Pasen Olympos Karpathos

Grieks Pasen in Olympos (Karpathos) - Lambri Triti

Grieks Pasen - Paasfeest - Foto's en teksten van Riet de la Mar

Begin van Lambri Triti (Verlichte dinsdag). De derde paasdag, die in Olympos op het eiland Karpathos heel traditioneel gevierd wordt. De 5 mooiste iconen uit de kerk worden langs alle kapelletjes gedragen in het dorp Olympos maar ook langs alle kapellen in het dal. Een tocht die 's morgens om 9 uur begint en 's middags om half 5 eindigt bij de kerk in Olympos.

Op de avond van 3e Paasdag Lambri Triti (verlichte dinsdag) wordt er vanaf zonsondergang gedanst. Deze foto is genomen om 2 uur 's nachts na urenlang Pano Choro dansen. Af en toe kwam iemand langs die een glaasje water in de mond van de meisjes en whisky in de mond van de mannen goot onder het dansen. Zweetdruppeltjes op de ernstige gezichten en bijna in trance.

Deze familie uit Olympos poseert vlak voordat ze naar de kerk vertrekken voor de Paasdienst.
Mannen uit Olympos dragen op Lambri Triti (dinsdag na Pasen) de 5 mooiste iconen uit de kerk langs alle kapelletjes van het dorp. Hier zijn de mannen onderweg naar de bron in het dal.

Op Lambri Triti (verlichte dinsdag) worden iconen uit de kerk van Olympos rondgedragen langs alle kapellen. Voorop de vaandels met de jonge mannen, dan de oudere sterke mannen met de iconen, daarachter de pappas (priester) en tot slot mensen van Olympos, die de lange tocht van 9-16.30 uur willen meelopen geheel of gedeeltelijk. In de namiddag keert de processie op Lambri Triti (dinsdag na Pasen) terug na een uren durende tocht met de 5 mooiste iconen uit de kerk.

Processie op de dinsdag na Pasen met de iconen uit de kerk langs alle (en dat zijn er ettelijke) kapellen van Olympos. Foto genomen bij het afdalen naar de kapel bij de bron in het dal; tegen de achtergrond zie je Olympos.

Jonge meisjes in traditioneel zondags costuum op het kerkhof van Olympos. Processie op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti) gaat allereerst richting kerkhof, waar de families bij de graven van hun overledenen wachten tot de priester bij ieder graf gebeden
heeft.

Processie op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti) gaat allereerst richting kerkhof, waar de families bij de graven van hun overledenen wachten. Op de graven staan manden met gebak, koek en andere zoetigheden. De priester komt de spijzen zegenen, bidt bij de graven. Daarna delen de vrouwen de zoetigheden uit aan de aanwezigen.  Vrouw bidt op het kerkhof bij de 5 iconen uit de kerk van Olympos op de dinsdag na Pasen (Lambri Triti).

Op de derde Paasdag (Lambri Triti) wordt 's avonds gedanst tot diep in de nacht. Urenlang dezelfde dans: de Pano Choro bij de klanken van de lyra, laouto en tzambouna (soort doedelzak), waarbij de muzikanten op tafel zitten. 's Avonds tijdens Lambri Triti (verlichte dinsdag) in de feestzaal, waar urenlang gedanst wordt bij de klanken van de lyra, laouto en tzambouna (soort doedelzak). De muzikanten zitten hier altijd middenin de zaal op de tafel.

Meer over Pasen in Griekenland
Ook interessant!

Griekse gewoontes
Griekse gewoontes
Epifanie - Drie Koningen
Epifanie - Drie Koningen
Kerstmis in Griekenland
Kerstmis in Griekenland
Pasen Griekenland - Grieks Pasen
Pasen Griekenland - Grieks Pasen