Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Karpathos

Karpathos geliefd vakantie eiland in de Egeïsche zee

KARPATHOS. Waarom op vakantie naar het eiland Karpathos in Griekenland? Karpathos is een heel mooi en geliefd Grieks vakantie eiland in de Egeische zee, dat nog rustig is en niet  aangetast door massatoerisme. Het is het tweede eiland in grootte van de Dodecanese eilandengroep en ligt tussen Rhodos eiland en eiland Kreta, in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Karpathos is over het algemeen een bergachtig eiland, de hoogste bergtop is Kali Limni op 1,214 meter hoogte. De zuidkust van Karpathos is relatief vlak, om die reden zijn daar ook de meeste dorpen te vinden. In het noorden van het Karpathos ligt het eilandje Saria dat vroeger deel uit maakte van Karpathos maar ervan is gescheiden door erosie op zee.

Video

Karpathos Video

Vakantie Karpathos - ©De Griekse Gids

Vakantie op Karpathos

Karpathos is een zeer geliefde vakantiebestemming omdat het alles te bieden heeft zonder dat het massaal is. Wil je op vakantie naar Karpathos en zoek je een leuk hotel of appartement? Bekijk hier het overzicht met vakanties naar Karpathos. Wil je jouw reis combineren met andere eilanden, bekijk dan de website van Griekse Gids Reizen. Wij zijn vaak op Karpathos geweest, kennen het eiland en de leuke plekjes goed en we zijn gespecialiseerd in eilandhoppen.

Veel toeristen die naar het eiland op vakantie komen, keren ieder jaar weer hier terug omdat het leuk en gezellig is, het is alsof je weer thuis komt. Karpathos heeft meerdere gezichten, er zijn bossen in het noorden, kale gebieden in het zuiden, olijfgaarden en wijngaarden. Er zijn grote en kleine baaien, overal op het eiland zijn uitstekende zandstranden. De natuur is prachtig en de dorpen erg mooi en zeer traditioneel. De meeste toeristen komen naar de hoofdstad hoofdstad Pigadia, dat de belangrijkste badplaats van het eiland is. Overige badplaatsen zijn o.a. Arkasa, Amopi en Finiki die echter veel kleiner zijn dan Pigadia.

Bekijk de foto's Karpathos - Fotoalbum Griekenland

Pigadia en de dorpen

Karpathos-stad of Pigadia is niet alleen de hoofdstad, maar ook de belangrijkste haven van Karpathos. Pigadia of Karpathos stad is in eerste instantie gebouwd met geld dat naar huis werd gestuurd door Griekse immigranten in de Verenigde Staten en heeft niet de lokale stijl van architectuur die wel in de oudere dorpjes te vinden is.

Op Karpathos zijn veel mooie dorpen; Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Menetes, waarvan de geschiedenis na de middeleeuwen begon. Dit dorp is na Pigadia het grootste van het eiland Karpathos, hier zijn van grote afstand de witte huisjes al te zien. Het dorp Arkasa is geïdentificeerd als de plaats waar het oude Arkesia was. Hier zijn de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e en 6e eeuw te bezichtigen. 12 kilometer ten  noordwesten van Pigadia ligt Othos, waar een volkenkundig museum gevestigd is en Volada, een traditioneel dorpje met huizen waarvan het interieur de moeite waard is om eens te bekijken. Iets voor Volada ligt Aperi, een mooi traditioneel dorp in midden van een groene omgeving.

Pigadia, de hoofdstad van Karpathos
Pigadia, de hoofdstad van Karpathos

Verder naar het noorden, in Mesochori, kun je een typisch Karpathiotisch huis bekijken, met een schitterende mozaïeken vloer. Dit mooie dorp is iets noordelijker gelegen aan de westkust van Karpathos. Wegens de slechte bereikbaarheid zijn hier uit het verleden ook vele tradities bewaard gebleven. De zonsondergang is in Mesochori adembenemend en op zich al reden genoeg om dit prachtige traditionele dorp te bezoeken.

Nog verder naar het noorden ligt het bijzondere dorp traditionele dorp Olympos, dat op een berg ligt en te bereiken is via het pittoreske Diafani, Karpathos' tweede haven. Olympos is een van de meest traditionele dorpen in Griekenalnd. Het is gesticht tussen de tiende en de vijftiende eeuw, oorspronkelijk versterkt om de bewoners te beschermen tegen piraten. Het hoogste punt in het dorp werd gekroond met een toren. Ook tegenwoordig is de lokale architectuur nog intact en de inwoners zijn er trots op dat zij hun tradities hebben behouden, hier zie je de vrouwen nog in klederdracht lopen. Er wordt nog steeds een dialect gesproken, dat verschillende Dorische woorden bevat. Dichtbij de noordkust ligt het kleine eilandje Saria. Op dit eiland, aan de kant van Palatia zijn ruïnes te vinden die bij de antieke stad Nisyros hoorden.

