Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Sparta

Sparta Peloponnesos - vakantie, informatie en leuke tips

Sparta. Lakedaemon, zo werd Sparta in de oudheid genoemd, werd in de 9e eeuw voor Ch. gesticht door de Dorieërs. De nakomelingen van de Dorieërs werden de Spartanen genoemd. De Spartaanse maatschappij was verdeeld over drie klassen: de Spartanen: dit was de heersende klasse (nakomelingen van de Dorieers). De middenklasse werd gevormd door de Perioiken, zij waren vrije mensen die zich met handel en handwerk bezighielden. De laagste klasse werd gevormd door de Heloten; de slaven die voor de Spartanen slavenarbeid verichtten. Zij hadden geen burgerrechten. Er heersten steeds twee koningen, die de leiding over het leger hadden. Jongens werden vanaf 7 jaar uit huis geplaatst om een zeer strenge soldatenopvoeding te krijgen. Door de eeuwen heen was democratisch Athene de grote vijand van Sparta.  Het moderne Sparta bestaat sinds 1834. Het werd aangelegd door Beierse architecten en de brede straten zijn beplant met sinaasappelbomen en rozenstruiken.

Standbeeld Leonidas in Sparta
Standbeeld van Leonidas in Sparta

Bekijk foto's Sparta


Sparta


Beoordeel Sparta (Lakonia) en maak kans op prachtige prijzen

To MagazakiKen jij Sparta? Ben je hier wel eens geweest? Geef je mening, plaats een review zodat andere reizigers er wat aan hebben. Onder iedereen die een beoordeling plaatst, wordt op elke laatste dag van de maand een prachtige Griekse cadeaumand zoals op de foto verloot. (Beschikbaar gesteld door tomagazaki.nl). Je mag zoveel beoordelingen plaatsen als je wilt. Deze actie loopt tot en met 30 juni 2021.
Lees reviews:
Sparta geschiedenis

Sparta, in Zuid- Griekenland werd gesticht in de tiende eeuw voor Christus. Twee eeuwen later versloeg Sparta zijn buurstaat Messenia en kreeg daardoor zeer goede landbouwgrond. Het werd een staat die prachtig ambachtswerk, produceerde en ook de muziek en de dichtkunst bloeiden. De Messenen begonnen een opstand en daardoor begon Sparta zich weer met oorlogsvoering bezig te houden. Het werd een supermacht in Griekenland en de belangrijkste rivaal van Athene. alle mannen van Spartaanse oorsprong moesten in het leger dienen, Hun hele leven was gewijd aan de krijgskunst. Jongens van zeven jaar werden bij hun familie weggehaald en woonden in legerbarakken. Toen Athene zich ca. 404 v. Chr. overgaf aan Sparta, deed dat de rijke Spartanen veel plezier, de belangrijkste democratie was machteloos, nu konden zij regeren. In de door Athene beschermde democratische staten werd deze staatsvorm afgeschaft en duizenden democraten werden ter dood gebracht. De Spartanen dwongen de Atheners hun muren die de stad vijftig jaar beschermd hadden neer te halen. De Spartanen hadden na de val van Athene het grootste deel van het Atheense rijk overgenomen, maar hun stijl van regeren leverde meer vijanden dan vrienden op. Ze behandelden de onder hun bestuur gekomen Grieken zonder respect. Sparta viel in vredestijd plotseling Thebe en Piraeus aan. Dat viel zelfs bij aanhangers van Sparta niet in goede aarde. Thebe's veel grotere leger versloeg het Spartaanse leger definitief bij Leuktra in het jaar 371 v. Chr. Veel Spartanen werden rijk door de rijkdom van het Atheense rijk. Een groot deel van hun geld besteedden zij aan het fokken en trainen van renpaarden. Het winnen van wagenrennen was een bewijs van de mannelijkheid van de eigenaar, ook al reed hij zelf niet.


Lakonia: Waar ligt Sparta?

Waar ligt Lakonia
De kaart / landkaart van Sparta


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here
Ben je zelf ooit naar Sparta geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Areopoli vakantie
Areopoli vakantie
Elafonisos vakantie
Elafonisos vakantie
Mystras vakantie
Mystras vakantie
Monemvasia vakantie
Monemvasia vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.2°C
Februari
105.0°C
Maart
12.2°C
April
15.2°C
Mei
19.8°C
Juni
24.1°C
Juli
26.6°C
Augustus
26.8°C
September
23.4°C
Oktober
19.0°C
November
14.7°C
December
11.6°C

Fly & Drive Peloponnesos De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021