Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Nafplion

Nafplion - mooie stad - vakantie Peloponnesos


Nafplion. Nafplion is de hoofdstad van Argolis en een van de mooiste steden van Griekenland. Er zijn weinig steden waar zoveel te zien en te doen is op een betrekkelijk kleine afstand. Prachtige neoklassieke gebouwen, grote pleinen, mooie met bloemen versierde winkelstraten met daarnaast de haven en de imposante forten en kastelen, hebben van Nafplion een fantastische stad gemaakt. Het is ook nog eens een ideale uitvalsbasis om indrukwekkende oudheden te bezoeken, zoals Mycene en Epidavros.

Nafplion kent een rijke geschiedenis, want dit was in de tijd van koning Agamemnon en de Myceners de havenstad van Mycene en op het schiereiland Akronafplia hadden ze toen al een vesting gebouwd met hoge Cyclopische muren. Later werd Nafplion door de Franken en Venetianen veroverd en is men het fort gaan versterken en uitbreiden. Zo werd door de Venetianen het imposante fort van Palamidi gebouwd en op het eilandje Agioi Theodori aan de overkant, werd het fort ‘Passage’ gebouwd, dat later de naam Bourtzi kreeg.

“Schitterend Nafplion, de eerste hoofdstad van Griekenland„

Na de onafhankelijkheid van Griekenland werd Nafplion de eerste Griekse hoofdstad (1829 -1834), hier vestigde zich de eerste Griekse regering met het parlement. In de stad zijn tegenwoordig vele historische gebouwen te bewonderen en er zijn maar liefst vijf pleinen, dat zijn de pleinen van Syntagma (Constitutie plein), Filellinon (Vrienden van Griekenland), Trion Navarchon (Plein van 3 admiraals), Agios Spyridon en Kapodistrias.

Winkelstraat centrum Nafplion
Winkelstraatje in het centrum van Nafplion

Video Nafplion

Het centrum van Nafplion

Door de vele mooie pleinen, straatjes en terrasjes is Nafplion tot een heel gezellig centrum uitgegroeid. Waar je ook kijkt, je zult historische gebouwen, monumenten en kerken zien. Er zijn diverse musea die de rijke historie van Nafplion bevestigen. Op het Syntagma-plein is het Archeologisch museum gehuisvest in een gebouw dat vroeger een Venetiaans pakhuis was. Iets verder bevindt zich het ‘Plein van de drie admiraals’ dat bereikbaar is via de mooie Vasileos Konstantinou Street (Koning Constantijn).

Overal zijn leuke winkeltjes met vaak bijzondere producten zoals o.a. de komboloi (kralenketting), er is zelfs een museum dat de ‘komboloi’ als thema heeft. Op het plein van de ‘3 admiraals’ staat het standbeeld van Koning Otto, de eerste koning van het moderne Griekenland. Als je iets verder loopt dan zie je het gerechtsgebouw en de standbeelden van Kapodistrias (het eerste Griekse staatshoofd) en van Theodoros Kolokotronis. In Nafplion is er verder het Volkenkundig Museum, een oorlogsmuseum en een nationale galerij (schilderkunst).

Nafplion
Nafplion

Vakantie of stedentrip in Nafplion

Nafplion is een ideale bestemming om enkele dagen te verblijven en om cultuur te snuiven. Het is een stad die het hele jaar gezellig is. Een trip naar Nafplion is goed te combineren met een paar dagen verblijf in Athene, maar ook als onderdeel van een rondreis op de Peloponnesos.

Bekijk foto's NafplionBezienswaardigheden Nafplion

Het Palamidi kasteel

Palamidi is het indrukwekkende fort dat je van ver ziet wanneer je Nafplion nadert. De naam heeft het kasteel te danken aan Palamidis, zoon van Nafplios. Palamidis was een zeer wijze man en een uitvinder. Hij zou de dobbelstenen hebben uitgevonden en ook enkele letters van het Griekse alfabet hebben bedacht. Het fort van Palamidi is in 1687 door de Venetianen gebouwd nadat ze de Turken hadden verslagen. Er werden maar liefst acht bastions gebouwd die met elkaar verbonden waren. Via een gewelfde trap kon men vanaf hier naar beneden naar Akronafplia en de benedenstad lopen.

