Kastelorizo (Dodecanese)

KASTELORIZO. (Kastellorizo) Kastelorizo is het meest oostelijk gelegen eiland van Griekenland. Kastelorizo is maar 9.5 vierkante kilometer groot. Aan het begin van de 20e eeuw woonden er nog 14000 inwoners. Al deze mensen zijn geemigreerd naar het vasteland, Australie en Egypte. Vandaag de dag wonen er nog maar 200 inwoners die zich vooral met de visserij bezig houden. Kastelorizo is een eiland dat, net als Rhodos, Kos en Karpathos bij de eilandengroep Dodecanese hoort. Het ligt in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Het is erg speciaal vanwege de ligging; het ligt namelijk 120 kilometer ten oosten van Rhodos en minder dan twee kilometer van de Turkse kust en van de Turkse stad KaÅŸ in de provincie Antalya!

Vanaf Rhodos kan je met de catamaran binnen twee uur en een kwartier naar Kastelorizo varen. Goed nieuws is het feit dat de prijs voor de dagtocht naar Kastelorizo maar €18.50 is. Daar staan we dan, in de haven van Rhodos bij de catamaran met de naam ‘Dodekanisos Pride’. De boot vertrekt stipt om half elf en precies twee uur en vijftien minuten later komen we aan in de haven van Kastelorizo. Wat een schattig stadje! Bijna alle passagiers van de boot staan buiten aan boord om foto’s te maken van het pittoreske haventje, de prachtige, gekleurde huisjes en de omgeving. Het ziet er gezellig uit in de haven. Tien minuten later zetten we voet aan wal en we wandelen langs de kade, waar allerlei terrasjes en winkeltjes zijn. Overal zien we vissersbootjes en toeristische bootjes. Wat ons opvalt zijn de vele toeristische bootjes uit Turkije. Welgestelde Turkse toeristen genieten net zo van Kastelorizo als de Grieken, Italianen, Fransen, Australiërs, Amerikanen, Scandinaviërs en Engelsen. Leuk om zoveel verschillende nationaliteiten op zo’n klein eilandje bij elkaar te hebben.  Alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, worden hier één. De terrasjes zitten inmiddels bomvol en de toeristische winkeltjes hebben het druk.

De huisjes, die zijn geschilderd in allerlei kleuren zoals lichtblauw, donkerrood, crème en roze, geven het stadje een kleurrijke en verzorgde uitstraling. Het water in de haven is helder en we zien grote en kleine vissen zwemmen. Opeens horen we bij twee tafeltjes naast ons mensen roepen: “LOOK, LOOK!”. We lopen er snel met de camera naartoe, we zien een grote zeeschildpad die in het water zwemt.

Foto's Kastelorizo - Kastelorizo in beeld

Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 14 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 125 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 94 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 182 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 47 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 88 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 72 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 44 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 139 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 193 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 155 - Foto van De Griekse Gids Megisti Kastelorizo - Eiland Kastelorizo Dodecanese - Foto 161 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Kastelorizo»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Filmpje over Kastelorizo

 

Kastelorizo - Edited by Sem Eissens - ©De Griekse Gids

Kastelorizo ligt in een lange baai en is gebouwd tegen de hellingen van de heuvels die deze grote baai omringen. De hellingen zijn op vele plekken begroeid met dennenbomen. Het is erg leuk om een wandeling te maken rondom de kade. We kijken naar de mooie herenhuizen, ze bestaan uit twee etages waarbij op de tweede etage een houten balkon is en de ramen en vensters zijn eveneens in allerlei kleuren geschilderd. Kastelorizo is in de geschiedenis altijd een welvarend eiland geweest en het heeft een rijke maritieme traditie. In het begin van de twintigste eeuw had het eiland nog 15.000 inwoners. Nu zijn het er nog maar driehonderd. Tijdens de periode van de Turkse bezetting mochten de Grieken gewoon handel blijven drijven, zowel nationaal als internationaal en dat bracht voorspoed op het eiland. Helaas hebben bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog het stadje voor een groot deel verwoest en van de grote stad is weinig overgebleven.

