Met TUI naar Griekenland
Neckermann Griekenland


  Nisyros


Nisyros (Dodecanese)

Nissyros. Nisyros is een klein, vulkanisch eiland, tussen Kos en Tilos. In de oudheid stond het bekend als Porphyris. In de Mythologie komt naar voren dat het eiland was verenigd met Leros en toen Posseidon de gigantische Polyvotis achterna zat, spleet hij de twee eilanden uit elkaar.

De hoofdstad en haven van Nisyros is Mandraki, in het noordwesten aan de voet van een steile heuvel. Nisyros is 41 vierkante kilometer groot en de totale lengte van de kustlijn is 28 kilometer.

Mandraki, de hoofdstad maar ook de haven van Nisyros, is meer een groot dorp dan een klein stadje. Wat hier opvalt zijn de witte huisjes met de platte daken. Boven Mandraki uit, steekt de hoge rots met erop het kasteel van Spiliani dat vroeger bezit was van de Ioanniten Ridders.

Op Nisyros is het mogelijk om door de actieve krater (de Stefanos Krater) te lopen. De vulkaan slaapt wel, maar dooft niet, omdat hij op actieve breuklijnen ligt. Hij kan dus (ooit) nog wel eens uitbarsten.. In de haven staan bussen te wachten om de toeristen naar de vulkaan te brengen. Na ongeveer een half uur rijden over sterk stijgende wegen kom je aan bij de grootste krater (de vulkaan heeft 10 grote en kleinere kraters). Hier is een klein kraampje waar men wat kan drinken en vulkaanstenen kan kopen. En dan is het de bedoeling dat je de krater in gaat. (Of niet, als je niet tegen de hitte kunt)  Het is te merken dat de krater nog leeft, want uit de gaten in de grond komt warmte en stoom.  Op veel plekken komen er dampen uit de gaten in de grond en de geur (stank!) van zwavel is zeer sterk.

Foto's Nisyros - Nisyros in beeld

Boottocht van Kos naar Nisyros - Foto van De Griekse Gids Zwavelkristallen - Foto van piwa Mandraki - Foto van piwa Mandraki - Foto van paul vanstiphout Het dorpje Paloi ten oosten van Mandraki op Nisyros - Foto van De Griekse Gids Aankomst aan de haven Mandraki op Nisyros - Foto van De Griekse Gids De hoofdstad Mandraki van Nisyros - Foto van De Griekse Gids Nisyros vulkaan - Foto van De Griekse Gids Grieks plaatje in Mandraki (Nisyros) - Foto van De Griekse Gids Het plateau met in de verte de vulkaan van Nisyros - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Nisyros»


Luchtvideo Nisyros

Film eiland Nisyros - ©De Griekse Gids

Bezienswaardigheden en tips Nisyros

  • Het volkenkundig museum van Mandraki.
  • Paleokastro, met de ruines van de oude stad en Akropolis.
  • Het bergdorpje Emporios op 8 kilometer ten zuid-oosten van Mandraki
  • Niet ver van Emporios bevindt zich het klooster van Panagia Kira op de top van heuvel. Het uitzicht vanaf boven is schitterend.
  • De vulkaan van Nisyros. De krater is 260 meter breed en 30 meter diep
  • De badplaats Paloi, 4 kilometer ten oosten van Mandraki
  • Het klooster van Spiliani in Mandraki
  • Het nabijgelegen eilandje Giali
  • Het dorpje Nikia, gebouwd op 400 meter hoogte een met mooi uitzicht naar de vulkaan.

Evenementen die hier worden gevierd zijn:
-Op 15 augustus op het Klooster van Spiliani. (15 augustus: Maria Hemelvaart)

Meer over Nisyros

(Tekst ©De Griekse Gids)

Gemiddelde temperaturen Nisyros
Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C

Nisyros: Waar ligt Nisyros?

Waar ligt Nisyros
De kaart / landkaart van Nisyros

Nisyros

Alles over Griekenland


Vakantie Griekenland 2018