Pasen Olympos Karpathos

Pasen in Olympos (Karpathos) - Lambri Triti
Grieks Pasen - Paasfeest
Foto's en teksten van Riet de la Mar

Pasen Lambri Triti

 

Begin van Lambri Triti (Verlichte dinsdag). De derde paasdag, die in Olympos heel traditioneel gevierd wordt. De 5 mooiste iconen uit de kerk worden langs alle kapelletjes gedragen in het dorp Olympos maar ook langs alle kapellen in het dal. Een tocht die 's morgens om 9 uur begint en 's middags om half 5 eindigt bij de kerk in Olympos.

 

Pasen

Op de avond van 3e Paasdag Lambri Triti (verlichte dinsdag) wordt er vanaf zonsondergang gedanst. Deze foto is genomen om 2 uur 's nachts na urenlang Pano Choro dansen. Af en toe kwam iemand langs die een glaasje water in de mond van de meisjes en whisky in de mond van de mannen goot onder het dansen. Zweetdruppeltjes op de ernstige gezichten en bijna in trance.

Grieks pasen

Deze familie uit Olympos poseert vlak voordat ze naar de kerk vertrekken voor de Paasdienst.

Mannen uit Olympos dragen op Lambri Triti (dinsdag na Pasen) de 5 mooiste iconen uit de kerk langs alle kapelletjes van het dorp. Hier zijn de mannen onderweg naar de bron in het dal.
 

Paasfeest Griekenland

Op Lambri Triti (verlichte dinsdag) worden iconen uit de kerk van Olympos rondgedragen langs alle kapellen. Voorop de vaandels met de jonge mannen, dan de oudere sterke mannen met de iconen, daarachter de pappas (priester) en tot slot mensen van Olympos, die de lange tocht van 9-16.30 uur willen meelopen geheel of gedeeltelijk.

 

Pasen Griekenland

In de namiddag keert de processie op Lambri Triti (dinsdag na Pasen) terug na een uren durende tocht met de 5 mooiste iconen uit de kerk.
 

Pasen Griekenland

Processie op de dinsdag na Pasen met de iconen uit de kerk langs alle (en dat zijn er ettelijke) kapellen van Olympos.
Foto genomen bij het afdalen naar de kapel bij de bron in het dal; tegen de achtergrond ziet men Olympos.

 

<Pasen Griekenland

Jonge meisjes in traditioneel zondags costuum op het kerkhof van Olympos. Processie op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti) gaat allereerst richting kerkhof, waar de families bij de graven van hun overledenen wachten tot de priester bij ieder graf gebeden
heeft.

<Pasen in Griekenland

Processie op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti) gaat allereerst richting kerkhof, waar de families bij de graven van hun overledenen wachten. Op de graven staan manden met gebak, koek en andere zoetigheden. De priester komt de spijzen zegenen, bidt bij de graven. Daarna delen de vrouwen de zoetigheden uit aan de aanwezigen.
 

<Bidden bij Iconen

Vrouw bidt op het kerkhof bij de 5 iconen uit de kerk van Olympos op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti).

Grieks pasen

Op de derde Paasdag (Lambri Triti) wordt 's avonds gedanst tot diep in de nacht. Urenlang dezelfde dans: de Pano Choro bij de klanken van de lyra, laouto en tzambouna (soort doedelzak), waarbij de muzikanten op tafel zitten.

Pasen in Griekenland

's Avonds tijdens Lambri Triti (verlichte dinsdag) in de feestzaal, waar urenlang gedanst wordt bij de klanken van de lyra, laouto en tzambouna (soort doedelzak). De muzikanten zitten hier altijd middenin de zaal op de tafel.
 

Foto's en teksten van Riet de la Mar


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Naxos Luxury Villas

Bekijken

Naxos Luxury Villas

Naxos
Mikri Vigla
Hotel Sunlight

Bekijken

Hotel Sunlight
Rethymnon Kreta
Agia Galini
Grecotel Royal Park

Bekijken

Grecotel Royal Park
Kos
Marmari
Hotel Kokkinos

Bekijken

Hotel Kokkinos
Cyprus
Protaras
© De Griekse Gids 2000-2019