1 mei feestdag in Griekenland

Traditioneel is 1 mei een feestdag in Griekenland. De eerste dag van mei wordt in het Grieks Protomagia genoemd. De komst van de lente en de bloemen wordt gevierd. Een dag die in Griekenland veel buiten, in de vrije natuur word gevierd. Er worden bloemen geplukt en daar worden prachtige kransen van gemaakt. Deze bloemenkransen worden op de auto's gelegd of  aan de deuren van woningen en kapellen gehangen. Tevens is 1 mei de internationale dag van de arbeid. Iedereen is vrij en de winkels zijn dicht. De meeste archeologische vindplaatsen en musea zijn op die dag gesloten.

"Men wenst elkaar op 1 mei Kalo Mina"
 

Overigens zegt zegt men op elke eerste dag van de maand "Kalo Mina" tegen elkaar. Vaak worden door de Grieken de barbecues aangestoken en wordt er in de natuur gepicknickt en gebarbecued. Er worden ook vaak bloemenshows en festivals georganiseerd door de verschillende Griekse gemeentes. 

kalo mina bloemenkrans
Kalo Mina bloemenkrans

De viering van 1 mei heeft zijn oorsprong in de oudheid. De oude Minoërs zouden rond deze tijd een grote "nieuwjaars-viering" hebben gevierd. De oude Grieken hebben de vijfde maand van het jaar opgedragen aan Demeter, de godin van de landbouw, en haar dochter Persephone, die deze maand naar haar moeder zou terugkeren, nadat ze de winter bij Hades in de onderwereld had doorgebracht. De oude viering van  1 mei is door de eeuwen heen voortgezet door middel van verschillende gebruiken en tradities. Een van de oudste vieringen was de 'Anthesteria', het eerste oude Griekse bloemenfestival. Hierbij werden verschillende processies gehouden waar Grieken bloemen naar heiligdommen en tempels brachten. Het bloemenfestival werd voor het eerst opgericht in Athene en werd later gevierd in andere steden in het oude Griekenland.
Ook interessant!

Griekse gewoontes
Griekse gewoontes
Oud en nieuw in Griekenland
Oud en nieuw in Griekenland
Kerstmis in Griekenland
Kerstmis in Griekenland
OCHI-dag
OCHI-dag