een vrouw die de (bij)naam ‘Kalomata’ had, dat letterlijke ‘vrouw met goede ogen betekent’.

Kalamata had geen rijke geschiedenis, pas in de 13e eeuw begint de stad een hogere status te krijgen, in 1204 komt het na de vierde kruistocht in handen van de Franken. Godfrey Villehardouin bouwt dan het kasteel, het is de periode dat de stad economisch begint te bloeien.

In het jaar 1459 wordt de stad door de Turken bezet, daarna wordt de stad door de Venetianen bezet en daarna weer door de Turken. Uiteindelijk wordt Kalamata op 23 maart 1821 bevrijd.


Griekse spullen bestellen

Messinia: Waar ligt Kalamata?

Waar ligt Messinia
De kaart / landkaart van Kalamata


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Kalamata

sasellada
Alg. indruk: 6 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 5 - Stranden: 7 - Omgeving: 10

Toelichting Kalamata:
En dan vooral de omgeving voorbij Kalamata is prachtig, Mani! Kalamata zelf kon ons niet bekoren. Veel winkels staan nu leeg door de crisis, trieste aanblik. Iedereen doet wel hard zijn best om klantvriendelijk te blijven. De stad vonden we troosteloos.. vergane glorie terwijl langs de boulevard de mooiste hotels staan!


Patricia de Man
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 9 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 8 - Stranden: 7 - Omgeving: 9

Toelichting Kalamata:
Leuke, typisch Griekse stad. Er is een (erg) klein oud gedeelte met smalle straatjes en oude huisjes. Hier bevindt zich ook het archeologisch museum, zeer de moeite waard om te bezoeken! Ook het folkloremuseum en de markthallen vind je in het oude gedeelte van het centrum. Verder zijn er veel leuke barretjes en goede restaurantjes. Goede restaurantjes bevinden zich ook net buiten het oude centrum, in de buurt van het busstation Ktel, aan de boulevard, en bij de kleine haven. Tussen het oude gedeelte en de boulevard ligt het nieuwe gedeelte van het centrum, met een lange winkelstraat met o.a. kleding- en schoenenwinkels en een groot langgerekt plein met cafeetjes. Ook in de zijstraatjes van het plein zitten leuke cafeetjes. Verder richting de boulevard kom je of door een woonwijk of door een leuk park met daarin een speeltuin, een stoomtreinenmuseum en in het oude station van Kalamata een cafeetje. De boulevard van de stad is lang en heel erg gezellig! Overal zitten gezellige cafeetjes en restaurantjes aan de zeekant van de weg. Ook zijn er wat kleine speelparken voor kinderen (vaak alleen 's avonds open). Het strand is een kiezelstrand en de bodem loopt vrij snel af. Wel genoeg faciliteiten, en erg prettig dat het strand gelijk bij de stad ligt. Enige nadeel van de stad is dat er veel zigeuners rondlopen, opletten op je spullen dus.


Ben je zelf ooit naar Kalamata geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Finikounda vakantie
Finikounda vakantie
Voidokilia vakantie
Voidokilia vakantie
Pylos vakantie
Pylos vakantie
Koroni vakantie
Koroni vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C

Fly & Drive Peloponnesos Griekse webshop to Magazaki

Weer Kalamata Messinia

dinsdag
Weer en klimaat Kalamata
34°C

woensdag
Weer en klimaat Kalamata
38°C

donderdag
Weer en klimaat Kalamata
38°C

vrijdag
Weer en klimaat Kalamata
38°C

zaterdag
Weer en klimaat Kalamata
37°C

zondag
Weer en klimaat Kalamata
36°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024