Bijgeloof in Griekenland - Grieken zijn bijgelovig

Bijgeloof in Griekenland

In Griekenland zijn veel mensen erg bijgelovig. Grieks bijgeloof komt zowel vanuit de religie als vanuit het heidendom. Het bijgeloof variert van regio tot regio.
 

Het oog- To mati:  Beschermt je tegen "het boze oog"
De mooie blauwe oogjes (mati) die je veel ziet in Griekenland beschermen je tegen het "boze oog". Je vindt ze in Griekenland op vele producten afgebeeld en het is een erg popualir symbool.

To mati
To mati

Sommige Grieken, vooral de mensen in de dorpen, geloven dat iemand "het boze oog": (matiasma) kan opvangen. Het boze oog krijg je van iemand anders die een jaloers compliment geeft of van iemands afgunst. Iemand die het boze oog heeft, voelt zich psychisch of lichamelijk niet goed.

Om het boze oog (to mati) te vermijden, dragen degenen die hierin geloven een amulet: een klein blauw marmeren glazen oogje. Blauw is volgens hen de kleur die het boze oog op afstand kan houden.

Knoflook is een andere remedie tegen het boze oog, je kunt soms een hele knoflookstreng zien hangen in de hoeken van Griekse huizen. Van knoflook wordt, net als van uien, gezegd dat het grote geneeskrachtige werkingen heeft. Als iemand ziek is, wordt geadviseerd om knoflook te eten.
 

Bescherming tegen het boze oog
Amuletten tegen het boze oog.
Foto: De Griekse Gids

Spugen - “ftou”
Sommige Grieken geloven dat spugen (ftou) de duivel en ongeluk op afstand houdt. Daarom wordt er door sommige Grieken driemaal gespuugd, waarbij “ftou, ftou, ftou” wordt gezegd, als er over slecht nieuws wordt gesproken, of juist als er een compliment aan bijv. een baby of kind voor zijn of haar schoonheid wordt gegeven. (Dan moet op die manier het boze oog worden vermeden)

Brood
In veel dorpen, wordt brood beschouwd als een Gift van God; oude vrouwen zegenen het brood en maken er een kruisteken in voordat het gesneden wordt.

Messen
Grieken geven nooit een mes in iemands hand als hij erom vraagt, omdat ze geloven dat als ze dit wel zouden doen, zij dan ruzie zullen krijgen. Daarom leggen zij het mes neer op de tafel en laten de andere persoon het mes oppakken.

Priester
Grieks Orthodoxe priesters zijn erg verheven en de gewoonte is dat men de hand van de priester kust, uit respect, als men hem ontmoet. Tegenwoordig wordt deze gewoonte alleen nog in dorpen en vooral door ouderen gevolgd. Maar er wordt ook geloofd dat op dezelfde dag een zwarte kat en een priester tegenkomen ongeluk betekent.

Dinsdag de 13e
In tegenstelling tot het westerse bijgeloof op vrijdag de dertiende, geloven de Grieken dat dinsdag de dertiende een ongeluksdag is.

De uitdrukking "Piase kokkino" ("raak rood aan")
Wanneer twee mensen op hetzelfde moment hetzelfde zeggen, zeggen ze onmiddelijk "piase kokkino” tegen elkaar en ze moeten beide iets roods aanraken. Dit doet men, omdat men gelooft dat tegelijkertijd hetzelfde zeggen een slechte voorbode is en dat de twee personen ruzie zullen krijgen als ze niet direct iets aanraken dat rood is.
Ook interessant!

Epifanie - Drie Koningen
Epifanie - Drie Koningen
Pasen Griekenland - Grieks Pasen
Pasen Griekenland - Grieks Pasen
OCHI-dag
OCHI-dag
Oud en nieuw in Griekenland
Oud en nieuw in Griekenland