Stranden 

Karpathos heeft veel mooie stranden. Het grootste strand ligt in de baai in de buurt van de stad. Als je met de auto van Pigadia richting het noorden langs de oostkust naar Spoa rijdt, daar kom je verschillende afslagen tegen die je naar mooie stranden brengen. Veel van deze stranden zijn bereikbaar via een geasfalteerde weg, andere via zandwegen. De beroemdste stranden zijn hier Achata Beach, Kyra Panagia beach en Apella Beach. Het is vooral Apella Beach, dat erg mooi is vanwege de turquoise kleuren van het water en de ligging in een groene omgeving aan de voet van een steile berg.

Apella Beach
Apella Beach, een van de mooiste stranden op Karpathos

Mooie stranden zijn er bij het dorp Finiki en het dorp Lefkos in het zuidwesten,  Makriyialos aan de zuidkust, Agia Irini aan de westkust en Agios Nikolaos bij Arkasa. Finiki ligt in het zuidwesten van Karpathos, op twee kilometer ten noorden van Arkasa en 18 kilometer van Pigadia, het is een mooi vissersdorpje met een natuurlijke haven. Bij Lefkos liggen meerdere mooie stranden, hier zijn allerlei baaitjes waar restaurants en taverna’s  te vinden zijn.

De kust bij Amopi is prachtig, vandaar dat het toerisme hier flink aan het groeien is. Het dorp ligt tegen begroeide heuvels op zes kilometer ten zuiden van de hoofdstad Pigadia. Mooie stranden zijn er ook bij Afiartis bij het vliegveld. In Afiartis zijn diverse surfscholen en hier worden ieder jaar internationale surfwedstrijden gehouden. Ten zuiden van het vliegveld ligt een grindweg die naar Diakofti leidt,  een prachtig zandstrand, ver van de massa en de drukte. Iets verder ligt het strand Michaliou Kipos met zeer opvallende rotsformaties. Bekijk hier onze top-10 stranden van Karpathos.

Lokale culinaire specialiteiten

Wanneer je op Karpathos op vakantie bent dan is het niet verkeerd om de lokale keukenspecialiteiten van Karpathos te proeven. Zo worden onder andere Chilopites (een soort pannenkoeken) gemaakt, Makarounes en Kouloures, allemaal deegwaren die gebakken worden in de traditionele Karpathiotische ovens. Bij vooral visrestaurants, kun je ook een vissoort proeven die alleen in de zee van Karpathos voorkomt, de vis Skouros ook wel Karpathios-vis genoemd. Een andere specialiteit is Fakorizo,  een mengeling van linzen en rijst. Ook zijn er lekkere hartige broodjes zoals de mizithropita (geitenkaasbroodje), koolslabroodjes, oliebollen, de Tiganites (kleine pannenkoekjes) en de Kopeles (driehoekige groentebroodjes). Wie van zoet houdt moet zeker de Karpathiotische Baklava proeven en de Sisamomeli (sesam met honing).

Specialiteit van Karpathos Makarounes
Specialiteit Makarounes

Geschiedenis

Karpathos heeft een lange geschiedenis. Uit de Minoïsche en Mykeense tijd zijn nog oude graftombes te vinden op verschillende plekken op het eiland. Karpathos werd in 1000 voor Christus door het Dorische volk bewoond. In het jaar 42 voor Christus, werd Karpathos onderworpen aan de Romeinen en later viel het onder de Byzantijnse heerschappij. Het eiland Karpathos werd bevrijd tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821, maar ging over in Turkse handen in 1830. In 1912 werd het bij de Italianen gevoegd en het bleef onder hun heerschappij tot 1947 toen Karpathos werd herenigd met de rest van Griekenland.

Bezienswaardigheden, bestemmingen en tips Karpathos

Karpathos stad (Pigadia)

Karpathos stad - Pigadia Het havenplaatsje Pigadia (of Karpathos-stad) is de hoofdstad van eiland Karpathos. Het ligt aan een schitterende baai met een langgerekt strand en vlak naast een rotsachtige heuvel. In het centrum van Pigadia ligt de haven met restaurantjes, taverna's en terrasjes. Rondom de haven is volop levendigheid. De kerkjes op de rotsen bij de haven zijn de moeite waard te bekijken.
Méér over Karpathos stad »
 

