Arkadia vakantie. Het departement Arkadia (Arcadië) beslaat het centrum van de Peloponnesos, evenals een deel van het oostelijke deel van de prefectuur. Met een oppervlakte van 4.420 km² is het de grootste prefectuur van Peloponnesos, ongeveer 1/5 van de totale oppervlakte van het schiereiland. Het grondgebied van Arkadia is voornamelijk bergachtig met als hoogste bergen Mainalo (1981 meter), Parnon (1934 meter) en Lykaio (1421 meter). Rivieren en diepe kloven, een rijke vegetatie, oude steden en Byzantijnse kerken zijn in deze omgeving volop te vinden.
Arkadia grenst in het noorden aan Achaia, in het noordoosten aan Korinthe, in het noorden en oosten aan Argolis, in het zuiden aan Lakonia, in het zuidwesten aan Messinia en in het westen aan Elia. In het oosten grenst het met de Egeïsche zee, het ligt aan de Argolische Golf en de Myrtto-zee.
De hoofdstad van Arkadia is Tripolis met bijna dertig duizend inwoners. De stad is gebouwd in het midden van een bebost plateau, het is een van de belangrijkste landbouw en commerciële centra. Belangrijke stadjes zijn Megalopolis, Leonidio, Tegea, Astros, Tyros en Levidi. Door het toegenomen toeristenverkeer zijn de afgelopen jaren de dorpen Dimitsana, Stemnitsa, Lagadia en Vytina maar ook de nog kleinere dorpen gaan floreren. De belangrijkste havens van het departement zijn Paralio Astros, Tyros en Plaka bij Leonidio.
Strand bij Leonidio
De economie van Arcadië is voornamelijk gebaseerd op landbouw en veeteelt, de laatste jaren speelt toerisme ook een belangrijke rol. In Mainalo (Menalo) is er een skicentrum en daardoor is er hier ook wintertoerisme. De landbouwproductie bestaat uit o.a. granen, aardappelen, peulvruchten, groenten, amandelen, walnoten, kersen, maar ook wijn en tsipouro.
Het landschap van Arkadia varieert, afhankelijk van de hoogte en de afstand tot de zee. Met een koud continentaal klimaat, strenge winters en frequente sneeuwval in berggebieden, heeft het weer de ontwikkeling van het wintertoerisme bevorderd. Het centraal gelegen skicentrum in het Mainalo gebergte trekt veel bezoekers. Het is gemakkelijk bereikbaar via uitstekende wegen en is tegenwoordig een populaire bestemming met ongeveer 80.000 bezoekers per jaar. Wanneer het minder koud is, worden er andere activiteiten georganiseerd, zoals mountainbiken, paragliden, wandelen en raften. Je kunt hier genieten van activiteiten in het hart van de natuur, bij prachtige rivieren zoals Alfeios, Lousios en Erymanthos. Dat maakt het departement Arkadia een perfect vakantiebestemming, het hele jaar door.
Vytina in Arkadia op Peloponnesos
Ook de kust van Arcadië is prachtig en heel groen. Het is hier overal bergachtig maar de weg langs de hellingen van de bergen is erg goed. Wanner je deze route neemt kom je mooie baaitjes en vaak kleine ongeorganiseerde stranden tegen. Veel drukke badplaatsen zijn er niet omdat deze vrij afgelegen liggen. De best bereikbare badplaats is Astros dat aan de Argolische Golf ligt. Zuidelijker ligt Tyros, Sampatiki en Lakkos bij Leonidio.
De meest heilige plaats in Arcadië was de berg Lykaio, waar Zeus met een bliksemschicht Lykaion (de zoon van Pelasgus) trof. Lykaion betekent letterlijk ‘hij die schijnt’, en het is daar waar de mensen een altaar voor Zeus bouwden om hem te tevreden te stellen.
Volgens de Griekse mythologie was Pan, de God met het onderlijf en de hoorns van een geit, van Arcadische afkomst. Pan was de zoon van de god Hermes en tevens god van de vruchtbaarheid. Pan had zijn eigen heiligdom in Lykosoura, waar de nimf Erato de orakels interpreteerde. Het was hier dat hij Syrinx, de jonge dochter van Ladonas, achtervolgde en die bang werd en Zeus vroeg haar te redden. Dat deed Zeus door haar in riet te veranderen. Pan werd boos en brak het riet in stukken en voegde het daarna samen om een set pijpen mee te maken, die hij voor altijd bij zich hield en waarmee hij muziek maakte door erin te blazen. Sindsdien heet dit instrument de 'Panfluit'.
Een andere mythe vertelt over de beroemde heldin Atalanta, die opgroeide in Arkadia, grootgebracht door beren en jagers. Ze was knap, taai en een ongeëvenaarde jager. Het was zij die de doodsteek toebracht aan het Calydonische everzwijn, wiens karkas vervolgens in de tempel van Athena Alea in Tegea werd bewaard.
De inwoners van Arkadia zouden de eerste bewoners van de Peloponnesos zijn geweest. In het begin waren zij verdeeld over verschillende stammen, maar later verenigden zij zich en stichtten grote steden. Volgens geschiedbronnen namen de Arcadiërs met 60 schepen deel aan de Trojaanse oorlog. De leider van de vloot was de koning van Tegea Agapenor. Ook tijdens de Byzantijnse en de Frankische bezetting was de streek belangrijk, dat zie je terug aan de vele ruïnes uit die tijd. Op vele plaatsen zie je vroegchristelijke basilieken en indrukwekkende kastelen (Akova, Karytaina, Mouchlio, Paralio Astros). Tijdens de Ottomaanse bezetting werden veel grote Byzantijnse en post-Byzantijnse kloosters en kerken verwoest. Sommigen zijn echter goed bewaard gebleven, zoals het Filosofos-klooster in Dimitsana, het Kalteza-klooster op de grens met het departement Lakonia, het klooster van Aghios Ioannis Prodromos bij Stemnitsa, de oude en nieuwe kloosters van Kalami in Atsilochos, de kerk van Agios Andreas in Gortyna, het klooster van Kalami en nog veel meer.
In deze regio van de Peloponnesos zijn vele nederzettingen en monumenten te zien, zoals de archeologische opgravingen van het oude Gortyna, het oude Mantinia en het oude Tegea. Zeer interessant is het Archeologisch Museum van Lykosoura op de archeologische opgraving die gewijd is aan de godin Despoina, evenals het paleis van Herodes Atticus. Deze bevinden zich 15 kilometer ten westen van Megalopolis. Het meest bekende monument is echter de tempel van Apollo Epicurus, het eerste monument uit de Griekse klassieke oudheid dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO werd opgenomen.
Aan de rand van de gemeente Tripoli, op het Ostrakina-plateau op 1600 meter hoogte, ligt het Mainalo Ski Resort. Dit skiresort ligt op slechts 12 kilometer van Vytina en 30 km van Dimitsana. Het resort heeft 7 skipistes, een alpineskischool, een chalet met twee verdiepingen en een ski-opslag.