Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Patmos

Patmos - Vakantie in Griekenland


Patmos vakantie. Patmos is een prachtig Grieks eiland in de Egeïsche zee. Het hoort bij de 'Dodecanese' eilandengroep en ligt ten noordwesten van de eilanden Leros, Kalymnos en Kos en ten zuidwesten van Samos. Het is een geweldige vakantiebestemming. Patmos heeft een grillige, steile kustlijn, met meerdere diepe baaien en veel kapen. Patmos bestaat uit drie delen die met elkaar verbonden zijn via smalle land stroken. Het middelste deel is het drukst bewoond, hier bevinden zich namelijk Skala (Skala Patmou), het haven stadje van Patmos en Chora (Chora Patmou), de hoofdstad. Hier bevindt zich ook de hoogste top van het eiland: Profitis Ilias. Patmos is 34 km2 groot en heeft ongeveer drieduizend vaste inwoners. Het is een rotsachtig, vulkanisch eiland en de hoogste top van het eiland meet maar 270 meter.

“Patmos wordt ook wel het Jerusalem van de Egeïsche zee genoemd„

Patmos is wereldberoemd vanwege de religie. Het eiland wordt ook wel het "Jeruzalem" van de Egeïsche zee, "het Heilige eiland der Christendom" en "het eiland der Openbaring" genoemd. Hier verbleef namelijk in 95 na Chr. de apostel Johannes de Theoloog achttien maanden lang. Hij schreef er "De Openbaring", het laatste boek van het Nieuwe Testament. Johannes verbleef in een grot nabij Chora, deze grot is één van de meest historische en indrukwekkendste bezienswaardigheden van Griekenland.

Patmos
Patmos

Vakantie naar het bijzondere Patmos

Wil je een bijzondere vakantie op Patmos meemaken? Of wil je liever meerdere Griekse eilanden in 1 vakantie bezoeken, zoals Patmos, Leros, Kos en Samos? Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen in Griekenland.

Bekijk de foto's Patmos - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Patmos

Chora Patmos - Grikos - Kampos - Skala -
Griekse spullen bestellen

Patmos informatie en tips

In het noorden van Patmos bevindt zich het hoofddorp Kampos, op ongeveer 5 kilometer van Skala. Eigenlijk bestaat dit dorp uit Pano Kampos, dat is het hoger gelegen dorp in het binnenland en Kato Kampos, het dorp met zandstrand aan de kust. De afstand tussen deze twee dorpen is minder dan een kilometer. In het noorden zijn verder hier en daar verspreid kleine gehuchten, vaak vlak aan zee bij de vele kleine baaitjes.

In het centrale deel van Patmos liggen Chora en het havenstadje Skala. Dit is het meest levendige deel van het eiland waar pelgrims en toeristen graag komen. Chora is de middeleeuwse stad, met witte huisjes en smalle straatjes, steegjes en pleintjes. Het is tegen de hellingen van de berg gebouwd, met op de top het indrukwekkende klooster. Het opvallende orthodoxe klooster van St. John (Aagios Ioannis), dat is gebouwd op de hoogste heuvel van Patmos, ziet er van buiten uit als een kasteel of fort.

Net als in Chora, zijn in Skala de huisjes wit en zijn er gezellige, smalle straatjes en pleintjes. Overal zijn er tavernes, barretjes en winkeltjes. Een kilometer ten zuiden van Chora, op de route naar Skala, ligt de grot van Johannes, waar de “Openbaring” is geschreven.

Luchtvideo Patmos

Dronevideo eiland Patmos - © De Griekse Gids

Skala Patmos

Drukker is het in Skala, omdat hier de haven is. Dit is het economisch en toeristisch centrum van het eiland. Er zijn grotere winkels, auto- en motorverhuurbedrijven, veel restaurants en tavernes. Er zijn meerdere leuke, levendige pleintjes. In de zomermaanden meren ook cruise schepen aan in de haven van Skala waardoor het op het eiland plotseling erg druk kan worden. Hoewel Patmos in de Dodecanese ligt, doen beide dorpen, zowel Chora als Skala, ons aan Cycladische dorpen denken, want alle kenmerken van de Cycladen zie je hier terug, zoals de witte huisjes, kerken en de smalle steegjes. Skala is een goede uitvalsbasis voor je vakantie op Patmos.

