Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Potamos

Potamos Kythira - vakantie, informatie en leuke tips


Potamos. Potamos is een traditioneel dorp, een van de grootste dorpen op Kythira (500 inwoners). Het ligt op 346 meter hoogte in het noorden van het eiland, zeven kilometer van Aghia Pelagia en twintig kilometer van Chora. In Potamos bevindt zich de kerk van de Heilige Moeder Ilariotissa. Vroeger heette het dorp “Het dorp van de Mevrouw” refererend aan de Heilige Moeder. 

Potamos betekent letterlijk rivier. Het is een dorp dat gekenmerkt wordt door de rijke vegetatie. In het dorp zijn veel winkels, banken, cafés en restaurants en iedere zondag is er een markt waarbij vooral lokale agrarische producten verkocht worden. Het is leuk om te zien hoe de bewoners van het dorp hun tafeltjes neerzetten en hun eigen producten uitstallen, zoals olijfolie, kaas, honing, vijgen en jam.

Als je in Potamos komt kan je het beste op de grote parkeerplaats in het centrum de auto parkeren, dit wordt met een bord aangegeven. Het kleine Grill-House restaurant aan de hoofdweg in het dorp is een bezoekje zeker waard. Hier wordt niet alleen pita en souvlaki met gyros verkocht, maar er is elke dag in de vitrine een grote keuze aan Griekse specialiteiten, zoals gevulde tomaten, mousaka, spinaziehapjes etc. Een echte aanrader voor een snelle hap (zeer goede pita gyros), maar ook voor een ontspannen, echte Griekse maaltijd op het terras aan de overkant.

In Potamos zijn veel mooie traditionele gebouwen te zien, enkele traditionele herenhuizen en de oude Engelse school uit de 18e eeuw die onlangs gerestaureerd. Er is tevens een bejaardenhuis en het dorp heeft een eigen philharmonisch orkest. Hier bevindt zich ook het enige ziekenhuis van het eiland op de route naar Aghia Pelagia. Vlak bij het dorp bevindt zich het klooster van de Heilige Theodoros dat in de 12e eeuw is gebouwd en de historische brug met de zeven bogen.

Buiten het dorp, in de richting van Agia Pelagia, staat een boom met een bankje er omheen. Dit is het monument van "de plek van tranen van geluk en van verdriet", dat in 1908 is opgericht om te gedenken dat men afscheid nam van de vele mensen die naar het buitenland emigreerden. Meestal was dat buitenland Australië. Er is in Australië vandaag de dag een grote gemeenschap van 16.000 mensen, waarvan de ouders of voorouders uit Kythira komen, terwijl er op het eiland maar 3.000 mensen wonen.

De culturele vereniging van Potamos behoort tot de meest actieve van het eiland, want er worden het gehele jaar door allerlei activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd, zoals schilderijen toonstellingen en fotografie tentoonstellingen.

Vanaf Potamos kun je een mooie wandelroute volgen van ongeveer een uur en vijftig minuten naar Paliochora.

Bekijk foto's Potamos
Griekse spullen bestellen

Kythira: Waar ligt Potamos?

Waar ligt Kythira
De kaart / landkaart van Potamos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Potamos

Herman van Lier
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 1 - Stranden: 7 - Omgeving: 9

Toelichting Potamos:
Wie van rust en wandelen houdt en niet van het massatoerisme is in Potamos/Kythira op de juiste plek. Prachtige natuur, veel cultuur, geen hectiek, vriendelijke mensen in een woord geweldig.


Ben je zelf ooit naar Potamos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Kakia Lagada vakantie
Kakia Lagada vakantie
Kapsali vakantie
Kapsali vakantie
Kaladi vakantie
Kaladi vakantie
Diakofti vakantie
Diakofti vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Potamos Kythira

zondag
Weer en klimaat Potamos
24°C

maandag
Weer en klimaat Potamos
24°C

dinsdag
Weer en klimaat Potamos
22°C

woensdag
Weer en klimaat Potamos
23°C

donderdag
Weer en klimaat Potamos
20°C

vrijdag
Weer en klimaat Potamos
20°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024