Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Nisyros

Nisyros - Vakantie in Griekenland


Nisyros vakantie. Nisyros (Nissyros) is een klein, vulkanisch eiland, tussen Kos en Tilos. Het is een erg mooi en bijzonder eiland. In de oudheid stond het bekend als Porphyris. Volgens de Griekse Mythologie onstond het eiland doordat Poseidon met zijn drietand een deel van Kos afhakte en het op de gigantische Polyvotis gooide om te voorkomen dat hij ontsnapte.

De hoofdstad en haven van Nisyros is Mandraki, in het noordwesten aan de voet van een steile heuvel. Nisyros is 41 vierkante kilometer groot en de totale lengte van de kustlijn is 28 kilometer.

Nisyros is een vulkaaneiland met traditionele Griekse huisjes

Mandraki, de hoofdstad maar ook de haven van Nisyros, is meer een groot dorp dan een klein stadje. Wat hier opvalt zijn de witte huisjes met de platte daken. Boven Mandraki uit, steekt de hoge rots met erop het kasteel van Spiliani dat vroeger bezit was van de Ridders van St. John.

Mandraki Nisyros
Mandraki Nisyros

Op Nisyros is het mogelijk om door de actieve krater, de Stefanos krater, te lopen. De vulkaan slaapt wel, maar dooft niet, omdat hij op actieve breuklijnen ligt. Hij kan dus (ooit) nog wel eens uitbarsten. In de haven staan bussen te wachten om toeristen naar de vulkaan te brengen.

Na ongeveer een half uur rijden over sterk stijgende wegen kom je aan bij de grootste krater van Griekenland (de vulkaan heeft 10 grote en kleinere kraters). Hier is een klein kraampje waar men wat kan drinken en vulkaanstenen kan kopen. En dan is het de bedoeling dat je de krater in gaat. Of niet, als je niet tegen de hitte kunt. 

Het is te merken dat de krater nog leeft, want uit de gaten in de grond komt warmte en stoom.  Op veel plekken komen er dampen uit de gaten in de grond en de geur (stank!) van zwavel is zeer sterk.

Stefanos Krater op Nisyros
Stefanos krater op Nisyros

Vakantie naar het vulkaaneiland Nisyros

Wil je op vakantie naar Nisyros en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan hier ons vakantieoverzicht naar Nisyros. Wil je meerdere Griekse eilanden in 1 vakantie bezoeken, zoals de combinatie met Kos Nisyros en Kalymnos? We helpen je hier uiteraard graag bij. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen in Griekenland.

Bekijk de foto's Nisyros - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Nisyros

Emporios - Mandraki - Nikia - Pali - Vulkaan Nisyros -
Griekse spullen bestellen

Luchtvideo Nisyros

Film eiland Nisyros - © De Griekse Gids

Bezienswaardigheden en tips 

In Mandraki is heel veel te zien. Ten westen van Mandraki op een rotsheuvel bevinden zich het Johannieten kasteel (St. John) en het klooster van Panagia Spiliani (Heilige Moeder Spiliani, de beschermster van het eiland). Het klooster van Spiliani is in 1600 gebouwd op de plek waar zich een grot bevond. Spilia betekent grot, vandaar de naam Spiliani.

Het Joannieten kasteel is in 1315 gebouwd om bescherming te bieden tegen de aanvallen van de Turken. Hier bevindt zich tegenwoordig een bibliotheek waar Griekse en Turkse manuscripten uit die tijd te bezichtigen zijn. Ook zijn er exposities en opvallende voorwerpen zijn hier de gouden duif en de zilveren boot. 

In Mandraki is ook een volkenkundig museum en ten zuidwesten van Mandraki bevinden zich de goedbewaarde ruïnes van Paleokastro (4e eeuw vóór Christus). Mandraki heeft ook een kiezelstrand waar je lekker kan zwemmen maar meer naar het oosten zijn er ook zandstranden bij het plaatsje Gialiskari.

Wat is er nog meer te zien en te doen?

 • Het volkenkundig museum van Mandraki.
 • Paleokastro, met de ruïnes van de oude stad en Akropolis.
 • Het bergdorpje Emporios op 8 kilometer ten zuid-oosten van Mandraki.
 • Niet ver van Emporios het klooster van Panagia Kira op de top van heuvel. Het uitzicht vanaf boven is schitterend.
 • De vulkaan van Nisyros. De Stefanos krater is 260 meter breed en 30 meter diep.
 • De badplaats Paloi, 4 kilometer ten oosten van Mandraki.
 • Het klooster van Spiliani in Mandraki.
 • Het nabijgelegen eilandje Giali.
 • Het dorpje Nikia, gebouwd op 400 meter hoogte met mooi uitzicht op de vulkaan.