Olympos

Olympos Karpathos Olympos of Olymbos, is de meest traditionele en tegelijk meest afgelegen nederzetting op het eiland Karpathos. Het dorpje is gelegen in het uiterste noorden van het eiland en was tot voorkort helemaal niet bereikbaar via de weg. De enige verbinding met de buitenwereld was de haven van Diafani van waaruit een drie kilometer lange asfaltweg het dorpje met de haven verbindt.
Méér over Olympos »
 

Afiartis

Afiartis Karpathos Afiartis is een groot gebied in het zuidoosten van het Griekse eiland Karpathos, vlakbij het vliegveld. In deze regio liggen wellicht de mooiste stranden van Karpathos, hoewel smaken natuurlijk kunnen verschillen. Ten zuiden van het vliegveld is er een zandweg die naar Diakofti leidt, het is een verlaten strand zonder voorzieningen, het is hier prachtig.
Méér over Afiartis »
 

Amopi

Amopi Karpathos Amopi is een gebied dat ongeveer zes kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Karpathos, Pigadia ligt. De kustlijn bij Amopi is prachtig en er zijn mooie stranden, vandaar dat het toerisme hier flink aan het groeien is. In Amopi zijn meerdere mooie zandstranden en er zijn grotere en kleinere baaien.
Méér over Amopi »
 

De dorpen Aperi - Volada - Othos en Pyles

Aperi KarpathosDe dorpen Aperi, Volada, Othos en Pyles zijn vier traditionele dorpen ten noordwesten van Pigadia die niet ver van elkaar liggen. De dorpen zien er mooi uit en liggen in midden van een prachtige groene omgeving tegen de hellingen van een berg. De route door deze dorpen is schitterend en eenmaal helemaal boven, wordt je beloond met het uitzicht.
Méér over Aperi, Volada, Othos en Pyles »
 

Arkasa

Arkasa KarpathosArkasa ligt 16 kilometer ten zuidwesten van Pigadia en is via het dorp Menetes bereikbaar. De naam van het dorp is afkomstig van de antieke stad Arkesia. Deze oude stad lag op de naburige rotsheuvel Palaiokastro. Waar Arkasa vooral om bekend staat, zijn de mooie stranden, namelijk de stranden Agios Nikoalos en Marmara.
Méér over Arkasa »
 

Diafani

Diafani Karpathos Diafani is de op één na grootste haven van Karpathos en ligt in het noordoosten van het eiland, op 50 kilometer van de hoofdstad Pigadia. Diafani is een traditioneel vissersdorp dat bereikbaar is via de weg en de dorpen Aperi-Spoa, maar daarnaast varen er dagelijks boten vanaf Pigadia naar de haven van Diafani.
Méér over Diafani »
 

Finiki

Finiki KarpathosFiniki ligt in het zuidwesten van het eiland Karpathos, twee kilometer ten noorden van Arkassa en 18 kilometer van de hoofdstad Pigadia. In dit mooie vissersdorpje met natuurlijke haven, wonen gedurende het hele jaar zo’n tachtig mensen, die vooral van de visserij en het toerisme leven. In de zomer stroomt het dorpje vol met Griekse en buitenlandse toeristen.
Méér over Finiki »
 

Kyra Panagia

Kyra Panagia Karpathos Kyra Panagia is een van de meest bekende stranden van het eiland Karpathos en ligt 14 kilometer ten noorden van Pigadia richting Spoa. Het is te bereiken met de auto of bus via Aperi en het ligt tussen steile kliffen, waardoor het een onvergetelijke indruk achterlaat Dagelijks varen er meerdere malen per dag bootjes vanaf Pigadia naar Kyra Panagia.
Méér over Kyra Panagia »
 

Lefkos

Lefkos Karpathos Lefkos (speek je Lefkós uit) is een badplaats en tegelijk een vissersdorp centraal aan de westkust van het eiland. Het ligt 33 kilometer ten noordwesten van Pigadia. Kenmerk van Lefkos, wat wit betekent, zijn de meerdere mooie zandstranden die hier naast elkaar liggen in opeenvolgende baaien.
Méér over Lefkos »
 

Menetes

Menetes KarpathosMenetes ligt tegen de steile helling van een heuvel op 350 meter hoogte, acht kilometer van Pigadia. Menetes is in de middeleeuwen gesticht, toen vanwege de aanvallen van piraten, inwoners van de kustdorpen hier kwamen wonen. In Menetes zijn oude, traditionele woningen, vele in een prachtige neoklassieke stijl.
Méér over Menetes »
 

Mesochori

Mesochori Karpathos Mesochori is een traditioneel dorp aan de westkust van het eiland. Het prachtige dorp bestaat uit witte huizen, die dicht tegen elkaar gebouwd zijn. In het dorp zijn smalle steegjes en binneplaatsen vol met bloemen. Mesochori wordt omringd door olijfboomgaarden en wijndruivengaarden. In het dorp zijn twee historische kerken.
Méér over de Mesochori »
 

