Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Chalki

Chalki - Vakantie in Griekenland


Chalki vakantie. Chalki is een Grieks eiland dat ten zuiden van Tilos en ten westen van Rhodos ligt en wordt al sinds de oudheid bewoond. Chalki is een klein eiland, het meet maar 28 vierkante kilometer. Het is langwerpig, ongeveer tien kilometer lang en drie kilometer breed. Het is kaal, bergachtig en heeft  meerdere bergtoppen die hoger zijn dan 500 meter. De hoogste top is 593 meter.

"Chalki ligt ten westen van Rhodos en heeft een schilderachtige haven."

De naam Chalki is afgeleid van het woord ‘chalkos’ wat koper betekent. Vroeger waren er op het eiland kopermijnen, vandaar deze naam. In de 19e eeuw kende het eiland enorme welvaart door de handel in sponzen en het waren de bewoners van Chalki die als eerste in Griekenland sponsduiken als beroep hadden. Het  stadje Nimborio is schilderachtig. Het is ook gelijk het enige stadje op het eiland, waar witte en gekleurde huisjes met rode dakpannen voor de pittoreske sfeer zorgen. Het ligt in een baai waar zich in het midden een klein eilandje bevindt. 

Chalki
Chalki

In Nimborio is alles goed verzorgd en schoon. Aan de haven zie je vissersbootjes, zeilboten en toeristische bootjes. Er zijn tientallen leuke terrasjes en winkeltjes, overal zie je bloemen en bloempotten. De huizen zijn op de hellingen van de lage heuvels gebouwd en zien er mooi uit, de meeste zijn van steen gebouwd, het zijn best chique herenhuizen. Opvallend aan dit stadje zijn twee hoge torens. De kerk van Agios Nikolaos die in 1861 is gebouwd en een hoge klokkentoren heeft en de toren bij het gemeentehuis waar de uurwijzer van de klokken op tien voor half vijf is blijven staan. Een bewoner van Nimborio vertelt ons dat de klok al heel lang op tien voor half vijf staat, hoe lang weet hij zelfs niet meer!

Nadat we door het mooie stadje en de smalle steegjes gewandeld hebben, krijgen we zin in een duik in het heerlijke zeewater. Het is hoogzomer, dus bloedheet. Na een wandeling is een verfrissende duik dan ook uitermate welkom. Veel mensen zwemmen rechts en links van de haven waar weliswaar geen strand is, maar het water helder en schoon. Het water is via de kade of de kleine rotsen te bereiken.

Bekijk de foto's Chalki - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Chalki

Nimborio -
Griekse spullen bestellen

Filmpje over Chalki

Chalki - Edited by Sem Eissens - © De Griekse Gids
 

Bezienswaardigheden op Chalki

  • De verlaten stranden van het zuidelijk gedeelte van het eiland (alleen per boot bereikbaar).
  • Het strand Pantamos, niet ver van Nimborio.
  • De stranden Kania en Dio Giali in het noorden.

Stranden op Chalki

Op Chalki zijn echter ook diverse stranden. We hadden gehoord dat er een zeer mooi zandstrand op tien minuten wandelen van de haven is. We wandelen de lichte helling naar boven en komen voorbij een kleine bakkerij, wat souvenirwinkeltjes en de school van het eiland, met op het schoolplein een mooi kerkje. Een paar minuten later zijn we op het mooie zandstrand, genaamd Pondamos. In de baai zien we een achttal jachten, de mensen op de boten hebben zo te zien veel plezier want we horen muziek, er wordt gedanst en ze duiken vanaf de boten in het water. Aan het strand is het gezellig druk, er zijn ligbedden en parasols te huur en aan de andere kant van het strand staat een taverna en een beachbar. Perfect om aan het einde van de middag iets lekkers te eten en drinken. We kiezen de strandbedjes helemaal vooraan aan de zee uit en installeren ons. We moeten zorgen dat we onze spulletjes niet op de grond leggen, want de golven komen af en toe tot onder de strandbedjes. We zwemmen wat, wandelen wat rond in de omgeving en genieten van deze heerlijke dag.  

’s Middags bestellen we bij ‘Pondamos beach tavern’ allellei Griekse hapjes en genieten van het prachtige uitzicht over de baai met haar turquoise zee. Het is erg gezellig bij het restaurant. We raken aan de praat met de gastvrije eigenaar van het zaakje en bestellen nog maar een lekker flesje wijn. De mensen van de jachten in de baai (het blijken Italianen te zijn) komen om de beurt in groepjes van tien a vijftien met kleine bootjes naar het strand om wat te bestellen bij de taverne. Het is een levendige en gezellige boel zo. Een idyllisch plekje.

