Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Lakonia

Lakonia - Vakantie op de Peloponnesos


Lakonia vakantie (Laconia of Laconië). Lakonia is een van de zeven departementen van de Peloponnesos. Het ligt in het zuidoostelijk deel van de Peloponnesos. Het grenst in het oosten aan de zee van Myrtoo en de prefectuur Arkadia, in het noorden met de prefectuur Arkadia, naar het westen met Messinia (Messenië) en in het zuiden met de Golf van Lakonia en de Myrtoo Zee. Bij Lakonia hoort ook het eilandje Elafonisos, met het prachtige strand. De meest zuidelijk gelegen stad van de Peloponnesos ligt ook in Lakonia, dat is Neapoli.

"Lakonia, het schitterende zuidoosten van Peloponnesos"

Lakonia is grotendeels bergachtig. Er zijn twee bergketens, het Taygetos in het westen en Parnon in het oosten. Tussen de twee bergketens ligt het vruchtbare Evrotas gebied waar de enige belangrijke rivier van Lakonia stroomt. Lakonia is een puur agrarisch gebied, hier worden citrusvruchten, katoen, groenten en aardbeien geteeld. Deze regio is één van de meest vruchtbare regio's van Griekenland. Er zijn ook vele olijfbomen en tarwe en wijnvelden. In de afgelopen decennia heeft het toerisme ook enorm bijgedragen aan de economie. De belangrijkste toeristische bestemmingen in Lakonia zijn Mystras, Monemvasia, Sparta, Gythio, Mani en het eiland Elafonisos.

Bekijk de foto's Lakonia - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Lakonia

Areopoli - De Mani - Diros - Elafonisos - Geraki - Gerolimenas - Gythio - Itilo - Kotronas - Kyparissi - Limeni - Monemvasia - Mystras - Neapoli - Porto Kagio - Sparta - Vathia -
Griekse spullen bestellen

Bezienswaardigheden Lakonia

Omdat Laconië vrij groot is, kun je het departement gemakshalve in vier regio’s verdelen.

Het gebied rond Sparta en Mistras

De naam Sparta is al voldoende om de aandacht te trekken en daarom is het bijzonder om dit gebied te bezoeken. Het land van Leonidas en de 300! Sparta is de hoofdstad van Laconië. Het is een moderne stad met rechte wegen met trottoirs en grote pleinen, deze stad is gebouwd volgens het plan van de Duitse architect Eduard Schaubert. In de stad zijn prachtige herenhuizen gebouwd. Bezoek in Sparta diverse interessante musea waaronder het archeologisch museum en net buiten Sparta allerlei archeologische bezienswaardigheden zoals de Acropolis van Sparta, het heiligdom van Artemis Orthia, het Menelaeion en in Amikles op de heuvel Agia Kyriaki waar het heiligdom van Yakinthos en Apollon zich bevinden.

Mystras / Mistras in Laconie
Mystras in het mooie groene landschap in Lakonia

Een van de bekendste attracties bij Sparta is Mistras, een soort openluchtmuseum met bijzondere Byzantijnse kerken en gebouwen en een prachtig kasteel. Het kasteel van Mistras is oorspronkelijk door Franken gebouwd en kwam in 1262 in handen van de Byzantijnen. Tijdens de Byzantijnse periode kende het een enorme expansie. Het is op de hellingen van een heuvel gebouwd en om het helemaal te bewandelen heb je zeker twee uur de tijd nodig.

De Mani 

De Mani is een van de meest mysterieuze en tegelijk mooiste streken in Griekenland. Het is de streek die tussen Gythion en het zuidelijkste punt van centraal Peloponnesos ligt. Het is over het algemeen een kale streek met prachtige baaien, steile hoge bergen, mooie haventjes en pittoreske dorpen. Wat hier heel bijzonder is, zijn de met steen gebouwde huizen en torentjes. Leuke dorpen zijn er veel, waaronder Areopoli. Vlak bij Areopoli zijn de imposante grotten van Diros. Het is meer dan de moeite waard om een auto te huren en een ronde te maken.

Limeni Mani in Lakonia
Prachtig Limeni, een van de schilderachtige vissersdorpen in Mani

Maak een stop bij een taverna in het vissersdorp Gerolimenas, waar een kleine natuurlijke haven is en een klein kiezelstrand. Stop in het schilderachtige Limeni, neem een duik en bewonder de prachtige architectuur van het dorp. Rij naar het indrukwekkende zuidelijkste punt van het Europese continent dat de Kaap Tainaros is en maak onderweg een stop bij het indrukwekkende bergdorp Vathia. In de Mani zijn veel wandel- en bergpaden. Vooral vanaf Areopoli is het ideaal om te gaan wandelen omdat de gemeente daar wandelpaden heeft uitgestippeld. In Areopoli kun je ook paardrijden en vanaf Karavostasi varen dagelijks bootjes naar afgelegen grotten.

