Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Prokopi Evia - vakantie, informatie en leuke tips

Prokopi. Prokopi is een klein dorpje (1100 inwoners) in Noord Evia. Het dorp wordt het hele jaar door bezocht door duizenden bezoekers, vooral omdat zich hier de kerk van Agios Ioannis de Rus bevindt. Het is eigenlijk een bedevaartsoord waar gelovigen naartoe komen, niet alleen Grieks Orthodoxen maar ook Russen, Serviërs en andere Orthodoxe gelovigen.  In deze kerk ligt namelijk het lichaam van Agios Ioannis o Rossos (de Rus). Agios Ioannis was afkomstig uit de Oekraïne. Tijdens de Turks-Russische oorlog van 1711 is hij gevangen genomen door de Tataren, die in die tijd met de Turken samen vochten. De Tataren gaven hem over aan een Turkse officier in het plaatsje Prokopi in Klein Azië (het huidige Turkije). Hij werd slaaf van de Turken en hij werd gemarteld, vooral omdat hij zich niet wilde bekeren tot de Islam. Toen hij ongeveer 40 was, is hij overleden (27 mei 1730).

Toen in 1924 de Grieken van Prokopi uit Turkije moesten vluchten, hebben ze het lichaam van de Heilige Ioannis meegenomen naar Griekenland. Deze Grieken hebben zich gevestigd in Noord Evia bij het dorpje Emin Aga. Dit dorpje is toen Neo Prokopi genoemd wat nieuw Prokopi betekent.

Prokopi ligt 50 kilometer ten noordwesten van Chalkida en 10 kilometer van Mantoudi. De weg hiernaartoe tussen sparren, dennenbomen en platanen is adembenemend mooi. Prokopi is een gezellig dorpje met leuke terrasjes en souvenirwinkels waar veel lokale producten verkocht worden zoals honing en pasteli (=gebak van honing en sesamzaad).  Elk jaar wordt op 27 mei wordt de dag van Osios Ioannis de Rus gevierd en is er een processie in het dorp. Het oorspronkelijke Prokopi ligt in Kappadokië (Turkije) en heet vandaag Ürgüp.

Bekijk foto's Prokopi
Evia: Waar ligt Prokopi?

Waar ligt Evia
De kaart / landkaart van Prokopi


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Aedipsos vakantie
Aedipsos vakantie
Marmari vakantie
Marmari vakantie
Chalkis (Chalkida) vakantie
Chalkis (Chalkida) vakantie
Pefki vakantie
Pefki vakantie

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.3°C
Februari
9.2°C
Maart
11.5°C
April
15.1°C
Mei
20.3°C
Juni
24.7°C
Juli
27.1°C
Augustus
26.9°C
September
23.0°C
Oktober
17.9°C
November
13.1°C
December
9.6°C
Fly Drive Evia Griekse Gids Reizen Griekenland Glossy 2021 De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021