Spoa

Spoa Karpathos Spoa is een boerendorp in het noordoosten van het eiland Karpathos. Het ligt 24 kilometer ten noorden van Pigadia en is met de auto binnen 30 minuten bereikbaar. De route naar Spoa is schitterend, onderweg zie je prachtige landschappen, mooie dennenbossen, indrukwekkende bergen en natuurlijk de prachtige blauwe zee.
Méér over de Spoa »
 

Afstanden in kilometers op Karpathos

Karpathos stad tot Diafani: 48 kilometer
Karpathos stad tot Olympos: 42 kilometer
Karpathos stad tot Menetes: 7 kilometer
Karpathos stad tot Arkasa: 16 kilometer
Karpathos stad tot Finiki: 17 kilometer
Karpathos stad tot Mesochori: 28 kilometer

Vliegen naar Karpathos

 • Hoe lang is het vliegen naar Karpathos? De vliegreis naar karpathos duurt ongeveer drie en een half uur. Soms wordt er een tussenlanding gemaakt (vooral in het laagseizoen) en dan kan de vliegreis zo'n vijf uur in beslag nemen.
 • Waar is het vliegveld op het eiland? Het vliegveld bevindt zich in het zuiden van het eiland. De afstand naar Karpathos-stad is ongeveer 17 kilometer.
 • Hoe kom ik in Pigadia vanaf het vliegveld? Een busroute verbindt de luchthaven Karpathos rechtstreeks met de hoofdstad van het eiland, Pigadia. Taxi's zijn ook beschikbaar.
 • Wist je dat: je vanaf het vliegveld Karpathos zelfs met het vliegtuig naar het kleine buureilandje Kasos kunt gaan? Deze vlucht duurt maar vijf minuten.

Links naar Karpathos

 • Top 10 mooiste stranden van Karpathos Alleen al voor de stranden is het absoluut de moeite waard om naar dit mooie eiland op vakantie te gaan. Toen we Karpathos bezochten hadden we helemaal niet verwacht zoveel mooie stranden te zien...
 • 10 tips voor eiland Karpathos Wat moet je echt zien als je op vakantie op eiland Karpathos bent? Wat zijn de echte aanraders? We hebben 10 tips voor eiland Karpathos op een rijtje gezet.
 • Genieten op Karpathos We kiezen deze keer voor de Dodecanese, we gaan naar Karpathos! De Dodecanese is een eilandengroep waarvan de bekendste eilanden Rhodos, Kos, Kalymnos en Karpathos zijn. De eilandengroep ligt ten zuid-oosten van het vaste land.
 • 5 goede hotels in Karpathos stad / Pigadia Karpathos is een goede keuze voor een heerlijke en ontspannen vakantie. We hebben 5 tips voor leuke hotels in Karpathos stad / Pigadia op een rij gezet.
 • Pigadia op Karpathos, een goede keuze! Pigadia is een goede uitvalsbasis om met een huurauto vrij snel alle uithoeken van het eiland Karpathos te verkennen. Het dorpje Olympos ligt het verst weg en zelfs dat afgelegen en authentieke bergdorp is in minder dan een uur te bereiken.
 • Pigadia, de gezellige hoofdstad van Karpathos Mijn uitvalsbasis was Pigadia en dat kwam goed uit, want vanaf hier kan je met een huurauto vrij snel alle uithoeken van het eiland verkennen.
 • Anneke Kamerling: Eiland Karpathos Karpathos, gelegen tussen Rhodos en Kreta, heeft een prachtige, ruige natuur. Het eiland is uitermate geschikt voor korte en langere wandeltochten.
 • Anneke Kamerling: Feestdagen op Karpathos Op feestdagen, bij trouwerijen, op 15 augustus (de Maria Hemelvaart) en op de 'Lambri Triti' (derde paasdag) wordt in noordelijke dorpen van Karpathos de dagelijkse klederdracht verwisseld voor de speciale feestdracht.
 • Reisverslag Karpathos Jorgos had al zoveel goeds over Karpathos gehoord dat hij het graag eens met zijn eigen ogen wilde zien. “Toen ik uit het raampje van het vliegtuig keek en Karpathos zag verschijnen, zag ik een ruig, bergachtig en rotsachtig eiland. Na aankomst kon mijn ontdekkingstocht beginnen. Met een gehuurde auto ontdekte ik alle windrichtingen van het eiland.” aldus Jorgos.
 • Landenkompas Karpathos algemene informatie over Karpathos

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Karpathos?


Waar ligt Karpathos
De kaart / landkaart van Karpathos

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020