De kust bij Gythion

Gythion is de grootste haven van Lakonia, je ziet hier overal tavernes, het is een schilderachtig stadje dat bekend staat om vooral de vistavernes. Net buiten Gythion bevinden zich mooie stranden. In het zuiden de stranden bij Mavrovouni en vanaf het noorden tot aan de andere kant van de baai bij Molai zijn nog meer leuke stranden. Een bijzonder strand is Valtaki, want hier is een scheepswrak uit de jaren ’80; hierdoor is het een toeristische trekpleister geworden. Aan de stranden van de baai is het nooit massaal druk, het zijn gebieden waar vooral Grieken komen, meest uit Athene.

Gythio Lakonia
Het schilderachtige Gythion in Lakonia

De antieke stad van Gythion ligt op een heuvel en hier zijn resten te zien van een oud theater en Romeinse opgravingen. Bij Gythion bevindt zich het eilandje Kranai, ook wel Marathonisi genoemd, hier zouden volgens de Griekse mythologie Paris en Helena naartoe zijn gevlucht om daarna vanaf hier naar Troje te varen. Naar het eilandje kun je tegenwoordig lopen, er is namelijk een brug gebouwd. Hier op het eiland bevindt zich een grote witte vuurtoren en het kasteel van Tzanetaki-Grigoraki dat tegenwoordig een museum is. In de hele regio rond Gythion zijn veel meer opgravingen te zien en ook mooie dorpen, kastelen en traditionele torens.

Monemvasia, Elafonisos en de zuidoostkust

Het kasteel van Monemvasia is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Lakonia. Het ligt aan de oostkust aan de Egeïsche zee. Het heeft een rijke geschiedenis en wanneer je vandaag de dag Monemvasia bezoekt dan waan je je in andere tijden. Ηet wordt ook “het Gibraltar van het oosten” genoemd. Het schiereiland, dat anderhalve kilometer lang en ongeveer zeshonderd meter breed is, is ommuurd door kasteelmuren. Wanneer je de grote poort binnenwandelt, kom je in een wereld met mooie stenen gebouwen en kerken, overal zie je kleine souvenirwinkeltjes, leuke terrasjes met daarachter de mooie blauwe Egeïsche zee.

Monemvasia Lakonia Peloponnesos
Prachtig Monemvasia in het oosten van Lakonia Peloponnesos

Helemaal in het zuiden van het departement en op 33 km van Monemvasia ligt Neapolis, het grootste stadje in het zuiden van Lakonia. Op de route kom je Mesochori tegen, hier bevindt zich het kasteel van Agia Paraskevi dat rond 800 is gebouwd. Ten oosten van Mesochori bevinden zich de grotten van Kastania (Agios Andreas). Een paar honderd meter verder is het strand Panagia waar je in alle rust een duik kan nemen. Neapoli is een moderne stad, vanaf hier vaart de boot naar Kythira. Als je vanaf hier zuidelijker gaat, richting Kaap Maleas dat de meest zuidoostelijke punt van Peloponnesos is, dan kom je bij het versteende palmenwoud van Agios Nikolaos. Heel mooi is Elafonisos, een klein paradijselijk eilandje met turquoise wateren vlak aan de kust bij het plaatsje Vigklavia. Hier kun je het pontje nemen naar het eiland, in de zomermaanden gaan er om het half uur bootjes heen en terug.

Geschiedenis Lakonia

Lakonia is sinds de prehistorische tijd bewoond maar kent pas vanaf de Myceense periode betere tijden. Lakonia nam actief deel aan de Trojaanse oorlog, hoe kan het ook anders, want hier is de mooie Helena door Paris ontvoerd. In 1100 v. Chr. vestigen de Doriërs zich in dit gebied, dat waren de voorgangers van de Spartanen. Sparta wordt vervolgens sterker en sterker en in 431 v.Chr. neemt Sparta deel aan de Peloponnesische oorlog waarin het de Atheners verslaat.

Oud-Sparta, op de achtergrond het Taygetos gebergte
Oud-Sparta, op de achtergrond het Taygetos gebergte

Zestig jaar later begint Sparta aan macht te verliezen en pas met de komst van Romeinen begint het gebied weer betere dagen te kennen. Tot in de 3e eeuw na Christus is er een ontwikkeling aan de kuststeden te zien, deze ontwikkeling wordt echter teniet gedaan na opeenvolgende aanvallen van Barbaren. Eeuwen later komen de Franken en zij bouwen kastelen en prachtige vestingen. Lakonia kent goede tijden en het wordt nog beter wanneer de macht door de Byzantijnen wordt overgenomen. Na de val van Constantinopel veroveren de Turken het gebied, dat gebeurde in 1460. De Turken blijven hier tot de Griekse onafhankelijkheid.

Peloponnesos Links:


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Lakonia geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Lakonia?


Waar ligt Lakonia
De kaart / landkaart van Lakonia

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
10.6°C
Maart
12.3°C
April
15.2°C
Mei
19.7°C
Juni
24.1°C
Juli
26.4°C
Augustus
26.3°C
September
23.2°C
Oktober
18.9°C
November
14.8°C
December
11.7°C


Fly & Drive Peloponnesos Griekse webshop to Magazaki

Weer Lakonia

dinsdag
Weer en klimaat
34°C

woensdag
Weer en klimaat
34°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024