In het zuiden van het eiland is het dorp Grikos het belangrijkste en grootste dorp. Grikos is van oorsprong een vissershaventje, het ligt in een grote baai met een goed strand en veel tavernes en hotels. Aan het einde van de baai, daar waar de baai van Petra begint, staat op een landtong een grote rots aan het water. Het is een fenomenale rots omdat monniken in het verleden de rotsen hebben uitgehold en hier hebben gewoond.

Skala Patmos
Skala Patmos - © De Griekse Gids

De stranden van Patmos

Op Patmos zijn leuke stranden, sommige bestaan uit kiezels, andere zijn zandstranden. De stranden van Patmos liggen vooral aan de oostkust van het eiland, in grote of kleine baaien. Sommige hiervan zijn georganiseerd, andere weer niet. Er zijn ook heel wat stranden, zoals Psili Ammos in het zuiden van het eiland, waar naturisme toegestaan is.

De bekendste stranden zijn:

 • Agriolivadi: Agriolivadi is een strand dat 3,5 kilometer ten noordoosten van Skala ligt. Het is een georganiseerd strand met zonnebedden en parasols. Naast het strand staan beach bars en restaurants.
 • Kampos: het strand van Kampos (Kato Kampos) ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van Skala. Het is een geliefd strand, goed georganiseerd, waar allerlei watersporten mogelijk zijn. Aan het strand zijn restaurants en beachbars.
 • Meloi: Meloi ligt minder dan 2 kilometer van Skala. Het is een georganiseerd zand-kiezelstrand waar bomen voor de schaduw op het strand zorgen.
 • Grikos: mooi strand in een prachtige omgeving. Er zijn ligbedden en parasols, leuke tavernes en cafés.
 • Petra: georganiseerd strand met ligbedden en parasols naast de rots van Kalikatsou.
 • Diakofti: rustig strand in het zuiden van het eiland nabij Petra.
 • Psili Ammos: strand waar veel naturisten graag komen. Je moet je auto of scooter wel bij het strand van Mikri Psili Ammos achterlaten, daar waar een taverne is en vanaf daar vijf minuutjes lopen.

Tafeltjes aan het strand van Grikos op Patmos
Grikos Patmos - © De Griekse Gids

Het klooster van Patmos

Het klooster van patmos dat eruitziet als een kasteel is de indrukwekkendste bezienswaardigheid van het eiland. Het werd in 1088 tijdens het bewind van de Byzantijnse keizer Alexios 1 door de monnik Christodoulos gesticht ter ere van de apostel Johannes. Het klooster dat in het Grieks “Agios Ioannis Theologos” heet, lijkt door de muren met kantelen van buiten op een burcht. De monniken van het klooster houden zich wel aan de strenge Byzantijnse regels, maar leven niet allen binnen de kloostermuren. Ze komen ook buiten het klooster, houden uitvoerige gesprekken met bezoekers en mogen ergens anders overnachten. De bezoekers mogen rondlopen over het binnenhof en door de gangen. Het klooster bezit een grote rijkdom aan Byzantijnse kunstvoorwerpen, zoals iconen, houtsnijwerk en kostbaarheden van goud, zilver en edelstenen. Op de tweede verdieping bevindt zich een bibliotheek met veel manuscripten, oude boeken en oorkonden.

Patmos klooster
Patmos klooster

De geschiedenis van Patmos

Patmos heette in de oudheid Latmos. Het eiland is sinds de oudheid bewoond. Uit de 4e tot 6e eeuw voor Christus zijn de resten van ruïnes op de heuvel bij Kasteli vlakbij Skala. Hier zou  een Akropolis hebben gestaan ter ere van de Goden Apollon en Dionysos. De beschermgodin van Patmos was echter de Godin Artemis (Patmia Artemis). Haar tempel stond op de plek in Chora waar nu het imposante kasteel staat. Patmos werd daarna bezet door Romeinen. Het was een zware periode voor de inwoners,  ze verlieten toen massaal het eiland. De Romeinen zijn daarna het eiland als verbanningsoord gaan gebruiken. In 95 na Chr. wordt de Apostel Johannes hier naartoe verbannen door de Romeinse keizer Domitianus. Hier schrijft Johannes, ook de Theoloog en Evangelist genoemd, de Openbaringen (Apocalyps). Hij wordt gezien als de schrijver van het Nieuwe Testament. Vanaf de eerste eeuw tot de elfde eeuw gebeurt er niet meer zoveel op Patmos. Pas in de 11e eeuw, wanneer de monnik Christodoulos op het eiland komt, verandert er het een en ander. Hij sticht het Heilige Klooster van Johannes de Theoloog. Er komt een bibliotheek en stilletjes aan komen nieuwe inwoners rondom het klooster wonen. De huizen worden rondom de muren van het klooster gebouwd, als het ware als een vesting. Het is de manier om zich tegen vijanden, vooral piraten, te kunnen beschermen. In 1186 wordt Patmos door Normandiërs bezet, in 1480 kwamen de Johannieters uit Rhodos. In 1523 kwamen de Turken en in 1659 de Venetianen.