Helaas hebben de Venetianen niet lang kunnen genieten van het fort, want in 1715 is het door de Turken veroverd. Het laatste woord hadden uiteindelijk de Grieken, zij veroverden het fort terug op 30 november 1822. Na de onafhankelijkheid van Griekenland is Palamidi een lange periode als gevangenis gebruikt. Hier heeft de Griekse held, Theodoros Kolokotronis zelfs 11 maanden lang vast gezeten. Het Palamidi-fort is op een heuvel gebouwd, het hoogste punt van de heuvel is 216 meter. Je kunt Palamidi te voet via de stad en de bijna 1000 trappen bereiken, maar je kunt het tegenwoordig ook via een weg langs de achterkant met de auto bereiken. Het uitzicht vanaf hier is fantastisch.

Palamidi fort Nafplion
Het fort van Palamidi in Nafplion

Akronafplia

Akronafplia was in de oudheid de Akropolis van Nafplion en het bevindt zich op het rotsachtige schiereiland naast de moderne stad. De bijnaam van Akronafplia is ‘Its Kale’. De huidige vorm heeft Akronafplia door de Franken en later door de Venetianen gekregen die boven op de oude ruïnes uit de Myceense periode bouwden. Je ziet het aan de muren van Akronaflpia: het onderste deel is vaak het deel uit het antieke Griekenland, het bovenste deel is van de Franken en de Venetianen. De Franken veroverden Akronafplia in 1212 waarna ze het in tweeën verdeelden. Zelf gingen ze in oostelijk deel wonen, de Grieken in het westelijk deel. In 1470 veroverden de Venetianen het schiereiland en bouwden betere en nog hogere muren. Toen de Turken het veroverden hebben ze het ‘Its Kale’ genoemd. Dit schiereiland heeft een lengte van ongeveer 900 meter en een breedte van 400 meter, het is alleen bereikbaar vanaf het noorden via een ravijn. Op Akronafplia is in de jaren daarna en na de onafhankelijkheid van Griekenland een kazerne gebouwd en later zelfs gevangenissen en een ziekenhuis. Later is er een staatshotel bij gekomen (Xenia).

Uitzicht vanaf Palamidi op Akronafplia en Bourtzi
Uitzicht vanaf Palamidi op Akronafplia en Bourtzi

Bourtzi

Bourtzi is het kasteel dat op het eilandje Agioi Theodoroi ligt en dat op een klein fort lijkt, het is gelegen op 400 meter van Nafplion. Het eilandje heeft ook andere benamingen gehad zoals o.a. “Passage” en “Porto di Cadena” wat “Haven van de ketting” betekent. Er waren vijf broers die iedere avond twee lange kettingen spanden tussen Akronafplia en Bourtzi om de haven te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, vandaar die vreemde naam. In 1473 versterkten de Venetianen het eiland en plaatsen er een toren en kanonnen en in de 17e eeuw brachten ze nog meer correcties aan. De belangrijkste verandering was de verhoging van de centrale toren. Bourtzi bestaat uit 3 etages en kan tegenwoordig met toeristenbootjes vanaf Nafplion bezocht worden.

Bourtzi Nafplion
Bourtzi op het eilandje Agioi Theodoroi

 


Griekse spullen bestellen

Argolis: Waar ligt Nafplion?

Waar ligt Argolis
De kaart / landkaart van Nafplion


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Nafplion

Marlies Merry
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 9 - Stranden: 6 - Omgeving: 10

Toelichting Nafplion:

Nafplion is een gezellige stad met verschillende mooie bezienswaardigheden en musea. Daarnaast is het een ideale basis verblijfplaats om de schitterende oudheden te bezoeken zoals o.a. Tiryns, Mycene, Epidavros. Het heeft zoveel te bieden dat het gewoon te veel is om hier op te noemen.


Patricia
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: - Cultuur: 9 - Stranden: - Omgeving: 7

Toelichting Nafplion:
Leuke, typisch Griekse stad. Niet heel groot, maar ook niet heel klein. Er is een gezellig centrum. Leuke restaurantjes aan het water, op het plein en in de kleine achterafstraatjes. Het kasteel is erg mooi.


Ben je zelf ooit naar Nafplion geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Porto Cheli vakantie
Porto Cheli vakantie
Kranidi vakantie
Kranidi vakantie
Tolo vakantie
Tolo vakantie
Ermioni vakantie
Ermioni vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C

Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Nafplion Argolis

dinsdag
Weer en klimaat Nafplion
24°C

woensdag
Weer en klimaat Nafplion
19°C

donderdag
Weer en klimaat Nafplion
18°C

vrijdag
Weer en klimaat Nafplion
17°C

zaterdag
Weer en klimaat Nafplion
17°C

zondag
Weer en klimaat Nafplion
18°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024