OCHI-dag

28 oktober Nationale gedenkdag in Griekenland

OCHI-dag  NEE!-dag / Epétios tou Óchi: "Gedenkdag van het Nee"
28 oktober Officiele Nationale Gedenkdag in Griekenland

In Griekenland is 28 oktober een officiële Nationale Feestdag. Op die dagen hebben de kinderen in Griekenland geen school en zijn veel bedrijven gesloten. Op 28 oktober 1940 vielen de Italianen Griekenland binnen. Griekenland wilde zich niet overgeven en dictator Ioannis Metaxas van Griekenland zei resoluut OCHI (NEE!) tegen Mussolini van Italië. Hierop volgde een zeer krachtig verzet van Griekenland en de bezetters werden teruggedrongen. Griekenland bleef zeer dapper tegenstand bieden, maar helaas, op 6 april 1941 kwamen ook de Duitsers het land binnen.

Ochi dag GriekenlandOchi dag GriekenlandOchi dag Griekenland

De kinderen leren op school in de weken voor 28 oktober gedichtjes uit het hoofd en liedjes. Op de dag zelf is er eerst een kerkdienst, hierna wordt er een krans gelegd bij een oorlogsmonument en er wordt een voordracht gehouden. Hierna wordt er gezongen en is er een optocht in bijna alle steden en dorpen van Griekenland. Het zijn optochten met schoolkinderen (meestal van groep 7 en 8), kinderen van sportverenigingen, met padvinders en met militairen. De kinderen hebben per school of vereniging allemaal dezelfde kleren aan en voorop bij iedere groep loopt iemand met de Griekse vlag. Ze worden bij het lopen begeleid door marsmuziek.

Ochi dag GriekenlandOchi dag GriekenlandOchi dag Griekenland

Er werd op 28 oktober 1940 om 4.00 uur 's nachts, na afloop van een feest in de Duitse ambassade, aan Metaxas een ultimatum overhandigd door de Italiaanse ambassadeur in Griekenland. In het ultimatum werd door Italië geëist dat Griekenland de troepen van Italië toegang zou verlenen tot Grieks grondgebied, anders zou Italië de oorlog aan Griekenland verklaren. Metaxas zou hierop maar één antwoord hebben gegeven: "oχι" (ochi; "nee"). Er zijn overigens historici die ervan overtuigd zijn dat Metaxas in werkelijkheid in het Frans reageerde met de woorden: "alors, c'est la guerre" ("o.k. het is oorlog").

Parade voor Ochi dagParade voor Ochi dagParade voor Ochi dag

Na Metaxas' "Ochi" vielen Italiaanse troepen vanuit Albanië een paar uur later Griekenland binnen. Hiermee raakte Griekenland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. In de loop van de ochtend trokken Grieken in heel Griekenland al "ochi" roepend door de straten. Vele Grieken hebben zich toen ook spontaan bij het leger aangemeld. Sinds 1942 wordt Ochi-dag door Grieken overal ter wereld herdacht en na de oorlog werd 28 oktober tot nationale gedenkdag uitgeroepen. In het hele land vinden herdenkingen en parades plaats en ziet men op zowel overheidsgebouwen als woningen overal de Griekse vlag hangen.

Parade voor Ochi dagParade voor Ochi dagParade voor Ochi dag
Ook interessant!

Kerstmis in Griekenland
Kerstmis in Griekenland
Epifanie - Drie Koningen
Epifanie - Drie Koningen
Griekse gewoontes
Griekse gewoontes
Oud en nieuw in Griekenland
Oud en nieuw in Griekenland