Trouwen in Griekenland - Grieks trouwfeest

Griekse bruiloft

Trouwen in Griekenland, in de Grieks-orthodoxe kerk is iets heel speciaals. Er heerst zo’n warme sfeer. In de kerk is het verre van stil, kinderen lopen rumoerig rond en de familie en vrienden staan dicht om het bruidspaar heen, heel anders dus dan in Nederland. In sommige delen van Griekenland brengt de bruid nog steeds een bruidsschat mee, die gemaakt is door haar moeder, oma en tantes en bestaat uit handgemaakte handdoeken, lakens en allerlei borduurwerk. De vader van de bruid geeft een compleet ingerichte woning aan zijn dochter en schoonzoon als huwelijksgeschenk. In Athene en de andere grotere steden in Griekenland wordt deze gewoonte niet meer gevolgd.

Griekse bruiloft
Foto van Alfred

Op de dag van de bruiloft wordt de bruid aangekleed met behulp van vriendinnen en vrouwelijke familieleden. Zij wordt verborgen gehouden voor de bruidegom, want het brengt ongeluk als de bruidegom de bruid ziet voor de ceremonie. Het is gewoonte dat de inwoners van het hele dorp en alle verre familieleden en vrienden mondeling uitgenodigd worden. Vaak worden de bruid en bruidegom onder begeleiding van muziek naar de kerk gebracht. Bij de ingang van de kerk wordt de bruid aan de arm van haar vader door de priester en de bruidegom verwelkomd. Men wordt naar het midden van de kerk geleid, waar een mooi gedekte tafel staat met het heilige evangelie en een wijnglas. Nadat de priester de huwelijkskransen heeft gezegend schuift hij ze kruisvormig in elkaar en maakt een kruisgebaar op de voorhoofden van het paar met deze kransen.Kruisgebaar met huwelijkskransen
Foto: de Griekse Gids

Drie rondjes lopen in de Griekse kerk
Foto: De Griekse Gids


Tijdens de plechtigheid, geeft de getuige (koumbaro of koumbara) de trouwringenaan de priester en kruist de kroontjes boven de hoofden van het bruidspaar. Terwijl de getuige de kransen op de hoofden vasthoudt, wordt het paar bij de hand genomen door de priester, en er wordt drie keer om de tafel gelopen. De gasten gooien rijst over het paar. Hierna krijgt het paar gezegende wijn te drinken. Na de huwelijksvoltrekking gaat het paar buiten voor de kerk staan of het blijft in de kerk en iedereen heeft gelegenheid om het paar te feliciteren “na zisete” en er worden amandelbruidssuikers (ta koufeta) uitgedeeld. De meeste bruiloften in Griekenland worden in de zomer in de openlucht gevierd. Alle gasten worden geacht mee te eten, (vooral schapenvlees), mee te drinken (vooral wijn en raki) en natuurlijk mee te dansen. Er worden dan verschillende Griekse volksdansen gedanst, die nog helemaal niet zo eenvoudig zijn. Nadat het bruidspaar met de getuigen en naaste familie de openingsdans heeft gedanst mag iedereen zich uitleven op de dansvloer. Verder is het gewoonte dat het bruidspaar langs elke bruiloftsgast loopt en met hem “proost”.

Drinken van wijn in de Griekse kerk
Foto: de Griekse Gids

Grieks trouwfeest
Foto van Bob Bruschke

Filmpjes


 


Ook interessant!

Kerstmis in Griekenland
Kerstmis in Griekenland
Epifanie - Drie Koningen
Epifanie - Drie Koningen
OCHI-dag
OCHI-dag
Griekse gewoontes
Griekse gewoontes