De naam ‘Kastelorizo’ heeft het eiland te danken aan het kasteel dat in de veertiende eeuw op de heuvel links van de haven is gebouwd, op de plek waar een oude Acropolis lag en waar een kleine Byzantijnse vesting stond. De ridders van de Johannieten orde uit Rhodos kwamen hier en bouwden dit kasteel met rood zand en rode rotsen. Vandaar de benaming Kastelorizo, wat afgeleid is uit Castello Rosso (= rood kasteel). Daarvoor heette het eiland Megisti, dat ‘het grootste’ betekent. De naam ‘Megisti’ wordt nog steeds door veel Grieken gebruikt , deze naam gaven de Doriërs in de oudheid aan het eiland toe ze het eiland bezetten. De Turken noemen het eiland ‘Meis’ dat eveneens afgeleid is van Megisti. Je ziet deze naam op de Turkse bootjes die voor een dagtrip naar Kastelorizo komen.

Een wandeling naar boven, naar Castello Rosso is een aanrader omdat je vanaf hierboven niet alleen een panoramisch uitzicht op de haven en de Turkse kust hebt, maar ook een fantastisch uitzicht over de mooie baai van Mandraki, die ten oosten van het kasteel ligt en waar enkele kleine rotseilandjes zijn. In deze baai waren vroeger scheepwerven die voor de welvarendheid van het eiland zorgden. Bij het kasteel bevindt zich een goed bewaard graf uit de Hellenistische periode. Beneden aan de kade, tussen de cafés, staat een oude moskee die tot een volkenkundig museum is omgetoverd. Tussen het kasteel en de oude moskee, bevindt zich het Archeologisch museum van Kastelorizo, in het middeleeuwse kasteel van Agios Nikolaos. Het beste uitzicht over het eiland, heb je vanaf het kasteel Paleokastro dat op 270 meter hoogte ligt op de berg Vigla. Helaas hadden we geen tijd om dit te bezoeken, omdat een wandeling hiernaartoe meer dan een uur  duurt en wij ongeveer vier uur tijd hebben om op het eiland door te brengen. Dit hadden we wel graag willen zien, ook omdat hier de ruïnes van een Acropolis uit de Dorische tijd te zien zijn en delen van de muren van een kasteeltoren.

Je kunt ook met een klein bootje naar de blauwe grotten varen, men beweert dat deze tot de mooiste van de middellandse zee behoren. Deze tochtjes duren ongeveer een uur en kosten €6 per persoon. Tip: gelijk bij aankomst zo’n tochtje reserveren!

 

Bezienswaardigheden op Kastellorizo

  • Megisti of Chora: dit is de hoofdstad van Kastellorizo met de prachtige traditionele huisjes en de gezellige terrasjes.
  • Het kleine zandstrand van Mandraki
  • De eilandjes Ro en Stroggili
  • De blauwe grot van Fokiali
  • Paleokastro, gebouwd op de top van d berg Viglia
  • Het kasteel van de Ridders van Agios Ioannis, gebouwd in de 14e eeuw op de heuvel met de rode rotsen vlakbij de haven, vandaar ook de naam Kastello Rosso = Kastelorizo

Feesten

Het feest van Profitis Ilias op 20 juli. De bevrijdingsdag van Kastellorizo, dat wordt op 13 september gevierd.

Vanaf waar is Kastelorizo bereikbaar?

De luchthaven van Kastelorizo is rechstreeks verbonden met de luchthaven van Rhodos. Internationale vluchten zijn er niet. Daarnaast is Kastelorizo via veerboot verbonden met de havens van Piraeus (Athene), Kalymnos, Kos, Naxos, Nisyros, Paros, Rhodos, Tilos en Kas in Turkije.
Gemiddelde temperaturen Kastelorizo

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Kastelorizo: Waar ligt Kastelorizo?

Waar ligt Kastelorizo
De kaart / landkaart van Kastelorizo


Griekenland vakanties

Karnayo Traditional Houses

Bekijken

Karnayo Traditional Houses
Kastelorizo
Megisti
Megisti Hotel Kastellorizo

Bekijken

Megisti Hotel Kastellorizo
Kastelorizo
Megisti
© De Griekse Gids 2000-2019