Chalki is een eiland met weinig hotelvoorzieningen, er kunnen ongeveer 200 toeristen  overnachten. Mocht je een paar dagen op het eiland willen doorbrengen, dan is het wel handig om vooraf een kamer te boeken om zeker te zijn van een slaapplek. Maar wat doe je meerdere dagen op zo’n klein eiland? Het is natuurlijk heerlijk om te genieten van de rust van het dorp en de strandjes, als de boot met dagjesmensen weer is vertrokken. Het is dan leuk om contact te maken met de lokale bewoners van dit eiland, die open staan voor een praatje. Je kunt ook bijvoorbeeld gaan wandelen en de ruige natuur van het eiland ontdekken. Vanaf Nimborio zie je in de verte op de berg de ruïnes van een oud kasteel.  Een wandeling via de verharde weg tot bij dit kasteel, dat door de Johannieten Ridders van Rhodos in de middeleeuwen is gebouwd, duurt ongeveer een uur. Dit kasteel hebben de ridders bovenop de ruïnes van een antieke Acropolis gebouwd. Net voor het kasteel, bevindt zich ‘Chorio’, dat is het oude dorp dat de inwoners in het midden van de 20e eeuw verlaten hebben om  naar Nimborio of naar het buitenland te verhuizen. In het dorp zie je nu vervallen huisjes, het enige gebouw dat wel in orde is, is de kerk van de Heilige Moeder Maria die in de 15e eeuw is gebouwd. Er zijn mooie muurschilderingen te zien.

Chalki is een leuk eiland voor mensen die rust zoeken en weg willen van de grote drukte. Het eiland is zo goed als autovrij. Vanuit Chalki worden in de zomer boottochten naar het eilandje Alimia, dat naast Chalki ligt, georganiseerd. Je kunt hier ook scuba diven en speervissen.

Bereikbaarheid van Chalki:

Chalki is alleen met de boot bereikbaar. Dat kan vanaf het naastliggende eiland Rhodos, vanaf de havens Skala Kamiros of Rhodos-stad. Naar Chalki kan je echter ook met de boot vanaf Kos en Piraeus. De tocht vanaf Skala Kamiros naar Nimborio, de enige stad op het eiland, duurt een uur. De tocht vanaf Rhodos stad is 1 uur en 20 minuten, de afstand is wel groter, maar omdat je met een catamaran vaart, ben je er betrekkelijk snel. De normale veerboot doet er voor dezelfde afstand twee uur over. Wij kozen ervoor om vanaf Rhodos-stad te varen, de boottickets waren  € 24,00 p.p.

Evenement op Chalki 

- Op 29 augustus, het feest van Agios Ioannis Alarga waar er na de mis een groot volksfeest volgt.

Links

Eilandhoppen Chalki - Rhodos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Chalki

Henk
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 5 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 7 - Stranden: 7 - Omgeving: 8

Toelichting :

Halki (of Chalki) is een klein pittoresk eiland, vlak bij Rhodos. Bij de Engelsen al redelijk bekend als villabestemming in een van de fraaie gerestaureerde huizen, maar in NL onbekend als vakantiebestemming. Neem een vakantievlucht naar Rhodos en dan een bootovertocht via Kamiros Skala. Het is in de zomer vrij eenvoudig en duurt 45 minuten tot 1 uur en 15 minuten, afhankelijk van de snelheid van de boot. Je kunt heerlijk eten in een van de 10 restaurants aan het water voor redelijke prijzen.


Ophals Robert
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 3 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 7 - Stranden: 6 - Omgeving: 8

Toelichting :
Als je daar toekomt met de boot die uit Rhodos komt, in die prachtige baai,valt de schoonheid van dat eilandje zo op, het is daar echt gezellig kuieren,en overal vind je héél gezellige terrasjes, allemaal langs de kaaimuren met zicht op de mooie baai.


Ben je zelf ooit naar Chalki geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Chalki?


Waar ligt Chalki
De kaart / landkaart van Chalki

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Chalki

maandag
Weer en klimaat
34°C

dinsdag
Weer en klimaat
34°C

woensdag
Weer en klimaat
34°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024