Veel Griekse gewoontes en tradities vinden hun wortels in de Christelijke Grieks Orthodoxe religie. De kerk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Grieken, en religie en traditie zijn nauw met elkaar verbonden.
Volgens de traditie worden kinderen vernoemd naar hun grootouders, maar tot de baby is gedoopt, wordt de naam nog niet gebruikt. Kinderen krijgen hun verjaardagspartijtje, maar de religieuze naamdag wordt belangrijker gevonden en wordt intenser gevierd.
Burgerlijke huwelijken vinden tegenwoordig ook plaats in Griekenland, maar ze zijn zeldzaam. De grootste meerderheid van de Griekse huwelijken wordt in de kerk voltrokken. Lees en bekijk hier alles over de Griekse gewoontes en tradities.
Griekse dans op Kefalonia
In Griekenland wordt de naamdag eerder en uitbundiger gevierd dan de verjaardag. We hebben voor u een lijst gemaakt met alle namen en de daaraan gekoppelde data. Heeft u een Griekse vriend of kennis, verras hem (haar) door hem (haar) op die dag te feliciteren! (Chronia Polla)
Lees meer over Griekse feestdagen en naamdagen
Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige. Elke heilige wordt op een bepaalde dag van het jaar herdacht. De dag waarop de heilige waarnaar je vernoemt bent wordt herdacht, is je naamdag.
Lees meer over Griekse jongensnamen en de betekenis ervan
In Griekenland krijgt men pas een naam bij de doop, dus nog niet direct na de geboorte, zoals in Nederland gebruikelijk is. Tot het tijdstip dat de baby gedoopt is, wordt het kindje "baby" ("moro") genoemd. Volgens de Griekse traditie worden kinderen meestal vernoemd naar hun grootouders.
Lees meer over Griekse meisjesnamen en de betekenis ervan
In Griekenland wordt carnaval “Apokries” genoemd. Het bestaat uit twee weken feest en eindigt met de vasten vanaf “Schone maandag”.
Lees meer over Carnaval in Griekenland
Op 25 maart is het in Griekenland een Nationale feestdag. Tevens is het een religieuze feestdag (Maria Boodschap). Het is dan ook de naamdag van iedereen die Evangelia en Vangelis heet.
Lees meer over 25 maart Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag
De Grieken noemen het Καθαρα Δευτερα (Katharà Deftèra). Schone Maandag is een speciale dag voor de Grieks-Orthodoxe Christenen en het wordt in Griekenland uitvoerig gevierd
Lees meer over Schone maandag in Griekenland en hoe wordt Schone maandag gevierd in Griekenland?
Voor de Grieks-Orthodoxen is het paasfeest het belangrijkste feest van het jaar. Met het Paasfeest wordt het lijden en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en de opstanding gevierd.
Lees meer over Pasen in Griekenland en Hoe viert men Pasen in griekenland?
Pasen in Griekenland betekent rode eieren
1 mei een feestdag in Griekenland. De eerste dag van mei wordt in het Grieks Protomagia genoemd. De komst van de lente en de bloemen wordt gevierd.
Lees meer over 1 mei
In Griekenland is 28 oktober een officiële Nationale Feestdag. Men herdenkt de dag waarop Ioannis Metaxas van Griekenland resoluut OCHI (NEE!) zei tegen Mussolini van Italië.
Lees meer over 28 oktober Ochi -dag Nationale Gedenkdag en 28 oktober een historische dag voor Griekenland
In de Griekse cultuur wordt Agios Nikolaos nog steeds beschouwd als bescherm-heilige van alle zeelieden, hij is in Griekenland erg belangrijk. De Griekse schepen verlaten de haven nooit zonder een icoon van Agios Nikolaos aan boord.
Lees meer over Sint Nikolaas - Agios Nikolaos
In het Grieks noemt men kerstmis Christoúyenna wat geboorte van Christus betekent. Kerstmis is niet het belangrijkste feest voor de Grieken, dat is Pasen, maar het kerstfeest wordt wel goed gevierd.
Lees meer over Kerstmis in Griekenland
Op oudejaarsavond gaan de kinderen zingend langs de deuren met liedjes over Agios Vasilis. Deze heilige is brenger van cadeautjes, vergelijkbaar met de kerstman.
Lees meer over Oud en nieuw in Griekenland
Op 6 januari wordt in Griekenland de doop van Jezus in de Jordaan gevierd. Het is een echte feestdag en de meeste mensen in Griekenland zijn deze dag vrij. Dit feest heet Epifania of Theofánia (Godsverschijning) of Yortí ton Fóton (feest van de lichten).
Lees meer over Epifani
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)
Het is nog steeds een gewoonte in Griekenland dat mensen die willen trouwen zich eerst verloven. De man moet om de hand van de vrouw bij de vader van de vrouw vragen.
Lees meer over Griekse traditie: Verloving
Vaak worden de bruid en bruidegom onder begeleiding van muziek naar de kerk gebracht. Bij de ingang van de kerk wordt de bruid aan de arm van haar vader door de priester en de bruidegom verwelkomd.
Lees meer over Griekse traditie: Trouwen
Trouwen - Griekse bruiloft op kreta. Met dank aan bruidspaar Efi en Nikos Fodelianakis
De baby wordt tot de doop "baby" genoemd (moro), het krijgt bij de doop pas zijn of haar naam.
Lees meer over Griekse traditie: Doop
In Griekenland zijn veel mensen erg bijgelovig. Grieks bijgeloof komt zowel vanuit de religie als vanuit het heidendom. Het bijgeloof variert van regio tot regio.
Lees meer over Bijgeloof in Griekenland
Er zijn in Griekenland heel wat andere gewoontes dan die wij kennen.
Lees meer over Griekse gewoontes
In Griekenland is dansen één van de grootste tradities. Op elk feest wordt gedanst, alle kinderen leren spelenderwijs de volksdansen die in hun streek gebruikelijk zijn.
Lees meer over Griekse dansen
Er zijn veel heel goede, typisch Griekse producten, zoals feta, olijfolie, wijn, Griekse kruiden, retsina, frappé, ouzo en raki.
Lees meer over Griekse producten>
De Kerk van Griekenland wordt ook wel de Grieks-Orthodoxe kerk genoemd. Het geloof speelt nog steeds een grote rol in het leven van de Grieken.
Lees meer over de Griekse kerk:
Grieks orthodoxe kerk
Tradities en traditionele foto's uit Griekenland. Onze fotodatabase bevat meer dan 12.000 foto's. Hier kunt u uitgebreid zoeken naar foto's van Griekenland
|