Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Symi

Symi - Vakantie in Griekenland


Symi vakantie. Symi is een klein Grieks eiland dat 12 kilometer van het eiland Rhodos ligt. Het is één van de meest schilderachtige stukjes Griekenland. De stad Symi bevindt zich in het noorden van het eiland en is verdeeld in twee delen: in Ano Symi (het hoger gelegen deel, dat ook wel het 'het dorp' genoemd wordt) en Gialos (het stadje aan de haven). In Gialos is het erg gezellig, er zijn hier heel veel leuke restaurantjes, taverna's, cafés' en winkeltjes. In het binnenland bevinden zich diverse valleien en de rotsachtige hellingen aan de kustlijn zijn vaak erg steil.

"Symi is een van de meest schilderachtige plekjes van Griekenland."

Symi wordt zowel voor vakantie als voor een dagtochtje vanuit Rhodos bezocht. Hoewel het eiland elke zomer veel toeristen ontvangt, heeft het zijn traditionele stijl behouden. In Symi is het maken van een wandeling door het pittoreske stadje een aanrader. Symi staat ook bekend als het eiland van de zeesponzen; 'het sponzeneiland" noemt men Symi vaak, hoewel dit ook geldt voor het sponzeneiland Kalymnos. Andere specialiteiten van het eiland Symi zijn de kruiden, zoals tijm en rigani (oregano). Deze kruiden groeien in het wild op de heuvels en geven een heerlijke geur. Sponzen, wilde kruiden en smaakvolle honing, maar ook keramiek zijn gemakkelijk te vinden in de winkeltjes in het prachtige stadje.

Symi Griekenland
Symi

Hoe kom je op het eiland Symi?

Het eiland Symi heeft geen vliegveld, het is alleen per boot bereikbaar, via via Rhodos, (zie artikel  Een dagtocht naar Symi) maar ook via het eiland Kos, het eiland Samos, het eiland Ikaria, het eiland Chios en het eiland Lesbos

Video Symi

Video over Symi opgenomen door De Griekse Gids

Boek je vakantie naar het schilderachtige Symi

Wil je een onvergetelijke vakantie op het schilderachtige eiland Symi meemaken? Zoek je een goed appartement of hotel op Symi? Bekijk dan ons vakantie overzicht naar Symi. Boek je reis  bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn vaak op Symi geweest en kennen de omgeving goed. We zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Symi kun je bijvoorbeeld goed combineren met een vakantie op Rhodos en een vakantie op Kos.

Bekijk de foto's Symi - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Symi

Panormitis - Pedi - Symi-stad -
Griekse spullen bestellen

Geschiedenis Symi

In de oudheid werd het eiland Aegli genoemd, de huidige naam heeft het eiland van de nimf Symi gekregen, de vrouw van Poseidon. Volgens Homerus heeft Symi met drie schepen deelgenomen aan de Trojaanse oorlog. In de periode na 1373 was het eiland zeer welvarend, mede door de Johannieters (de ridders van St. John) die toen het eiland hadden bezet. Ook in de vorige eeuw en aan het begin van deze eeuw heeft het eiland een enorme bloei gekend dankzij de scheepvaart en de scheepsbouw. Dat verklaart ook het feit waarom het eiland nogal kaal is, de meeste bomen werden gekapt omwille van de scheepsbouw.

Het eiland had in die tijden een bevolking van 30.000 mensen, terwijl er vandaag de dag ongeveer 4.000 mensen permanent verblijven. Uit die periode zijn ook de vele kleurrijke neoklassieke huizen die men in Symi ziet. Deze huizen hebben opmerkelijke kleurrijke pasteltinten, zijn gerestaureerd en de binnenkant van deze huizen is vaak versierd met houtsnijwerk.

Panormitis klooster

De belangrijkste bezienswaardigheid in Symi is het heilige klooster van Panormitis, beschermer van het eiland. Panormitis ligt in het zuiden van Symi, in een mooie gesloten baai, 19 kilometer ten zuiden van Symi-stad. Hier bevindt zich een zandstrand en het klooster van Archontas Michail Panormitis dat gewijd is aan de aartsengel Michael die de patroonheilige van het eiland Symi is. Na het Agios Ioannis Theologos klooster op Patmos, is dit een van de belangrijkste kloosters in Griekenland.

Volgens een oud manuscript bestond het heilige klooster van aartsengel Michaël Panormitis al in de 15e eeuw. Het interieur van het klooster van Panormitis is bedekt met muurschilderingen uit de Byzantijnse periode, gemaakt door de hagiografen Nikitas en Michaelos Karakostidis. Op een van de fresco's is de afbeelding van de aartsengel Michaël afgebeeld. Er zijn ook mooie uit hout gesneden iconen, de meeste zijn geschenken van pelgrims.

Het klooster heeft twee musea. Het eerste museum herbergt zilveren iconen, Russische grafschriften, kerkelijke vaten en verschillende andere religieuze voorwerpen. Het tweede museum biedt een tentoonstelling van volkscultuur, visserij, landbouw en herders. Het klooster van aartsengel Michaël herbergt ook een bibliotheek met Byzantijnse manuscripten met religieuze, historische en filosofische inhoud. Sommige boeken dateren uit de 16e en 18e eeuw. Verder is er een galerie schilderijen van het klooster en het omringende landschap.

