Griekse tradities en gewoontes

Tradities en gewoontes in Griekenland

Veel Griekse gewoontes en tradities vinden hun wortels in de Christelijke Grieks Orthodoxe religie. De kerk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Grieken, en religie en traditie zijn nauw met elkaar verbonden.

Volgens de traditie worden kinderen vernoemd naar hun grootouders, maar tot de baby is gedoopt, wordt de naam nog niet gebruikt. Kinderen krijgen hun verjaardagspartijtje, maar de religieuze naamdag wordt belangrijker gevonden en wordt intenser gevierd.

Burgerlijke huwelijken vinden tegenwoordig ook plaats in Griekenland, maar ze zijn zeldzaam. De grootste meerderheid van de Griekse huwelijken wordt in de kerk voltrokken. Lees en bekijk hier alles over de Griekse gewoontes en tradities.

Griekse dans op Kefalonia
Griekse dans op Kefalonia

Griekse feestdagen en naamdagen

In Griekenland wordt de naamdag eerder en uitbundiger gevierd dan de verjaardag. We hebben voor u een lijst gemaakt met alle namen en de daaraan gekoppelde data. Heeft u een Griekse vriend of kennis, verras hem (haar) door hem (haar) op die dag te feliciteren! (Chronia Polla)
Lees meer over Griekse feestdagen en naamdagen

Griekse jongensnamen en de betekenis ervan

Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige. Elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herdacht. De dag waarop de heilige waarnaar je vernoemt bent wordt herdacht, is je naamdag.
Lees meer over Griekse jongensnamen en de betekenis ervan

Griekse meisjesnamen en de betekenis ervan

In Griekenland krijgt men pas een naam bij de doop, dus nog niet direct na de geboorte, zoals in Nederland gebruikelijk is. Tot het tijdstip dat de baby gedoopt is, wordt het kindje "baby" ("moro") genoemd. Volgens de Griekse traditie worden kinderen meestal vernoemd naar hun grootouders.
Lees meer over Griekse meisjesnamen en de betekenis ervan

Carnaval 

In Griekenland wordt carnaval “Apokries” genoemd. Het bestaat uit twee weken feest en eindigt met de vasten vanaf “Schone maandag”.
Lees meer over Carnaval in Griekenland

25 maart Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag

Op 25 maart is het in Griekenland een Nationale feestdag. Tevens is het een religieuze feestdag (Maria Boodschap). Het is dan ook de naamdag van iedereen die Evangelia en Vangelis heet.
Lees meer over 25 maart Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag

Schone maandag

De Grieken noemen het Καθαρα Δευτερα (Katharà Deftèra). Schone Maandag is een speciale dag voor de Grieks-Orthodoxe Christenen en het wordt in Griekenland uitvoerig gevierd
Lees meer over Schone maandag in Griekenland en hoe wordt Schone maandag gevierd in Griekenland?

Pasen in Griekenland

Voor de Grieks-Orthodoxen is het paasfeest het belangrijkste feest van het jaar. Met het Paasfeest wordt het lijden en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en de opstanding gevierd.
Lees meer over Pasen in Griekenland en Hoe viert men Pasen in griekenland?

Pasen Griekenland rode eieren
Pasen in Griekenland betekent rode eieren

1 mei: viering van de lente

1 mei een feestdag in Griekenland. De eerste dag van mei wordt in het Grieks Protomagia genoemd. De komst van de lente en de bloemen wordt gevierd.
Lees meer over 1 mei

28 oktober Ochi -dag Nationale Gedenkdag

In Griekenland is 28 oktober een officiële Nationale Feestdag. Men herdenkt de dag waarop Ioannis Metaxas van Griekenland resoluut OCHI (NEE!) zei tegen Mussolini van Italië.
Lees meer over 28 oktober Ochi -dag Nationale Gedenkdag en 28 oktober een historische dag voor Griekenland

Sint Nikolaas - Agios Nikolaos

In de Griekse cultuur wordt Agios Nikolaos nog steeds beschouwd als bescherm-heilige van alle zeelieden, hij is in Griekenland erg belangrijk. De Griekse schepen verlaten de haven nooit zonder een icoon van Agios Nikolaos aan boord.
Lees meer over Sint Nikolaas - Agios Nikolaos

Kerstmis in Griekenland

In het Grieks noemt men kerstmis Christoúyenna wat geboorte van Christus betekent. Kerstmis is niet het belangrijkste feest voor de Grieken, dat is Pasen, maar het kerstfeest wordt wel goed gevierd.
Lees meer over Kerstmis in Griekenland

Oud en nieuw 

Op oudejaarsavond gaan de kinderen zingend langs de deuren met liedjes over Agios Vasilis. Deze heilige is brenger van cadeautjes, vergelijkbaar met de kerstman.
Lees meer over Oud en nieuw in Griekenland

Epifani

Op 6 januari wordt in Griekenland de doop van Jezus in de Jordaan gevierd. Het is een echte feestdag en de meeste mensen in Griekenland zijn deze dag vrij. Dit feest heet Epifania of Theofánia (Godsverschijning) of Yortí ton Fóton (feest van de lichten).
Lees meer over EpifaniGriekse traditie: Verloving

Het is nog steeds een gewoonte in Griekenland dat mensen die willen trouwen zich eerst verloven. De man moet om de hand van de vrouw bij de vader van de vrouw vragen.
Lees meer over Griekse traditie: Verloving

Griekse traditie: Trouwen

Vaak worden de bruid en bruidegom onder begeleiding van muziek naar de kerk gebracht. Bij de ingang van de kerk wordt de bruid aan de arm van haar vader door de priester en de bruidegom verwelkomd.
Lees meer over Griekse traditie: Trouwen

Griekse bruiloft op kreta
Trouwen - Griekse bruiloft op kreta. Met dank aan bruidspaar Efi en Nikos Fodelianakis

Griekse traditie: Doop

De baby wordt tot de doop "baby" genoemd (moro), het krijgt bij de doop pas zijn of haar naam.
Lees meer over Griekse traditie: Doop

Bijgeloof in Griekenland

In Griekenland zijn veel mensen erg bijgelovig. Grieks bijgeloof komt zowel vanuit de religie als vanuit het heidendom. Het bijgeloof variert van regio tot regio.
Lees meer over Bijgeloof in Griekenland

Griekse gewoontes

Er zijn in Griekenland heel wat andere gewoontes dan die wij kennen.
Lees meer over Griekse gewoontes

Griekse dansen

In Griekenland is dansen één van de grootste tradities. Op elk feest wordt gedanst, alle kinderen leren spelenderwijs de volksdansen die in hun streek gebruikelijk zijn.
Lees meer over Griekse dansen

Griekse producten

Er zijn veel heel goede, typisch Griekse producten, zoals feta, olijfolie, wijn, Griekse kruiden, retsina, frappé, ouzo en raki.
Lees meer over Griekse producten>

De Griekse kerk

De Kerk van Griekenland wordt ook wel de Grieks-Orthodoxe kerk genoemd. Het geloof speelt nog steeds een grote rol in het leven van de Grieken.
Lees meer over de Griekse kerk:

Griekse kerk
Grieks orthodoxe kerk

Griekse Gemeenschappen en Verenigingen


Griekse traditionele foto's op thema

Tradities en traditionele foto's uit Griekenland. Onze fotodatabase bevat meer dan 12.000 foto's. Hier kunt u uitgebreid zoeken naar foto's van Griekenland

 
 
 
 

Typisch GrieksKosKythira