Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Leros


Leros (Dodecanese)

Leros. Leros is een Grieks eiland dat tussen Patmos en Kalymnos ligt. Het is een eiland met vruchtbare valleien, begroeide heuvels en mooie stranden. De Leroshoofdstad is Agia Marina, dat tegenwoordig samengevoegd is met de twee andere dorpen aan de andere kant van de heuvel, Platanos en Panteli.

Lakki, dat 3 kilometer ten zuiden van Agia Marina ligt is de grootste haven van het eiland. Dit is tevens een van de grootste en beste natuurlijke havens van het Middellandse-Zeegebied. Kleine boten en catamarans gebruiken meestal de haven van Agia Marina. Alinda, Krithoni, Xirokampos, Gourna en Partheni zijn kustplaatsen met stranden. Je kunt lekker zwemmen aan de stranden van Agia Marina, Panteli, Vromolithos, Alinda, Lakki, Merikia en Xirokampos. De populairste badplaatsen op het eiland zijn echter die van Panteli en Alinda. Je kunt Leros bereiken met het vliegtuig (binnenlandse vluchten) vanaf Athene, met de ferryboot vanaf Piraeus, maar ook vanaf de andere eilanden, er zijn namelijk dagelijks verbindingen met de catamaran vanaf o.a. Samos, Kos en andere eilanden.

Leros heeft een landoppervlakte van 53 km2 met een kustlijn van 71 km en een bevolking van 8.100 inwoners. Het is een eiland met veel baaien, mooie natuurlijke havens, zandstranden en een goede infrastructuur. Er zijn archeologische terreinen, kastelen, herenhuizen en Italiaans koloniale architectuur komt hier veel voor. Leros is bewoond sinds de neolithische periode met een geschiedenis gelijk aan de andere eilanden van de Dodecanese. Tijdens de Italiaanse bezetting was Leros een strategische rol toebedeeld.

Het bergachtige Leros ligt ten zuiden van Patmos en op een steenworp afstand van de noordkust van Kalymnos. Het is één van de kleinere eilanden van de Dodekanessos. Natuur, vruchtbare groene valleien worden afgewisseld met olijfboomgaarden, die al dan niet in terrasvorm tegen de berghellingen zijn geplant. Verspreid in de bergen liggen de restanten van twee byzantijnse forten. Vanaf het eiland heeft men een prachtig uitzicht op de grillig gevormde kustlijn met baaien en diepe inhammen.

Foto's Leros - Leros in beeld

Agia Marina - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 8 - Foto van De Griekse Gids Blefoutis beach Partheni - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 21 - Foto van De Griekse Gids Panteli - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 4 - Foto van De Griekse Gids Platanos - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Agia Marina - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 16 - Foto van De Griekse Gids Panteli - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 54 - Foto van De Griekse Gids Agios Isidoros Kokkali - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 16 - Foto van De Griekse Gids when you are very athletic you can take a sit in the shade - Foto van kouzolos Taverne aan het water in Leros - Foto van hartevrouw Blefoutis beach Partheni - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 16 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Leros»


Luchtvideo Leros (4K)

Drone video eiland Leros - Edited by Olivier Cleijpool - ©De Griekse Gids

Bezienswaardigheden op Leros

Platanos, Agia Marina en Panteli zijn drie met elkaar verbonden nederzettingen die gezamenlijk de hoofdstad vormen. Van deze drie plaatsen is Platanos de oudste. In en bij de hoofdstad is het volgende de moeite waard om te bezichtigen:

  • Het goed bewaard gebleven kasteel met sporen van de oud Griekse tijd heeft zijn huidige vorm gekregen ten tijde van de Venetianen. In het kasteel vindt men het Panagia Kera klooster uit 1300 met mooie iconen en een oud Grieks byzantijnse collectie.
  • “Broutzi” is een Romeinse burcht bij de haven. Resten van een vroeg christelijke basiliek met mozaïeken, in Agia Marina.
  • Het archeologisch museum met voorwerpen uit de prehistorische tijd tot de vroeg christelijke periode.
  • Het witte havenplaatsje met Italiaanse invloeden Lakki dat aan een fraaie, beschutte inham, ligt.
  • Agia Marina, de kleine hoofdstad van het eiland. De gezellige terrasjes waar je het Griekse sfeertje proeft.
  • De herenhuizen Kandioglou en Antonellou.
  • De verschillende kerken.
  • De toren van Beleni in Alinda.


Stranden op Leros

Verborgen in de baaien treft men een paar kleine en rustige zandstrandjes, met name bij Xirokampos, Agia Marina, Krithoni, Agios Stefanos en Gourna. Het drukste strand op het eiland is dat van Panteli, hier is het altijd erg gezellig! Erg mooi zijn ook de stranden van Alinda en iets verder, dat van Dyo Liskaria. Een leuk strand is het strand Vromolithos (bij Panteli), mooie stranden zijn er ook voorbij Lakki.

Uitgaan op Leros

De uitgaansmogelijkheden op het eilandje bestaan uit taverna's met terrasjes waar het tot diep in de nacht gezellig vertoeven is. Verder zijn er restaurantjes en cafe's. De beste uitgaansmogelijkheden zijn in Panteli, Agia Marina en Alinda. Leros biedt aardige mogelijkheden om een actieve vakantie te beleven, men kan hier zwemmen, fietsen, wandelen en duiken. In de kleine stadjes is men voornamelijk aangewezen op de particuliere kamerverhuur. In Lakki is een appartementencomplexje en verspreid zijn een veertiental, voornamelijk kleine hotels. Verder zijn er nog studio's en appartementjes op het eiland. Er is een jachthaven in Lakki.


Foto's Leros - Leros in beeld

Panteli - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 77 - Foto van De Griekse Gids
Leros - eten op het strand - Foto van Rob IJsselstein
Paleros - Departement Etoloakarnania -  Foto 18 - Foto van De Griekse Gids
Alinda - Eiland Leros - Griekse Gids Foto 17 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van Leros»Bereikbaarheid Leros

Op Leros bevindt zich een luchthaven die alleen voor binnenlandse vluchten dient. Het vliegveld bevindt zich in het noorden van het eiland bij het plaatsje Partheni. Leros is zeer goed met de boot bereikbaar, het heeft immers twee havens, de haven van Agia Marina en de haven van Lakki. In Lakki komen de grote ferry's aan. Agia Marina is dagelijks (vaak meerdere malen per dag) verbonden met o.a. Kos, Kalymnos, Patmos en Samos.


Links naar Leros

 

(Tekst ©De Griekse Gids)

Gemiddelde temperaturen Leros
Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C

Leros: Waar ligt Leros?

Waar ligt Leros
De kaart / landkaart van Leros

Advertenties

Eilandhoppen Griekenland Griekenland
TUI Griekenland

Uitstapjes Leros

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Leros en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Leros.

De interactive landkaart van LerosAlinda Leros Krithoni LerosVromolithos Leros Gourna LerosXirokampos Leros Lakki Leros Partheni leros Dyo Liskaria LerosPanteli LerosPlatanos LerosAgia Marina Leros Leros
Uitstapjes Leros (Klik op de plaatsnamen) - ©De Griekse Gids

Klik op kaart Leros

Kaart Leros

Alles over Griekenland


Vakantie Griekenland 2019