Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Kasos

Kasos - Vakantie in Griekenland


Kasos vakantie. Kasos (Kassos) is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Dodecanese eilandengroep. (letterlijk:"12 eilanden"). Kasos is een bergachtig eiland, met een rotsachtige kustlijn en enkele stranden. Dit eiland bevindt zich ten zuidwesten van Karpathos. Het ligt tussen Kreta en Karpathos in. De kustlijn is 59 km en er zijn vijf dorpen: Agia Marina, de Polly, Panaya, Arvanitohori en Fry (hoofdstad). Het eiland heeft een oppervlakte van 64 vierkante kilometer. Kenmerkend voor Kasos zijn het kleinschalige toerisme, de goede kwaliteit van de vis, kazen, andere culinaire specialiteiten en vooral de gastvrijheid.

"Kasos is een Grieks eiland dat tussen Kreta en Karpathos in ligt."

De hoofdstad van het eiland is Fry dat is gebouwd aan de pittoreske Bouka baai. Aan de oostkust ligt Borios. Kasos heeft een mild, gezond klimaat. Kale eilandjes en rotsachtige toppen zijn overal rond het eiland te vinden. Dagelijkse uitstapjes om de belangrijkste eilandjes te bezoeken worden tijdens het zomerseizoen lokaal georganiseerd. De stranden van Fri, St. Konstantinos, Armathia en Helatro kunnen ook worden bereikt met de lokale bootjes voor dagelijkse excursies. Stranden zijn te vinden bij Fry, Emborios en Ammouda.

kasos
Kasos - Foto van Nefeli Syriopoulou

Hoofdstad Fry

De hoofdstad Fry heeft de enige haven van het eiland. Naast de haven voor schepen ligt de kleine haven van Boukas die vol ligt met boten en vissersschepen. Er zijn twee stranden in Fry, dat zijn de stranden Emporios en Kofteri.De huizen in het dorp hebben een traditionele stijl en bestaan meestal uit twee verdiepingen.

Vlakbij Fri ligt Emporios, de naam van de oude haven, die prachtige oude stenen huizen heeft en de kerk gewijd aan de geboorte van Onze-Lieve-Vrouw. Indrukwekkend zijn ook de kerken van St. Spyridon en St. Marina. De huizen van de oude aristocratische kapitein zijn behoorlijk indrukwekkend, terwijl in de dorpen de huizen witgekalkt zijn met smalle geplaveide straatjes. 

De grot Sellai, 30 meter diep en 8 meter breed, heeft indrukwekkende stalaktieten.

Kassos Fry
Kasos Fry - Foto van Nefeli Syriopoulou

Geschiedenis

De eerste inwoners schijnen de Feniciërs geweest te zijn. Homerus meldt dit in zijn Catalogus van de Griekse steden die deelnamen aan de Trojaanse oorlog.

In de 18e eeuw bracht Kassos zijn eigen koopvaardijvloot tot stand en werd het rijk door de handel. Het eiland speelde een actieve rol in de Griekse onafhankelijkheidsstrijd van 1821, waardoor men zich de revanche van Turkije en Egypte op de hals haalde, die het hele eiland in brand staken en de bevolking afslachtten. Een klein aantal mensen overleefden dit drama.

Bekijk de foto's Kasos - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Kasos

Agia Marina - Fry - Panagia -
Griekse spullen bestellen

Video over Kasos

Video Kasos door Nefeli Syriopoulou - © De Griekse Gids

Informatie en tips

Interessant zijn de herdershutten "mitafa", die getuigen van een lange traditie van het hoeden van dieren. Veel van deze hutten, vooral in de gebieden Eleros, Troules, Hadies, Skafi en Maritsa, zijn goed bewaard gebleven. In deze hutten worden de fijne zuivelproducten van Kasos geproduceerd.

De belangrijkste festivals van Kasos zijn die van St. Marina op 17 juli en St. Spyridon op 12 december. De feesten van Kasos hebben een lokaal karakter, zowel de muziek als de dans wordt uitgevoerd door lokale muzikanten en dansers.

Activiteiten van de permanente bewoners van het eiland zijn landbouw, veeteelt en toerisme. Zowel de landbouwproducten als de dierlijke producten van Kasos zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Enkele lokale specialiteiten van Kasos zijn: elaiki (een soort kaas gemaakt van mizithra), makarounes (pasta), dolmades, kasiotiko pilaf (rijst gekookt in vleesbouillon), zoete taarten met mizithra-kaas en kourabiedes.

Bezienswaardigheden op Kasos (Kassos)

- Fry, de hoofdstad en de enige haven van Kassos. Fry is eigenlijk een dorp dat in 1840 is gebouwd door bewoners uit Agia Marina.
- Agia Marina: mooi dorp met traditionele huisjes.
- De grotten van Ellinokamara en Slai, niet ver van Agia Marina
- Emporios: dit was de oude haven van Kasos.
- Poli: de oude hoofdstad van Kasos. Ligt op 2 kilometer van Fry en is gebouwd op de top van een heuvel. Het uitzicht is schitterend.
- Het eilandje Armathia dat op 3 km van Fry ligt. Dit eilandje heeft 2 schitterende stranden.
- De windmolens in het plaatsje Dikefalos.

Fry Kasos
Fry Kasos - Foto van Nefeli Syriopoulou


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter
Ben je zelf ooit naar Kasos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Kasos?


Waar ligt Kasos
De kaart / landkaart van Kasos

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Kasos

maandag
Weer en klimaat
32°C

dinsdag
Weer en klimaat
31°C

woensdag
Weer en klimaat
31°C

donderdag
Weer en klimaat
32°C

vrijdag
Weer en klimaat
31°C

zaterdag
Weer en klimaat
31°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024