Evenementen die hier worden gevierd zijn:
- Op 15 augustus op het Klooster van Spiliani Maria Hemelvaart)

Informatie over de vulkaan op Nisyros

Het meest karakteristieke geomorfologische element van Nisyros is de vulkaan, dat is ook de belangrijkste reden om het eiland vandaag de dag te bezoeken. Het is uniek in Griekenland en heeft een bijzondere natuurlijke schoonheid, buiten zijn wetenschappelijke interesse, waardoor het een zeer belangrijke attractie is.

Het bestaan ​​van de vulkaan dateert uit de oudheid. De vulkaan op Nisyros is de jongste actieve vulkaan in Griekenland, de oudste rotsen zijn niet meer dan 150.000 jaar oud, terwijl de meest recente dateren uit bijna de prehistorie, ongeveer 15.000 jaar geleden.

Samen met die van Methana, Milos en Santorini, behoort het tot de actieve vulkanen van Griekenland. Tien kraters zijn gevonden in de bodem van de caldera. Stefanos, met een diameter van 300 meter, wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire en grootste hydrothermale kraters ter wereld.
 

Vulkaan op Nisyros
Nisyros vulkaan

Links

 • Wij bezochten het eiland Nisyros.  Het Griekse eiland Nisyros is een vulkaaneiland. Hier is het mogelijk om door een actieve krater (de Stefanos krater) te lopen. De vulkaan slaapt wel, maar dooft niet, omdat hij op actieve breuklijnen ligt. Hij kan dus (ooit) nog wel eens uitbarsten' spannend! Wij zijn vanaf onze vakantiebestemming Kos met een boot naar het vulkaaneiland gevaren. Bij aankomst in de haven staan de bussen al te wachten om de toeristen naar de vulkaan te brengen. Na ongeveer een half uur rijden over sterk stijgende wegen kom je aan bij de grootste krater. (de vulkaan heeft 10 grote en kleinere kraters) Hier is een klein kraampje waar men wat kan drinken en vulkaanstenen kan kopen. En dan is het de bedoeling dat men de krater van de vulkaan van Nisyros in gaat. 
 • Méér over Nisyros. Nisyros is een klein eiland (41 km²) dat ten zuiden van Kos ligt. De kustlengte is maar 28 kilometer. De hoofdstad van Nisyros is Mandraki. Mandraki is de enige haven van Nisyros en hier is dus de plaats waar de bootjes arriveren. Nisyros wordt in de zomer dagelijks door veel toeristen bezocht omdat zich op het eiland een vulkaan bevindt en een bezoek aan de kraters is zeker de moeite waard. De kraters liggen op het plateau van Lakki en ten noorden van het bergdorpje Emporios dat met de bus bereikbaar is. Touringcars vertrekken zeer regelmatig vanaf het haventje en rijden tot aan de kraters. Op het plateau van Lakki bevinden zich 5 kraters op loopafstand. De grootste krater heet Stefanos

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Nisyros

Roland
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 9 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: 9 - Cultuur: 8 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :

Mooi eiland, alleen voorzichtig zijn op de krater met warme grond en zwaveldampen. Erg leuke dorpjes die er nog authentiek uitzien. Een aanrader dit eiland.


Yvan
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 3 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 6 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 10

Toelichting :
Ik heb te weinig tijd gehad op Nisyros, jammer want het leek me een van de mooiste eilanden die ik bezocht heb. De caldeira (krater) is zeer indrukwekkend. Wees wel voorzichtig als je in de krater afdaalt : op sommige plaatsen is de bodem zo heet dat de zolen van je trekkinglaarzen smelten. Let ook op voor de zwaveldampen, want dit is erg gevaarlijk voor je longen!


Ben je zelf ooit naar Nisyros geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Nisyros?


Waar ligt Nisyros
De kaart / landkaart van Nisyros

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Nisyros

donderdag
Weer en klimaat
33°C

vrijdag
Weer en klimaat
32°C

zaterdag
Weer en klimaat
29°C

zondag
Weer en klimaat
30°C

maandag
Weer en klimaat
30°C

dinsdag
Weer en klimaat
30°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024