Het klooster van aartsengel Michaël in het dorp Panormitis viert zijn feest op 8 november en elk jaar wordt er een religieus festival gehouden met veel pelgrims die naar het eiland komen.

Symi Panormitis klooster
Symi Panormitis klooster

Pedi 

Pedi is een leuk kustdorpje met mooie huizen dat 2 kilometer ten oosten van Symi stad ligt. Er is een weg van Gialos of Chorio die je naar Pedi brengt. Pedi ligt in de gelijknamige baai die aan een vruchtbare vlakte grenst. Er zijn haventjes waar zeilbotern en vissersboten aanmeren. Op het mooie kiezelstrand zijn enkele tavernes en cafés. Ook bevindt zich hier het leuke Pedi Beach Hotel. Pedi heeft een lang georganiseerd strand, een van de meest populaire stranden op Symi. Er bevinden zich heel wat hotels en tavernes en het wordt er overdag druk, maar 's avonds gaan de meeste mensen naar het stadje (Chorio) en dan wordt het weer rustig in Pedi. Je kunt vanaf Symi- stad naar Pedi wandelen, dit duurt ongeveer een half uur en het landschap is prachtig, maar het is wel een vermoeiende wandeling, ook door de warmte natuurlijk. Ook gaan er bootjes naartoe.

Pedi Symi
Pedi Symi

Het kasteel van Symi

Het Byzantijnse kasteel op Symi is ook de plek waar het ridderkasteel (gebouwd door de Ridders van St John in de 14e eeuw) zich bevindt. Het ridderkasteel deelde een muur met de ruïnes van het Byzantijnse kasteel en deelt ook de muur die de Akropolis omringt. Het kasteel bevat een embleem van de Ridders van St John boven de hoofdingang en bevindt zich op het hoogste punt van de bovenstad. Het kijkt aan de ene kant uit over de haven en aan de andere kant over een vallei. Het kasteel biedt een adembenemend uitzicht over de hele stad en de Egeïsche Zee erachter. Er is ook een kleine kapel gewijd aan de Maagd Maria (Kyra Panagia). Deze kapel bevindt zich op het hoogste punt van het kasteel en biedt een spectaculair uitzicht.

kasteel Symi
Symi, het kasteel

Tips en bezienswaardigheden op Symi

  • Het kasteel van de ridders op de top van de stad.
  • Zeevaartmuseum van Gialos.
  • Het archeologische en volkenkundig museum in Ano (boven) Symi.
  • De Heilige Maria-kerk op de top van de berg (mooi uitzicht op de haven).
  • Het vissersdorp Pedi, 2 kilometer ten oosten van Ano Symi. In Pedi is er een mooi zandstrandje.
  • Emborios of Nimborio ten westen van de hoofdstad. Dit is het tweede haventje op het eiland en een wandeling hiernaartoe is goed te doen. Hier bevinden zich de twaalf grotten met mozaieke werken.
  • Het zandstrand van Panormitis op 12 kilometer van de hoofdstad. Hier bevindt zich ook het klooster van Michail Panormitis.
  • De tempel Panormiou Poseidona.

Evenementen die gevierd worden zijn:

- Op 24 juni, het feest van Agios Ioannis.
- Op 27 juli, het feest van Agios Panteleimon
- Op 14 augustus, het feest in het plaatsje Mirtariotissa
- Op 15 augustus, het feest in het plaatsje Alethini
- Op 23 augustus, het feest van Heilige Moeder

 

Links

  • Een dagtocht naar Symi met veel tips Vanaf Rhodos en vanaf andere Griekse eilanden is het schilderachtige Griekse eiland Symi goed te bereiken. Vanuit de haven van Rhodos-stad vertrekt de boot 's ochtends rond negen uur richting het eiland Symi dat ten noordwesten van Rhodos ligt. De boot zal eerst naar Panormitis varen waar hij een uurtje blijft wachten, alvorens naar Symi (stad) te vertrekken.  De vaartocht naar de baai van Panormitis in het zuidwesten van Symi duurt vanaf Rhodos ongeveer twee uur.
  • Symi leuke vakantiebestemming

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Symi

angelique westhovens
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 10 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 7 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 1

Toelichting :

Symi is Mooi. Je blijft maar kijken naar de mooie gekleurde huizen. We hebben gewandeld door en boven de hoofdstad en door het oude gedeelte. Goede taverna's waar je lekker kan eten. Er rijdt een busje naar Pedi en naar het klooster.De bootverbinding met Rhodos is prima en de tocht duurt 1.5 uur.We zijn er 3 hele dagen geweest.


Peeters Monica
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: - Kindvriendelijk: - Cultuur: 8 - Stranden: - Omgeving: 9

Toelichting :
Gewoon Prachtig...al die pastel getinte huisjes...lekker eten...vriendelijke Grieken...het was weer eens genieten van alle pracht die Griekenland te bieden heeft...


Ben je zelf ooit naar Symi geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Symi?


Waar ligt Symi
De kaart / landkaart van Symi

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Symi

zondag
Weer en klimaat
33°C

maandag
Weer en klimaat
33°C

dinsdag
Weer en klimaat
33°C

woensdag
Weer en klimaat
33°C

donderdag
Weer en klimaat
34°C

vrijdag
Weer en klimaat
35°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024