Na de oorlog tussen de Venetianen en de Turken, kent Patmos een gouden tijd. De handel floreert en Skala wordt een belangrijke handelshaven waar o.a. ook Nederlandse schepen zaken komen doen. Volgens reizigers uit die tijd (16e eeuw), waren er toen op het eiland meer dan vierduizend inwoners en waren er 250 kerken. In de 18e eeuw wordt de Kerkelijke school gesticht (Patmiada) met als doel de Griekse taal te verspreiden en om zich voor te bereiden op de vrijheidsstrijd tegen de Ottomanen. In 1912 wordt het eiland door Italianen bezet en zoals de andere Dodecanese eilanden, wordt Patmos pas in 1947 weer een Grieks eiland.

Wandelen op Patmos

Patmos is niet zo groot en veel toeristen die naar het eiland op vakantie gaan, doen dat omdat ze hier heerlijk kunnen wandelen:

 • Skala – Chora – Skala via de grot van de Openbaring. De afstand is ongeveer 5 km heen en terug.
 • Chora – Grikos: 3,5 kilometer (45 min – wandelen langs de kust)
 • Skala – Grikos: 3,5 kilometer (45 min)
 • Skala – Meloi strand: 2 km (30 min)
 • Skala – Agriolivado strand: 3,5 km (45 min)

Bereikbaarheid Patmos

Op Patmos is geen vliegveld. Naar Patmos kun je uitsluitend per boot, de verbindingen met andere eilanden en het Griekse vasteland zijn dagelijks en zeer frequent. Toeristen die naar Patmos komen vliegen meestal naar Samos of Kos. De boottocht vanaf Pythagorion (Samos) naar Patmos is de snelste (60 tot 90 min). Patmos is met de boot of catamaran rechtstreeks bereikbaar via o.a. Piraeus, Samos, Kos, Rhodos en de Cycladen eilanden.

Meer over het eiland Patmos

 • Eilandhoppen Patmos Wil je Patmos tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
 • Reisverslag Patmos Patmos ligt ten zuiden van Samos. Met de boot ben je er vanaf Pythagorion binnen negentig minuten. Op zaterdag 17 september neem ik om 8.30 uur de boot vanaf Pythagorion naar Patmos. Het is een heerlijke ochtend, een graad of 25 inmiddels en het is prachtig helder weer. De blauwe Egeïsche zee is erg kalm. Het ideale weer om een boottocht te maken.
 • Top 10 uitjes op eiland Patmos Patmos staat bekend als het eiland van de Apocalyps. Toen Johannes de Theoloog in het jaar 95 door Romeinse Keizer Domitianus naar Patmos werd verbannen, schreef Johannes hier de “Openbaring”. Het eiland is erg populair onder gelovigen en de welvaart heeft het voor een groot deel aan het religieuze toerisme te danken. Toch heeft het eiland meer te bieden, daarom hebben we onze eigen top-10 samengesteld.
 • 5 bijzondere plaatsen op Patmos Welke plekjes op Patmos zijn zeker en bezoekje waard? Lees het hier.
 • Landenkompas Patmos Algemene informatie over het eiland Patmos.

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Patmos

nel
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 10 - Stranden: 6 - Omgeving: 10

Toelichting :
Eiland dat zichzelf blijft. Kom er steeds terug.


H. Novakova
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 10 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 10

Toelichting :
Een 10 voor het nachtleven - omdat er nauwelijks een is - heerlijk rustig, dus.


Ben je zelf ooit naar Patmos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Patmos?


Waar ligt Patmos
De kaart / landkaart van Patmos

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Patmos

zaterdag
Weer en klimaat
30°C

zondag
Weer en klimaat
30°C

maandag
Weer en klimaat
31°C

dinsdag
Weer en klimaat
30°C

woensdag
Weer en klimaat
31°C

donderdag
Weer en klimaat
31°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024